Dodaj do ulubionych

-------ROZSTANIE CO Z DZIECKIEM------------------

IP: *.* 07.03.02, 01:15
Mieszkam z ojcem dziecka. Nie mamy ślubu, dziecko ma jego nazwisko. Czy w razie rozstania, ojciec może prawnie przejąć opiekę nad dzieckiem. Chodzi mi o to, jak przy rozwodzie że dziecko trafia do jednego z rodziców, a drugiego odwiedza raz w miesiącu. Nie układa nam się ostatnio i muszę być na wszystko przygotowana! Z góry dziękuje za pomoc.
Obserwuj wątek
    • Gość: ruda Re: -------ROZSTANIE CO Z DZIECKIEM------------------ IP: *.* 07.03.02, 09:08
      Oboje rodzice są równoupranienie, jeśli żadnemu sąd władzy rodzicielskiej nie ograniczył. Możliwe to jest, o czym piszesz, ale praktyka raczej skłania się ku przyznawaniu dzieci matce...
    • Gość: mast Re: -------ROZSTANIE CO Z DZIECKIEM------------------ IP: *.* 07.03.02, 15:11
      Moja koleżanka ma prawie ten sam problem, jestem więc blisko "tych spraw".Jeżeli nie ma żadnych zastrzeżeń co do matki, prawie na 100% dziecko zostaje z nią. Jeśli koniecznie chcesz ograniczyć ojcu dziecka widywanie się z nim, to już będzie bardziej skomplikowane, musisz nastawić się na to, że będzie miał prawo wizyt i być może zabierania dziecka do siebie. A jak wygląda sytuacja - czy nie układa się Wam, ale stosunki poza tym są w miarę poprawne, czy też obawiasz się, że facet będzie chciał Ci dziecko zabrać, a może chcesz tylko ograniczyć jego prawa? Napisz, bo od tego dużo zależy w ewentualnym postępowaniu sądowym.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka