Dodaj do ulubionych

Do Aniołów Cierpliwych......

IP: *.* 04.06.02, 22:10
Ja znowu po prośbie,mam pracę, i cieszę sie i boję się :bounce: :ouch: :bounce: :ouch: .Mam na oku opiekunkę i parę pytań nudnych zapewne ale ostrzegałam że post jest dla anielsko cierpliwych :) :-ile kosztuje w Warszawie opiekunka?-czy płaci się za godziny czy miesięcznie?-co z jedzeniem,przecież taka pani nie przynosi sobie kanapek na cały dzień?-czy w opiekę nad dzieckiem wlicza się prace dodatkowe np.prasowanie, gotowanie i ile to wtedy kosztuje?W ogóle proszę o wszelkie praktyczne uwagi dot. opiekunki gdyż jestem całkowicie ZIELONA :bounce:Dzięki za cierpliwość :hello:
Obserwuj wątek
    • Gość: monikap Re: Do Aniołów Cierpliwych...... IP: *.* 05.06.02, 07:51
      Ja place 1000 zł. Jedzenie - a owszem wszystko przynosi :) , mimo moich protestów. Zmywa, czasami upierze, posprząta co nabałaganią - ale to nie było wliczane w cenę. Beata robi to bo stwierdziła, że jej się nudzi gdy Smok śpi (?)A tak ogólnie mam nianie cudo !!!!!monikap
    • Gość: Zilka Re: Do Aniołów Cierpliwych...... IP: *.* 05.06.02, 10:18
      Ja narazie tez jestem na etapie szukania ale rozmawiałam z jedną i od 9.00 do 17.00 kosztuje to 1000 zł.
    • Gość: Vialle Re: Do Aniołów Cierpliwych...... IP: *.* 05.06.02, 12:46
      moja niania pracuje od 8:00 do 18:00, place 1200 miesiecznie, ale to raczej stawka warszawska. Sadze ze ustalenie kwoty miesiecznej jest lepszym rozwiazaniem jesli taka osoba pracuje "w pelnym wymiarze godzin" - czasem sie spoznisz 15 czy 20 etc i co wtedy zrobic przy stawce godzinowej - nalezaloby doplacac po 2,50? Wg mnie to smieszne. Ustal tez ze swoja pania zasady platnosci za dni kiedy nie pracowala z powodu choroby; ustal jak z platnosciami kiedy to ty wyjezdzasz na urlop z dzieckiem (albo z innego powodu nie potrzebujesz jej pomocy). Ja swojej niani place stale pieniadze wychodzac z zalozenia ze to ze ja mam urlop nie powinno zmniejszac dochodu tej kobiety (ale pewnie mnie nazwiecie frajerka). Zaplacilam jej rowniez 100% pensji za miesiac w ktorym przez tydzien nie pracowala bo byla chora (a ja znienacka musialam sciagac swoich rodzicow spoza Warszawy, wyblagiwac u szefa zgode na prace z domu etc etc) - ale tez wyszlam z zalozenia, ze to nie wina niani ze byla chora i poza tym w ogole mysle, ze praca niani to taka sama praca jak kazda inna i my jak jestesmy na chorobowym to dostajemy przeciez pensje. Niania u mnie zajmuje sie dzieckiem i to jej glowne zadanie. Choc wyrywa sie sama do roznych prac (glownie z nudy jak twierdzi) - a to zmyje podlogi, a to uprasuje cos malemu (ale to wszystko raczej sporadycznie). Pranie ja wrzucam do pralki, ona wiesza. Gary ja wrzucam do zmywarki a czasem o zgrozo ona, to jej wlasna inicjatywa. Z grubsza sprzata zabawki rozrzucone przez malego, ale tego nei wymagam bo jak wracamz pracy to sie przeciez z nim bawie wiec i tak nabalaganimy i tak. Ja nie chcialam zeby niania robila inne rzeczy w domu - zeby sprzatala czy gotowala etc - bo uwazam, ze to by sie dzialo kosztem uwagi poswiecanej malemu. To co robi moja niania, to jej wlasna inicjatywa (tylko o te podlogi ja prosilam - mamy koty i siersc sie wala po domu, wiec zmywala podloge zwlaszcza jak maly jeszcze raczkowal). Poza tym jesli cos robi to tylko wtedy kiedy maly spi i jej sie nudzi. Teraz rozwazam ze moze z czasem poprosze zeby gotowala (maly wiecej bawi sie sam, powinien juz przestac "jesc sloiczki"). I wtedy po prostu dam niani podwyzke, no bo uwazam, ze zwiekszam jej obowiazki i jejsie nalezy. Jedzenie moja niania przynosi ze soba, ma polke w kuchni i miejsce w lodowce, czasem sobie przynosi obiad, czasem tylko kanapki i owoce. Od poczatku powiedziala ze gdyby miala gotowac to by sama cos zjadala, ale skoro nie ma gotowac to bedzie sobie przynosila i mamy sie nie martwic o nia. Jest duza, wiec sie nie martwie ;) No moze poza tym, ze maly ja objada jak sie ostatnio przyznala (kocha eksperymentowac z jedzeniem i to co jedza dorosli musi sprobowac, chocby byl nie wiem jak napchany). No dobra, to tyle na razie ode mnei. Pytaj dalej .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka