Dodaj do ulubionych

poparzylam sie-pomocy

IP: *.* 13.05.02, 22:30
poparzylam sobie reke i mnie strasznie boli.jakim domowym specyfikiem moge sobie wysmarowac obolale miejsce? prosze pomozcie,bo chyba nie zasne tej nocy!!!!!1maam nadzieje,ze jeszcze ktos dzisiaj przeczyta ten post i mi cos poradzi.dziekuje bardzo.pozdrawiamgosia m.Filipka
Obserwuj wątek
    • Gość: KvM Re: poparzylam sie-pomocy IP: *.* 13.05.02, 22:42
      Ze znanych mi sposobów to tylko maczanie w zimnej wodzie (lub zimne okłady jeśli powarzenie nie jest bardzo poważne - nie ma ryzyka zerwania naskórka) Włóż rękę do miski z wodą - powinno przynieść ulgę. Jeśli poparzenie jest poważne to sugeruję raczej wizytę na pogotowiu.
    • Gość: gosiaLachowska Re: poparzylam sie-pomocy IP: *.* 13.05.02, 22:52
      poparzenie nie jest powazne,ale za to boli jak.....juz prawie od 2 godz.mam reke wlozona w garku,ale jak tu isc z garkiem spac?chyba dzisiejsza noc spedze w necie,tylko,ze interek na sekundy no i pisze jedna reka.pozdrawiamgosia m.Filipka
      • Gość: KvM Re: poparzylam sie-pomocy IP: *.* 13.05.02, 22:59
        Ja kiedyś spałem z ręką w garnku... jakoś się udało...
    • Gość: wiesia Re: poparzylam sie-spóźniona (?) rada IP: *.* 14.05.02, 07:32
      Pewnie musztarda po obiedzie, ale może na inny raz albo komuś się ta informacja jeszcze przyda: w najbliższej aptece kup Pantenol (czy jakoś tak) w sprayu. Działa doskonale, szybko i pewnie. A wiem to z doświadczenia , bo mam skłonnośi do ulegania poparzeniom (a to ręka wsadzona w gofrownicę, a to złapanie rozgrzanej patelni za krawędź...) i testowałąma na sobie działanie zimnej wody, kremów, sody oczyszczonej i tego sprayu. Spray jest ZDECYDOWANIE najlepszy.Można go stosować także po oparzeniu słonecznym.
    • Gość: paulinaw Re: poparzylam sie-pomocy IP: *.* 14.05.02, 08:36
      jeszcze mozna wlozyc reke do surowego jajka :)
    • Gość: beatabilinska Re: poparzylam sie-pomocy IP: *.* 14.05.02, 10:04
      Koniecznie Pantenol. Taki spray który rozpyla pianke. Poparzyłam sie też. W niedzielę wyjmowałam blachę z piekarnika i dotknęłam obiema dłońmi do spirali. Skóra sie pięknie zasmażyła a częściowo została w piekarniku. Natychmiast zaczęłąm pryskac Pantenolem i po bólu a byłm przekonana że umrę. Do dzisiaj (dwa dni) juz jest zagojone i czuję tylko lekkie szczypanie jak myję ręce w ciepłej wodzie.PozdrawiamBeata
    • Gość: madzia22 Re: poparzylam sie-pomocy IP: *.* 14.05.02, 21:36
      Niestety wczoraj nie włączałam komputera. A szkoda.Poparzyłam sobie kilka miesięcy temu rękę tak, że musiałam ją trzymać cały dzień i noc w misce z wodą. Żadne specyfiki nie łagodziły bólu - tylko zimna woda. Rano było wszystko w porządu, oprócz scierpniętej skóry na dłoni :-)Mam nadzieję, że i twoja histora zakończyła się happy-endem.Madzia
    • Gość: gosiaLachowska Re: poparzylam sie-pomocy IP: *.* 14.05.02, 22:13
      dziekuje wszystkim za cenne porady.panetolu nie mialam,ale jeszcze w tym tygodniu musze go nabyc.pomogla mi tez woda i tez spalam cala noc z reka w garkusmilejeszcze raz dziekuje.pozdrawiamgosia m.Filipka
      • Gość: wiesia Re: poparzylam sie- Pantenolu w sprayu nieco więcej IP: *.* 15.05.02, 08:20
        > panetolu nie mialam,ale jeszcze w tym tygodniu musze go nabyc.Koniecznie. Po kilkunastu minutach zapomina się o bólu :-)Pantenol w sprayu można też stosować na oparzenia słoneczne oraz otarcia i zadrapania, bo generalnie regeneruje naskórek i przyspiesza gojenie ran (takze pooperacyjnych)
        • Gość: madzia22 Re: poparzylam sie- Pantenolu w sprayu nieco więcej IP: *.* 15.05.02, 09:18
          Niestety, pantenol nie zawsze działa. W moim wypadku nic - ani pantenol, ani jakaś specjalna maść na oparzenia, ani tabletki przeciwbólowe nie pomagały. Pomogło jedynie trzymanie ręki w misce z zimną wodą przez 24 godziny.Madzia
          • Gość: wiesia Re: poparzylam sie- Pantenolu w sprayu nieco więcej IP: *.* 15.05.02, 10:32
            W moim wypadku nic - ani pantenol, ani jakaś specjalna maść na oparzenia, ani tabletki przeciwbólowe nie pomagały. Pomogło jedynie trzymanie ręki w misce z zimną wodą przez 24 godziny.Magda, a może "pękłaś" za wcześnie? Bo pamiętam ,ze bezpośrednio po spryskaniu poparzenia Panteenolem (przez jakąś miniutę- dwie) bół był jeszcze gorszy, ale zacisnęłam zęby , przetrzymałam to a potem nastąpiła zdecydowana ulga.Poza tym istotne jest aby stopsować tę pienkę w sprayu, bo smarowanie mascią z pantenolem np. bepanthen w tym wypadku nie dawało żadnych rezultatów.
            • Gość: madzia22 Re: poparzylam sie- Pantenolu w sprayu nieco więcej IP: *.* 15.05.02, 11:04
              Chciałam, żeby jak najszybiej mi przeszło, bo z ręką w misce nie wiele mogłam robić i chłopcy wychodzili ze skóry, żeby mama wreszcie pobawiła się z nimi. Trzymałam ten pantenol (w sprayu) maksymalnie jakieś 15 minut (próbowałam kilka razy). Nie pomagał ani troszeczkę, a ból z każdą minutą wzrastał.Zawsze śmieszą mnie takie wydarzenia - ręka w misce to niby drobiazg, a jednak bardzo upierdliwy :-)Madzia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka