Dodaj do ulubionych

****Bromergon, Parlodel**** PILNE

IP: *.* 20.09.02, 10:39
Słuchajcie, czy stosowałyście, któryś z tych leków Bromergon, Parlodel na zatrzymanie laktacji, albo z innych względów?Lekarka przepisała mi to na zahamowanie nadmiernie "rozbuchanej" laktacji, ale nie uprzedziła o ewentualnych skutkach ubocznych. A w ulotce informacyjnej, aż roi się od działan nieporządanych:- nudności,- wymioty - bóle i zawroty głowy, - zmęczenie, - uczucie senności,- uczucie zawrotów głowy i omdlenia przy nagłej zmianie pozycji ciała,- przekrwienie nosa, a także poważniejsze:- hipotensja (obniżania ciśnienia tętniczego krwi),- splątanie umysłowe,- pobudzenie psychoruchowe, - halucynacje,- dyskineza (trudności w wykonywaniu ruchów dowolnych),- skurcze mięśni kończyn dolnych,- alergiczne zmiany skórne,- wypadanie włosów,- napady drgawkowe,- nadciśniśenie tętnicze,- udar mózgu,- zawał mięśnia sercowego,- zaburzenia psychiczne....uff, sporo tego. Mam naprawdę poważny dylemat. Proszę, pomóżcie mi podjąć decyzję. Warto ryzykować???
Obserwuj wątek
    • Gość: AgnieszkaLO Re: ****Bromergon, Parlodel**** PILNE IP: *.* 20.09.02, 10:54
      Yoanka, Nie używałam, ale ponieważ moja druga połowa dzielnie służy w służbie zdrowia, to nauczyłam się nie przejmować aż tak bardzo skutkami ubocznymi, firmy farmaceutyczne wpisuja to wszystko, zeby uniknąć odpowiedzialności w razie wystąpienia takich objawów. Może jestem ignorantką, ale zwykła polopiryna jest też bardzo niebezpieczna. Dochodziło nawet do zejść śmiertelnych. Prawdopodobieństwo minimalne, ale jest.Dziewczyny na pewno Ci odpowiedzą, ale spokojnie i bez paniki.Dużo pozdrowień,Agnieszka
    • Gość: gochaa Re: ****Bromergon, Parlodel**** PILNE IP: *.* 20.09.02, 11:32
      Hej, Brałam swego czasu Parlodel, ze względu na zbyt wysoki poziom prolaktyny. U mnie działanie tego leku wywołało większość tych skutków ubocznych, wypisanych na ulotce. Czułam się fatalnie. Brałam zawsze wieczorem, przed pójściem spać, a po zjedzeniu chociaż trochę czegoś (np. jogurtu). Po mniej więcej 1h po zażyciu leku zaczynały się zawroty głowy, duszności, wymioty, a kończyło się na utracie przytomności na podłodze w łazience. Uff, koszmar. Po konsultacji z lekarzem brałam potem po połówce pigułki, trochę było lepiej, ale samopoczucie dalej było fatalne. Brałam przez okres 1,5 miesiąca. Tak więc, ja - nie polecam. Może ten drugi lek działa łagodniej. Poszukaj w wątku Niepłodność - Prolaktyna, tam jest sporo dziewczyn, które brały te leki. Gośka
    • Gość: agnieszkad Re: ****Bromergon, Parlodel**** PILNE IP: *.* 20.09.02, 11:56
      Ja dwukrotnie brałam Parlodel na wstrzymanie laktacji. Ostrożności wymaga dawka tego leku, bo u niektórych osób potrafi bardzo obniżyć ciśnienie.Ja zaczynałam od ćwiarteczki stopniowo do tabletki.Nie miałam żadnych skutków ubocznych, ale wiem że niektóre moje znajome niedobrze się po nim czuły. Jest to przecież hormon i każda kobieta reaguje inaczej.Zamiast Parlodelu brały wtedy Bromergon. Radzę spróbować małą dawkę ( szcególnie,że chcesz tylko zmniejszyć laktację) i obserwowć reakcję organizmu, może nie będzie tak źle.Pozdrawiam
      • Gość: MartaKosinska Re: ****Bromergon, Parlodel**** PILNE IP: *.* 20.09.02, 12:01
        Ja brałam 3 mies.temu Bromergon przez 2 tygodnie na zatrzymanie laktacji i nie wystąpiły u mnie żadne skutki uboczne.Czułam się normalnie.
    • Gość: gemma Re: ****Bromergon, Parlodel**** PILNE IP: *.* 20.09.02, 12:00
      Yoanka, nie brałam żadnego z tych leków, ale swego czasu sporo na ten temat czytałam w necie, bo moja koleżanka leczy tym zbyt wysoki poziom prolaktyny (przez co nie może zajść w ciążę). Z relacji większości osób stosujących te dwa leki wynika, że Bromergon jest o wiele gorzej tolerowany, podobnie twierdzi moja koleżanka, która właśnie Bromergon zmieniła na Parlodel i czuła się po tym ostatnim o wiele lepiej (po Bromergonie miała mdłości, zawroty głowy i czuła się ogólnie "oklapnięta" ;) ). Oczywiście jednak wszystko zależy od organizmu - chociaż jak mówię, wydaje mi się, że Bromergon jest "gorszy".Poczytaj jeszcze na forum Niepłodność o tych dwóch lekach.POzdrawiam :hello:gemma
    • Gość: kasiap. Re: ****Bromergon, Parlodel**** PILNE IP: *.* 20.09.02, 12:02
      Ja tez bralam Parlodel, lekarz przepisal mi go na moja wyrazna prosbe, uprzedzil o skutkach ubocznych, ktore podobno przy Parlodelu sa dosc czeste. Dostalam tez numer kontaktowy gdyby sie dzialo ze mna cos zlego. Ale nic. Znioslam go swietnie, w ogole nie czulam ze biore cos takiego. A efekty przyniosl znakomite.Kaskaps. jak widac, z tego co pisza dziewczyny, wszystko zalezy od organizmu...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka