Dodaj do ulubionych

czerwono mi:))

25.08.06, 18:35
Dziewczyny, organizuje niedługo kolacje dla najbliższej rodziny-my z mężem ,
teściowie, szwagier z żoną pod hasłem „ czerwono mi”smile). Postanowiłam ze
wszystko co podam ma mieć kolor czerwony( ale nie pytajcie mnie dlaczego-ot
tak dla jaj) no i kurcze tu zaczyna się problem bo nie bardzo wiem co zrobić
jak na razie wymyśliłam- spaghetti ( oczywiście będę musiała zabarwić makaron
na czerwono) czerwone wino, tylko czerwone owoce( grejpfrut, truskawki,
winogrona) tatar z łososia ( no prawie czerwone) czerwone lody i na tym
niestety kończy się moja wyobraźnia kulinarna. Może Wy na coś wpadnieciewink
czekam na propozycje

Ps. Wiem, wiem, głupie te moje pomysły ale od siedzenia w domu z dziećmi ( 2.5
i 3 mieniące) dostaję świra. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
          • tunia78 Re: czerwono mi:)) 25.08.06, 18:46
            rita75 napisała:

            >
            >
            > postaw lepiej na smak dań, a nie ich kolor...wink
            i tu mam problem ...bo kucharka ze mnie żadna , więc może chociaż kolor im w
            głowie zostanie jeśli nie smak hehehe
            • rita75 Re: czerwono mi:)) 25.08.06, 18:49
              Zrób moze coś prostego, acz smacznego: salatki roznej masci, ziemniaczki
              pieczone, mięsko..
              wejdz na forum kuchnia, ktore jest kopalnia wspanialych pomysłow.
              • sol_bianca Re: czerwono mi:)) 25.08.06, 18:50
                > Zrób moze coś prostego, acz smacznego: salatki roznej masci, ziemniaczki
                > pieczone, mięsko..

                ale ma być czerwone! ja nie wiem, jak pofarbować pieczone ziemniaczki smile
                rozumiem, że wszystkie składniki mają być czerwone, siedzę i myslę nad sałatką,
                ale trochę ubogo to wygląda... pomidor + papryka + czerwona fasola? czegoś jakby
                brakuje...
                • tunia78 Re: czerwono mi:)) 25.08.06, 19:00
                  sol_bianca napisała:

                  > > Zrób moze coś prostego, acz smacznego: salatki roznej masci, ziemniaczki
                  > > pieczone, mięsko..
                  >
                  > ale ma być czerwone! ja nie wiem, jak pofarbować pieczone ziemniaczki smile
                  > rozumiem, że wszystkie składniki mają być czerwone, siedzę i myslę nad sałatką,
                  > ale trochę ubogo to wygląda... pomidor + papryka + czerwona fasola? czegoś jakb
                  > y
                  > brakuje...
                  >
                  No właśnie cała zabawa polega na tym żeby było czerwono -tak sie uparłam i
                  jużsmile) będą czerwone baloniki ( boszszsze ale kiczsmile) czerwony obrus i dzieci
                  ubrane na czerwono. Ma być kiczowato, miło i fajnie. Zadna sałatka ziemniaczana!!!!
                • chicarica Re: czerwono mi:)) 26.08.06, 10:09
                  Pomidor +papryka +sałata (jest taka z czerwonymi liśćmi
                  www.tuinclub.be/tuinartikels/sla%20so4.jpg) +sos majonezowo-jogurtowy z
                  odrobinką keczupu, wyjdzie różowy ale może być.
    • sol_bianca Re: czerwono mi:)) 25.08.06, 18:45
      krwisty stek wink))
      galaretka truskawkowa albo wiśniowa?
      czerwona papryka, czerwona fasola, czerwona kapusta (no, ona jest raczej
      fioletowa)... barszcz jest... buraczkowy, ale jak zabielić śmietanka to bardziej
      czerowny
      • tunia78 Re: czerwono mi:)) 25.08.06, 18:47
        sol_bianca napisała:

        > krwisty stek wink))
        > galaretka truskawkowa albo wiśniowa?
        > czerwona papryka, czerwona fasola, czerwona kapusta

        Boskosmile) to nawet ja potrafię zrobićsmile) wielkie dzięki i czekam na jeszcze
        >
    • ape_pol Re: czerwono mi:)) 25.08.06, 19:26
      gulasz zupa

      gotujesz jakies miesko z warzywani tak jak na kazdą zupe, mogą to być kości na
      których jest sporo mięsa (oczywiście warzywa: marchew, pietruszka, por seler).
      po ugotowaniu obierasz mięso z kości i w takich małych kawałkach podsmażasz,
      dodajesz do zupy. podsmażasz drobno pokrojoną paprykę i wrzucasz do zupy.
      podsmażasz pieczarki i wrzucasz. podsmażasz cebule i też wrzucasz. do tego
      jeszcze pomidory i przecier pomidorowy żeby było bardziej czerwone.
      zapomniałabym o ziemniakach, jak pogotują się razem z tym wszystkim to też będą
      czerwone. zupa powinna być pikantna więc przypraw pieprzem, ostrą papryką i
      solą oczywiście, reszta przypraw według uznania.
      smacznego
      • tunia78 Re: czerwono mi:)) 25.08.06, 20:32
        mysia-mysia napisała:

        > bardzo fajny pomysł - ja też lubię takie wygłupy smile
        > Na deser czerwona galaretka lub czerwone landrynki
        > o, a do picia czerwona herbata odchudzająca wink
        A wiesz, że o tych landrynkach też juz myślałamsmile) a herbatka to swietny pomysł
        ( zwłaszcza, że teściowa to duuuuuża osoba, wiec taki mały pstryczek, którego
        ona nie wyczai a ja się ubawię-ale wredna jestemsmile)
          • a_pola Re: czerwono mi:)) 25.08.06, 20:45
            na forum kuchnia na pewno dzuo Ci podpowiedzą... ja tez lubie tak teamtycznie
            lub kolorystycznie aranzowac imprezy , ale najlatiwej mi zawsze idzie jak ma byc
            wszystko na zielonosmile)) wtedy to jest banalne,a ten czerwony to ambitniejszy
            kolorsmile))
    • donatta Re: czerwono mi:)) 25.08.06, 20:45
      Przede wszystkim, nie upieraj się, że wszystko musi być WYŁĄCZNIE czerwone, bo
      to będzie przerost formy nad treścią i strasznie monotonnie będzie wyglądać.
      Ale czerwień jako motyw zdecydowanie przewodni - to już brzmi lepiej.
      Proponuję przystawki: faszerowane czerwone papryki oraz pomidory z mozarellą i
      bazylią w listkach. Potem barszczyk czerwony i coś zapiekanego w sosie
      pomidorowym (np. makaronowego z mięsem mielonym), na czym położysz na wierzch
      pomidory. Może to być lasagna albo cannelloni. Na deser galaretka - obowiązkowo
      czerwona, ale z bitą śmietaną, czerwonymi owocami i listkiem mięty do
      dekoracji. Na salaterce owoce - arbuz, maliny/truskawki albo ciasto z galaretką
      i owocami (czerwonymi). Lub babeczki (beziki) z wkładką galaretkowo-owocową,
      obowiązkowo czerwoną. Do picia sok porzeczkowy i malinowy do wyboru, tudzież
      czerwona herbatka i czerwone wino.
      Obrus dałabym jasny (żeby ta czerwień potraw się wyraźnie odcinała i
      szokowała), za to czerwone serwetki, kwiaty i świeczki. Stroje czerwone - ale
      częściowo. Znaczy dominujący kolor to czerwień, ale od stóp do głów to będzie
      przesada.
      I pamiętaj, że czerwony kolor pobudza:
      1. apetyt, więc naszykuj dużo tego żarcia
      2. seksualnie (uważaj na męża po imprezie smile)
      3. w ogóle - mogą być małe spięcia w trakcie przyjęcia ...
      • tunia78 Re: czerwono mi:)) 25.08.06, 21:11
        Twoje pomysły są supersmile) na pewno mi pomogą a kolor czerwony wybrałam właśnie
        z powodu...obrusa. Po prostu innego nie posiadamsmile) Co do męża to własnie
        poniekąd ze względu na sytuację z nim tak sobie " umilam" czas ( mąż hm... tak
        jakby sie rozmyślił i chce się "wypisać" z tego małżeństwa i żebym całkowicie
        nie ześwirowała muszę zająć swoje myśli czymś innym w tym przypady tą kolacjąsad
        ) pozddrawiam
        • rita75 Re: czerwono mi:)) 26.08.06, 08:22
          ze względu na sytuację z nim tak sobie " umilam" czas ( mąż hm... tak
          > jakby sie rozmyślił i chce się "wypisać" z tego małżeństwa


          sad współczuję i podziwiam, mnie by sie nie chcialo urzadzac imprez, a w
          33szczegolnosci z nim i dla jego rodziny.
          • renka14 Re: czerwono mi:)) 26.08.06, 08:45
            swietny pomysl, ale ja bym sie nie upierala ze wszystko czerwone, owszem kazda
            potrawa z przewaga czerwonego ale ciasto do tarty normalne, ziemniaki nie
            barwione (bedzie dowcipnie a z klasa), zrob moze rybe po grecku z duza iloscia
            marchewki i ciemnoczerwonym sosem z koncentratu pomidorowego
    • ape_pol Re: Gulasz zupa!!!!!!!!!!! 26.08.06, 09:13
      Jeśli wybierzesz jedno mieso to raczej wołowinę lub wieprzowine. Ale możesz też
      pomieszać to z drobiem. Ja raczej nie użyłabym samego drobiu. Ta zupa to taki
      rodzaj śmietnika, możesz do niej dodać wszystko na co masz ochote. Ja np.
      wrzucam okrawki wędlin, które mam w lodówce.
      Nie napisałam wcześniej, że zatrzepuje ją zasmażką z mąki, ale to oczywiście wg
      uznania.
      Zupa musi być czerwona (taki pomarańczowo- ceglasty kolor, jeśli użyjesz samej
      czerwonej papryki pewnie wyjdzie bardziej czerwona), ostra i bardzo gęsta.
      Smacznego.
    • mathiola Re: czerwono mi:)) 26.08.06, 10:16
      to ja jeszcze dorzuce salatke sledziowa warstwowa - z buraczkami. Sledz, jajko
      na twardo, buraczki ugotowane i starte, ziemniaki ugotowane i starte, jablko
      starte... chyba o niczym nie zapomnialam?? Przekladamy jakos tak warstwy, na
      gore majonez, od tyuch buraczkow wszystko jest czerwone smile)
    • mika_p Re: czerwono mi:)) 26.08.06, 10:35
      A po kolacji głośne czytanie kryminału.
      Joanna Chmielewska, "Wszystko czerwone".

      A dzieciom kup batoniki corny z żurawinami, są w takich ciemnorożowych,
      czerwonawych opakowaniach. Zbożowe, wiec bardzo nie zaszkodzą, a wbrew pozorom
      dzieci je lubią.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka