Dodaj do ulubionych

Pytanie motoryzacyjne - o samochód

IP: *.* 05.02.03, 00:19
Cześć,Jestem w trakcie podejmowania decyzji o kupnie samochodu ale generalnie nie mam szczęścia do samochodów więc tym razem chcę kupić coś solidnego no i mam kilka typów więc jeśli jeździcie ochodami marki:RENAULT (MEGANE, EW. LAGUNA)MITSUBISHI (SPACE STAR, CARISMA)TOYOTA (COROLLA) To błagam podzielcie się opiniami!Pozdrawiamkianna
Obserwuj wątek
    • Gość: Marina Re: Pytanie motoryzacyjne - o samochód IP: *.* 05.02.03, 10:03
      Cos solidnego?Trzeba miec szczescie do egzemplarza.Jezdze meganka i oprocz benzyny , oleju i rutynowych przegladow , wymiany zarowek , pior przy wycieraczkach, filtrow nic sie nie dzieje.Maly silnik 1,4 z klima b.malo pali .Po miescie zima , bo tak ostatnio sie przemieszczam 7,2 .Cykl pozamiejski 5l na 100km.W wersji classic 500l bagaznik.Pozdrowienia.M
    • Gość: bestia Re: Pytanie motoryzacyjne - o samochód IP: *.* 05.02.03, 13:35
      ja mogę polecić inny samochód niż poleciłaś, ale także superto volvo
      • Gość: guest Re: Pytanie motoryzacyjne - o samochódo bestii IP: *.* 05.02.03, 17:31
        Ja nie polecałam, ja prosiłam o radę. Być może Volvo jest dobry, nie wiem, ale powiem szczerze nie interesuje mnie ten przedział cenowy, jak również Mercedes, Audi, BMW...itd czyli samochody zaliczane do samochodów luksusowych.Pozdrawiamianna
        • Gość: bestia Re: Pytanie motoryzacyjne - o samochódo IP: *.* 06.02.03, 07:50
          hm to zależy nową lagunę kombi możesz kupić w tej samej cenie co nowe małe volvo.Ostatnio znajomy kupował właśnie lagunę i zapłacił około 100 tys. za wypasa. Więc to wszystko zależy jak bardzo chcesz mieć wyposażony ten nowy samochód
          • Gość: guest Re: Pytanie motoryzacyjne - o samochódo IP: *.* 06.02.03, 17:26
            No to powiem szczerze, jestem zaskoczona, zawsze myślałam iż Volvo kosztuje o wiele, wiele wiecej... ale tak na prawdę to interesuje mnie samochód, który gabarytowo mógłby się nadawać na tzw. "samochód rodzinny" mieć min. 2poduszki, komputer pokładowy, silnik o mocy mogącej udźwignąć klimatyzację vs masa własna i przedewszystkim żebym nie była częstym gościem serwisu. Co do ceny to myślę, iż kwota 70tys jest moim maximum. Niekoniecznie musi to być samochód nowy, dlatego prosiłam o opinie nt. marek i modeli o których wspomniałam w poście. Oczywiście inne sugestie sa również mile widziane.Pozdrawiamianna
            • Gość: guest Re: Pytanie motoryzacyjne - o samochódo IP: *.* 07.02.03, 14:27
              Czesc Ianna! My tez jezdzimy meganka(wlasciwie jezdzilismy do tamtego tygodnia bo maz dostal samochod sluzbowy) i jestesmy bardzo zadowoleni. nasz samochod ma prawie 2 lata i poza przegladami nic sie nie dzialo. Mamy hatchbacka z 4 poduszkami, ABS, antynapadem, immmobiliserem- warto zainwestowac w takie dodatki, jest o wiele bezpieczniej. A moze jestes z Warszawy i bylabys zainteresowana kupnem naszego, uzywanego meganika? Polecam z czystym sercem.Pozdrawiam- Chmurka
              • Gość: guest Re: Pytanie motoryzacyjne - o samochódo IP: *.* 09.02.03, 23:17
                Mój mąz który się zna na autach bardzo poleca gorąco toyotę.we wszystkich rankingach podawane są jako najmniej usterkowe auta i z opini tych co jeżdżą rzeczywiście tak jest.My nie mamy toyoty tylko dlatego że firma ta nie ma tak dużego auta jak było nam potrzebne i na które byłoby nas stać :).jeśli szukasz dużego rodzinnego samochodu i dysponujesz taką gotówka to jeszcze bardziej niz toyotę mąż poleca VW Sharan albo Seat Alhambra( z zaznaczeniem że VW jest najlepszy koniecznie diesel lub z gazem (to mniej polecane) bo te auta palą jak smoki :) )VW to na pewno niezawodność.Ja też ( kobieca wygoda!) polecam coś z wanów - my mamy Forda Gaxlaxy i jestem pełna podziwu dla wygody i możliwości tego samochodu( w kwesti wygody oczywiście bo na niczym innym się nie znam :) )Acha no i nie psuje się- my musieliśmy wymieniac tylko to co naturalnie uległo zużyciu bo ma juz parę lat..Udanych zakupówI koniecznie napisz co w końcu wybraliścieKasia
                • Gość: Gosia1 Re: Pytanie motoryzacyjne - o samochódo IP: *.* 10.02.03, 08:46
                  Jeśli autko mało usterkowe, to tylko VW!!! Uwielbiam te samochody. Mamy 9-letniego passata combi, nie psuje się w ogóle (tfu, tfu), jest niezwawodny, pakowny, bezpieczny. Jeździmy na gaz. Postanowiliśmy z mężem, że już nigdy nie kupimy nic innego - tylko VW, ewentualnie skodę, ale wiadomo, że to prawie to samo (skoda i VW). Pozdrawiam Gosia
              • Gość: refi Re: Pytanie motoryzacyjne - o samochódo-do Ani Chmurki IP: *.* 12.02.03, 14:53
                Możesz mi podac swój e-mail. Byłabym zainteresowana.PozdrawiamRenata
                • Gość: refi Re: Pytanie motoryzacyjne - o samochódo-do Ani Chmurki IP: *.* 12.02.03, 14:54
                  Możesz mi podac swój e-mail. Byłabym zainteresowana.PozdrawiamRenata
                • Gość: guest Re: Pytanie motoryzacyjne - o samochódo-do Ani Chmurki :do Refii IP: *.* 13.02.03, 14:55
                  czesc Refi!Moj mail:aniadabr@poczta.onet.pl
    • Gość: kamyczek Re: Pytanie motoryzacyjne - o samochód IP: *.* 07.02.03, 15:53
      Ja osobiście nie mam przekonania do samochodów francuskich. Znajomi niestety jeżdżą po serwisach. My jeździmy Nissanem Almerą i jesteśmy bardzo zadowoleni. Przekonaliśmy się do japończyków, a z modeli, które podałaś chyba zdecydowałabym się na ToyotęPozdrawiam i życzę dobrego wyboru
    • Gość: AneczkaG Re: Pytanie motoryzacyjne - o samochód IP: *.* 08.02.03, 00:38
      A mnie się marzy nowa Corolka... verso - rodzinnie ogromna :)Znam trochę ludzi, którzy od lat jeżdzą Corollami (ale tymi starymi) i bardzo sobie chwalą, nic im się nie psuje, tylko ponoć serwis drogi... Jakoś do francuzów nie mam zaufania, choć jak zobaczyłam 307 kombi, to się zakochałam. Jeszcze odnośnie moich gustów napiszę, że Opla nigdy więcej. Jeździmy właśnie małym opelkiem trzyletnim i tyle ile się nam psuje, to żadne inne auto (łącznie z maluchem) się nikmu znajomemu nie psuło.Aneczka
    • Gość: guest Re: Pytanie motoryzacyjne - o samochód IP: *.* 10.02.03, 21:30
      ja jezdze dla odmiany mitsubishi i jestem zachwycona, bardzo pojemny w srodku bardzo pakowny bagaznik, wyposazenie jakie posiada jest milutkie, poduszki, klimayzacja,radio itp. pali bardzo ladnie w mniescie kolo 7 litrow, a ja nie jezdze oszczednie, tylko jak mi sie podoba. na trasie pali znacznie mniej, do gdnaska z wawy okolo 5. poza przegladami nie robie z nim nic (no, moze czasem mysjnia). Plusem w odniesieniu do pozostalych podanych przez ciebie samochodow jest jego wysokosc, czyli siedzisz wyzej,jak na krzeselku, latwiej jest wkladac dziecko do fotelika i w ogole dla mnie bomba.polecamfran
    • Gość: Kasia_M Re: Pytanie motoryzacyjne - o samochód IP: *.* 13.02.03, 14:14
      powiem tak: francuzów nie lubię bo maja usterkową niedopracowaną elektornikęmitubischi : ok ale serwis okropnie drogi (szwagier ma carismę i za przegląd rutynowy w salonie płaci ok 1300 zł a my ok 500)za to kocham i wielbię toyoty a nowa corolla jest super - mówię z autopsjipoprzednia wersja ta z podłuznymi światłami w kształcie łezek była niższa ale też się dobrze jeździło - teraz mamy od września ten nowy model 5 drzwiowy z silnikiem 1,6 bo oboje lubimy na dobrej trasie nieco przygrzać :)corolka jest wygodna dla rodziny 4-5 osobowej nawet, pali po mieście około 6,5 litra w zimie ok 7-8 w zależności jak się jeździ (czy używa się klimy rozmrażania lusterek etc), super łatwo się ją prowadzi a faktycznie verso corolki jest już super rodzinnym autem kosztuje własnie coś około 68 tyś.serwis jak już pisałam wcale nie taki drogi - poerwszy przegląd po 30 tysiącach km potem po 45 czyli wcale nie ma tak dużo tych przegladówto już nasza 4 toyotka i z pełną odpowiedzialnością mogę stiwerzić - jest bezusterkowa. Przez 2 lata jazdy jedną z poprzednich (najdłużej te 2 lata) nie siadła nawet zaróweczka!co ważne- toyoty nie są lubiane przez złodziei (w przeciwieństwie do aut niemieckich typu passat, golf, merce)pozdrawiamKAsia
    • Gość: mamaMikołaja Re: Pytanie motoryzacyjne - o samochód IP: *.* 13.02.03, 15:30
      Wiesz jak to jest, każda pliszka...Ja mam niedobre doświadczenia z Meganką, miałam taką Coupe, z automatyczną skrzynią, bardzo zawodna była, może trefny model trafiłam. Teraz jeździmy rodzinką używanym Fordem Focusem Combi 1.8 - bez zarzutu. Ale ten model chyba Cię nie interesuje...Polecam Corollę, ktoś bliski ma i jest niezawodna zupełnie... Myślę, że decyzję powinnaś oprzeć o jakieś bardziej miarodajne komentarze specjalistów, mechaników na przykład.Jaga
    • Gość: guest Re: Pytanie motoryzacyjne - o samochód IP: *.* 13.02.03, 19:06
      Bardzo, bardzo dziękuję za wszystkie wypowiedzi. Jestem na etapie wizyty w salonach, czytania "fachowych" opinii ale uważam, iż zawsze warto zapytać użytkowników danej marki bo tak na prawdę samochód sprawdza się w eksploatacji a nie na testach - ale to moje zdanie. Na koniec chciałabym napisać kilka słów o VW jako iż ta marka również została tutaj wymieniona. Mam doświadczenie z Golfem - sytuację opisałabym tak: nigdy więcej! Może to pechowość egzemplarza ale elektronikę ma skopaną totalnie więc co chwila wizyta w serwisie a ja, jak chyba każda kobieta chciałabym po prostu wsiąść i jechać.Jak się zdecydujemy z mężem to na pewno napiszę.Pozdrawiamianna
      • Gość: guest Re: Pytanie motoryzacyjne - o samochód IP: *.* 13.02.03, 21:19
        koniecznie napisz co wybraliście!!!!PS mam nadzieję że toyotę ;) :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka