Dodaj do ulubionych

liceum dla dorosłych

13.11.06, 12:16
Mam pytanie bo może któraś jest w temacie. Chodzi mi to jak wygląda nauka w
takim liceum dla dorosłych. Może któs korzystał. Ile to kosztuje, mnie więcej
. Czy są lektury i jak wygląda przygotowanie do matury. Jakie trzeba spełnic
warunki przyjęcia.Jak długo trwają lekcje.
Obserwuj wątek
    • syriana Re: liceum dla dorosłych 13.11.06, 12:19
      z tego co się orientowałam parę lat temu, zajęcia zaczynają się popołudniami
      (ok. 15, 16) kończą ok 20, 21
      w jednym ze znanych mi przypadków piątek był wolny od zajęć
      w innym, były dwa wolne dni w tygodniu

program jest zdaje się taki sam jak w zwykłym liceum
      ceny - teraz nie wiem
      kilka lat temu było to ok. 50zł/m-c
    • joanisia [...] 08.06.21, 13:57
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
      • malia Re: liceum dla dorosłych 08.06.21, 15:25
        Słaba to musi być szkoła, jak nie jesteś w stanie zauważyć, że minęło 15 lat od jej pytania
        • nigdynigdynigdy84 Re: liceum dla dorosłych 08.06.21, 15:36
          Ematka i nie ma wyższych studiów?? Szok.
        • bergamotka77 Re: liceum dla dorosłych 08.06.21, 15:38
          Specjalnie wyciągnęła.
    • kaki11 Re: liceum dla dorosłych 08.06.21, 15:50
      Ja kończyłam takie liceum, ale były to lata 2011/12 więc coś mogło się zmienić, no i część zasad pewnie zależy od szkoły.
      W tamtym czasie tamta szkoła była darmowa, warunkiem przyjęcia było tylko bycie pełnoletnim (jak sie nie mylę donosiło się jakieś świadectwo ostatnio ukończonej klasy/szkoły w celu dostania się do odpowiedniej grupy)
      Zajęcia odbywały się 3 dni w tygodniu w godzinach popołudniowych (chyba od 13), i lekcje trwały normalne 45minut, kończyły się chyba najpóźniej koło 20.
      Ze względu na ograniczony czas zajęć godzin było mniej niż w zwykłych liceach, więc z jednej strony nie było części lekcji zupełnie (WF, religia, lekcje wychowawcze, wok), nie było rozszerzeń przedmiotów.
      zajęcia dodatkowe organizowane przez panią z matematyki, ja nie miałam problemu z jej zdaniem, pomimo tego że zdawałam polski i wos na poziomie rozszerzonym oraz geografię, i po za matmą w zasadzie jakoś bardzo nie siedziałam sama nad przygotowaniem do matury. Wiele osób z mojej klasy, zdało maturę (chyba wszyscy którzy podeszli, choć część miała jakąś poprawkę)
      Nie wiem w jakiej jesteś sytuacji, do mojej szkoły chodziły zarówno młode osoby które z różnych powodów się przeniosły jak i np. starsi ludzie koło 40- 50 którzy postanowili zrobić maturę lub pracodawca kazał im zdobyć wykształcenie.
      Dodatkowo mogę Ci napisać - ale to typowo kwestia tego miejsca a nie wszystkich szkół- bardzo odpowiadała mi tam atmosfera. Po raz pierwszy spotkałam nauczycieli czy dyrekcje którzy podchodzili do uczniów z takim pełnym szacunkiem bez żadnego wywyższania się, i po raz pierwszy nauczyciele w znacznej większości naprawdę umieli i chcieli tłumaczyć, a wcześniej bywało różnie. Tylko tu naprawdę zależy jak się trafi, ja miałam świetnie, ktoś inny może mieć fatalnie.
      • 35wcieniu Re: liceum dla dorosłych 08.06.21, 19:23
        Myślisz że nadal szuka tej szkoły, od 15 (!) lat, bo tyle minęło od zalozenia wątku?
        • kaki11 Re: liceum dla dorosłych 08.06.21, 20:17
          Nie. po prostu wątek wyświetlił mi się w sekcji najnowszych z forum i nie zwróciłam uwagi na datę założenia. To serio jest raczej oczywiste, zwłaszcza, że akurat takie wykopaliska pojawiają się co jakiś czas i zwykle kilka osób na nie odpowiada, zanim pojawią się komentarze, że to staroć.
          • bergamotka77 Re: liceum dla dorosłych 08.06.21, 21:56
            Ba tym forum głupio się przyznawać do zaocznej matury.
            • panna.nasturcja Re: liceum dla dorosłych 09.06.21, 01:35
              Nie ma czegoś takiego jak zaoczna matura. Po liceum dla pracujących ma się taką samą maturę jak po każdej innej szkole z maturą i można iść na studia jeśli ma się wymaganą na danym kierunku liczbę punktów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka