Dodaj do ulubionych

Imie dla dziewczynki - Pomocy

IP: *.* 23.11.01, 01:37
Drogie Mamy,Może macie jakas ciekawa propozycje imienia dla dziewczynki? Nasza coreczka ma już dwa tygodnie (!) a my nie możemy się zdecydowac na imie!!!Mamy trzy pomysly:Karolina (podoba nam się ale wydaje się b.b. popularne)Pola (wydaje mi się „malo poreczne”?)Weronika (nie podoba mi się skrot Weronka)!I propozycja naszego synka Bartusia: PaulinaBuuuu, pomocy!!!!! Co o tym myslicie, a może macie jakies inne pomysly?Pozdrawiam, KatkaP.S. Dodam jeszcze, ze imie musi pasowac do 10- literowego nazwiska, zakonczonego na „ska”.
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Imie dla dziewczynki - Pomocy IP: *.* 23.11.01, 07:35
      AlicjaIdaLiwiaLidiaŁucjaAnnaJoannaLaurawystarczy?Pozdrawiamignis
      • Gość: guest Re: Imie dla dziewczynki - Pomocy IP: *.* 23.11.01, 09:36
        Ja powiem tak: wszystko byle nie Julia, chyba że chcecie by zginęła w tłumie. Ja dałam Julia zanim się zorientowałam jakie to popularne i to chyba jakieś fatum rodzinne, bo sama jestem Ania. Bardzo mi się podoba Pola. Czytam właśnie książkę Gretkowskiej "Polka" i świetnie to na mnie wpływa, a przedtem nie lubiłam tej autorki.
        • Gość: guest Re: Imie dla dziewczynki - Pomocy IP: *.* 23.11.01, 11:10
          Aniu, wiesz ze teraz Anna nie nalezy do tak bardzo popularnych imion?? W "naszym" przedszkolu na 100 dzieci jet rzeczywiście chyba z 10 Julek ale tylko dwie Anie - moja i ze straszej grupy, która jest na dodatek sliczną Chineczka :-))Znam jeszcze jedna mała Anie z bloku obok, ta natomiast jest mulatka :-))Za to ja mam chyba z 10 Ań rówiesniczek, ale mimo to tak nazwalismy naszą córcie, bo po prostu uwielbiamy to imie i tak pasuje do naszej AnismileAha do naszego przedszkola chodzi Nadja. Jakoś mi sie spodobalo, a nie jest popularne.pozdrawiam Ula mama Ani
        • Gość: guest Re: Imie dla dziewczynki - Pomocy IP: *.* 24.11.01, 00:28
          mialam to samo, nawet kupilam jakies inne ksiazki gretkowskiej chiciaz po kabaecie metafizycznym obiecalam sobie, ze nigdy przenigdy, ale czlowiek nie krowa i poglady zmieniac moze, vide gretkowska
    • Gość: guest Re: Imie dla dziewczynki - Pomocy IP: *.* 23.11.01, 07:51
      Dla mnie Pola jest bardzo dobre. Sama bym takie nadala. Jest ono krotkie, niewydziwione,niezbyt okrzyczane, a do tego na szczescie nie zdrabnia sie (mam dosyc 50-letnich Kasi itp.):)Pozdrawiam Sylwia
    • Gość: guest Re: Imie dla dziewczynki - Pomocy IP: *.* 23.11.01, 07:54
      Ja mam Karolinę, faktycznie imię jest popularne, ale ... mój mąż chciał Karolinkę :-)A z innych imion, to np.Hanna (bardzo praktyczne Hania i dla łobuza Hanka)A tak poza tym, to przecież nikt nie każe ci mówić do córeczki "Weronka". Głowa do góry, na pewno dobrze wybierzecie.Pozdrawiam, Politea
      • Gość: guest Re: Imie dla dziewczynki - Pomocy IP: *.* 23.11.01, 08:06
        Jeśli kiedyś urodzę córeczkę (mam taką nadzieję), to obiecałam sobie, że na imię będzię miała albo Magdalena - strasznie mi się podoba, jest takie dziewczęce, albo Oliwia-Oliwka. Moim zdaniem są SUPER!!!Pozdrowienia. Anka P - mama Dominika
        • Gość: guest Re: Imie dla dziewczynki - Pomocy IP: *.* 23.11.01, 08:15
          Cześć !Ja mam nadzieję że też kiedyś będę miała córeczkę, a imiona które bardzo mi się podobają to : Iga i Maja, ewentualnie Gabrysia.Buziaczki dla córuni, Ada.P.S. Zawsze chciałam mieć syna (Miłosza) i córkę (Julkę).Synka już mam a córeczce jeżeli kiedyś pojawi się na tym świecie (bardzo bym chciała)nie dam juz na imię Julia bo jest to teraz bardzo popularne imię.
    • Gość: guest Re: Imie dla dziewczynki - Pomocy IP: *.* 23.11.01, 08:14
      Przeczytalam gdzies o tym jak dobierac imie. Jak nazwisko krotkie to imie moze byc dluzsze, a jak nazwisko dlugie to imie krotkie.Moja kolezanka ma na imie Malgorzata nazw.9lit. i nie miesci sie na niektorych formularzach jakie przychodzi jej wypelniac.A moze tak jak moja- Monika. To nie bylo planowane imie, przyszlo samo w trakcie porodu i tak zostalo.
    • Gość: guest Re: Imie dla dziewczynki - Pomocy IP: *.* 23.11.01, 08:18
      Katka, zdrobnieniami się nie przejmuj. Wiesz, jaka w człowieku rodzi się inwencja twórcza przy przekręcaniu imion? Przykład - nasza Dominika to: Domi, Mika, Domeczka, Domcia, Misia, Domikrólik i Domirybka. Tak że sądzę, że na Weronikę i Karolinę też coś można wymyślić... A z imion podanych przez Ciebie podoba mi się Pola i Paulina. Bardzo kobiece i niezbyt często spotykane.pozdrawiam Agnieszka
      • Gość: guest Re: Imie dla dziewczynki - Pomocy IP: *.* 23.11.01, 08:24
        Z Twoich propozycji stawiam na Polę i Paulinę (na znajomą Paulinę wołamy Paula i jest OK). Może więc zróbcie przyjemność synkowi i wybierzcie jego propozycję ...
        • Gość: guest Re: Imie dla dziewczynki - Pomocy IP: *.* 23.11.01, 10:12
          a mnie nieskromnie podoba sie Aleksandra,podobno mozna juz rejestrować Oleńkęi imie mojej siostry-Nina.a nasze nazwiska tez były z koncowką-ska.pozdrawiam.
    • Gość: guest Re: Imie dla dziewczynki - Pomocy IP: *.* 23.11.01, 10:27
      w Twojej sytuacji wybrałabym Paulina - imię b. ładne a synkowi zrobicie przyjemność i będzie dumny :love: a moje typy, przygotowane dla przyszłych córeczek to Luiza i Emilia (uzgodnione z mężem), gdyby nie on to jeszcze Irena (Irka) - bardzo mi się podoba, mało popularne no a przede wszystkim to tak miała na imię moja ukochana Babcia.
    • Gość: guest Re: Imie dla dziewczynki - Pomocy IP: *.* 23.11.01, 10:30
      A moze WIKTORIA -zwyciestwo !!!!!!!!!!!!!Moja WIKUNIA tez miala byc WERONIKA - ale jak mowic zdrobniale, KALOLINA- mojej kuzynki dziecko tak sie nazywa , KARINA- ale moj maz powiedzial ze to kon !Zostala WIKUSIA .POZDRAWIAM!!!!!!!!!!!!!!!katka napisała/ł:> Drogie Mamy,> Może macie jakas ciekawa propozycje imienia dla dziewczynki? Nasza coreczka ma już dwa tygodnie (!) a my nie możemy się zdecydowac na imie!!!> Mamy trzy pomysly:> Karolina (podoba nam się ale wydaje się b.b. popularne)> Pola (wydaje mi się „malo poreczne”?)> Weronika (nie podoba mi się skrot Weronka)!> I propozycja naszego synka Bartusia: Paulina> Buuuu, pomocy!!!!! Co o tym myslicie, a może macie jakies inne pomysly?> Pozdrawiam, Katka> > P.S. Dodam jeszcze, ze imie musi pasowac do 10- literowego nazwiska, zakonczonego na „ska”.katka napisała/ł:> Drogie Mamy,> Może macie jakas ciekawa propozycje imienia dla dziewczynki? Nasza coreczka ma już dwa tygodnie (!) a my nie możemy się zdecydowac na imie!!!> Mamy trzy pomysly:> Karolina (podoba nam się ale wydaje się b.b. popularne)> Pola (wydaje mi się „malo poreczne”?)> Weronika (nie podoba mi się skrot Weronka)!> I propozycja naszego synka Bartusia: Paulina> Buuuu, pomocy!!!!! Co o tym myslicie, a może macie jakies inne pomysly?> Pozdrawiam, Katka> > P.S. Dodam jeszcze, ze imie musi pasowac do 10- literowego nazwiska, zakonczonego na „ska”.
    • Gość: guest Re: Imie dla dziewczynki - Pomocy IP: *.* 23.11.01, 10:41
      To może jeszcze ja się dołożę:MalwinaAdaNinaAdriana lub AdriannaAgnieszkaAgata.
      • Gość: guest Re: Imie dla dziewczynki - Pomocy IP: *.* 23.11.01, 10:56
        Tyle ile osob tyle roznych propozycji, wiec i ja sie doloze. Ja wyczytalam, ze jezeli nazwisko jest krotkie to imie pasuje do niego krotkie a jesli nazwisko dlugie to i imie rownie (chyba chodzi o brzmienie a nie o wygode np. przy podpisywaniu kilku egzemplarzy czegos tam - moje imie i nawisko sklada sie z 18 literek wiec wiem cos o tym - ale brzmi niezle). Moje propozycje: Pola jest ok, Nina, Kornelia - skrot Nela. Ale wybor nalezy do Ciebie.
        • Gość: guest Re: Imie dla dziewczynki - Pomocy IP: *.* 24.11.01, 14:05
          Musze sie dolaczyc bo dzis tez wlasnie od rana prowadzimu debaty. Wydawalo sie,ze najlepsze imiona dla dziewczynek(obopolnie zatwierdzone)juz dawno wybralismy no i byl dylemat. W dodatku calkiem przypadkiem kazda z dziewczynek ma `l` w swoim imieniu wiec doszlismy do wniosku,ze dla dobra kolejnej coreczki podtrzymamy te tradycje.Mi i tak najbardziej bedzie sie podobalo imie Gloria heheElla tez nam przypadla do serca no i nie jest oklepane nawet na wyspach. Lilybrzmialo nam slodko a Olive byla mila odmiana dla oklepanej Oliwii no i brzmi jak Ola a to mije polskie ulubione imie.Teraz wylowilismy kilka. M in Pole-moim zdaniem piekne!!!Niestety odpadlo ze wzgledu na jeden dylemat-bez pytania Anglicy by wpisywali Paula a to mi sie nie podoba.:(Oprocz tego byla Sonia(niestety nie ma `l`)i jeszcze Amadea ale tez bez `l` wiec dla nas odpadlo.Poprzestalismy na Nellie(w skrocie Nel) i chyba to bedzie TO.Ma ladne brzmienie,`nawet 2 `l`,pochodzi od Kornelii wiec i znaczenie jest piekne(to tez akurat dla nas sie liczy).Z Twojek listy Katka jestem za imieniem Pola-brzmi naprawde pieknie,dobrze powinno sie komponowac z dluzszym nazwiskiem na -ska i jest bardzo wdzieczne i nieoklepane.Pola pochodzi od Apolonii czyli tez od Apollo-boga sloncaZ polskich imion podobaja mi sie jeszcze Joanna i Gabrysia.Pomyslnego wyboru-mysle,ze to taki ktorego sie po latach nie zaluje.:)Bogusia
          • Gość: guest Re: Imie dla dziewczynki - Pomocy IP: *.* 24.11.01, 20:21
            Ja znałam dziewczynkę o długim arystokratycznym nazwisku - kończącym się na - ska. A na imię miała Helena. Pasowało jak ulał.Pola jest fajna i nieoklepana, oryginalna i niepretensjonalna.
            • Gość: guest Re: Imie dla dziewczynki - Pomocy IP: *.* 24.11.01, 22:52
              Moja corka nazywa sie Olivia i mysle ze rownie ladnie, ale polecam rowniez Victorie.
    • Gość: guest Re: Imie dla dziewczynki - Pomocy IP: *.* 23.11.01, 11:12
      ha, ha, pamietam, pamietam,3 miesiace ustalania imienia dziewczynki "na wszelki wypadek", bo mial byc chlopak ;) ale kiedy uslyszelismy w radio "Ne Me Quitte Pas" spiewane przez Nine Simone, to bylo jak objawienie. No i jest Ninka. Nie bede dodawac nowych propozycji, bo pewnie lista ktora podalas jest kompromisem ustalonym z mezem po dlugich dyskusjach, ale dla mnie Pola jest super!Pozdrowienia, Olga
    • Gość: guest Re: Imie dla dziewczynki - Pomocy IP: *.* 23.11.01, 12:17
      A może Basia, niegdyś popularne, a teraz trochę jakby zapomniane? Sama mam tak na imię, stąd ten pomysł. A i Anka jest fajne (moja mała to Ania, moja siostra mówi na nią Ancysko- tak po góralsku). :)Spośród tych naszych propozycji wybierzesz i tak najlepiej- grunt, żebyście byli zadowoleni ze swojego wyboru. Pozdrawiam.Basia, mama Ani
      • Gość: guest Re: Imie dla dziewczynki - Pomocy IP: *.* 23.11.01, 13:04
        Mi również podoba się imię Pola, moja córeczka ma na imię Bianka, a ja Karina.
        • Gość: guest Re: Imie dla dziewczynki - Pomocy IP: *.* 23.11.01, 19:05
          Mnie tez sie podoba Bianka....Dorsi, mama BiankiPs.Specjalne pozdrowienia dla Kariny i Bianki
          • Gość: guest Re: Imie dla dziewczynki - Pomocy IP: *.* 23.11.01, 21:52
            W księdze imion dla znaku skorpiona najlepsze imie to/:Ewa, Magdalena, Agata, Hania, Renatka, Joanna/asia/,Olga, Ela, Marta, Kasia, Marysia, Krysia, Róża, Jagódka,Zuzanka, Maryna, Brygida ... ale mi osobiscie podoba sie Brygida / Brydzi, Brygidka../Moja 5 miesięczna córcia na drugie imie ma właśnie Brydzia/ ze względu na św. Brygide-chciałam zeby dziecko miało patronke ale nie zakonnice ani męczennice/.Buziaczki
          • Gość: guest Re: Imie dla dziewczynki - Pomocy IP: *.* 26.11.01, 09:04
            Do Dorsi, mamy Bianki:Dzieki za pozdrowienia, nie spotkalam jeszcze nikogo o imieniu Bianka, dlatego bardzo ciesze sie,ze Twoja coreczka ma tak na imie. Ciekawa jestem ile lat ma Twoja Bianka? Gdzie mieszkacie? Czy wiesz kiedy nasze coreczki obchodza imieniny? Mi nie udalo sie znalezc w zadnym kalendarzu.
    • Gość: guest Re: Imie dla dziewczynki - Pomocy IP: *.* 23.11.01, 14:43
      Ja jak urodzę dziewuszkę, to dam na imię Greta. Imię to wprost mnie urzekło.Podpowiedzcie mi parę zdrobnień do imienia Piotr>Dzięki Lidka mama Groszka ( Piotrka )
      • Gość: guest Re: Imie dla dziewczynki - Pomocy IP: *.* 23.11.01, 15:13
        hej - ja słyszałam fajne zdrobnienie dla Piotra - Pietruszka - świetnei to brzmiało - chłoptaś miła ze 2 lata, i pociągłą buźkę - strasznei to pasowało\\\\poza tym moja koleżanka na sowjego piotra mówiPiter (jak rozrabia) Piotrowski (jak się wymądrza) Piotula - jak płacze
    • Gość: guest Re: Imie dla dziewczynki - Pomocy IP: *.* 23.11.01, 14:56
      Jak podobaja ci sie nastepujace:HelenkaGabrielaJoannaMarysiaNatalia
    • Gość: guest Re: Imie dla dziewczynki - Pomocy IP: *.* 23.11.01, 15:04
      Mi się bardzo podoba LENA pasuje do długiego nazwiska i jest nietypowe i nie tak powszechne jak np Julki
    • Gość: guest Re: Imie dla dziewczynki - Pomocy IP: *.* 23.11.01, 15:45
      Ja może coś dodam. Moja mała ma na imię Karolinka, ale skrycie marzyła mi się Marianna. Może to imię Cię zainteresuję. Jest raczej niebanalne. Pozdrawiam :DKruszynka
    • Gość: guest Re: Imie dla dziewczynki - Pomocy IP: *.* 23.11.01, 19:14
      Mój numer jeden to Helenkainne nieśmiertelna Anna, a później Nadia jeżeli mieszkasz na Śląsku dość popularne, a moja propozycja daj na imię swojej córeczce tak jak chce syn, będzie dumny.Mój brat miał być Marcinem lecz miłość matczyna była silniejsza i ma na imię Daniel czyli tak jak chciałam ja.Pozdrowienia Aga28a.
      • Gość: guest Re: Imie dla dziewczynki - Pomocy IP: *.* 23.11.01, 20:04
        Mam podobny problem a raczej mamy z mężem, mnie bardzo sie podoba Zuzanna Alicja Oliwia a jemu nie:o(( a za to on chce Lidię a mnie sie juz zdrobnienie Lidka bie podoba i co tu zrobic? Myślimy też nad Oliwią ...Pozdrowienia
        • Gość: guest Re: Imie dla dziewczynki - Pomocy IP: *.* 23.11.01, 21:02
          Tak , tak posłuchaj męża i wybierz Lidię. To takie ładne imię i niezbyt często spotykane. Mówię Ci nie będziesz żałować!!!PozdrawiamLIDKA:BIC:
          • Gość: guest Re: Imie dla dziewczynki - Pomocy IP: *.* 23.11.01, 21:03
            Miało być tak - :bic:
    • Gość: guest Re: Imie dla dziewczynki - Pomocy IP: *.* 23.11.01, 21:02
      Moja córeczka ma na imię IGA, proponuję i uważam ,że jest rewelacyjne. Po prostu IGA. Pozdrawiam.
    • Gość: guest Re: Imie dla dziewczynki - Pomocy IP: *.* 24.11.01, 00:27
      lola, berenika, jagoda, malina...a najlepiej spojrzec w oczy, wtedy wszytsko wiadomops: pola bardzo sliczne ale chyba robi sie coraz modniejsze.
    • Gość: guest Re: Imie dla dziewczynki - Pomocy IP: *.* 24.11.01, 01:52
      Ja mam dwie dziewczynki: Natalkę i Hanię. Jak Natalka się urodziła, to byłam zaskoczona popularnością tego imienia, ale podobało mi się tak bardzo, że nie zważałam na nic. Teraz z kolei urodziła się Hania, nie jest to popularne imię i nawet probowano mnie do niego zniechęcić, lecz znowu obstawałam przy swoim. Myślę, że nie należy się kierować ani modą na imiona, ani sugestiami innych, po prostu imię musi się Wam podobać i pasować do Waszego Maleństwa, więc przyjrzyjcie się coreczce uważnie w jakim imieniu byłoby Jej do twarzy. Życzę udanego wyboru.Pozdrawiam. Ewa
    • Gość: guest Re: Imie dla dziewczynki - Pomocy IP: *.* 24.11.01, 09:44
      Stawiam na Pola.Podoba mi sie tez Zosia. A swojej dzidzi dałam na imie Lena, ale jest juz tego duzo.
    • Gość: PETRA Re: Imie dla dziewczynki - Pomocy IP: *.* 24.11.01, 12:21
      Pola - jest oka ja jak miałam mieć dziewczynkę - to miałam następujące imiona:MarikaOliviaLiviaKrótkie są najlepsze :)
    • Gość: guest Re: Imie dla dziewczynki - Pomocy IP: *.* 24.11.01, 18:32
      Wielkie dzieki kochane dziewczyny!!Jestescie niezawodne!!!Do poniedzialku do 12.15 z pewnoscia cos wybierzemy....(wtedy to maz wybiera sie do USC)!!!Z przyjemnoscia podziele sie z Wami ostateczna decyzja..Mam nadzieje, ze coreczka bedzie zadowolona????Pozdrawiam goraco, Katka
    • Gość: guest Re: Imie dla dziewczynki - Pomocy IP: *.* 24.11.01, 19:12
      Proponuję niezbyt długie-tak, by nie gryzło się z nazwiskiem. Przy wyborze imienia pamiętaj, by nie kierować się chwilową modą. Moda przemija, a nieraz ludzie robią krzywdę dziecku głupim, wyszukanym imieniem. Już w dawnych czasach, imię wybierano tak, że kiedyś nosił je ktoś mądry i sławny.Warto sięgnąć do znaczeń imion, Dla katolików imię to także poniekąd patronat danej świętej czy świętego nad dzieckiem. Powodzenia. tak jak pisała Jojo(chyba)-spójrz córeczce w oczka-będziesz wiedziała, jakie ma imię. Anna-Ewa- Emiliamama Jasia-Kazimierza
      • Gość: guest Re: Imie dla dziewczynki - Pomocy IP: *.* 25.11.01, 09:54
        Heja!Zgadzam się z ostatnią opinią jojo i Anny-Ewy.Ale warto przychylić się do propopzycji braciszka!!! Imię dla naszej córeczki - Marcela - wybarał jej tata już na początku ciąży, chociaż nie wiedzieliśmy do 34 tygodnia czy bedzie to ona i on???Nasze imiona i nazwisko męża rozpoczynają się na literę M, chcieliśmy aby również imię dziecka rozpoczynało się na M, a dodatkowo aby byłoznane/uznawane w Polsce i kraju rodzinnym męża.Dzisiaj Marcela jest Marcelką, Marci, Marcepanem (drugie imię ma po mnie i św. Monice)ale gdyby 15 miesięcy temu urodził się chłopiec byłby Marcel i już :) !!!Nika
        • Gość: guest Re: Imie dla dziewczynki - Pomocy IP: *.* 25.11.01, 11:45
          Ja też myślę, że może tak posłuchać synka. Moja mama w natłoku wydarzeń po porodzie zapomniała, jakie imię wybrałam dla siostrzyczki. Nadała inne i byłam tym zasmucona. Kiedyś trzeba było decydować się już w szpitalu, prawie że po porodzie. PozdrawiamKruszynka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka