Dodaj do ulubionych

Zmywarka przydatna???

IP: *.* 15.09.02, 22:16
Kochane emamy, posiadaczki zmywarek do naczyń!!!Poradźcie proszę, czy to naprawdę oszczędność czasu i wody czy przereklamowany konsumpcyjny kicz???Skąd moje wątpliwości? Właśnie teraz, kiedy uskładałam pieniądze na zmywarkę, a mój mąż wykoncypował jej sprytne ustawienie w naszej małej kuchni, słyszę coraz więcej komentarzy od typu: - ale i tak musisz zmywać ręcznie delikatne szkło - zanim włożysz naczynia musisz je dokładnie spłukać bieżącą wodą - po co więc dwa razy myć- naczynia gromadzone przez cały dzień w zmywarce zasychają i trzeba je zmywać ręcznie- itp, itd...A ja marzyłam o zaoszczędzeniu czasu traconego przy myciu garów na zabawę z moją córcią, a za trzy miesiące pojawi się nasza druga pociecha (też baba, hi, hiwink), i na pewno zmywarka, która myje SAMA naczynia pomogłaby mi bardzo. Tym bardziej, że ja pracuję, wprawdzie na pół etatu, ale po urodzeniu drugiego dziecka zaraz wracam do pracy. Kochany mąż nawet chętnie pomaga mi w kuchni, ale jak wraca o 20.00 z pracy to... same rozumiecie.Czy naprawdę trzeba najpierw samemu myć naczynia zanim się włoży do zmywarki, czy może zależy to od jej klasy i jakości (jakie są dobre? Whirpool Szósty zmysł czy może Bosch czy Zanussi???). Dzięki za wszelkie radyLila(stała czytelniczka, choć rzadko pisząca...)-
Obserwuj wątek
    • Gość: Hermiona Re: Zmywarka przydatna??? IP: *.* 15.09.02, 22:32
      Mmmm.... zmywareczka, moja przyjaciółka.... Pewnie, że warto ją mieć! Uważam, że to nie jest luksus, jak się powszechnie sądzi - są ludzie skłonni wydać o wiele większe pieniądze na super telewizor czy inne kino domowe, a zmywarkę uważają za fanaberie.U nas zmywarka zwykle jest włączana wieczorem albo nawet co drugi dzień. Nie trzeba myć ani płukać naczyń, jedynie jakieś bardzo przypalone garnki dobrze jest odmoczyć chociaż trochę, bo rzeczywiście mogą zostać ślady, ale nawet jeśli, to potem bez trudu można je domyć ręcznie.Ja w zmywarce myję właściwie wszystko -delikatne szkło, np. kieliszki czy wazoniki też. Myję też drewniane łyżki czy deski do krojenia, a niby nie wolno - bo się mogą rozkleić,kiedy "nabiorą" za dużo wody - mimo to myję, bo wolę, żeby ich żywot był krótszy (w końcu i tak się je często wymienia), ale za to czystszy. Uważać trzeba z rzeczami z plastiku, ale to trzeba samemu "wybadać".Aha, już wiem, czego nie powinno się tam myć - kolorowych naczyń dla dzieci z melaminy, z różnymi obrazkami, wzorkami itd. - po jakimś czasie się wymywają.Na pewno będziecie zadowoleni, bo szybko zaczynają się przepychanki, kto ma umyć naczynia...;) A tak to będą o to, kto ma je wyjąć albo włożyć do zmywarki! ;):hello: Monika
      • Gość: Małgosia.K Re: Zmywarka przydatna??? IP: *.* 16.09.02, 17:29
        Ja też jestem za kupnem zmywarki!!!Jak ktoś nie ma, to mówi po co mu zmywarka, ale jak zobaczy jak ułatwia życie to zmienia zdanie. :)Posiadam już zmywarkę kilka lat i jestem bardzo, bardzo zadowolona. :hap: Mam firmy whirlpool. Pozdrawiam serdecznie. :hello:
    • Gość: _Tosiaa_ Re: Zmywarka przydatna??? IP: *.* 15.09.02, 22:40
      Zmywarka to jest ,to jest...hmmm jak to powiedzieć ...........no cudko to jest :hap:Posiadam od pół roku i codziennie się zachwycam*oszczędność czasu :bounce:*w moim przypadku wody i płynu ( zawsze lałam jednego i drugiego duuuuuuużo)*w zmywarce myję wszystko ,nawet bardzo delikatne szkło* wcale nie spłukuję bardzo dokładnie tylko większe "resztki"polecam polecam i jeszcze raz polecam :)Gosia :hello:
    • Gość: sammy Re: Zmywarka przydatna??? IP: *.* 15.09.02, 23:56
      Posiadam zmywarkę już dwa lata i uwierz mi, że kieliszki i inne delikatne szkło myję w zmywarce. Moja ma do tego nawet specjalny program, ale chyba nawet z niego nie korzystałam myjąc wszystko razem. Wszystkie (ja dotąd) wyszły ze zmywarki całe :lol:Żadnego talerza ani garnka nie płuczę wcześniej pod bierzącą wodą. Niech mi kto powie po co? U mnie czasami naczynia w zmywarce są dwa dni. Wychodzą czyste i błyszczące.Pozostałe zalety:- nie mam sterty brudnych garów w zlewie.- jestem uczuleniowcem i nie moczenie rąk w detergentach zdecydowanie korzystnie na nie działa.- zużywa zdecydowanie mniej wody i prądu niż mycie ręczne.- zmywanie zajmuje godzinę w ciągu całego dnia (po zsumowaniu poszczególnych myć) Czyż nie lepiej w tym czasie poczytać książkę, iść do koleżanki czy posiedzieć przed komputerem? :lol: Polecam Ci Candy. Moja ma 9 programów i 7 temperatur (chociaż ja zazwyczaj myję na ekonomicznym) Nowe mają już nawet tzw. krótki program - 32 minuty.I na koniec, nie rezygnuj z pomysłu kupienia zmywarki. Ona naprawdę oszczędza czas i pieniądze, a takie - przepraszam za wyrażenie - brednie opowiadają ci, którzy ze zmywarką nie mieli nigdy nic wspólnego.pozdrawiam sammy
    • Gość: gutki Re: Zmywarka przydatna??? IP: *.* 16.09.02, 08:45
      Mamy zmywarkę od kilku miesięcy (kupiona przed urodzeniem młodszego Gutka). REWELACJA!!! Żałuję tylko, że nie wpadliśmy na ten pomysł siedem lat temu, ile to kłótni małżeńskich byłoby nam oszczędzone ;). OStatnio propaguję więc hasło: ZMYWARKA TO CEMENT POŻYCIA MAŁŻEŃSKIEGO!
      • Gość: mono Re: Zmywarka przydatna??? IP: *.* 16.09.02, 08:58
        Ja też mam zmywarkę i polecam. Nawet nie wiesz ile czasu zaoszczędziłam. Zmywarkę włączam co drugi dzień wieczorem i wszystkie naczynia są zawsze lśniące. Dzięki zmywarce po obiadku zamiast zmywać, mogę pobawić się z moją córeczką.
        • Gość: Marina Re: Zmywarka przydatna??? IP: *.* 16.09.02, 10:09
          Zmywarke polecam:oszczedza czas, skore dloni-jestem alergikiem, wode, prad-nie zauwazylam wzrostu zuzycia.Myje w niej wszystko i szklo i plastiki i garnki , choc czasem rzeczy przypalone mocze
          • Gość: maminka Re: Zmywarka przydatna??? IP: *.* 16.09.02, 10:24
            Ten temat juz sie pojawiał; poszukaj więc w archiwum.Chociaż nowych opinii na ten temat - szczegolnie informacji o konkretnych modelach, markach - nigdy dosyć!
    • Gość: zgagusia Re: Zmywarka przydatna??? IP: *.* 16.09.02, 10:31
      moje poprzedniczki juz tyle napisaly ze juz niewiele jest do dodania...:-))mam zmywarke od 3 lat i jestem b zadowolona - oszczednosc czasu, energii i rak. Włączam ją raz dziennie - wieczorem, a jak byliśmy sami z mężem to raz na 2 dni - naczynia zawsze lśniące i pachnące choć nigdy nie płuczę wcześniej. Czasem przypalone garnki trzeba trochę doczyścić ale b łatwo to zrobić. I też myję wczystko - szkło, drewniane rzeczy czy teflonowe patelnie - przez te 3 lata jeszcze nic się nie zniszczyło. Co do wyboru zmywarki - myśle że wazna jest nie tyle firma - wszystkie o które pytasz są dobre - co ilość miejsca w środku. Moja mama ma drogiego Boscha a ja tańszą Zanussi - i choć gabarytowo są takie same moja jest bardziej pojemna! To dzięki składanym dodatkowym półeczkom na górej szufladzie - zwróć na to uwagę.Pozdrawiam i życzę udanego zakupu
    • Gość: Baś Re: Zmywarka przydatna??? IP: *.* 16.09.02, 13:40
      Tak, tak, tak i jeszcze raz tak! Zaparłam się jak osioł przed urodzeniem drugiego dziecka na zakup powyższego urządzenia. Jako, że mój szanowny małżonek nienawidzi mycia garów, odżałował te 1600 zł (wiedział, że wcześniej obleciałam całe miasto sprawdzając ceny i udało się - kupiliśmy ok. 400 zł taniej). Chociaż mam tą węższą wersję, myję w zasadzie co drugi dzień, przy normalnym gotowaniu. Ale najlepiej to jest po imprezach: ładuję wszystko i bezczelnie idę spać, mówiąc mężowi, że jest wielki, a samo się myje. Wszystko ładuję, bez skrupułów, fakt, że z niektórych naczyń zchodzą zdobienia czy obrazki, ale ... Mam Electroluxa: 7 programów, 3 temp. zmywania, jest też coś takiego jak spłukanie - po włożeniu naczyń okazuje się, że trzeba dozbierać następnego dnia, można włączyć to spłukiwanie, żeby resztki trochę się zmyły i nie zasychało to tak szybko.Oczywiście kupować!!!!Basia
    • Gość: Mira Re: Zmywarka przydatna??? IP: *.* 16.09.02, 14:51
      Nie zastanawiaj się wcale! Skoro masz juz odłożoną kasę to pędź do sklepu i kup!!! Ja twierdzę, że jest to tak samo niezbędna rzecz w gosp. domowym jak pralka. Już od 7 lat jestem szczęśliwą posiadaczką tego urządzenia i nie przestaję się cieszyć. :hap: :bounce: :benetton: :hap:Pozdrawiam. Mira mama Olka
    • Gość: LilaS Re: Zmywarka przydatna??? IP: *.* 16.09.02, 15:52
      Kochane emamy!!!Jestem Wam baaardzo wdzięczna za wszystkie rady!!!Z tego, co przeczytałam, widzę, że "problemy" ze zmywarkami mają chyba tylko ci "życzliwi", którzy ich nie posiadają... Ja w każdym razie, upewniona Waszymi postami (sic!) jak najszybciej KUPUJĘ!!!Jeszcze tylko kwestia rozmiaru... zastanawiam się, czy czteroosobowa wkrótce rodzinka, codziennie gotująca oiadki w domu zapełni mniejszą (45cm) czy większą (60cm)zmywarkę??Pozdrowionka!!!Lila
      • Gość: kamilla Re: Zmywarka przydatna??? IP: *.* 18.09.02, 19:55
        ja też polecam :bounce: :bounce: :bounce:Nigdy nie miałam tak czysciutkich garnkow i talerzy i wszytskiego.mam 45cm i jest to wystarczajace jak jest nasz 2+1. czasem nawet jej nie moge zapelnic (staram sie codziennie wlaczac). Ale jak pichce to sie uzbiera i czesto nie wystarcza. Wiec raczej wieksza (ale wtedy musisz miec wiecej sztuccow i szklanek itp bo trzeba zapelnic i poczekac az sie umyje) ja mam 6 widelcow wiec czasem nie ma czym jesc ale co tam! wazne ze nie musze ich pucować!!My mamy małą kuchnie wiec nie bylo wyboru!pozdrówka :bic:kama
    • Gość: ilka Re: Zmywarka przydatna??? IP: *.* 16.09.02, 16:09
      Tulu entuzjastów zmywarek! A ja nie, mam od ponad roku Electrolux i gary i tak nie wchodzą do niej, chyba, że włożę 3 i już nic się nie mieści (mam co prawda wąską). Talerze i szklanki wcale nie są błyszczące tylko matowe, jest na nich taki brzydki nalot, który schodzi tylko po myciu ręcznym. Może trzeba mieć jakieś specjalne talerze, albo nowe, naprawdę nie wiem. Poza tym często na talerzach zostają resztki, nie domywają się mimo wysokiej temperatury. Może ja coś nie tak robię?
      • Gość: Hermiona Re: Zmywarka przydatna??? - do Ilki IP: *.* 16.09.02, 16:31
        Ja na szczęście mam szeroką zmywarkę - kosztowała niewiele więcej niż wąska, a na pewno zmieści się w niej dużo. Piszesz o nalocie na naczyniach - czy uzupełniasz sól i płyn nabłyszczający? Jest też coś takiego, jak hm... jak to się nazywa... no takie pokrętło do nastawiania poziomu nabłyszczania - trzeba to dobrze ustawić, żeby naczynia były dobrze umyte - zanim tego nie wyregulowaliśmy też zdarzały się nam szklanki z osadem. :hello: Monika
        • Gość: ilka Re: Zmywarka przydatna??? - do Hermiony IP: *.* 16.09.02, 16:55
          Niestety moja kuchnia ma wymiary 2 m na 1.70, więc sama rozumiesz...Co do nabłyszczacza i soli to oczywiście, zawsze o nich pamiętam. To pokrętełko od poziomu nabłyszczania też wypróbowaliśmy we wszystkich ustawieniach. I co tu robić?
          • Gość: Mira Re: Zmywarka przydatna??? - do Hermiony IP: *.* 17.09.02, 08:44
            Ilka, a jak często uzupełniasz sól w zmywarce? Pewnego razu moja zmywarka tez zaczęła zostawiać osad na naczyniach. Okazało się, że dosypując sól źle zamknęłam pojemnik i cała sól zużyła się w ciągu 2-3 "zmywań" i ten osad na szkalankach to była sól. Może jeszcze raz przestudiuj instrukcję obsługi albo zadzwon do fachowca. I trochę z innej beczki o zmywarce: Moja ciotka, która jest Niemką, ale bardzo szybko nauczyła się polskiego (mieszkając w Niemczech), zadzwoniła kiedyś do mnie z nowiną: ja też mam taka ZMYWACZKA DO TALERZ jak ty!!! :lol:Pozdrawiam Mira mama Olka. :hello:
          • Gość: Baś Re: Zmywarka przydatna??? - do Hermiony IP: *.* 18.09.02, 18:44
            A kiedy ostatnio czyściłaś filtry? I kiedy puszczałaś mycie na pusto z czymS takim do czyszczenia zmywarek? Bo jeżeli dawno - to może być przyczyna tego osadu na naczyniach. Po prostu zmywarka może być brudnaPozdrawiamBasia
            • Gość: ilka Re: Zmywarka przydatna??? IP: *.* 19.09.02, 09:40
              I to jest pytanie za 100 punktów! Nigdy. A gdzie można dostać to coś do mycia zmywarek i jak to się nazywa?
              • Gość: Baś Re: Zmywarka przydatna??? do Ilki IP: *.* 19.09.02, 14:07
                Cześć!Ja kupuję wszystko do zmywarki z Calgonitu i to (też Calgonit) do czyszczenia nazywa się po prostu ŚRODEK DO CZYSZCZENIA ZMYWAREK. Jest w takiej białej butelce z niebieską zakrętką, wysokość ok. 17 cm. Kosztuje ok. 17 zł. Ostatnio nabyłam w Makro w Krakowie. Ale w Tesco czy innych hiper... też widuję. W instrukcji piszą, żeby stosować co dwa miesiące, ale ja - sknera myję co jakieś 5-6 m-cy i wystarcza.Ale przed puszczeniem w ruch tego środka koniecznie wyczyść filtr(-try). Bo co z tego, że umyjesz, jak cały za przeproszeniem syf z resztek, psujących się - dalej będzie siedział w zmywarce. Moje filtry czyszczę szczotką z dłuższym włosiem i jest ok. Odpisz, jeżeli trafiłam z radąPozdrawiamBasia
                • Gość: ilka Re: Zmywarka przydatna??? do Baś IP: *.* 24.09.02, 09:18
                  Filtry jak się okazało czyścił małżonek. :sarcastic: W sobotę zakupiłam płyn do mycia zmywarek (za 14,- zł.!), wszystko się wymyło i żadnej poprawy. :(Oglądałam też dużą zmywarkę - 60 cm, i tam poprostu są prawie dwa razy większe odstępy między talerzami, a u mnie są ściubione blisko siebie. Poza tym kupiłam dwa nowe talerze i one są wymyte pięknie, błyszczą się jak trzeba. Więc chyba będę musiała wymienić całą zastawę stołową i będzie po problemie. :crazy:
      • Gość: MARtula_m_Maksa Re: Zmywarka przydatna??? IP: *.* 16.09.02, 16:32
        ilka napisała/ł:Może ja coś nie tak robię?Może program nastawiasz za lekki? - ja jestem baaaaardzo zadowolona od pierwszego zmywania. Wszystkie naczynia błyszczące. Jedyny problem - niektóre wzorki np. z kubeczków się zmywają (zależy od techniki nadruku), ale wolę, aby zniknęły niż się męczyć ręcznie.A co do rozmiaru, LiluS, to radzę 60cm - mam taką, wchdzi mnóstwo talerzy o kilka garnków, choć czasem trzeba sprytnie poupychać. A i tak najczęściej myjemy raz dziennie.Kupuj szybko!!!Marta
    • Gość: Monika_M Re: Zmywarka przydatna??? IP: *.* 16.09.02, 18:02
      Jestem SZCZĘŚLIWĄ właścicielką zmywarki od kilku miesięcy i teraz podobnie jak bez pralki ciężko byłoby mi się obyć bez zmywarki. "Piorę" w niej wszystko - super cienkie kieliszki- spalone garnki po fondue z sera- zaschnięte talerze i inne cuda.Mam zmywarkę (60) i jak na naszą rodzinkę 2+1 wstawiam ją raz na 2 czasem nawet 3 dni. W zależności od tego ile i co gotuję na obiad. Moja teściowa patrzyła sie na mnie dziwnym wzrokiem jak powiedzieliśmy jej, że kupiliśmy zmywarkę (jak to baba w domu siedzi i zmywać jej się nie chce ;) ), ale ostatnio podczas urodzin mojej Julki gdy zmieściłam wszystko po obiedzie dla 14 osób na raz do zmywarki - była taka zachwycona, że szok. A ja wytarłam rączki i poszłam do gości.Trzeba tylko nauczyć się układać. Na początku chciałam przedobrzyć i połowę zmywarki wyjmowałam brudną, bo nie dochodziła tak woda albo coś. Teraz wszystko lśni. A ja w końcu nie mam uczulenia na łapkach :bounce:PozdrawiamMonika
    • Gość: gosiaLachowska Re: Zmywarka przydatna??? IP: *.* 16.09.02, 20:40
      nie wyobrazam sobie juz zycia bez mojej przyjaciolki-zmywarki, tak sie od niej uzaleznilam :) :) :)polecam :)gosia m.Filipka
      • Gość: burek Re: Zmywarka przydatna??? IP: *.* 16.09.02, 21:03
        Podpisuję się rękami i nogami pod wszystkimi pozytywnymi opiniami na temat zmywarki!!! Co do rozmiaru: ja polecam większą z programem 1/2. Jak masz mniej to po prostu puszczasz połówkę. Ja mam jeszcze jeden dodatkowy bajer, mianowicie-przyciski schowane w drzwiach. Moja Emilka jeszcze wprawdzie nie chodzi, ale znając zwyczaje maluszków zaraz by je opanowała.Pozdrawiam. Ania
        • Gość: AgnieszkaLO Re: Zmywarka przydatna??? IP: *.* 17.09.02, 09:32
          ZMYWARKA TAK I JESZCZE RAZ TAK!!! DuŻa lepsza z uwagi na garnki.Kupuj. Ja mam kolejna i używam od 8 lat. Faktycznie nie ma kłótni o mycie. Jeśli juz o coś to o to kto wyjmie i ułoży czyste naczynia. Faktycznie czasami trzeba coś poprawić, ale to i tak sie opłaca.Ag
    • Gość: agniesia1 Re: Zmywarka przydatna???-a to tak ładnie!!1 IP: *.* 17.09.02, 10:08
      I wszystko się wydało!!! :grin: Niedawno zamieszczałam post a propo środków do zmywarki i odpowiedziało mi tylko kilka dziewczyn więc pomyślałam sobie ,że może po prostu nikt jej więcej nie posiada a tu proszę.......jak się babki rozpisały :crazy: A ja naiwna myślałam sobie......To może teraz mi odpiszecie jakie środki ,która z was używa bo moja zmywarka nie posiada niestety czujników braku nabłyszczacza i soli więc nie wiem czy nie lepiej zacząć używać środki typu "3 w 1 " Bo nigdy nie wiem kiedy sól się kończy a nie chcę sypać za dużo bo to ponoć może zaszkodzić zmywarce.. Z góry pozdrawiam i dołączam się do tego ,że zmywarka to super sprawa.P.S.Ja mam zmywarkę 45 cm. Candy i na 4 osobową rodzinkę jest w sam raz. :hello:
      • Gość: Kryszka Re: Zmywarka przydatna???-a to tak ładnie!!1 IP: *.* 17.09.02, 10:57
        Dołączam się do zwolenniczek zmywarki. Kupiliśmy naszą maszynę w lutym tego roku. Powody były różne, ale podstawowe dwa to: 1)kto ma zmywać,2)oszczędność wody.Są sytuacje kiedy żałuję, że nie kupiliśmy większej, ale trudno. A środki czyszczące? Kupujemy Calgonit 2 w 1, środek nabłyszczający i sól też tej marki. Pastylki 3 w 1 są trochę za drogie. Raz kupiłam trochę tańszy proszek w pastylkach firmy Robot. Naczynia też były ładnie umyte. Ale niestety bardziej dostępny (lepszy marketing)jest drogi Calgonit.Pozdrawiam i życzę przyjemnego odpoczynku podczas zmywania...Krystyna
      • Gość: MARtula_m_Maksa Re: Zmywarka przydatna???-a to tak ładnie!!1 IP: *.* 17.09.02, 15:45
        agniesiu,ja używam tylko Calgonitu, raczej osobno nabłyszczacza, soli i proszku (choć użyłam raz czy dwa środka 3 w 1, ale jest dość drogi). Soli dosypuję raczej rzadko (na szczęście wyświetla mi się lampka, ze trzeba dosypać) - chyba raz na 1,5-2 miesiące; nabłyszczacza ok. raz na tydzień-dwa (tu z kolei widzę w "okienku" ile go jeszcze jest). No i tyle. Czasem zastanawiam się na innym, tańszym środkiem, ale na razie się nie odważyłam. Może ktoś tu mnie przekona...Pozdrowienia,Marta
      • Gość: akacha Re: Zmywarka przydatna???-a to tak ładnie!!1 IP: *.* 17.09.02, 19:39
        Zmywarka - najlepszy przyjaciel człowieka ;)akacha
    • Gość: agniesia1 Re: Zmywarka przydatna??? IP: *.* 17.09.02, 19:25
      Aopo ja u używam Somatu jest też bardzo dobry a dużo tańszy niż Calgonit
      • Gość: Beata32 Re: Zmywarka przydatna??? IP: *.* 18.09.02, 07:54
        Zgadza się, ja też kupuję Somat w tabletkach i oddzielnie nabłyszczacz - nie widzę różnicy w porównaniu z Calgonitem. I polecam zmywarkę Siemens / Bosh. (Taką 45 cm miałam w poprzednim mieszkaniu - przeprowadziłam się i aby wspomóc polską produkcje kupiliśmy Amica 60 cm - niestety zauważalnie gorsza - casami niedomywa, gorzej zaprojektowane wnętrze)pozdrawiamBeata
    • Gość: asik Re: Zmywarka przydatna??? IP: *.* 19.09.02, 07:25
      Cześć,Dziewczyny właśnie jestem przed urządzaniem kuchni. Po tych waszych zachwalaniach zaczęłam się zastanawiać czy kupić czy nie (jest nas 2+1, no nie licząc naszego bokserka). Mam pytanie ile kosztują średnio takie zmywarki? Dzięki za odpowiedź,Asik mama Kubusia
    • Gość: malejkaa Re: Zmywarka przydatna??? IP: *.* 19.09.02, 07:40
      Nasz rodzinka to 2+1. I absurdem wydawało mi się kupno zmywarki, ale mąż się uparł. I jestem mu bardzo za to wdzięczna. Nigdy nie myślałam że tyle czasu marnuję na mycie naczyń. A teraz nic nie stoi w zlewie, od razu chowam do zmywarki, zbieram przez dwa dni i wszystko się domywa nawet przypalone mleko lub sos. Używam Calgonit proszek, nabłyszczacz i sól. A jakie pięknie byłyszczą się szklanki!!! I nie trzeba wycierać. Mam zmywarkę 60-tke Bosha Logixx. Polecam, jest cichutka i wszystkie trzy współczynniki ma w klasie A, co ma wpływ na późniejsze rachunki.TOTALNIE ZAUROCZONA ZMYWARKĄ ANNA
    • Gość: agniesia1 Re: Zmywarka przydatna??? IP: *.* 19.09.02, 08:24
      Ja swoją kupiłab po bardzo okazyjnej cenie.Były u nas b. duuuuuuuże obniżki i ja za swoją dałam 970zł a kosztowała 1900zł.
    • Gość: annmro Re: Zmywarka przydatna??? IP: *.* 23.09.02, 13:52
      ZMYWARA TO NAJLEPSZY WYNALAZEK. Tak twierdzi nawet mój mąż. Mamy ją od ponad roku i sobie bardzo bardzo chwalimy. Poza tym jestem całokowicie oddana wszelki wynalazkom technicznym, które ułatwiają życie w "gospodarstwie domowym". Każdej kobiecie polecam taki wynalazej jakim jest zmywarka. Czy jest to oszczędność wody?? Ja wiem, że tak, ale trzeba też patrzeć jaką się kupuje, ile litrów pobiera do jednego cyklu. Lepiej kupić droższą i zużywającą mniej wody, bo to się odbije na rachynkach. My jesteśmy zmężem jeszcze (ale już niedługo) sami i włączamy zmywarkę raz na 2-3 dni, a różnicę czuję porównując zużycie wody z moją sąsiadką, która zmywa naczynia ręcznie i to pod bieżącą wodą. Jest diametralna!! Prąd?? Jak się zmywa ręcznie też trzeba mieć światło zaświecone, nie mówiąc już o cenie naszej pracy. To wcale nie prawda, że trzeba płukać naczynia-ja tylko zdejmuję resztki i po kłopocie!!!!!!! Warto też zwaracać uwagę jakie się ma naczynia. Ja od samego początku wiedziałm, że kiedyś będę mniała zmywarę i zaopatrywałam się w rzeczy, które można "prać" - także delikatne szkło.Tak więc nie ma co czekać i kupować, bo czas spędzony z dziećmi jest bezcenny!!!!!!
    • Gość: AgnieszkaP. Re: Zmywarka przydatna??? IP: *.* 23.09.02, 14:53
      ZMYWARKA TYSIAC RAZY TAK !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Pierwsza zmywarke kupilismy w 1997 roku i bylam nia zachwycona od pierwszego dnia. Potem sprzedalismy dom i moja zmywareczka musiala tam zostac a w nowym domu tego cudu nie bylo. :( Cierpialam jak nie wiem ale w tamtym czasie mielismy powazniejsze wydatki. Potem znowu przeprowadzka, teraz od roku jestesmy w nowym miejscu, juz chyba na stale :), no i od piatku w mojej kuchni stoi nowiutka, ukochana zmywarka za ktora juz sie baaaaardzo stesknilam :) Przyrzekam ze sie juz nigdy z nia nie rozstane !!!!Jezeli chodzi o mnie to :WHIRLPOOL, tylko 60 cm, mniejsza nie wchodzi w rachube bo pakuje do niej wsyzstko co podejdzie mi pod reke, lacznie z garami, patelniami, dodatkowy bajerek to koszyczek na sztucce zawieszony na drzwiach i opcja tzw. delay, czyli mycie moze zaczac sie automatycznie 2,4 lub 6 godzin pozniej, co dla mnie jest dosc wazne poniewaz obiady jadamy pozno, potem zaczynaja sie kapiele domownikow, wiec moga byc problemy z cisnieniem wody w domu. Z reguly po wstawieniu naczyn wlaczalam program "wyplucz" i nastawialam na mycie po 4 godzinach ( bo obawialam sie ze cos moze zaschnac i sie nie domyc ), ale zdarzylo sie pare razy ze zapomnialam wyplukac, a i tak wszystko umylo sie wspaniale.Ogolnie, polecam !!!!Agnieszka :hello:
    • Gość: Magda_D Re: Zmywarka przydatna??? - zmywarka wys. 80 cm IP: *.* 24.09.02, 16:29
      Dziewczyny,Czy bywają w ogóle zmywarki o wysokości ok. 80 cm (tzn. poniżej 82) - mam takie idealne miejsce na nią, ale jest pod blatem, który znajduje się na wys. właśnie 82 cm. Zmywarka do zabudowy? hmm, nie wiem, bo mamy meble kuchenne po poprzednich właścicielach chyba z lat 80-tych i na pewno nie znajdę frontu do nich pasującego (ani też bym nie chciała). Remont kuchni planujemy dopiero za kilka lat a chciałabym mieć zmywarkę już teraz (chciałabym to mało powiedziane - nienawidzę zmywania!).A może ze zwykłych zmywarek da się zdjąć tę górną płytę - taki blat? Poradźcie,Magda
      • Gość: burek Re: Zmywarka przydatna??? - zmywarka wys. 80 cm IP: *.* 24.09.02, 20:49
        Ja kupiłam zwykłą Candy nie do zabudowy.Po zdjęciu blatu(góry zmywarki) mieści się pod blatem kuchennym, który jest na wys. 82cm. Specjalnie poszłam zmierzyć. Jedynym minusem takiego rozwiązania jest to, że trochę grzeje, więc jeśli masło zostanie na blacie w czasie zmywania to się może roztopić. Pozdrawiam Ania
    • Gość: wiesia Re: Zmywarka przydatna??? IP: *.* 26.09.02, 16:58
      Skoro wątek tak pięknie się rozwija i ja swoje dopiszę.Oczywiście jestem kolejną zwolenniczką zmywarki, a "nuworyszy" pragnę poinformować, że oprócz wspomnianych tu zmywarek o szerokości 60cm i wysokości szafek kuchennych ( na 12 kompletów) oraz o szerokości 45 cm i takiej samej wysokości ( na 8 kompletów) są też mniejsze: szerokości 60cm, ale jednopoziomowe umieszczone w jednej obudowie z płytą i piekarnikiem , po prostu piekarnik jest nieco płytszy a w miejsce szuflady pod nim jest właśnie zmywarka ( takie rozwiązanie pozwala na umycie 6 kompletów); istnieją też zmywarki wielkości dużej mikrofalówki ,do postawienia na blacie kuchennym ( na 4 komplety). Te dwa ostatnie rozwiązania mają swoje ograniczenia: nie ma sensu mycie w nich większych garczków, w przypadku małych kuchni blokowych mogą być jednak jedynym rozsądnym rozwiązaniem. Ja mam taką pod piekarnikiem i jestem z niej zadowolona.A w kwestii formalnej: Moderatorze, dlaczego ten wątek nie został odesłany na "Zakupy"?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka