Dodaj do ulubionych

finanse publiczne

IP: *.* 28.09.01, 19:06
Nie bardzo rozumiem co wchodzi w skład finansów publicznych państwa? Skąd biorą się na to pieniądze? Ostatnio dużo się o tym słyszy, a ja nie wiem o co chodzi.Może ktoś mnie oświeci?:jap: Małgosia
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: finanse publiczne IP: *.* 28.09.01, 23:11
      Małgosiu, jutro wykopie notatki z tego przedmiotu i napiszę, o ile przypadkiem nie stały sie kartkami do rysunków mojego syna.
      • Gość: guest Re: finanse publiczne - kajam się IP: *.* 30.09.01, 17:27
        Notatki znalazłam, chyba nawet sensownie sa napisane, ale sporo tego. Juz raz zaczełam pisac, ale trzasnęły korki i ładny kawał tekstu poszedł w elektroniczny niebyt. Yeraz piszę off-line i jak skończę, to na pewno wkleję. No, chyba ze ktos mnie uprzedzi. Pozdrówka - Mika
        • Gość: guest Re: finanse publiczne IP: *.* 01.10.01, 09:26
          cześć Mika_PDzięki, że pamiętasz o tym temacie (czyżby tylko Ty?). Czekam z nadzieją oświecenia.Na razie.Pa!Małgosia :)
          • Gość: guest Re: finanse publiczne IP: *.* 01.10.01, 10:42
            Może tylko ja jestem studentką ekonomii na odpowiednim roku ? ;)
            • Gość: guest Re: finanse publiczne IP: *.* 01.10.01, 11:15
              ja tez mialam kiedys wyklady z tegoz przedmioty ale ze wzgledu na niezbyt sympatycznych wykladowcow nie polubilam go i co za tym idzie specjalista w tej dziedzinie nie jestem - wole raczej sie nie wypowiadac bo moge sie pomylic albo cos heh :) - moze po twoim wykladzie cos mi sie przypomni :)Wika
    • Gość: guest Re: finanse publiczne IP: *.* 01.10.01, 10:38
      O ile pamięć mnie nie myli, finanse publiczne to pieniądze, które przechodzą (czyli są zbierane w drodze podatków, ceł itp. a następnie rozdzielane na różne rzeczy - dotacje, płace budżetówki, obronę narodową, Policję itp.)przez budżet państwa i budżety samorządów lokalnych (gminnych, powiatowych i wojewódzkich).W ogóle terminologia jest w uproszczeniu taka - "publiczny" to zbiorczy termin obejmujący dwie rzeczy:1) "państwowe" (w uproszczeniu: rządowe i delegatur regionalnych rządu czyli np. urzędów wojewódzkich,2) "samorządowe" czyli gminne, powiatowe i wojewódzkie.
    • Gość: guest Re: finanse publiczne - wykład 1 IP: *.* 01.10.01, 17:39
      Podstawowym zadaniem państwa jest dostarczenie dóbr i usług publicznych, których wytwarzanie jest dla gospodarki rynkowej nieopłacalne, lub świadczenia, do których państwo jest ustrojowo zobowiazane.Podmioty wystepujące w tzw. zorganizowanej działalności ludzkiej to: sektor publiczny, sektor prywatny i sektor gospodarstw domowych. Sektor publiczny - część gospodarki narodowej, na którą składają się (def. wg Ministerstwa Finansów):1) państwowe i samorządowe jednostki organizacyjne, nieposiadające osobowości prawnej 2) państwowe fundusze celowe.Do sektora finansów publicznych zalicza się (def. wg Ustawy o finansach publicznych, art. 5.1):1) organy władzy publicznej i podległe im jednostki organizacyjne;2) państwowe osoby prawne;3) inne państwowe jednostki organizacyjne, których działalność jest finansowana ze środków publicznych w całości lub części, z wyjatkiem: a) przedsiębiorstw państwowych, b) banków państwowych, c) spółek prawa handlowego.Wg GUS do sektora publicznego zalicza się wszystkie jednostki organizacyjne, w których własność skarbu państwa lub jednostek samorządowych mają udział większy niż 50 %Wg ekspertów Instytutu Badań nad Gospodarką Rynkową sektor publiczny to ponad 55 000 jednostek i 3 mln zatrudnionych. Jego dochody i wydatki stanowią ponad połowę PKB i były o 5 mld zł. wyzsze niz to, co się oficjalnie publikuje. W oficjalnym sektorze publicznym (dotyczy tylko jednostek budżetowych) ich dochody z budżetu stanowią 57 % dochodów całego szeroko rozumianego sektora publicznego, a wydatki zaledwie 49,5 %.Wobec całej reszty publicznych dochodów i wydatków dyscyplina finansowa jest mocno złagodzona, dotyczy to jednostek pozabudżetowych i funduszy celowych.
      • Gość: guest Re: finanse publiczne - wykład 2 IP: *.* 01.10.01, 17:39
        Według L. Balcerowicza w Polsce sytuacja finansów publicznych jest nastepująca :1) fiskalizm jest ciągle zbyt duzy - suma przymusowych danin, szczególnie podatków bezposrednich, jest ciagle zbyt wysoka.2) mimo wysokiego fiskalizmu, dochody państwa nie wystarczaja na pełne pokrycie wydatków, co onzacza deficyt finansów publicznych.3) struktura wydatków jest niewłasciwa - za duzo pieniędzy podatników wydaje się na bieżącą konsumpcję (chodzi zwłaszcza o źle adresowane wydatki socjalne) i w efekcie za mało na cele ściśle związane z lepszym działaniem państwa (bezpieczeństwo, wymiar sprawiedliwości) oraz rozwojem (dobra oswiata, badania podstawowe i inne działy infrastruktury).Główna przyczyną niezadowalającego stanu finansów naszego państwa jest ogromna społeczno-polityczna presja na wzrost wydatków publicznych (szczególnie socjalnych) oraz ogromne opory przeciw ich racjonalizacji. Finanse publiczne tworzą trzy składniki:1) budzet państwa to tylko wycinek całosci, nazywany za zachodzie budżetem sektora rządowego, w Polsce - budżet centralny. Do budzetu centralnego wpływają głównie daniny, mówimy o VAT, PIT, CIT oraz cła, poza składkami na ZUS, PFRON, kasy chorych. Główne wydatki obejmują nakłady na utrzymanie i rozwój centralnego aparatu państwa (bezpieczeństwo, wymiar sprawiedliwości, obrona narodowa, administracja centralna itp) i wydatki na obsługę wcześniej zaciągniętego długu publicznego, centralne nakłady na infrastrukturę, wydatki na restrukturyzację przedsiębiorstw państwowych (górnictwo, PKP itp), wydatki na badania naukowe, szkolnictwo wyższe, dopłaty (transfer) do innych składników finansów publicznych (subwencja dla niektórych funduszy celowych: ZUS, KRUS) oraz samorządów lokalnych na okreslone z góry zadania lub w celu wyrównywania dochodów. 2) fundusze celowe, utworzone dla realizacji ścisle okreslonych zadań. Największe z nich to Fundusz Ubezpieczeń Społecznych, kasy chorych, KRUS, Fundusz Pracy, PFRON... Nie podlegają one bezpośrednio kontroli Misnisterstwa Finansów - za większość z nich odpowiada Ministerstwo Pracy.3) budżety samorzadów lokalnych (gmin, powiatów, województw). jest to na ogół stosunkowo zdrowa część finansów państwa.Saldo całosci finansów publicznych jest suma sald trzech głównych składników.W 1999 r. deficyt finansów publicznych wyniósł 3,2 % PKB i był o 0,8 % PKB wiekszy od planowanego. Na deficyt składało się:* 2 % PKB deficytu "budzetu państwa" (tego z pkt. 1)* 1,5 % PKB deficytu funduszy celowych (z pkt. 2)* 0.15 % PKB deficytu samorządów ( z pkt. 3).Wyjasnienia wymaga takze okreslenie rodzaju wskaźnika deficytu finansów publicznych. Liczby powyzej podane dotyczyły tzw. deficytu nominalnego . Ów deficyt oblicza się, zaliczając do wydatków budżetu centralnego dopłaty do II filaru nowego systemu emerytalnego, a pomija wypłaty rekompensat dla emerytów i czesci sfery budzetowej. Deficyt ekonomiczny oblicza się, odejmując od deficytu nominalnego dopłaty do II filaru, natomiast dodaje rekompensaty. Wskaxnik ten jest mniejszy od deficytu nominalnego.
        • Gość: guest Re: finanse publiczne - do Małgosi IP: *.* 01.10.01, 17:44
          Wykład 1 i 2 to dosłownie podane notatki z przedmiotu "Finanse publiczne", który miałam na IV semestrze na ekonomii w Kolegium Nauk Ekonomicznych i Społecznych Politechniki Warszawskiej w Płocku. Mam nadzieję, ze to jest to, o co ci chodziło. Nie czułam się na siłach selekcjonować informacji, więc podałam wszystko, co było na dwóch pierwszych wykładach. Pozdrawiam - Mika
          • Gość: guest Re: finanse publiczne - do Małgosi IP: *.* 03.10.01, 12:43
            Mika_Pmasz u mie 6 z *.Wielkie dzięki, ale strasznie tego dużo; obiecuję, że zapamiętam tylko połowę :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka