anna395 05.10.06, 13:59 Ile waszym zdaniem trzeba mieć lat żeby już o tym nie myśleć? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
driadea Re: Kiedy jest się za starym na dziecko? 05.10.06, 14:07 Między byciem za starym a nie myśleniem jest wielka różnica, więc: IMHO, rzecz jasna, za starym jest się (poza biologicznymi aspektami) po 45 r.ż. kobieta, facet po 60. A nie myśleć powinni (powiedzmy, że to "powinni" jest słowem umowym)nieco wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
dagmama Re: Kiedy jest się za starym na dziecko? 05.10.06, 14:15 A to nie zależy od wieku, kiedy się miało pierwsze dziecko? Bo jak 20, to ciężko sobie wyobrazić, żeby koło czterdziestki jeszcze myśleć odziecku. A jak pierwsze dziecko po trzydziestce, to trzecie po czterdziestce. Dla mnie granica to 40 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
oxygen100 Re: Kiedy jest się za starym na dziecko? 05.10.06, 14:13 plodnosci kobiety jest tak nietrwala jak kwiat paproci. Niezapylona po po pierwszej miesiaczce kobieta traci plodnosc nieodwracalnie) Jeszcze troche a tak bedzie zobaczycie)hehe ja uwazam ze idealny dal mnie wiek na pierwsze dziecko to jakies 36-38 lat Odpowiedz Link Zgłoś
monia145 Re: Kiedy jest się za starym na dziecko? 05.10.06, 14:16 Babcia mojego męża chyba już o tym nie myśli...... Odpowiedz Link Zgłoś
joanna266 Re: Kiedy jest się za starym na dziecko? 05.10.06, 14:20 granica pojawia sie wtedy gdy przechodnie widzac dana panie z dzieckiem mowia"jaka sliczna wnusia".proponuje wypozyczyc dziecko od sasiadow przejsc sie po parku i czekac na zaczepki)))a tak powaznie to byloby mi strasznie nie halo gdybym wygladała czy tez mogla byc babka własnego dziecka.a tak na wywiadówce u mojego siemiolatka jestem jedna z młodszych mamusiek i baaardzo odpowiada mi to wyrazne spojrzeniowe zainteresowanie innych tatusiow))) Odpowiedz Link Zgłoś
joanna266 Re: aska:))) 05.10.06, 14:27 a jakos tak mam ze czasem bywam prozna))ale pracuje nad tym a potem znowu z wielka pieczołowitoscia dobieram stroje i robie uwodzicielski makijaz)))a mąz sie tylko pyta "a ty co znowu lecisz sie polansowac?)) Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Kiedy jest się za starym na dziecko? 05.10.06, 14:27 Dziecko w bardzo młodym wieku postarza- jesli np. 33 latka ma syna kilkunastoletniego to na dzien dobry dodaje sie jej pare latek, w koncu on juz taki duzy to ona za mloda byc nie moze.Male dziecko pod 40 tke lat ujmuje. Odpowiedz Link Zgłoś
adsa_21 Re: Kiedy jest się za starym na dziecko? 05.10.06, 15:17 moj syn bedzie mial 14, ja bede miala 33. podejrzewam, ze beda mnie brali za siostre. do glowy ludziom nie przyjdzie ze to moj syn. Juz teraz niektorzy mysla, ze Adas to moj mlodszy brat)) Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Kiedy jest się za starym na dziecko? 05.10.06, 15:29 Ci mijani na ulicy moze, Ci ktorzy cie znaja- nie. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: Kiedy jest się za starym na dziecko? 06.10.06, 00:50 lola211 napisała: > Dziecko w bardzo młodym wieku postarza- jesli np. 33 latka ma syna > kilkunastoletniego to na dzien dobry dodaje sie jej pare latek, w koncu on juz > taki duzy to ona za mloda byc nie moze.Male dziecko pod 40 tke lat ujmuje. Ech, wszystko od wyglądu zależy. Moja mama po 50-tce wygląda jak matka swoich własnych wnuków, jej znajomą - 42-latkę z półtorarocznym synem - non stop mianują babcią DDD Mnie biorą za siostrę moich dzieci przeważnie, zobaczymy, co będzie po 30-tce, hm, to będzie nawet bardziej wiarygodne, bo będę wtedy wreszcie wyglądać na 20 lat, mój syn będzie miał 10, prędzej ktoś uwierzy w różnicę 10 lat między rodzeństwem DDD Odpowiedz Link Zgłoś
alfama_1 Re: Kiedy jest się za starym na dziecko? 05.10.06, 14:27 na > wywiadówce u mojego siemiolatka jestem jedna z młodszych mamusiek i baaardzo > odpowiada mi to wyrazne spojrzeniowe zainteresowanie innych tatusiow))) A ja się obawiam, że nawet jako babcia będę wzbudzała zachwyt. Taki los kobiety pięknej. Poza tym kwestia konserwacji. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna266 alfama prosze o podanie sposobu konserwacji 05.10.06, 14:29 mąz twierdzi ze za jakies 10 lat zaczne sie sypac.)a jego koledzy mowia ze tylko na to czekaja))wstrętne kaczany Odpowiedz Link Zgłoś
alfama_1 Re: alfama prosze o podanie sposobu konserwacji 05.10.06, 14:31 Szare mydło i bicze wodne, zero makijażu ale i tak zbędny ) Odpowiedz Link Zgłoś
joanna266 Re: alfama prosze o podanie sposobu konserwacji 05.10.06, 14:32 ło matko.nie dam rady;-(((( Odpowiedz Link Zgłoś
kotbehemot6 Re: Kiedy jest się za starym na dziecko? 05.10.06, 14:23 ocenić swoje siły i możliwości fonansoe, i tak wykalkulować zeby być pomocnym dzeicku do momentu jego wejścia w dorosłość.....dla mnie problemem jest kiedy zbyt wcześnie na dziecko... Odpowiedz Link Zgłoś
aluc Re: Kiedy jest się za starym na dziecko? 05.10.06, 14:24 dopóki zachowuje się płodność w sensie biologicznym, należy o tym myśleć bezustannie, zwłaszcza, jak się dzieci już nie chce mieć Odpowiedz Link Zgłoś
anna395 Re: Kiedy jest się za starym na dziecko? 05.10.06, 14:30 Dzięki. Jesteście znacznie bardziej liberalne od mojego męża. On uważa, że już za późno, że jest za stary (36 lat). Problem w tym, że nasze dziecko ma 14 lat i może dlatego tak się czuje. Chyba malizna w domu go przerasta. Odpowiedz Link Zgłoś
dagmama Re: Kiedy jest się za starym na dziecko? 05.10.06, 14:35 O, no właśnie. My mamy po 34 i dziecko w planie. Ale nasz mały ma dwa i pół roku)) Odpowiedz Link Zgłoś
kotbehemot6 Re: Kiedy jest się za starym na dziecko? 05.10.06, 14:38 hehe..a ja planuję zrobić jak moja mama i sprawić sobie drugie dziecko właśnie w wieku lat 40, teraz mam córę 7 letnią, poczekam parę latek , i myślę że późne macierzyństwo nie dość ze mnie odmłodzi to pewnie będzie spokojniejsze od pierwszego- doświadczenie... Odpowiedz Link Zgłoś
veronia Re: Kiedy jest się za starym na dziecko? 05.10.06, 14:38 Hmmm- kiedyś myślałam że granicą dla mnie jest 30. Teraz myślę że 35. Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
veronia Re: Kiedy jest się za starym na dziecko? 05.10.06, 14:58 Aha- ja pisałam o kobiecie. Facet to inna sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Kiedy jest się za starym na dziecko? 05.10.06, 14:41 Moj facet zostal ojcem majac lat 45- po raz pierwszy. Jest mlody duchem, nie czuje sie za stary na cokolwiek. Odpowiedz Link Zgłoś
anna395 Re: Kiedy jest się za starym na dziecko? 05.10.06, 15:17 Lola! To może powinnam rzucić starego 36-latka i znaleźć sobie młodego 45- latka? )) Dziewczyny! Nie odkładajcie ciąży na jakieś później. Różne głupie rzeczy mogą stanąć na drodze. Na przykład choroba- jak było w mojej sytuacji. Trzeba bardzo wielu lat, żeby mieć pewność że z głowy. A czas leci. Odpowiedz Link Zgłoś
mera73 Re: Kiedy jest się za starym na dziecko? 05.10.06, 15:34 Ha, ha, ha... Nie, nie śmieję się z Ciebie Po prostu pomyślałam o tym w kontekście swego partnera, który ma 54 lata i od 14 miesięcy jest tatą. Wszystko zależy od punktu widzenia. Ale wcześniej nie miał dzieci. Fakt, jakby miał je ok. dwudziestki, to mógłby już nie chcieć. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Kiedy jest się za starym na dziecko? 05.10.06, 15:32 Cóż, dziecko to nie tylko słodkie niemowlę odmładzające mamusię, ale też student, którego trzeba przynajmniej częściwo utrzymać - no chyba że tuz po maturze dziecko ma juz sobie samo radzić finansowo - wtedy i po 40. można spokojnie planowąć potomstwo. Niestety, przejście na emeryturę to mniej pieniędzy, a studia kosztują. Odpowiedz Link Zgłoś
zojkaojka Re: Kiedy jest się za starym na dziecko? 05.10.06, 16:38 mamy zachodzące invitro po 50 budzą jednak mój sprzeciw , ale mam koleżankę- pierwsze dziecko 45-letniej panny , i koleżanka mamy miała 48 lat przy trzecim (20 lat różnicy), a teraz mama kolegi syna(8 lat) urodziła w 46 wiośnie.Same wpadki ale wszyscy zadowoleni.I finansowo bardzo ok. , choć w pierwszym wypadku wydawało się że będzie ciężko.I właściwie było , ale już po studiach super się dziewczynie życie ułożyło-mieszkanie 4 pokojowe w sopocie np.Jest tylko jedno ale-zdrowie rodziców i ich siły, najczęściej kole 50 jednak malejące , a za takim 4 latkiem to się nabiegać trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaap-s Re: Kiedy jest się za starym na dziecko? 05.10.06, 18:58 to wdszystko zalezy od tego czy to pierwsze dziecko czy kolejne.Trzeba tez mierzyc sily na zamiary.Mama mojej kolezanki zdecydowala sie na 3 dziecko majac 36 lat-obie maja swietny kontakt mama bardzo kocha moja kolezanke tylko jakos zbyt dobrego kontaktu nie ma kolezanka ze swoim starszym rodzenstwem.Rozjechali sie po swiecie i jakos nawet nie dzownia do siebie. Drugi przypadek moja tesciowa ma 4 dzieci najmlodsze to wpadka w wieku 39 lat.T nie miala cierpliwosci do wychowania tego najmlodszego.Zmeczona zyciem i mezem ciagle pijanym zrzucala, kiedy tylko mogla, obowiazek wychowania dziecka na innych, a teraz to jest dziewczyna 9 letnia strasznie rozpuszczona nie sluchajaca sie matki, pokazujaca swoje "ja" i pyskujaca.Ech czasami tak sie zycie uklada.Dobrze jest moc swiadomie byc rodzicem, miec cierpliwosc i tu wazny jest chyba nie wiek ale podejscie do zycia i warunki Odpowiedz Link Zgłoś
anna395 Re: Kiedy jest się za starym na dziecko? 05.10.06, 19:03 No cóż, TO MY JESTEŚMY PO PROSTU MŁODZI. Tylko jak przekonać męża... ale to już chyba temat na inny wątek Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Kiedy jest się za starym na dziecko? 06.10.06, 09:32 Moja ciotka urodzila corki po 40 tce.Razem z mezem dobrze zarabiali, ona przeszla na emeryture, on pracuje- stac ich na kupienie kazdej mieszkania i oplacenie studiow. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: Kiedy jest się za starym na dziecko? 06.10.06, 10:14 lola211 napisała: > Moja ciotka urodzila corki po 40 tce.Razem z mezem dobrze zarabiali, ona > przeszla na emeryture, on pracuje- stac ich na kupienie kazdej mieszkania i > oplacenie studiow. Ale w większości przypadków jest inna sytuacja. Choć z drugiej strony, jak tak sobie myślę, na dziecko po 40-tce (pierwsze dziecko) przeważnie decydują się ludzie dobrze sytuowani. Odpowiedz Link Zgłoś
amerykapolnocna okolo 40 lat 05.10.06, 20:39 to uwazam ze jest sie za starym na dziekco bo to grozi roznymi chorobami dla dziecka.ale pozostala rzecz to fakt ze wtedy mama ma wiecej dosiwadczenia i ma wiecej cierpliwosci ale lepiej miec szybciej dziekco.ja mam 33 lata i jestem w 2 mies[druga ciaza]. Odpowiedz Link Zgłoś
agacz2905 Re: Kiedy jest się za starym na dziecko? 06.10.06, 09:11 Być za starym na dziecko to dość indywidualna sprawa. Np. mój mąż został ojcem po raz I jako 40-latek i jest o.k., zaś dla innego 40-latka mieć noworodka w domu to zapewne tragedia i dopust Boży. Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Kiedy jest się za starym na dziecko? 06.10.06, 09:38 Mam mieszane uczucia wobec mam zachodzących w ciążę po 45 roku życia. Zastanawiające jest też to, że tak wiele piszecie o tym, czy dziecko odmładza mamusię czy nie, jak się z nim wygląda (czy jak babcia, czy jak mama itp), a nikt nie pisze o samym dziecku... Które w wieku kilkunastu lat będzie miało np. 60-letnią mamę. Które może zostać wcześnie osierocone lub zostanie mu zrzucona na barki opieka nad niedołężnymi rodzicami - co jest zawsze trudne, ale dla dwudziestolatka np. chyba trochę bardziej... W takich wypadkach jakoś średnio intersuje mnie, czy mama się "odmładza" późną ciążą. Sorry, ale dziecko to nie środek kosmetyczny ani żywy zastrzyk odżywczych hormonów... Odpowiedz Link Zgłoś
zlamacocha Re: Kiedy jest się za starym na dziecko? 06.10.06, 10:13 Oj róznie to bywa, różnie. Moja koleżanka zmarła w 34 roku życia osierocając 12 i 14 latka. Jak łatwo policzyć matką została koło 20 roku życia. Inna znajoma zachorowała na SM przed 40 i na barki 10latka spadła bardzo trudna opieka nad matką. Natomiast mój dziadek ożenił się z duzo młodszą od siebie kobietą , wdową z dzieckiem. Owdowiał i wychowywał pasierbicę wiele, wiele lat. Zmarł, gdy ona miała kilkunastoletnią córkę. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Kiedy jest się za starym na dziecko? 06.10.06, 10:48 Ale my mówimy o świadomym i planowanym macierzyństwie, nie zaś o wypadkach losowych. To zupełnie co innego. Argument, że przecież można zginąć w wypadku i osierocić dzieci w wielu 30 lat nijak się ma do planowania zostania matką koło 50-tki. Odpowiedz Link Zgłoś
melka_x Re: Kiedy jest się za starym na dziecko? 06.10.06, 14:47 Kluczowa jest kwestia prawdopodobieństwa. Wiadomo, że każdy może nagle, niespodziewanie umrzeć czy poważnie się rozchorować. Ale wiadomo też, że w wieku 60 - 70 lat ryzyko osierocenia dziecka czy obarczenia go opieką nad niesprawnym rodzicem jest już bardzo wysokie. Odpowiedz Link Zgłoś
vibe-b Re: Kiedy jest się za starym na dziecko? 06.10.06, 10:18 Potencjalna matka powinna sie rozejzrzec w swojej rodzinie. Jesli rodzina jest dlugowieczna i obdarzona dobrym zdrowiem i samemu prowadzi sie zdrowy i higieniczny tryb zycia to mozna ryzykowac pozne macierzynstwo. W przeciwnym razie fundowanie sobie dziecka po 40 to nieodpowiedzialnosc. Odpowiedz Link Zgłoś
ememka1 Re: Kiedy jest się za starym na dziecko? 06.10.06, 10:53 Najlepszy wiek na pierwsze dziecko to ok. 30-tki i zakończyć prokreacje ok. 35 roku życia. Jest się młodym jak dzieci małe i nie za starym jak dzieci dorosłe. Do 30-tki trochę się wyszumieć i ustawić. Po 50-tce usamodzielnić dzieci i znowu poszumieć)) Odpowiedz Link Zgłoś
anna395 Re: Kiedy jest się za starym na dziecko? 06.10.06, 14:16 Moja córka nigdy nie przeszkadzała mi w "wyszumieniu się" Może mało tego potrzebuję... Fakt, że mam dwie bacie pod ręką i zawsze mogłam na nie liczyc jak chciałam gdzieś wyjść. Finansowo jestem na dziecko przygotowana. Zdrowotnie - raczej też (ale tego nie wie nikt do końca). Jest jeden problem- mój facet, który uważa, że już za późno. Dodam, że już długo tak uważa. A ja myślę o tym codziennie, a może nawet cały czas. I wiem, że jak w końcu naprawdę będzie za późno, to terapeuta będzie mnie z tego wyciągał- już zaczynam fiksować. Najgorsze jest to, że to chyba biologia po prostu, rozum nie ma tu nic do gadania. Odpowiedz Link Zgłoś
vibe-b ps: byl kiedys podobny watek : 06.10.06, 11:19 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=567&w=39142672&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś