Gość: guest
IP: *.*
05.10.01, 13:01
Poradźcie, bo już w piętkę gonię, nadnercza mi włóknieją ze złości, a każdy mówi co innego.Podjęłam pracę na początku czerwca tego roku. Pracodawca nie był uprzejmy w przepisowym terminie 7 dni zgłosić mnie i synka drukiem ZUA do ubezpieczenia. Na moje usilne prośby i ścigania dopiero na poxczątku sieprnia JA wręczyłam mu te druki, ktore on zobowiązał się dostarczyć do ZUS u. Wczoraj byłam sobie to sprawdzić i okazuje się że moje druki to ZUS na oczy nie widział w żadnej postaci, nie odesłał jako źle wypełnione ani nic takiego podobnego. Na dodatek przy okazji wyszlo że od początku tego roku na konto zusowskie to zbiorcze identyfikowane NIP-em i regonem pracodawcy nie wpłynęły żadne pieniądze. Inspektorka z zus -u mówi że albo on nie wpłaca, albo że podał błędne dane ??????? i wpływają gdzieś indziej. Wystąpiłam o potwierdzenie okresu ubezpieczenia, mam to dostać w ciągu 2 tyg. A jeśli istotnie nie ubezpiecza nas, to co dalej? Zwrócić się do kontroli zus- u o sprawdzenie konta, do inspektoratu pracy? Co mogę jeszcz e zrobić? Jaka grozi mu kara, jak da;ej rozmawaić? Pomóżcie!