Dodaj do ulubionych

Zacofana??

IP: *.* 21.04.02, 03:55
Mam do Was pytanie. Czy moze wiecie cos o urzadzeniu monitorujacym dni plodne i nieplodne w cyklu miesiaczkowym? Slyszalam, ze takie ustrojstwo istnieje, i chcialabym dowiedziec sie czegos blizszego na ten temat. Mieszkam w Chicago i tutaj naturalne planowanie rodziny jest uwazane za metode z epoki dinozaurow, a kobiety stosujace owa metode - za zacofane. :) Nawet moj lekarz zrobil wielkie oczy, gdy go o to pytalam.Bede bardzo wdzieczna za informacje. Ania
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Zacofana?? IP: *.* 21.04.02, 08:37
      Anula,jesli chodzi o urzadzenie jako takie to ja mam np Persone-monitor plodnosci. Jednak,z tego co wiem od znajomych w usa, nie dostaniesz go tam, a,nawet gdybys sprowadzila ,to musialabys tez ciagle sprowadzac testy(ok 8/miesiecznie).Jedna moja znajoma(w stanach) ma co prawda nowy do odsprzedania (z zapasem testow) ale musialabym ja zapytac jak mozna je pozniej sprowadzc. Jej maz kupil ten monitor w Niemczech ale pozniej poddal sie vasectomii i nie uzywali go w koncu. Persona produkowana jest w Anglii a sprzedawana tez w Niemczech. Oprocz tego sa chyba jakies monitorki amerykanskie ale juz nie pamietam czy mozna z ich pomoca okreslic tez dni nieplodne czy sluza raczej do badania owulacjiPodam Ci adres amerykanskiej strony na ktorej swego czasu zamawialam testy owulacyjne.Mieli tam tez rozne monitory owulacji,ale znowu nie pamietam juz na jakiej zasadzie one dzialaja i czy mozna je tez stosowac jako NPR:http://www.craigmedical.com/http://www.craigmedical.com/Ovu_Cue.htm http://www.craigmedical.com/ovulens.htmPozdrowienia.:hello:B
      • Gość: Paka Re: Zacofana?? IP: *.* 21.04.02, 11:47
        Bogusiu, zafascynował mnie Twój post. Czy takie urządzenie można dostać w Polsce? Czy ta Persona pozwala okreslic takze dni nieplodne, czy tylko owulacje?Jeszcze raz bardzo Ci dziekuje za wszystkie BARDZO CENNE informacje, ktore mialam od Ciebie przed porodem (herbatka z lisci malin, olejek do masazu itd.). Juz kiedys Ci dziekowalam na forum, ale nie wiem, czy to czytalas, wiec sie najwyzej powtorze.Pozdrawiam serdecznie :).Paka z Wroclawia
        • Gość: guest Re: Zacofana??/do Paki i AnuliO IP: *.* 21.04.02, 17:53
          Anulko,mialam wyslac na priv ale nie mam Twojego maila a,poniewaz Paka tez jest zainteresowana to odpowiem tutaj jesli moge.:)Persona to jest taki maly monitorek wielkosci mniej wiecej etui do okularow. Niestety nie wiem czy do dostania w Polsce. W Niemczech napewno. W Anglii kosztuje ok. 60 funtow (monitor plus pierwszy zestaw testow).Dziala na zasadzie malego komputerka. Na poczatek potrzeba chyba 16 testow (zalaczone do monitorka przy zakupie)i podczas pierwszego cyklu wprowadza sie do pamieci indywidualny zapis (dlugosc cyklu,dni plodne i nieplodne).Pozniej ,na podstawie tych informacji persona informuje o dniach nieplodnych,plodnych i takich w ktorych zalecane jest zrobienie dodatkowego testu (z moczu). Swiatelko w odpowiednim kolorze oznacza dzien plodny czy nieplodny a testy sluza dodatkowemu potwierdzeniu lub ew modyfikacji rejestru.Nie wiem czy nie namieszalam tym tlumaczeniem. Tak naprawde jest to bardzo proste w uzyciu i moze byc stosowane nawet przez kobiety majace nieregularne czy nietypowe cykle (choc sa jakies granice-chyba 18 do 39 dni).Nie moze byc natomiast stosowane podczas karmienia piersia(trzeba wtedy odczekac 3 cykle po karmieniu)czy w przypadku zazywania lekow hormonalnych.Jesli chodzi o okreslenie dnia owulacji (tzw piku)to persona akurat nie jest tu dokladna i wtedy warto uzupelnic ja testami owulacyjnymi. Natomiast jej glownym przeznaczeniem jest wlasnie okreslenie dni plodnych i nieplodnych czyli takie naturalne planowanie rodziny z mala pomoca. Niektorzy uzywaja jej co prawda jako pomocy przy poczeciu ale sprzedawana jest przede wszystkim w celu zapobiegania nieplanowanej ciazy.U nas sprawdzila sie i w jednym i w drugim przypadku.W moim przypadku bylo to o tyle wygodniejsze od metody termicznej(naturalnej),ze przy dzieciach jakos trudno wstawac o tej samej porze i mierzyc rano temperature.Oj,znalazlam jeszcze strone na ktorej jest troche infromacji,linkow i chyba tez mozliwosc kupienia persony online:http://www.birthcontrol.com/perbody.htmlI jeszcze strona producenta:http://www.persona.org.uk/Napewno tam jasnie wyloza kawe na lawe.I to tyle po krotce. Jesli jakos moge sie przyadc to polecam sie na przyszlosc.A przy okazji...Pakus,ciesze sie jesli moje gadulstwo na cos sie zdalo. Fajnie,ze u Ciebie tez podzialalo i na zdrowie.:).:bounce:Mam nadzieje,ze i mi bedzie dane tym razem wykorzystac te metody. O ile maly uparciuszek sie w koncu przekreci i ustawi glowina do wylotu.:sweat:. Wish me luck.:lol:Pozdrowionka.:hello:B
    • Gość: guest Re: Zacofana?? IP: *.* 21.04.02, 13:40
      Bogusiu,Baardzo Ci dziekuje za informacje. Monitorek amerykanski posiadam, rzeczywiscie sluzy tylko do oznaczania owulacji. Czy moglabys napisac jak Twoj monitor dziala? i gdzie go mozna kupic? W sierpniu bede na wakacjach w Polsce, moze wtedy udaloby mi sie dostac ( wraz z zapasem testow :) )jezeli chcesz, mozesz pisac na priv. Jeszcze raz dziekuje!!Ania
    • Gość: AnulaO Re: Zacofana??/do Bogusi IP: *.* 22.04.02, 03:04
      Bogusiu, swoj drugi post wyslalam zanim Twoja odpowiedz pojawila sie na forum i nie wiem czemu pojawila sie pozniej. Niewazne. Jeszcze raz wielkie dzieki!! oraz GOOD LUCK!! ;)PozdrawiamAnia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka