IP: *.* 23.07.01, 12:26
Ciesze sie, ze jest miejsce, gdzie mozna uslyszec dobre rady i podzielic sie swymi doswiadczeniami. Prawdopodobnie jestem w 4 tygodniu ciazy. Testy wyszly pozytywnie, mialam juz robione badania krwi i moczu, za tydzien mam miec usg. I to wlasnie usg troche mnie niepokoi. Czy nie za wczesnie? Czy to jedyny sposob na uzykanie 100 % pewnosci bycia "przy nadzieii"? Pozdrawiam Was wszystkie, Kasia
Obserwuj wątek
    • Gość: Aga29 Re: usg IP: *.* 23.07.01, 16:37
      Cześć. Myślę że nie masz się czego obawiać - Twój lekarz na pewno wie co robi. Ja sama miałam pierwsze usg w 6 tygodniu i potem jeszcze wiele razy (były ku temu konkretne powody a nie tylko żeby sobie obejrzeć dzidziusia) i nic to mojej Majusi nie zaszkodziło - właśnie siedzi obok mnie w leżaczku i się śmieje. A badanie na pewno da Ci 100% pewności co do ciąży i tego czy jest wszystko w pożądku. Powodzenia, przed Tobą najpiękniejszy okres w Twoim życiu, aż Ci zazdroszcze bo ja jeszcze pewnie poczekam na drugiego dzidziusia.Aga
      • Gość: kzk Re: usg IP: *.* 24.07.01, 07:19
        Agnieszko, dziekuje za odpowiedz i za cieple slowa. Wszystkiego dobrego dla Ciebie i Twojej Maji (piekne imie),Kasia
    • Gość: Aania Re: usg IP: *.* 24.07.01, 08:27
      Hej! Z literatury do jakiej miałm dostęp wynika jasno, że nie dowiedziono szkodliwości usg, a wręcz zachwycano się nad możliwościami jakie stwarza. Ja miałam pierwsze usg w 7 tygodniu ciąży i od tamtej pory co miesiąc. Ile razy to wypada ? o ile dobrze liczę to 7. Podobnie jak moja siostra ( ma już dwójkę, a chodzimy do tego samego lekarza) i jej chłopcy czują się świetnie! Ale poza upewnieniem się w 100% jest jeszcze kilka powodów aby to usg wykonać, np: czy płód jest dobrze usadowiony w macicy, a przede wszystkim czy bije serduszko!!! Myślę, że jeśli jest to dobry lekarz i masz do niego zaufanie to na pewno wie co robi.Pozdrowienia.P.S. Pierwsze zdjęcia "fasolki" (dzidziusia) są tak ekscytujące!!!
      • Gość: guest Re: usg IP: *.* 24.07.01, 08:52
        Czesc! pierszwsz Usg bede miala chyba w 21 tygodniu, mam sie umowic po wizycie najblizszej dopiero. Nie przeszkadza mi, ze tyle musze czekac.
      • Gość: guest Re: usg IP: *.* 24.07.01, 09:00
        ja jednak jestem zdania (podobnie jak moj ojciec lekarz i znajome polozne oraz moja lekarka,do ktorej chodze od wielu miesiecy), ze USG polega na pewnym ogrzaniu organizmu, a dla takiej malutkiej fasolki kilka sekund za dlugo moze byc niebezpieczne...ja robilam USG w 12 tygodniu, dzieciaczki (oba) widac bylo doskonale, ruszaly sie zawziecie, serduszka bily mocno. USG to nie jest jedyna metoda, zeby sprawdzic, czy jest sie w ciazy. Mnie lekarka zbadala i tez to stwierdzila - bez USG. pozdrawiam
        • Gość: guest Re: usg IP: *.* 24.07.01, 15:21
          Pierwsze usg miałam w 11 tyg.,póżniej podczas każdej wizyty kontrolnej.Mój lekarz nagrywał mi to na kasetę video.Super pamiątka!Nie zaszkodziło to w żaden sposób Bartkowi.Przecież takie badanie nie trwa godzinę.Mniej więcej po 3-5 minut.Tylko te "przepisowe"tzn.w 22 tyg. i ok.38 tyg.były dłuższe.Jak widziałam bijące serduszko i machające nóżki to naprawdę byłam spokojniejsza i nie bałam się o mojego szkraba.Z niecierpliwością czekałam na kolejną wizytę!Życzę Ci wspaniale rozwijającego się brzdąca.POZDRAWIAM.
          • Gość: wioleta Re: usg IP: *.* 26.07.01, 15:15
            zgadzam się. Usg przy każdej wizycie uspokaja - bo widzisz na własne oczy, że maleństwo czuje się dobrze i dobrze się rozwija.Pierwsze badanie miałam w 7 tygodniu ciąży i tak przy każdej wizycie, jed=stem pewna w 100%, że gdyby to miało zaszkodzić maleństwu to lekarz nic takiego by nie robił.A tak, ja jestem zadowolona bo widzę dzidziusia i lekarz jest w stanie bardzo dobrze okreśłić jego stan i stopień rozwoju.
            • Gość: kzk Re: usg IP: *.* 27.07.01, 07:05
              Dziewczyny, dziekuje Wam za odpowiedzi. Jestem juz po USG i dopiero teraz uwierzylam, ze nosze w sobie Malenstwo. Wszystko OK, jest malutkie ale juz widzialam tetno. Nie moge sie doczekac gdy juz w pelni bedzie malym czlowieczkiem. Pozdrawiam Was Kasia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka