Dodaj do ulubionych

DZIERGANIE SKARPETEK I BUCIKOW

IP: *.* 25.07.01, 09:10
Hej dziewczyny,czy ktoras z Was ma moze wzory skarpeteczek i buciczkow robionych na drutach? Ja nie umiem robic skarpetek na tych ilus-tam drutach, moze macie jakies porady, wskazowki,jak to robic? albo po prostu wzory i opisy? bylabym wdzieczna za rady1pozdrawiam:hello:
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: DZIERGANIE SKARPETEK I BUCIKOW IP: *.* 25.07.01, 09:13
      Asiu, w tym roku było takie specjalne wydanie Sandry z rzeczami dla niemowlaków. Poszukaj w empikach lub w kioskach, może jeszcze jest - ja z tego bardzo skorzystałam, śliczne rzeczy. Jak nie znajdziesz, to się odezwij!
      • Gość: guest Re: DZIERGANIE SKARPETEK I BUCIKOW - Pomozcie :) IP: *.* 26.07.01, 22:11
        Hey Babeczki!Ma podobny problem, naszlo mnie na druty (nie robilam chyba ze sto lat) i nie ma zadnych wzorow. Mieszkam teraz w Stanach i naprawde mam trudnosci z dostaniem czegokolwiek po polsku. Sa oczywiscie amerykanskie wzory, ale skroty sa dla mnie zbyt skomplikowane. Nie udalo mi sie dotrzec do jakies polskiej strony w internecie :( Problem polega na tym, ze umiem robic wzory, ale proporcje i ilosc oczek to czarna magia. Moze, ktoras z Was moze podeslac mi e-mailem jakis "przepisik" na sweterek lub pled.Duze Buziaczki :))))
        • Gość: guest Re: DZIERGANIE SKARPETEK I BUCIKOW - Pomozcie :) IP: *.* 27.07.01, 10:09
          Nic nie obiecuje, ale mialam gdzies kilka gazet z "przepisami", na sweterki jesli je znajde, to pokseruje je dla Ciebie i wysle.... czekaj cierpliwiePozdrawiam :hello:
          • Gość: guest Re: DZIERGANIE SKARPETEK I BUCIKOW - Pomozcie :) IP: *.* 27.07.01, 10:10
            Myslalam oczywiscie o skanowaniu a nie kserowaniu!!!
          • Gość: asia_t Re: DZIERGANIE SKARPETEK I BUCIKOW - Pomozcie :) IP: *.* 27.07.01, 13:59
            a czy jak bedziesz juz to skanowac i wysylac, do mnie tez mozez, jako kopie???? prosze.... :-)
            • Gość: Aania Re: DZIERGANIE SKARPETEK I BUCIKOW - Pomozcie :) IP: *.* 27.07.01, 14:34
              Ja też chętnie się przyłączę do tej kopi, jeśli nie sprawi to różnicy w wysyłce mail"i.Pozdrowienia
          • Gość: guest Re: DZIERGANIE SKARPETEK I BUCIKOW - Pomozcie :) IP: *.* 27.07.01, 14:11
            Dzieki dziewczyny!Bede czekac cierpliwie :)Magdo! Wiem, ze sporo jest stron anglojezycznych, ze wzorami, ale skroty, ktore Oni stosuja sa dla mnie kosmiczne, wiec jezeli udalo Ci sie cos juz z tego wydzierkac, czekam na tlumaczenie i z gory bardzo dziekuje :)))Buziaczki :)
            • Gość: asia_t Re: DZIERGANIE SKARPETEK I BUCIKOW - Pomozcie :) IP: *.* 27.07.01, 15:31
              ja bym Ci chetnie cos zeskanowala, ale moj jezyk to niemiecki i robie sweterki wylacznie po niemiecku (z braku wzorow polskich)... moze byc po niemiecku? :-)
              • Gość: guest Do Asi T. IP: *.* 27.07.01, 20:00
                Asiu!Dzieki za dobre checi, ale nie znam niemieckiego.Pozdrawiam :)
          • Gość: guest Re: DZIERGANIE SKARPETEK I BUCIKOW - Pomozcie :) IP: *.* 27.07.01, 14:52
            Ja też bardzo poproszę, jeśli to nie problem :hello:
    • Gość: usia Re: DZIERGANIE SKARPETEK I BUCIKOW IP: *.* 25.07.01, 09:43
      Jest b. prostu sposób - część przeznaczoną na piętkę robisz oddzielnie od reszty, która spokojnie czeka. Gdy taki"jęzorek" bedzie odpowiednio długi nabierasz oczka po bokach i dalej robisz razem, a przy paluszkach zaczynasz spuszczać oczka. a swoją drodą szkoda czasu i fatygi na takie buciki, bo w sumie trudno zrobic dobrze i ładnie coś tak małego. Ja zrezygnowałam w połowie pierwszego i kupiłam porządne skarpetki. Ale sweterki robie z upodobaniem i maniackim uporem.
      • Gość: guest Re: DZIERGANIE SKARPETEK I BUCIKOW IP: *.* 25.07.01, 09:45
        ja też! Jeszcze gdy byłam w ciąży, trzaskałam jeden za drugim! Oczywiście w dwa miesiące mała wyrosła. A teraz męczę i męczę, i utknęłam w połowie rękawa...ale jak się zabiorę to hohoho!
        • Gość: guest Re: DZIERGANIE SKARPETEK I BUCIKOW IP: *.* 26.07.01, 08:07
          Dziekuje Wam bardzo. z tymi skarpetkami macie racje: bede robic sweterki. na buciki opracowalam sobie wlasny schemat, wychodze nawet zgrabne (wzielam na wzor taki jeden malusi kupiony, na drutach wychodzi dokladnie taki sam, jesli nie ladniejszy :-) ) a do sweterkow niedlugo sie wezme. moze zrobie w kilku rozmiarach, bo nie sadze, zeby przy blizniaczkach byl jeszcze czas na dzierganie... wiec musze teraz "natrzaskac" na zapas. Tej Sandry nie widzialam nigdzie. w ogole jakos nie moge nic znalezc w naszych kioskach... mam sliczne niemieckie wzorki i na nich bede bazowac. :-) pozdrawiam wszystkie!
          • Gość: guest Re: DZIERGANIE SKARPETEK I BUCIKOW IP: *.* 26.07.01, 08:14
            Aha, ja czasem biorę gazety ze wzorkami dla dużych dziewczynek (czyli nas) i zmniejszam proporcje, lub przerabiam. Pozdrawiam i życzę powodzenia!
            • Gość: usia Re: DZIERGANIE SKARPETEK I BUCIKOW IP: *.* 26.07.01, 09:06
              A ja sobie sama wymyslam, po drodze zmieniajac koncepcje i prując kilka razy, na co Mój Szanowny kiwa z ubolewaniem głową twierdząc, że w ten sposób to chwilowo bedzie spokój z wyprawami po włóczkę...
              • Gość: AnetaDr Re: DZIERGANIE SKARPETEK I BUCIKOW IP: *.* 26.07.01, 09:25
                Ula, to podobnie jak ja. Namietnie lubię robic na drutach i szydełku (dziergam juz od kilkunastu lat). Od 10 lat kupuję "Sandry", także numery specjalne, ale raczej sie nie zdarza, zebym robiła dokładnie według schamtu. To mnie nudzi. Zawsze cos modyfikuję, poprawiam, w efekcie wychodzi cos, czego nie ma nikt. I nigdy nie robię 2 razy tego samego (no, chyba, że skarpetki ;-). Pozdrawiam. Aneta
                • Gość: guest Re: DZIERGANIE SKARPETEK I BUCIKOW IP: *.* 26.07.01, 14:09
                  hej,A jednak przy bliźniakach od czasu do czasu da się coś udziergać. Ja stworzyłam dla moich strojniś sukienki na chrzest (wzór znalazłam na internecie) - każda zajęła mi ok. 3 tygodni + dwa kapelusiki (mojego własnego design"u :-)). Ja też nigdy nie mogę się trzymać wzoru - nawet te sukienki są dwie różne bo nie mogłam się powstrzymać od zmodyfikowania wzoru. Co to za choroba? Ale to samo mam z gotowaniem :-)
                  • Gość: guest Re: DZIERGANIE SKARPETEK I BUCIKOW IP: *.* 26.07.01, 15:48
                    Hej Magdaa gdzie znalazlas ten wzor???????????????????????? wyslij mi go, please!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :-)
                    • Gość: guest Re: DZIERGANIE SKARPETEK I BUCIKOW IP: *.* 27.07.01, 12:13
                      Asiu,oto link do strony ze wzorem.http://crochet.about.com/gi/dynamic/offsite.htm?site=http%3A%2F%2Fwww.geocities.com%2FHeartland%2FRidge%2F7213%2Fflowersacque.htmlwiecej wzorów dla dzieciaczkowhttp://crochet.about.com/msub29.htmwszystko niestety po angielsku - przetlumacze ten wzor powyzej i przesle Ci na priv"a
                      • Gość: guest Re: DZIERGANIE SKARPETEK I BUCIKOW IP: *.* 27.07.01, 14:54
                        A czy mogłabyś podesłać to tłumaczenie także do mnie? Bardzo proszę, bo sama sobie nie poradzę :(Pozdrawiam :hello:
                  • Gość: usia Re: tylko zmienie rozmiar, bo oczy bolą IP: *.* 27.07.01, 15:36
                    to sie nazywa twórczość radosna, cierpie na te sama jednostke chorobową...najgorsze, ze dopada mnie w róznych dziedzinach działalności i czasami efekty są baaaaaaaaaaaardzo odległe od zamierzonych. pozdrawiam wszystkich twórców radosnych!
                • Gość: guest Re: DZIERGANIE SKARPETEK I BUCIKOW IP: *.* 26.07.01, 15:49
                  a gdzie kupujesz Sandry???? mozna tam zamowic jakies stare "specjalne" numery??? ja mialam tego caly stos, ale chyba mi wyrzucili,jak bylam za granica kilka lat...
    • Gość: guest Re: DZIERGANIE SKARPETEK I BUCIKOW IP: *.* 30.07.01, 12:01
      Witajcie!W związku z dużym zainteresowaniem tematem "dziergactwa" donoszę uprzejmie, że kupiłam "Sandrę" z wzorami dla maluszków :bounce:. Są w niej: sweterki, śpioszki, spodenki, kombinezony, ubranko do chrztu, czapeczki, skarpetki, buciki, a nawet rękawiczki :D. Rozmiary- od 56 do 104. Sweterki rozpinane i nie, ażurowe, z warkoczami, z wrabianymi wzorkami... Wszystkie wzory na druty. Jeśli jesteście zainteresowane, mogę zeskanować- napiszcie tylko, co by Was interesowało, bo całość ma 48 stron i trochę długo by się ściągała :).Pozdrawiam wszystkich, a Magdzie bardzo dziękuję za tłumaczenie :bic:
      • Gość: guest Re: DZIERGANIE SKARPETEK I BUCIKOW IP: *.* 30.07.01, 12:24
        To może ja dam sobie spokój z tym skanowaniem??? Poszperałam, ale znalazłam niewiele dla dzieci... ze dwa sweterki, reszta wszystko duuuuże. No chyba, że mamusie chcą dla siebie to jednak poskanuję...Chwilowo nie mam dostępu do skanera, dopiero pod koniec tygodnia będę miała (mężuś jakby wyczuł, że będę potrzebowac i pożyczył kolesiowi) jeśli jesteście dalej zainteresowane to proszę o wiadomość wystarczy jedna i zabieram się do roboty a potem rozsyłam...
      • Gość: asia_t Re: DZIERGANIE SKARPETEK I BUCIKOW IP: *.* 30.07.01, 12:55
        JA jestem zainteresowana!!! :-) GDZIE to kupilas, przede wszystkim??? ja kupilam jakas gazetke ostatnio, skarpetki tez tam byly,ale rozmiary wieksze... udalo mi sie wydziergac jedna skarpetke, jeszcze troche nieporadnie, ale cwiczenie czyni mistrza! mam czas, wiec bede cwiczyc. :-) mnie interesuja sweterki najmniejsze. spioszki,czapeczki,skarpetki i buciki glownie! ale moze uda mi sie to kupic,jak powiesz gdzie! :-) jesli nie - bede blagac o ich zeskanowanie... moze byc ew.ksero i poczta! big_grinasia
        • Gość: guest Re: DZIERGANIE SKARPETEK I BUCIKOW IP: *.* 30.07.01, 13:02
          Kupiłam w kiosku w Geant. Poskanuję najmniejsze wzory i zaraz wyślę. :hello:
          • Gość: asia_t Re: DZIERGANIE SKARPETEK I BUCIKOW IP: *.* 30.07.01, 14:11
            jestes cudowna, dziekuje! moze uda mi sie to dostac? wiec za wiele nie skanuj! mnie glownie te skarpeteczki interesuja i buciki,jakos mnie naszlo na dzierganie takiego czegos. :-))))) czy jest jakas specjalna wloczka dla maluszkow?
      • Gość: guest Re: DZIERGANIE SKARPETEK I BUCIKOW - Do Marty! IP: *.* 30.07.01, 18:37
        Hey!Mieszkam w Chicago i w ten weekend obeszlam wszystkie polskie ksiegarnie w poszukiwaniu czegos o "dzierganiu" dla maluchow. Niestety nic nie dostalam, dobra wiadomosc to ta, ze byla (niestety) Sandra i Mala Diana. Troche mnie to podbudowalo, ze jest szansa, ale narazie musze poczekac na kolejna dostawe i liczyc na to, ze uda mi sie upolowac, a robic na drutach chce mi sie okrutnie, wloczka czeka tez !Droga Marto!Wspomoz mnie prosze kilkoma "skanami", podobnie jak Asie T. interesuja mnie najmniejsze rozmiary (do pol roku) zalezy mi na sweterkach i spioszkach itp. zreszta co wyslesz bedzie super. Z gory dziekuje !!!Pozdrawiam wszystkich :))))
    • Gość: asia_t Re: DZIERGANIE SKARPETEK I BUCIKOW IP: *.* 30.07.01, 13:01
      a tak w ogole chcialam sie pochwalic, ze po wielogodzinnym rozmyslaniu nad "przepisem" skarpeteczki (kupilam pare w sklepie dla porownania...) wreszcie udalo mi sie cos wydziergac!!!!! nawet przypomina to skarpetke! (przy slabym oswietleniu i duuuzo dobrej woli). :-) dzisiaj bede probowac dalej, moze jednak cos z tego bedzie????? nie mam tych krotkich drutow i zszywam je z tylu... ale pietka mi wyszla jak marzenie!! :D
      • Gość: guest Re: DZIERGANIE SKARPETEK I BUCIKOW IP: *.* 01.08.01, 11:59
        zamiast krotkich drutow mozesz uzywac drutu na zylce, wg mnie jest nawet wygodniejszy, bo te krotkie wypadaja i mozna pogubic.w lipcu bodajze bylo specjalne wydanie Vereny ze sweterkami i skarpetkami dla dzieci - sliczne. Verena jest z rodziny Burdy i mozliwe, ze mozna zamowic wysylkowopozdrawiam dziergajace, szydelkujace, haftujace mamyonka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka