Dodaj do ulubionych

Jakie studia wybrać?

06.09.06, 22:18
Jakie ciekawe studia spotkałyście? Moja siostra jest w klasie maturalnej
matematyczno-fizycznej z poszerzonym angielskim, nie potrafi powiedzieć co ja
konkretnie interesuje. Przeglądam wydziały, kierunki studiów na różnych
uczelniach w poszukiwaniu czegoś ciekawego, innego. A może któraś z Was
studiowała, studiuje na ciekawym kierunku. Ostatnio dużo się czyta o centrach
księgowych, firmy zagraniczne lokują u nas swoją księgowość, a może coś
takiego, tylko co wtedy studiować? Pomocy! Do końca września trzeba wybrać
przedmioty na maturę.
Obserwuj wątek
    • mika_p Re: Jakie studia wybrać? 06.09.06, 22:25
      Niech idzie na fizykę. Wbrew pzoorom, po tym mozna nie tylko w szkole
      wykładać smile
    • yenna_m Re: Jakie studia wybrać? 06.09.06, 22:33
      może logistykę?
      absolwenci logistyki sa bardzo poszukiwani na rynku pracy
      • ar_box Re: Jakie studia wybrać? 06.09.06, 22:49
        Na czym polega taka praca?
      • ar_box Re: Jakie studia wybrać? 06.09.06, 22:51
        poczytam na ten temat może to rzeczywiściwe nie zły pomysł, nawet przez myśl mi
        nie pzreszło
    • e_r_i_n Re: Jakie studia wybrać? 07.09.06, 08:30
      Matematyka stosowana, ze jakas specjalizacja (ubezpieczenia, nauki
      przyrodnicze).
      Zeby byc ksiegowym, trzeba skonczyc rachunkowosc.
      • keneth82 Re: Jakie studia wybrać? 07.09.06, 08:45
        Tylko niech nie idzie na ekonomie błagam...jeżeli jest w klasie matematyczno
        fizycznej to niech idzie na fizyke...
        • nchyb Re: Jakie studia wybrać? 07.09.06, 12:28
          > Tylko niech nie idzie na ekonomie błagam...
          a dlaczego? ja jestem m.in. po ekonomii i jakoś nie narzekam...

jak będzie dobra, chętna, obrotna itp. to i po wyższej szkole szydełkowania
          znajdzie świetną pasjonujacą pracę, a jak będzie ciele, to i z doktoratem i z
          MBA sobie nie poradzi na rynku pracy. Studia to nie zawodówka przygotowująca do
          pracy w konkretnej dziedzinie...
    • mamand Re: Jakie studia wybrać? 07.09.06, 09:32
      filozofię przyrody nieożywionej
      świetny kierunek, ale wymaga sporego zaplecza matematyczno - fizycznego
      • patoo Re: Jakie studia wybrać? 07.09.06, 10:25
        Ja coraz czesciej dochodze do wniosku , ze nie ma sensu sie na te studia
        wybierac:/Jak czytam ile zarabiaja ludzie po studiach to mi sie wlos jezy na
        glowie.A nie tylko wazny jest kierunek studiow , ale i miejsce zamieszkania.I
        jak wszyscy wiedza: znajomosci!!!I nieejst to powtarzeane hasło tylko pisze do
        z doswiadczenia.U mnie tak jest , mieszkam w malym miesice (ok30tys mieszkancow)
        i tu sie licza tylko i wylacznie znajomosci.Niewazne czy masz odpowiednie
        wyksztalcenie czy nie.Dowodem tego jestem ja sama .Dostalam oferte pracy ,
        przypadkowo w Agencji restrukturyzacji i modernizacji rolnictwa.Z
        wyksztalceniem srednim , swiezo po maturze na stanowisku o jakie sie moze
        ubiegac oosoba znajaca sie na rzeczy.Nie moglam i tak skorzystac bo nie bylo
        miejsca w przedszkolu dla malej a ja nie mialam jej z kim zostawic.sad(
        • verdana Re: Jakie studia wybrać? 07.09.06, 10:38
          Po pierwsze - nie istnieje coą takiego, jak "ciekawy kierunek studiów" To, co
          dla jednego jest pasjonujące, dla drugiego bedzie nudne nie do zniesienia.
          Wybieranie komus studiów to prawie pewna porazka na tych studiach...
          Po drugie - traktowanie studiów jako szkoły uczacej zawodu jest bez sensu.
          Studia, jak sama nazwa wskazuje, maja sprzyjać "studiowaniu" czyli poszerzaniu
          wiedzy. Studia zawodu nie dadzą. O ile nie czerpie się przyjemności z samej
          nauki czegoś nowego, zdecydowanie lepiej wybrać jakąś atrakcyjna szkołę
          pomaturalną dającą dobry zawód.
          Po trzecie - nie sposób powiedzieć, po jakich studiach dostanie sie pracę. Znam
          pasjonatów, którzy dostali rewelacyjną pracę po tak nierynkowym kierunku jak
          historia, i znam osoby, które skończyły prawo dla zdobycia dobrego zawodu, a
          teraz bez rezultatu szukają pracy.
          Po czwarte - liczy się nie tylko kierunek, ale i uczelnia. Raczej nie warto
          konczyć bardzo slabej uczelni, bo pracodawcy odrzucaja od razu podania z
          niektórych szkół.
          • ar_box Re: Jakie studia wybrać? 09.09.06, 22:36
            Zgadzam się z Tobą. Właściwie to miałam może bardziej na myśli nie typowe
            studia, takie jakieby człowieku nie przyszły do głowy, o jakich się rzadko
            słyszy więc ludzie o nich nie wiedzą. A moja siostra to przede wszystkim wie
            czego nie chce robić i zupełnie nie wie co chce, więc tak szukam i podsuwam jej
            pomysły, może któryś zaskoczy smile Bynajmniej nie chce jej nic narzucać. Ona jako
            maturzystka musi do końca września wybrać przedmioty na maturę, a to ważne
            właśnie ze wzgledu na to na jakie studia chce iść.
    • demarta Re: Jakie studia wybrać? 09.09.06, 23:01
      do fizyki i matematyki pasuje architektura, ale trzeba mieć też zaciecie
      plastyczne.....
      może budownictwo, spora luka powstanie jak wszyscy specjaliści z kraju wyjadą...
      kasę można zarobić ŚWIETNĄ!!! z tytułem inżyniera spawalnika, ale do tego
      trzeba zrobić studia typu budowa maszyn i podyplomowo szkolić się za sporą kasę
      w gliwicach, żeby zdobyć tytuł spawalnika europejskiego, ale robota czeka na
      całym świecie, afryka, stany, skandynawia, niemcy, polska, a kasa (i
      odpowiedzialność) przeogromna. gdybym mogła cofnąć czas to chyba bym o to
      zawalczyła. bezrobocie nie grozi nawet w wieku 70 lat wink))
      napewno nie podjęłabym ponownie decyzji o żadnej filologii obcej, a studiowałam
      na wydziale filologicznym 7 lat dwa kierunki. dzisiaj wychodze z założenia, że
      lepiej studiować coś konkretnego, a jezyki do tego na boku wchłonąć to żaden
      problem. no ale cóż, maszynki do cofniecia czasu jeszcze nikt nie wymyślił,
      cholera....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka