Dodaj do ulubionych

Jak się zachować? podarunki od obcych

02.12.06, 10:58
Powiedzcie mi jak sie mam zachować w przypadku, gdy ludzie dają mi różne rzeczy, głównie ubrania i zabawki dla dzieci.
Jesteśmy ubogą rodziną, wielodzietną, ale nigdy o nic nie proszę. Mimo to często znajomi w parku lub rodzice innych dzieci z przedszkola lub szkoły ofiarują mi różne rzeczy po swoich - ubranka z których wyrosły, zabawki, którymi się nie bawią itp. Jest mi głupio, czuję się wtedy jak żebraczka, ale z drugiej strony te rzeczy się przydają. Nie wiem, czy odmawiać przjęcia, unieść się honorem, czy brać? Podobnie w szkole, częto dostają promocyjne bilety na wyjścia, bezpłatne ubezpieczenie, dofinansowanie do zielonej szkoły. też nie staram się o to, ale jak odmówić, jeżeli równałoby się to z niepojechaniem przez dizecko na wycieczkę ?
Obserwuj wątek
    • procesor Re: Jak się zachować? podarunki od obcych 02.12.06, 11:03
      ciesz się
      bądź wdzięczna
      kiedyś oddasz jak będziesz miała - pomagając innym potrzebującym

a tym ludziom tez coś dajesz - poczucie że komuś pomagaja, że sie dzielą, to
      jest realnie cenna rzecz smile

pomódl sie za nich smile
      • mama_idalki Re: Jak się zachować? podarunki od obcych 02.12.06, 11:10
        procesor napisała:

> ciesz się
        > bądź wdzięczna
        > kiedyś oddasz jak będziesz miała - pomagając innym potrzebującym
        >
        > a tym ludziom tez coś dajesz - poczucie że komuś pomagaja, że sie dzielą, to
        > jest realnie cenna rzecz smile
        >
        > pomódl sie za nich smile

To samo chciałam napisać smile
        Mi też ludzie kiedyś bardzo pomogli- teraz ja staram się pomóc innym w miarę
        możliwości. Prosta zasada- dziś ja Tobie, jutro Ty komuś innemu. A ludzie
        naprawdę są o wiele lepsi niż to się czasami wydaje smile
    • nowe.zycie Re: Jak się zachować? podarunki od obcych 02.12.06, 11:11
      No coś ty, po co unosić się honorem? Na pewno nie jest to żebractwo (zwłaszcza,
      że dopraszasz się o te rzeczy) i nie musisz się tak czuć. Wspaniale, że masz
      wokół siebie tyle osób, które chętnie i z własnej woli Ci pomagają. Jeśli rzeczy
      Ci się przydają, to przyjąć, podziękować. Następnym razem możesz wspomnieć, że
      dziecku zabawka - czy cos tam - się spodobało, jeszcze raz podziękować i tyle.
      • nowe.zycie Re: Jak się zachować? podarunki od obcych 02.12.06, 11:11
        > (zwłaszcza, że dopraszasz się o te rzeczy)

zwłaszcza, że NIE dopraszasz - sorry
    • mamaivcia Re: Jak się zachować? podarunki od obcych 02.12.06, 11:16
      Gerttta,
      opowiem Ci historię z życia wziętą.
      W mojej byłej pracy były sobie dwie dziewczyny - jedna biedna, nie mogła
      uwierzyć, że dostała się do tej firmy i po roku awansowała, druga bardzo
      ambitna, pracowita z bdb zawodem i pensją, no i coż stać ją było na garniturki
      w Royal Collection, czy jak ich tam zwał. Obydwie zaciążyły prawie w tym samym
      czasie. Ta biedna nie zdecydowała się wyjść za ojca dziecka - stwierdziła, że
      po co jej nierób na utrzymaniu i dziecko. Mieszkała razem ze swoją mamą w
      jakiejś tam starej kamienicy bez kanalizacji i wody. Wodę zakładała dopiero po
      urodzeniu dziecka. Druga, ta bagatsza, to szczęśliwa małżonka bdb zarabiającego
      ph w FMCG. No i co, jak się zbliżał czas porodu to myślisz, że która z nich
      wystosowała maila do koleżanek mam, żeby jej pomogły i obdarowały niepotrzebną
      już wyprawką dla noworodka. I gydyby tak były miłe to i późniejszymi ciuszkami?
      Otóż nie ta biedna nie nie. Ona się wstydziła. Na szczęście koleżanki z pracy
      okazały się przytomne i odpisały tamtej, że ciuszki to mają już od dawna
      przygotowane ale dla kogoś innego smile
      Dlatego nie wstydź się swojej biedy bo ona akurat może spotkać każdego. Jeśli
      masz szczęście, że żyjesz w otoczeniu ludzi, którzy nie są obojętni, to się
      ciesz i korzystaj z tego. Powodzenia smile)))
      • gerttta Re: Jak się zachować? podarunki od obcych 02.12.06, 11:40
        Dzięki, podbudowałam się.
    • b.bujak Re: Jak się zachować? podarunki od obcych 02.12.06, 11:39
      to cudownie, że są ludzie, ktorzy dostrzegają potrzeby innych i pomagają, jak
      mogą; ja też mam to szczęście, że takich wciąż spotykam smile często dostaję coś
      dla dziecka - głownie takie "gospodarskie" produkty - jablka, jajka, serek....
      to takie mile gesty, cieszące darczyńcę a mnie stawiające w niezręcznej
      sytuacji, bo ja akurat mam niezłą sytuacje finansową i chętnie zapłacilabym za
      te rzeczy, często dostaję cos od ludzi biedniejszych ode mnie ale za to z
      wielkimi sercami... to jest dopiero zagadka... jak się odwdzięczyc za takie
      gesty...
      ludzie po prostu mają potrzebę dzielenia się z innymi; cieszmy się z tego i
      przekazujmy to dobro dalej w świat; kiedyś Ty przekażesz ubranka innym
      dzieciom, pomożesz komuś w inny sposób - moze zaopiekujesz sie jakims dzieckiem
      w razie potrzeby, może upieczesz ciasto, uszyjesz sukienkę,....
      • b.bujak Re: Jak się zachować? podarunki od obcych 02.12.06, 11:59
        sama też chętnie oddałabym trochę ubranek i zabawek, ale ja nie mam na tyle
        odwagi, zeby dać to komuś, kto nie prosi... i koło się zamyka... ktos by
        potrzebowal, ale wstydzi sie poprosić a ja mam rzeczy do oddania, ale boję sie,
        że uraże kogoś oddając używane... więc leżą...
    • misia0000 Re: Jak się zachować? podarunki od obcych 02.12.06, 11:47
      Pięknie podziękuj i nie unoś się honorem. Nikt nie robi tego w złej wierze, nie
      chce Ciebie poniżać. To wspaniałe, ze są ludzie, którzy chcą pomagać i potrafią
      się podzielić tym, co mają. A gdy już Twoje dzieci wyrosną z podarowanych
      ubranek i zabawek - podaj dalej. Komuś, kto też potrzebuje!
      • pyza3d33 Re: Jak się zachować? podarunki od obcych 02.12.06, 12:05
        Ja oddaje kolezankom ciuszki po moim dziecku i strasznie mnie pesza ich
        wielkie podziekowania.Mam mozliwosc to oddaje,nic nadzwyczajnego.
    • jowita771 Re: Jak się zachować? podarunki od obcych 02.12.06, 12:04
      czytałam, co dziewczyny Ci odpisały i też podpisać się pod większością postów.
      Nie unoś się honorem, Ci ludzie są Ci po prostu życzliwi, chcą pomóc. Nie
      musisz czuć się jak żebraczka, dziś Tobie ktoś pomaga, jutro Ty pomożesz komuś
      innemu w ten czy inny sposób. Myślę, że to wspaniałe, że ludzie myślą o innych.
      Nie raz czyta się posty, że ktoś chciałby pomóc, ale nie wie, jak to zostanie
      przyjęte, czy kogoś nie urazi, ofiarodawcy czasem też się stresują sytuacjąsmile

• aguskin Re: Jak się zachować? podarunki od obcych 02.12.06, 15:45
        tez sie podpisuję pod dziewczynami, ja pracuje w ops i powiem ci że czasem mam
        nerwy na te co mają takie jak ty poczucie, zwłaszcza jak wiem, że kobieta super
        i się nie przelewa, nieraz zbierałyśmy z dziewczynami po swoich maluchach
        ciuszki oczywiście te najlepsze, a pani że nie chce bo ma,(bo sie wstydziła) a
        taka co naprawde ma brała wszystko, czasem ganiałam się z kobitka, wiem że to
        wstydliwe,
        bierz i za specjalnie nie dziękuj bo jeśli ktoś chce pomóc to wcale nie czeka
        na wielkie podziękowania, zwykłe dziękuje wystarczy, ostatnio worek klocków
        zaniosłam biednej mamie 3 maluchów żeby uniknąć takich dziękowań porostu
        wsadziłam do wózka przed drzwiami, później na wywiadzie jak widziałm jak sie
        bawią ciezyłam sie bardzo,
        oczywiście są tacy co daja byleco i oczekują wdzięczności
    • escribir Re: Jak się zachować? podarunki od obcych 02.12.06, 15:44
      dziewczyny napisały juz wszytsko
      ja moze tylko dodam, ze jeśli chciałabys się "jakoś" odwdzięczyć, to moze
      dzieci nich zrobia krtki swiateczne dla Waszych dobrodziejów? własnoręcznie
      narysowane wink
      zawsze to miło cos takiego dostać
      • wegatka Re: Jak się zachować? podarunki od obcych 02.12.06, 17:09
        Tak to już jest, że o wiele łatwiej komuś pomoc ofiarować, niż ją od kogoś przyjąć.
    • rycerzowa Re: Jak się zachować? podarunki od obcych 02.12.06, 18:00

Dar przyjąć, uśmiechnąć się i podziękować.

Masz gromadkę dzieci? Dobrze je wychowujesz?
      To znaczy, że odwdzięczasz się wszystkim w dwójnasób.
    • mbwj88 Re: Jak się zachować? podarunki od obcych 02.12.06, 18:27
      podziękuj i jeżeli cie się te rzeczy przydadzą to je przyjmij.
      Ja różnym ludziom rozdaję rzeczy z których wyrośnie moje dziecko i oni to przyjmują
      normalnym jest że dzieci rosną i wiele rzeczy nie zniszczą
      wszystko jest ok
      po za tym życzę ci żeby towja sytuacja sie porawiła i żebys ty mogła też pomóc
      innym na pewno to poprawi twoje samopoczucie
      • hanka_79 Re: Jak się zachować? podarunki od obcych 03.12.06, 00:20
        Podziękuj i NIE unoś się honorem. Ciesz się, że Twoje dzieci mają to co inne
        (mimo że podarowane).

Tak sobie teraz pomyślałam, jakie ja miałam doświadczenia: bratanica męża,
        młodziutka dziewczyna, wpadła z chłopakiem, którego w zasadzie nie znała,
        urodziła dziecko i została sama. Studiuje, utzymuje ją ojciec (którego w sumie
        na to stać) Ale chciałam jej pomagać i dawałam jej ubrania po mojej córce. I
        wiecie co, płakać mi się chciało jak po kilku miesiącach powiedziała mi, że te
        rzeczy wstawiła do komisu i powiedziała ile zarobiła na tym. Było mi cholernie
        przykro i bardzo żałowałam, że nie dałam tego wszystkiego komuś kto naprawdę
        potrzebował i uszanowałby to.
    • gorgiii Re: Jak się zachować? podarunki od obcych 03.12.06, 07:51
      bo dawac tez trzeba umiec to jest sztuka dac cos komus nie urazajac go
    • sylklika Re: Jak się zachować? podarunki od obcych 03.12.06, 21:48
      Gdy ktoś chce coś podarować, to moim zdaniem powinno się to przyjąć, chyba ,że
      ktoś coś daje po to aby to później wygarnąć. Jedno mnie tutaj dziwi. Pracuję w
      OPSie i mam kontakt z wielodzietnymi i ubogimi rodzinami. Tyle,że oni często
      telefonu nie mają, o internecie nie wspomnąc... Wiem,że to może już nie taki
      luksus w tych czasach, ale jednak. Pomimo,że jestem na dość wysokim stanowisku,
      mój mąż też w miarę zarabia, to internet mamy tylko dlatego,iż mieszkając z
      moimi rodzicami, siostrami "zrzucamy się" na opłatę. Gdyż opłat obecnie jest
      dużo, tym bardziej mając dzieci.Może się czepiam,ale wyraziłam swoje
      zdanie.Pozdrawiam
      • winky2 Re: Jak się zachować? podarunki od obcych 04.12.06, 00:14
        Masz rację, czepiasz się.
    • mamapa motto fundacji 04.12.06, 05:31
      motto światowej fundacji `Zdrowie, rozum , serce` brzmi : "człowiek jest tyle
      wart, ile pomaga drugiemu"
      cytat z ich strony:
      Pragniemy oprócz swojego serca ofiarować ludziom potrzebującym pomocy coś
      więcej, w myśl humanitarnej maksymy Matki Teresy z Kalkuty "Jeśli masz dużo -
      daj trochę, jeśli masz mało - daj więcej niż nic", oraz pamiętając o słowach
      naszego Ojca Świętego Jana Pawła II "Człowiek jest wielki nie przez to, co ma,
      nie przez to, kim jest, lecz przez to, czym dzieli się z innymi".
      teraz Tobie ktoś pomaga , ale i TY masz wystarczające zasoby by pomóc
      innym...moim zdaniem przyjmując pomoc robisz dobrze sobie i swojej
      rodzinie ,ale też masz moralny obowiązek pomagać innym, w jakikolwiek sposób

dla darczyńcy ważne jest /sama się dzielę często z innymi tym co mam/ zwykłe
      podziękowanie i radość oraz wykorzystywanie tej pomocy, czyli widzę dziecko
      ubrane w te ciuchy ode mnie...a nie sprzedane w komisie , jak to jedna emama
      opisywała...zresztą ja zawsze najpierw pytam zainteresowanego czy przyjmie mój
      dar, a jak się sumituje to twierdzę , że tylko daję na jakiś czas, a on ma
      prikaz oddać te rzeczy dalej i pomóc innym w potrzebie...bo nic tak nie uraża
      jak obdarowanie kogoś czymś i wpędzenie go w myśl o własnej biedzie i żebractwie
      dawanie też jest sztuką, Kasia-biegaczka
      p.s. gdy ja coś dostanę / a mam sasiadkę, która lubi mi pomagać / to zawsze po
      otrzymaniu daru idę jej podziękować i mówię, że ta rzecz szczególnie sprawiła
      radość mojemu dziecku - raz była to baby born - albo mnie, i czy nie ma nic
      przeciwko żebym tym, co jest za duże, albo nie pasuje podzieliła się z
      innymi ..ona nigdy nie odmawia, a ja regularnie zasilam darami dom samotnej
      matki z dzieckiem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka