Dodaj do ulubionych

pracodawca a składki na ZUS

IP: *.* 05.10.01, 13:01
Poradźcie, bo już w piętkę gonię, nadnercza mi włóknieją ze złości, a każdy mówi co innego.Podjęłam pracę na początku czerwca tego roku. Pracodawca nie był uprzejmy w przepisowym terminie 7 dni zgłosić mnie i synka drukiem ZUA do ubezpieczenia. Na moje usilne prośby i ścigania dopiero na poxczątku sieprnia JA wręczyłam mu te druki, ktore on zobowiązał się dostarczyć do ZUS u. Wczoraj byłam sobie to sprawdzić i okazuje się że moje druki to ZUS na oczy nie widział w żadnej postaci, nie odesłał jako źle wypełnione ani nic takiego podobnego. Na dodatek przy okazji wyszlo że od początku tego roku na konto zusowskie to zbiorcze identyfikowane NIP-em i regonem pracodawcy nie wpłynęły żadne pieniądze. Inspektorka z zus -u mówi że albo on nie wpłaca, albo że podał błędne dane ??????? i wpływają gdzieś indziej. Wystąpiłam o potwierdzenie okresu ubezpieczenia, mam to dostać w ciągu 2 tyg. A jeśli istotnie nie ubezpiecza nas, to co dalej? Zwrócić się do kontroli zus- u o sprawdzenie konta, do inspektoratu pracy? Co mogę jeszcz e zrobić? Jaka grozi mu kara, jak da;ej rozmawaić? Pomóżcie!
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: pracodawca a składki na ZUS IP: *.* 08.10.01, 08:00
      mozesz zlozyc na konkretnym druku zusowskim wniosek o sprawdzenie czy dana firma placila za ciebie skladki (o ile oczywiscie juz tego nie zrobilas) zus ma obowiazek wtedy to sprawdzic i jesli wykryje jakies nieprawidlowosci to sam zaczyna sprawe z firma a tobie wysyla informacje co robi z tym wszystkim dalej jesli faktycznie firma nie placila to zus bedzie sie domagac w terminie jakims tam ustalonym o przeslanie dokumentow i skladek wraz z odsetkami - odsetki dostaniesz tez ty na konto za to ze tyle musialas czekac a w zusie sa to spore odsetki - moze zwroc sie tez do pracodawcy z tym i powiedz ze na twoim koncie nic nie ma - moze faktycznie cos zle robia wystarczy ze jakies cyfry przestawia np w zgloszeniu albo w deklaracjach i juz pieniadze nie wplywaja na twoje konto - w takim wypadku jesli blad byl spowodawany z winy firmy a skladki przekazywal do zusu ale nie wplywaly to i tak musi za ten okres zaplacic odsetki :)PozdrWika
    • Gość: guest Re: pracodawca a składki na ZUS IP: *.* 08.10.01, 08:03
      i jeszcze jedno jesli zus juz bedzie wiedziec o tym ze firma nie placi a ta nadal nie zaplaci skladek to zus ma prawo wejsc im poprostu na konta i samemu sobie sciagnac co do nich nalezy :)Wika
      • Gość: guest Re: pracodawca a składki na ZUS IP: *.* 14.10.01, 09:25
        u mnie jest podobnie,pracuje od 1999 i okazalo sie ze,i tu jest ciekawie,niekTore skladki wplynely,a niekTore nie.Pani w zusie kazala napisac podanie gwoli wyjasnienia,bo To powazna sprawa.Po dostarczeniu podania powiedziala ze to wina pracodawcy,a skoro pracodawca jest szpital To sprawa nie do rozwiazania.Szpital Twierdzi,ze skladki odprowadza.PosTanowilam sie chwilowo nie denerwowac,bo jesTem w ciazy .Zycze powodzenia w rozwiazywaniu problemu,a jak rozwiazesz To daj znac jaka metoda.Pozdrawiam
        • Gość: guest Re: pracodawca a składki na ZUS IP: *.* 14.10.01, 19:13
          Niniejszym dziękuję Wice za pomoc, czesgo nie uczyniłam od razu.Otóż wystąpiłam o sprawdzenie okresu ubezpieczenia, mam to dostać w ciągu tygodnia, a potem to chyba inspektorat zusu do spraw kontroli pracodawców, jesli się okaże że nie płacił, plus insppekcja pracy, a co mi tam, i tak mi umowy o pracę nie przedłużą..
          • Gość: guest Re: pracodawca a składki na ZUS IP: *.* 15.10.01, 14:01
            Nie ma sprawy - zawsze do usług :)wazne zeby wkoncu te skladki zaplacili - w sumie im pozniej tym lepiej bo odsetki w zusie sa chyba wyzsze niz rewaloryacja skladek heh :) pozdr.Wika

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka