Dodaj do ulubionych

PCHŁY!!!!!! :-//

11.09.06, 11:56
Jaki jest sposob na pchły??? Zaznaczam ze gryza mnie, bo zwierzaka nie
posiadam. Niestety mieszkam na parterze, blisko wejcia do piwnicy a jedna z
lokatorek systematycznie dokarmia koty ktore tam zamieszkuja i w piwnicy az
sie roi od pcheł. W zeszlym tygodniu przeprowadzono dezynsekcje, ale ja mam
wrazenie ze u mnie w domu tez juz sie zalegly. jak sie ich pozbyc??? Blagam
pomozcie!!!! Dezynsekcja zrobiona przez specjalistow nie wchodzi na razie w
gre bo forsy brak!
Obserwuj wątek
    • gemmavera Re: PCHŁY!!!!!! :-// 11.09.06, 12:15
      Ze sposobów babcinych: pod wycieraczkę (ale nie gumową) trzeba włożyć sporo
      liści orzecha włoskiego i niech sobie tam leżą, nawet po ususzeniu. Podobno
      pchły nie znoszą tego zapachu - może więc nie będą wchodzić do twojego
      mieszkania.

Możesz też użyć chemii. Jest taki Raid - pianka przeciw owadom biegającym,
      która zabezpiecza przed włażeniem robali, m.in. pcheł. Spryskujesz nią próg,
      framugi i czekasz, czy zadziała. smile)
      Życzę powodzenia smile
    • waha31 Re: PCHŁY!!!!!! :-// 11.09.06, 12:42
      a czy jest mozliwe ze pchły zalegaja sie w domu??? W dywanaie czy tapicerce? I
      ze zyja tam sobie bez psa czy kota?
      • shamsa Re: PCHŁY!!!!!! :-// 11.09.06, 12:57
        pchly normalnie zyja w dywanach. na nas i zwierzeta wskakuja tylko na lunch.
        musisz odpchlic wykladziny i moze zastosuj ten babciny sposob na wycieraczke.
        zapytaj w sklepie zoo o proszki p/pchłom
      • wobbler Re: PCHŁY!!!!!! :-// 11.09.06, 13:15
        Lomatko!Fatalna sprawa i bardzo Ci wspolczuje!
        Niestety pchly bez kociego zywiciela potrafia bardzo dlugo przetrwac w dywanach
        i zakamarkach mebli.W dodatku to te zerujace na kotach sa szczegolnie
        wredne.Psie nie "rzucaja"sie na czleka.
        Po dezynsekcji piwnicy mozesz miec pchli najazd na mieszkanie,bo ewakuuja sie
        ze skazonego terenu.
        Troskliwa sasiadka powinna zakupic srodek na pchly i zaaplikowac go swoim
        podopiecznym.Zwroc jej na to uwage.Opieka nad zwierzem nie moze sie ograniczac
        tylko do dozywiania.W gruncie rzeczy czyni dobrze,bo nie masz inwazji gryzoni
        dzieki obecnosci wasatych lowcow,ale powinna zadbac o nich lepiej.Dobrze by
        bylo gdyby pomyslala rowniez o kastracji i sterylizacji kotow.
        Ale do rzeczysmirkrodek na zwalczenie pchel doradzi Ci weterynarz.Nie powinien
        kosztowac majatku.
        Druga metoda to cierpliwosc i samozaparcie.Pchly maja taka osobliwa ceche,ze
        bez zywiciela w osobie kotki(niesterylizowanej)nie przezyja zimy.Wygina same,bo
        natura tak madrze to urzadzila.Potrzebuja jakiegos kociego zenskiego hormonu do
        egzystencji zima.Niestety nie wiem w jakim miesiacu nastepuje pomór.
        Pozdrawiam i zycze szybkiego pozbycia sie problemu! W.
    • mamand Re: PCHŁY!!!!!! :-// 11.09.06, 13:01
      a może jednak profesjonalna dezynsekcja?
      to nie jest aż takie drogie - ja za pozbycie się mrówek zapłaciłam 40zł, dużo
      więcej wydałam na nieskuteczne chemikalia
    • aneta76 Re: PCHŁY!!!!!! :-// 11.09.06, 14:52
      Za dezynsekcje chyba to nie Ty placisz, ale spoldzielnia (bo rozumiem ze w
      bloku mieszkasz, skoro sasiadka dokarmia w piwnicy koty).
      Spoldzielni powinno zalezec, bo pchly przejda do innych mieszkan i beda mieli
      wiecej roboty tylko.
      • musia2002 Re: PCHŁY!!!!!! :-// 11.09.06, 15:07
        Po pierwsze to zglos ten fakt w administracji-to oni sa zobowiazani odpchlic Ci
        mieszkanie.Po drugie pchly bez jedzenia moga przezyc[np.w dywanach czy
        wykladzinach] nawet 18 miesiecy.Po trzecie musisz teraz bardzo czesto odkurzac
        dywany czy wykladziny.Po czwarte wspolczuje i zycze szybkiego pozbycia sie tych
        nieproszonych lokatorow.
        • asiak78 świetny środek 11.09.06, 17:20
          Witaj! Miałam podobny problem jak wprowadzałam się do mojego mieszkania. jest
          taki środek w proszku nazywa się ASCYP i jest rewelacyjny. ja go rozrobiłam w
          wodzie zgodnie z instrukcją i umyłam nim podłogi oraz wlałam do spryskiwacza i
          spryskałam wszystkie inne miejsca. Zadziałal rewelacyjnie od tej pory (3 lata)
          spokój. Dwie uwagi: ja miałam puste mieszkanie bo dopiero się wprowadzałam a po
          drugie środek wywołał u mnie okropną reakcję alergiczną, niesamowite duszności
          (prawie znalazłam się na tamtym świecie...) I to tyle. Jeśli masz dzieci to
          chyba musiałabyś z nimi wyjechac na jakiś czas. A najlepiej całkiem opóścic
          mieszkanie na okres działania środka.
          Życzę wygranej walki. Wiem co przeżywasz. Pozdrawiam
          • waha31 Re: świetny środek 11.09.06, 17:45
            asiak a gdzie kupilas ten srodek? Ile kosztowal?
            • asiak78 Re: świetny środek 11.09.06, 19:23
              hej ja kupiam go w takim sklepie chemiczno-drogeryjnym, ale szukałam przed
              chwilką w necie i jest on np. na allegro i kosztuje 9zł. ascyp 10w czy jakoś
              tak. wpisz w google jest tego dużo np tutaj
              e-hortico.pl/go/_info/?id=795

pozdrawiam
    • wiewioreczka3 Re: PCHŁY!!!!!! :-// 11.09.06, 19:29
      najlepiej sama sobie poczytaj jak to jest z tymi pchłami i co mozna zrobic.
      wpisz w google Aphaniptera lub Siphonaptera. to sa nazwy lacinskie i dotrzesz po
      nich do dobrych stron. powodzenia!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka