Dodaj do ulubionych

Separacja czy rozwód?

IP: *.* 20.01.03, 09:07
Co jest lepsze rozwód czy separacja - patrząc z punktu widzenia matki z dwojgiem dzieci? I co daje separacja?Moja sytuacja w skrocie - mąz nie bije i nie pije, za to kompletnie "olewa" mnie i dzieci, dom traktuje jak hotel.
Obserwuj wątek
    • Gość: Siunia Re: Separacja czy rozwód? IP: *.* 21.01.03, 00:03
      To zależy ....Nie wiem jak to wygląda ze strony prawnej, za to w życiu bywa różnie.Separacja nie ma sensu jeżeli nadal będziecie ze sobą mieszkać - choć i to zalezy od tego co soba oboje reprezntujecie :)Mając rozwód masz szanse założyć nową rodzine, ułożyć sobie życie. Jednak rozwody jak wiadomo mają różny przebieg. I nie jest to sprawa przyjemna. Jednak i to zależy jak się dogadacie między sobą.Jeżeli dogadacie się wkażdej kwestii sami to rzowód może odbyc sie bez większego bólu. Natomiast jeżeli po złości będziecie walczyc o wszystko i wyciagac swoje brudy, to napewno miłe to nie będzie i trwac może baaaaardzo długo.A moze warto jeszcze raz spróbowac, porozmawiac ...?Bez względu na to jaka podejmiesz dedyzje, życzę Ci, byś była zadowolona z wyboru.trzymam kciuki i ciepło myślePozdrawiam- Siunia, szczęśliwa matka i żona, rozwód znająca z autopsji (rodzice), opowiadań (znajomi, rodzina, rodzina mężą)oraz wspomagająca psychicznie rozwodzące sie koleżanki.
    • Gość: mimika Re: Separacja czy rozwód? IP: *.* 22.01.03, 12:36
      Cześć ! mam taki sam problem czy mogłabyś się ze mną skontaktować jeśli masz gg to odezwij się mój nr 4456225Pozdrawiam Monika
      • Gość: guest Re: Separacja czy rozwód? IP: *.* 22.01.03, 19:21
        Z prawnego punktu widzenia różnica jest taka, że z separacji jest powrót do małżeństwa, a z rozwodu nic.Alimenty - tak samo S i RWspólnośc majątkowa - zniesiona [czyli każdy ma swój majątek] - S i RRozwód - można się żenić, wychodzić za mążSeparacja - nie możnaW rozwodzie - można pozbawić jednego małżonka władzy rodzicielskiej nad dziećmi - ale nie trzeba Wybór należy do Ciebie - jak na pewno nie chcesz chłopa - to rozwódJak chcesz go "wyrzucić" z domu - to rozwódJak chcesz go tylko postraszyć - separacjaSeparacja - w sądzie tańsza od rozwoduPo separacji łatwiej o rozwódWybierz to co uznasz za lepszeAnita
        • Gość: guest Re: Separacja czy rozwód? IP: *.* 22.01.03, 20:14
          Dzięki za info.Chyba wybiorę separację. W chwili obecnej nie planuję się związać z nikim, więc rozwodu z tego przynajmniej względu nie potrzebuję.Mam się dokąd wyprowadzić. Najbardziej interesuje mnie sprawa alimentów (sama z budżetowej pensji z dwójką dzieci sobie nie poradzę).
          • Gość: guest Re: Separacja czy rozwód? IP: *.* 22.01.03, 20:39
            Co do alimentów - zasady są takie same jak przy rozwodzie.Decyduje - wiek dziecka, jego potrzeby [uzdolnienia, choroby, alergie itp]- ile zarabia tatuś i tu tak samo ważne ile mógłby zarobić w okolicy gdzie mieszkasz gdyby w pełni wykorzystał swoje mozliwości zarobkowe - czyli to co umie, a nie chce mu się pracować- liczy sie ile Ty zarabiasz- alimenty pieniężne należne od matki mogą być w całości zastąpione osobistymi staraniami - czyli codzienna opieką i staraniami- liczy sie tez to ile dzieci ma tatusA.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka