Dodaj do ulubionych

****MACIERZYŃSKI - AKTUALNOŚCI*****

IP: *.* 24.11.01, 11:54
Dziewczyny, co powiecie na to, aby stworzyć wątek, w którym będziemy się dzielić nie tyle naszymi odczuciami, ile konkretnymi informacjami na temat zmian dotyczących urlopu macierzyńskiego? Przecież mamy informacje z różnych źródeł (np prasa, www), do których inne mamy bądź przyszłe mamy mogły jeszcze nie dotrzeć, a wydaje mi się, że zawsze warto wiedzieć więcej.Zachęcam Was do dzielenia się tymi wiadomościami - sama jestem bardzo ciekawa.Pozdrawiam!Ania
Obserwuj wątek
    • Gość: PETRA Re: ****MACIERZYŃSKI - AKTUALNOŚCI***** IP: *.* 24.11.01, 12:08
      Na TVN poinformowali, że zmiany będą dotyczyć kobiet, które urodzą w lutym. Podobno w styczniu jeszcze będą obowiązywać stare przepisy - ale tego nigdy nie wie się na pewno :(
    • Gość: guest Re: ****MACIERZYŃSKI - AKTUALNOŚCI***** IP: *.* 24.11.01, 12:14
      I pierwsza informacja: projekt zmian w kodeksie pracy dotyczących macierzyńskiego można obejrzeć w internecie na stronie http://orka.sejm.gov.pl/Druki4ka.nsf/wgdruku/65potrzebny jest do tego program Adobe Acrobat Reader.Najważniejsze zmiany:Pracownicy przysługuje urlop macierzyński w wymiarze:16 tygodni przy pierwszym porodzie18 tygodni przy każdym następnym26 tygodni w przypadku urodzenia wiecej niż 1 dziecka przy jednym porodzie.Co najmniej 2 tygodnie urlopu powinny przypadać przed przewidywaną datą porodu - po porodzie można wykorzystać pozostałą część.Projekt ma wejść w życie od 1 stycznia 2002 i nie będzie dotyczył osób juz przebywających na urlopie macierzyńskim, więc mamy grudniowe i styczniowe mogą być raczej spokojne - trzeba tylko wziąć urlop jeszcze w tym roku...PozdrawiamAnia - mama styczniowa
    • Gość: guest Re: ****MACIERZYŃSKI - AKTUALNOŚCI***** IP: *.* 24.11.01, 15:42
      A wysłałyście list z protestem? Bo ja tak.
      • Gość: guest Re: ****MACIERZYŃSKI - AKTUALNOŚCI***** IP: *.* 24.11.01, 19:42
        Tak wyslalam !! i sadze ze powinna to zrobic kazda z Mam i ta na urlopie ( w obronie innych mam i dzieci ) i ta przed urlopem. Zalejmy ich potopem emaili.
        • Gość: guest Re: ****MACIERZYŃSKI - AKTUALNOŚCI***** IP: *.* 24.11.01, 20:15
          Podajcie na forum ardes gfdzie maile wysyłać, bo mnie cholera bierze.Czy te dwa tygodnie przed porodem są obowiązkowe? To skracałoby jeszcze czas jaki pozostaje na opiekę nad dzieckiem po porodzie.
          • Gość: guest Re: ****MACIERZYŃSKI - AKTUALNOŚCI***** IP: *.* 24.11.01, 20:46
            www.sejm.gov.pl tam są adresy do sejmu, do poszczególnych posłów, w linku posłowie (proponuję napisać do Leppera, on może nie jest najkulturalniejszy, ale robi dużo szumu i przejmuje się sprawami drobnych ludzi ) (nie sądziłam, że tak napiszę:-) ) W "adresach www" jest też link do Prezydenta RP, można do niego napisać ze strony, szkoda, że nie ma adresów senatorów, nie wiem dlaczego.
      • Gość: guest Re: ****MACIERZYŃSKI - AKTUALNOŚCI***** IP: *.* 07.12.01, 02:03
        A na jaki adres można je wysłać? Chętnie się dołączę.
    • Gość: guest Re: ****MACIERZYN´SKI - AKTUALNOS´CI***** IP: *.* 24.11.01, 22:01
      ale mnie cholera wziela, ze niby tak pro prodzinnie i sie powinnismy wszyscy rozmnazac bo przyrost naturalny raczej w zaniku a tu masz... i niby rozumiem, ze to duzo kosztuje ale jak tak to niech zrobia podatek liniowy, albo to co w holandii i szwajcari, albo w ogole cokolwiek a nie tylko tluka po ludziach za bledy wierchuszki... oj, jeszcze dwie godziny temu siedzac w barze ze znajomymi zarzekalam sie, ze nie wyemigruje bo tu moj dom ale... teraz juz nie wiem. ide pisac protesty, ktore i tak niczego nie zmienia ale przynajmniej bede miala czyste sumienie. szkoda, ze nie jestesmy gornikami albo rolnikami i nie bedziemy blokowac drog ani podpalac sejmu - wtedy moze cos by zrobili. z rozgoryczonym pozdro - jojo.
    • Gość: PETRA Re: ****MACIERZYŃSKI - AKTUALNOŚCI***** IP: *.* 27.11.01, 15:58
      Czy wiadomo coś nowego?Uchwalili coś a może protesty pomogły?Mówią coś o macierzyńkim?Jka zwykle nic nie słychać...
      • Gość: guest Re: ****MACIERZYŃSKI - AKTUALNOŚCI***** IP: *.* 27.11.01, 18:16
        Jeszcze nie jest rozpatrywany, mozna to sprawdzić na stronie sejmu, w pracach sejmu, ale już niedużo do niego zostało.
    • Gość: guest Re: ****MACIERZYŃSKI - AKTUALNOŚCI***** IP: *.* 29.11.01, 16:00
      DOSTAŁAM ODPOWIEDŹ OD JEDNEJ POSŁANKI!!!!!Jestem jej fanką!!!! A ja myślałam, że oni tego nie czytają! jestem bardzo szczęśliwa, to znaczy, ze jednak możemy coś zrobić!!!!!!Cudownie!!
      • Gość: guest Re: ****MACIERZYŃSKI - AKTUALNOŚCI***** IP: *.* 30.11.01, 09:52
        Hej,No i co z tym macierzynskim ???Glosowali wczoraj, czy nie ???Pozdrowienia,zosia
    • Gość: PETRA Re: ****MACIERZYŃSKI - AKTUALNOŚCI***** IP: *.* 03.12.01, 17:21
      Dziewczynysprawdziłam plan posiedzenia sejmu - jutro zaczynają przerabiać właśnie macierzyński (dokładnie zaczynają 04.12 i trwa to do 06.12), mam złe przeczucia....
    • Gość: PETRA Re: ****d***** IP: *.* 04.12.01, 14:39
      Zgodnie z Regulaminem Sejmu, poszczególnymi częściami projektu zajmować się będą właściwe komisje. Po zakończeniu prac przekażą one swoje stanowiska komisji finansów, co ma nastąpić do 28 grudnia. Przewiduje się, że komisja finansów przyjmie sprawozdanie do 31 stycznia. Gdyby tak się stało, drugie czytanie projektu budżetu odbyłoby się w połowie lutego. Termin głosowania zależy od przebiegu drugiego czytania - od ewentualnych poprawek, którymi ponownie musiałaby się zająć komisja.
      • Gość: PETRA Re: ****DZIEWCZYNY - JEST SZANSA !!!!!!***** IP: *.* 04.12.01, 14:42
        Sorry za ten post poprzedni - nie wiem jak go wysłałam...Miał wyglądać jak poniżej:OTO CO ZNALAZŁAM NA TEMAT DEBAT SEJMOWYCHdaje to szanse mamom styczniowym i lutowym - chociaż tyle, ale nigdy nic nie wiadomo, może nie przyjmą:> Zgodnie z Regulaminem Sejmu, poszczególnymi częściami projektu zajmować się będą właściwe komisje. Po zakończeniu prac przekażą one swoje stanowiska komisji finansów, co ma nastąpić do 28 grudnia. Przewiduje się, że komisja finansów przyjmie sprawozdanie do 31 stycznia. Gdyby tak się stało, drugie czytanie projektu budżetu odbyłoby się w połowie lutego. Termin głosowania zależy od przebiegu drugiego czytania - od ewentualnych poprawek, którymi ponownie musiałaby się zająć komisja.PozdrawiamPETRA
        • Gość: PETRA Re: ****DZIEWCZYNY - JEST SZANSA !!!!!!***** IP: *.* 04.12.01, 14:56
          Komentatorka obrad sejmowych powiedziała, że projekty zmian trafią do komisji sejmowych ( będą je analizować kilka tygodni) a poźniej wrócą do sejmu. Może to potrwać ze 3 miesiące... Zawsze więcej mam na tym skorzysta :):hello:PETRA
          • Gość: guest Re: ****DZIEWCZYNY - JEST SZANSA !!!!!!***** IP: *.* 04.12.01, 15:09
            Niestety, muszę Was zmartwić. Właśnie mam przed sobą terminarz posiedzeń Sejmu Planowane rozpatrzenie ewentualnych poprawek Senatu do ustaw okołobudżetowych ( a takową jest nowelizacja Kodeksu Pracy) przewidziane jest na 21 lub 22 grudnia, a jeżeli nie zdążą do tego dnia, to 28 grudnia. Potem już tylko podpis Prezydenta- a to może trwać 1 dzień i publikacja. Jeżeli Senat nie wniesie poprawek ( a to jest prawdopodobne z uwagi na układ sił) to ustawa trafi do podpisu prezydenta już około 20 grudnia.
            • Gość: guest Re: ****DZIEWCZYNY - JEST SZANSA !!!!!!***** IP: *.* 04.12.01, 15:21
              czyli od kiedy będzie obowiązywać nowy kodeks?już w grudniu czy od stycznia - jeśli wszystko pójdzie tak jak ty sugerujesz?
            • Gość: guest Re: ****DZIEWCZYNY - JEST SZANSA !!!!!!***** IP: *.* 04.12.01, 15:27
              Może masz rację ale Petra też. Muszą przeanalizować wszystkie zmiany a nie tylko zmiany w Kodeksie Pracy - a to trwa.Gdyby chodziło tylko o te zmiany - może i poszłoby wszystko tak szybko ale jest tego więcej...Weźcie pod uwagę, że będą jeszcze wnosić poprawki do obecnego budżetu - a to też im zajmnie trochę czasu...21-22 rozpatrywanie poprawek - okpoźniej drugie czytanie myślę, że jest szansa...A jak myślą inne dziewczyny?
              • Gość: guest Re: ****DZIEWCZYNY - JEST SZANSA !!!!!!***** IP: *.* 04.12.01, 15:31
                Dla mnie raczej nie ma szansy, bo jeszcze nie jestem w ciąży ale ją planuję i nie wiem co robić.
              • Gość: guest Re: ****DZIEWCZYNY - JEST SZANSA !!!!!!***** IP: *.* 04.12.01, 19:10
                Nowelizacja kodeksu pracy jest tzw. ustawą okołobudżetową. Co to w praktyce oznacza- 1. projekt przyszłorocznego budżetu uwzględnia "oszczędności" poczynione na skróceniu urlopów macierzyńskich; 2. Musi ona być uchwalona do końca roku, aby przyszłoroczny budżet ( a raczej przez parę początkowych miesięcy prowizorium budżetowe) mógł działać od 1 stycznia 2001 r. stąd ten pośpiech- sejm obraduje co tydzień, aby najdalej do 28 grudnia wszystkie te ustawy zostały uchwalone przez Sejm. Nie pamietam w tej chwili, jakie jest vacatio legis tej ustawy, ale chyba 14 dni.Nota bene, pełnomocnik Rządu ds rodziny z rozbrajająca szczerością i bez zająknięcia stwierdziłą, że przecież jest jeszcze urlop wychowawczy, więc jeśli ktoś chce być dłużej z dzieckiem, zawsze może z niego skorzystać.Rację miał Poseł Kaczyński, mówiąc, że diabeł podpowiadał w tej sparwie rządzącym. Pozdrowionka
        • Gość: guest Re: ****DZIEWCZYNY - JEST SZANSA !!!!!!***** IP: *.* 04.12.01, 15:38
          Dziewczyny, obawiam się, z wiele nam to nie daje... Nowelizacja Kodeksu Pracy nie jest częścią bydżetu, lecz ustawą okołobudżetową - dlatego mogą ją przegłosować znacznie wcześniej, nie czekając na poprawki w budżecie. Wydaje mi się, że jedyną szansą byłoby odesłanie nowelizacji kodeksu do komisji - ale ze względu na układ sił raczej nie ma na co liczyć. Nowelizacja kodeksu ma wejść w zycie 1 stycznia i myślę, że zrobią wszystko, żeby prezydent podpisał ja do tego czasu. Zobaczymy... trzymajmy kciuki!
          • Gość: guest Re: ****DZIEWCZYNY - JEST SZANSA !!!!!!***** IP: *.* 04.12.01, 21:30
            Może sabotujmy prace sejmu, ktos wie jak wynająć może Leppera? Niech zrobi blokady i nie dopusci do rozpaczęcia obrad ( jemu przecież wolno )smutna i rozżalona Ola
            • Gość: guest Re: ****DZIEWCZYNY - JEST SZANSA !!!!!!***** IP: *.* 05.12.01, 14:26
              Ja chyba emigruję.
        • Gość: guest Re: ****DZIEWCZYNY - JEST SZANSA !!!!!!***** IP: *.* 07.12.01, 09:10
          w dzisiejszej Gazecie Prawnej jest tekst prof. Tadeusza Zielińskiego przewodniczącego Komitetu Nauk Prawnych. Ogólnie mówiąc tekst dotyczy ewentualnej "niekonstytucyjnośc" zmian w przpeisach dot. urlopów macierzyńskich. Zdaniem profesora mozliwe jest uznanie przez Trybunał Konstytucyjny, ze skrócenie urlopów to cofnięcie praw nabytych. Ponadto cyt."Jedno trzeba stwierdzić-propozycja rządu narusza pewność prawa i zasady prawidłowej legislacji. Niezbędne jest więc choćby wprowadzenie okresu przejściowego dla kobiet, ktore już są w ciązy i urodzą dziecko po 1 stycznia 2002 r. ale taki okres jest podobno przewidziany. Zobaczymy, co sejm uchwali."
          • Gość: guest Re: ****DZIEWCZYNY - JEST SZANSA !!!!!!***** IP: *.* 09.12.01, 14:57
            taki list otrzymałam po wysłaniu maila protestacyjnego, dobre i to, ale, co z tymi Mamami, które planuja ciążę np na poczatek przyszłego roku i kiedykolwiek później :(Witam!Jest mi niezmiernie miło poinformować, że pod naciskiem opozycji orazspołeczeństwa Rząd zmienił swe stanowisko w sprawie urlopów macierzyńskich.Nowe prawo nie obejmie kobiet, które już są w ciąży. A więc niekorzystnezmiany nie obejmą Waszej rodziny. Życzę wiele radości z oczekiwanegodziecka, pozdrawiam Jacek Nowak asystent posłanki Marii Nowak
            • Gość: guest Re: ****DZIEWCZYNY - JEST SZANSA !!!!!!***** IP: *.* 10.12.01, 10:55
              Czy ktoś oprócz Pani Nowak i jej asystenta potwierdza te wiadomości? Z lektury postów na innych forach w tym "ciąża i poród" na eDziecku wynika, że wszystkie inne osoby i media niestety nie potwierdzają, że dziewczyny obecnie będące w ciąży obejnie dłuższy urlop macierzyński :-(
              • Gość: guest Re: ****DZIEWCZYNY - JEST SZANSA !!!!!!***** IP: *.* 10.12.01, 15:44
                Jak dowiedziałam się ze strony PAP-u (http://dziennik.pap.com.pl/polska/20011206193620.html) podczas sejmowej debaty posłowie rozszerzyli uprawnienie do korzystniejszych dłuższych urlopów (czyli "starych") takze o kobiety, które w dniu wejścia w życie nowelizacji (dwa tygodnie po jej ogłoszeniu) będą w ciąży. Jest to oficjalny komunikat z sejmu zamieszczony na stronach PAP-u, więc nie powinnyśmy sie martwić. Ale... wszystko jest mozliwe, bo takowy projekt trafił teraz do komisji sejmowej, gdzie bedą debatować i poprawiać, miejmy nadzieję, że juz nie tę kwestię :)
                • Gość: guest Re: ****DZIEWCZYNY - JEST SZANSA !!!!!!***** IP: *.* 10.12.01, 15:52
                  Dzisiaj juz chyba piąty raz w ciągu dnia docierają do mnie sprzeczne informacje na ten temat. Co godzinę kolejne wahnięcie nastoju. Dobrze , że na koniec dotarła ta troszke pozytywniejsza.Chociaz i tak płakac mi się chce , bo dziś w mojej firmie powstaje ostateczna lista osób , które nie zostaną objęte zwolnieniami grupowymi i nie wiem jaki będzie mój los. A nie chciałam się zasłaniać ciążą i nikt w firmie o niej nie wie... A jak się zwalnia 90% załogi, to po co trzymać babę, która zaraz zacznie brać zwolnienia, a potem pójdzie na macierzyński, :cry: wszystko jedno czy krótszy czy dłuższy :cry:
                  • Gość: guest Re: ****DZIEWCZYNY - JEST SZANSA !!!!!!***** IP: *.* 10.12.01, 16:02
                    Ja na Twoim miejscu powiedziałabym o ciąży - nic nie mogą Ci zrobić :) Chociaż przy zwolnieniu grupowym mogą Cię zwolnic, ale nie traqcisz świadczeń, czyli np: zasiłku macierzyńskiego - musisz doczytać w prawie pracy na ten temat lub poszukać na stronach wwww.pozdrawiam :)
                    • Gość: guest do Wiesi IP: *.* 10.12.01, 17:41
                      Wiesiu, nawet jeśli Cię zwolnią, a będziesz w tym czasie na zwolnieniu, to będzie Ci płacił zus. Możliwe, że firma będzie chciała, żebyś poszła na zwolnienie, słyszałam że tak czasem chcą, wtedy też płaci Ci zus. No i nie tacisz świadczeń.
                    • Gość: guest Re: ****DZIEWCZYNY - JEST SZANSA do małgoli IP: *.* 11.12.01, 09:37
                      Ruda Kasia - chyba jest prawniczką - pisała, że nawet zwolnienia grupowe nie mogą objąć kobiety w ciąży, chyba, że następuje likwidacja zakładu. To jak w końcu?
                      • Gość: guest Re: ****DZIEWCZYNY - JEST SZANSA do małgoli IP: *.* 11.12.01, 09:54
                        ja nie jestem prawniczką,ale poczytaj sobie odpowiednie ustawy na stronie: www.podsercem.prv.pl pod hasłem prawo. Znajdziesz tam wszystko, co dotyczy ochrony kobiet w ciąży. W ogole to polecam tę stronę dla wszystkich "ciężarówek".
                        • Gość: guest Re: ****DZIEWCZYNY - JEST SZANSA do małgoli IP: *.* 11.12.01, 13:17
                          Ja nie jestem prawniczką..., a skoro tak ona pisze to zapewne ma rację i całe szczęscie dla Wiesi :)A serwis, o którym mowa, rzeczywiście jest bardzo dobry i warto tam zaglądać.
                  • Gość: guest Re: Do Wiesi IP: *.* 11.12.01, 09:25
                    Nie wiem czy to, co napiszę Ci ulży,ale ostatnimi czasy zwolnienia to "cheb powszedni". Ja planuję dziecko i nie wiem czy kiedykolwiek zdołam się zdecydować. Firma jest na granicy plajty i mój problem polega na tym,że jesli sie zdecyduję na dziecko to muszę liczyć się ze zwolnieniem. Jak się nie zdecydyję, bede miała prawdopodobnie wieksze szanse przy szukaniu nowej pracy,ale niestety licznik bije i chyba nie chcę urodzić dziecka po 40-e. Niestety rzeczywistość jest okrutna, bo kobieta z dzieckiem to ostatni kandydat do przyjęcia.U mojej koleżanki jest podobna sytuacja jak Twoja. Doszły ją słuchy,ze jest przewidziana do zwolnienia (pracuje w firmie sześć lat i trzy lata temu urodziła dziecko, wróciła do pracy i obecnie pracuje na całym etacie)no i, chyba na szczęście ... okazało się,ze jest w ciąży, tym sposobem jest 0 ok. 1,5 roku "do przodu" ajeśli weźmie wychowawczy (choćby 2-miesięczny zawsze to coś, będzie przynajmniej miała szansę poszukać sobie czegoś.Głowa do góry.
                    • Gość: guest Re: Do Wiesi - do Ali IP: *.* 11.12.01, 09:34
                      Jeszcze kilka tygodni temu byłam w takiej sytuacji jak ty i zostawiłam sprawę (może to brzmi dziwnie, ale taka jest prawda) Bogu. No i mam drugie w drodze. Gdybym nie była w ciąży teraz , to na pewno później tym bardziej - coraz gorsza sytuacja na rynku a z drugiej strony coraz więcej lat. Tak więc zakładam, że to co się stało jest najlepszym rozwiązaniem i masz już dwie znajome w podobnej sytuacji :-).
                      • Gość: guest Re: Do Wiesi - do Ali IP: *.* 11.12.01, 09:49
                        Myślę,że dobrze "wyczułaś moment" i życzę Ci wszystkiego najlepszego. Niestety nie ma się co zastanawiać tylko "działać", tak sobie wmawiam ostatnio. Szkoda tylko,że nie mamy jeszcze własnego M (wynajmujemy), tak czasami sobie myślę,że żałuję że poszłam na studia i zmarnowałam tyle czasu na ideę, która nie ma nic wspólnego z rzeczywistością, potem trzeba było pracować na tzw. doswiadczenie w pracy no i zapomniałam o najważniejszym.Przerażają mnie pracodawcy,ich bezduszność i traktowanie pracowników gorzej niż w XIX wieku (wyobraź sobie,że w firmie w której pracuję, pracownicy magazynowi pracują w temp. -3 stopnie i szef uważa,że "muszą sie tylko cieplej ubrać" a tak naprawdę to żal mu pieniędzy na ogrzewanie).Najgorsi są jednak Ci co nie mają rodzin i dzieci (moja szefowa)i po prostu nie rozumieją takich pojęć: kobieta w ciąży, matka z dzieckiem. No,ale nie ma się co użalać ...jakoś to będzie.Pozdrawiam serdecznie :)
                        • Gość: guest Re: Do Wiesi - do Ali IP: *.* 11.12.01, 10:06
                          A najlepsze jest to , że ja wcale "momentu nie wyczuwałam". Nie miałam o pojęcia o zmianach w macierzyńskim, a to co się działo i dzieje w firmie na pewno nie spowodowało by u mnie świadomego podjęcia takiej decyzji. Ja tylko wewnętrznie "zostawiłam" sprawę sile wyższej i tak wyszło. Zresztą podobnie było z moją pierwszą ciążą.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka