Dodaj do ulubionych

zła mama?

IP: *.* 14.02.03, 22:57
Właściwie nie wiem od czzego zacząć.W głowie mi się kotłuje.Mam 4 letnią córeczkę , oczekiwaną i wymarzoną.Trzy miesiące temu urodziłam Kubusia i zaczął się problem.Mam wrażenie,ża tracę z córką kontakt.Nie mam czasu na wieczorne usypianie i czytanie bajek/robi to ukochany dziadek/.Poza tym nie mogę powstrzymać się od ciągłego gderania typu"nie dotykaj rączki,głowki ,za mocno za szybko itd."Sama siebie nie poznaje ale co tu dużo mówić coraz częściej mnie wkurza i daję jej to odczuć.Czuję sie fatalnie.Karmię syna piersią i ona też się domaga.Pozwalam jej na cycanie,bo nie chcę żeby odczuła,że Kubuś zabrał jej ukochanego cycusia.Natomiast mąż twierdzi,że zarazki itd.Jednym słowem ,że zle robię.Wiem ,że przynudzam ale proszę poradzcie mi,może któraś z Was miała podobne problemy.Co robić?
Obserwuj wątek
    • Gość: RybkaKatarzyna Re: zła mama? IP: *.* 15.02.03, 15:12
      Marta, 26 dni temu urodziłam drugie dziecko, maleńką Weronikę, w domu czekał na nas Dominik który 13 lutego skończył 6 lat. Przez całe dziewięć miesięcy przygotowywaliśmy się do roli "podwójnych" rodziców, czytaliśmy z mężem mnóstwo porad psychologów, co robić, żeby nie skrzywdzić starszaka.Po pierwsze i najważniejsze, to właśnie starsze dziecko powinno być w centrum zainteresowania, każdą wolną chwilę trzeba Mu poświęcić, przynajmniej na początku.Po drugie, trzeba zrobić wszystko,żeby jak najmniej zmian zaszło w jego życiu. Nie dokładać Mu narazie obowiązków, nie kazać mu na siłę Kochać maluszka, pomagać przy kąpieli.......trzeba cierpliwie czekać.,.....i ABSOLUTNIE nie krzyczeć i nie gderać........dziecko czuje się wtedy odrzucone przez mamę która w jego umyśle, bardziej Kocha maleństwo niż jego.Życzę powodzenia.....Kaśka.
    • Gość: papaneta Re: zła mama? IP: *.* 15.02.03, 18:00
      Cześć! Ja wprawdzie jestem pojedynczą mamą, ale jestem za trzymaniem starszaka przy piersi, na kolanach itd. Pozwól starszej pocieszce poczuć się maluszkiem, bo ono teraz tego bardzo potrzebuje. Nie ma nic złego w pozwalaniu starszemu na "pocycanie", a maluchowi na pewno nie zaszkodzą bakterie, jeśli tylko siostrzyczka nie jest chora!!! Postaraj się kierować instynktem, ustępuj zazdrośnikowi i trochę porozpieszczaj. Ja tak właśnie bym zrobiła. A,że Cię dużo rzeczy denerwuje? Masz prawo być zmęczona i na pewno nie jesteś złą matką. Cierpliwości, wszystko minie... A gdyby jeszcze mąż porozpieszczał teraz dodatkowo żonkę - sukces gwarantowany :-))Pozdrawiam Aneta
      • Gość: korol Re: zła mama? IP: *.* 17.02.03, 10:42
        Heloł Marta :)Jestem podwójną mamą od 11 miesięcy i mimo, że róznica pomiedzy moimi dziećmi jest dużo więkasza (9 lat) to doskonale rozumiem co czujesz. Tez miałam problem z odnalezieniem sie w podwójnej roli. Byłam zła, zmęczona i wydawało mi się, że sobie nie poradzę :( Zwłaszcza, że moja córeczka przez 9 lat była jedynaczką i wszystko było wyłącznie dla niej. A tu nagle zjawił się mały człowiek, który potrzbuje byc noszony na rękach, karmiony piersią i potrzebuje duzo więcej uwagi niż dorastająca dziewczynka . dziś moge powiedzieć, że chyba mi się udało, ale wiem, że starszaka nie trudno skrzywdzić i należy kierować się przede wszystkim intuicją i miłością. Jak masz dosyć, spróbuj na chwilkę się wyciszyć i pomysleć jak bardzo kochasz swoje starsze dziecko, jak nie potrafisz sobie wyobrazić życia bez swoje Straszaka i jak bardzo, bezgranicznie twój starszak kocha ciebie :) Na pewno minie ci złość i znajdziesz chwile, żeby przytulić się do córeczki. A ona odwazajemni ci się swoim usmiechem. I jeszcze jedno, pomyśl, że miłość mamay nie dzieli sie na dwójkę dzieci, ale pomnaża sie dwukrotnie. Pozdrawiam i życzę sukcesów wychowawczych :lol:Mama , która nie jest idealna :hello:Addera z Michałem i Dominiką.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka