Dodaj do ulubionych

Biegunka u niemowlaka - pomocy?

11.01.07, 21:52
Jak rozpoznać czy to już biegunka czy mały robi poprostu troszkę więcej
kupek? Czy kupka przy biegunce jest inna czy jest poprostu znacznie częściej?
Niemowlak robi zawsze rzadkie kupki czy przy biegunce ma ona być
zdecydoweanie bardziej wodnista a może innego koloru?

Pytam o to wszystko, bo Mikołajek od wczorajszej nocy ma biegunke, nie jakąś
bardzo silną ale ma. Do tego troszkę boli go brzuszek i dwa razy wymiotował.
Nie byłam z nim u lekarza, podaje smekte, gastrolit i nifuroksazyd. I w sumie
dzisiaj wieczorem było już lepiej. Gorączki nie ma.
Nie wiem skąd się wzięła biegunka, wydaje mi się, że to nie może być wirus bo
Misiek od tygodnia siedzi w domu (ma zapalenie ucha) a my jesteśmy zdrowi ale
zatrucie też to raczej nie jest.

I właśnie dzisiaj Kajtek robił częściej kupki i były one troszkę rzadsze niż
zazwyczaj. I nie wiem czy to też biegunka sad Poza tymi kupkami to zachowuje
się całkiem normalnie, jest grzeczny i spokojny smile W razie czego podałam mu
wieczorem nifuroksazyd, próbowałam też gastrolit ale nie chciał pić.
Obserwuj wątek
    • 5aga5 Re: Biegunka u niemowlaka - pomocy? 12.01.07, 00:26
      A czemu podajesz mu leki bez konsultacji z lekarzem?
      Z tego co piszesz wczesniej nie miał podobnych objawów a trwa to od wczoraj.
      Na Twoim miejscu poszłabym do lekarza a broń Boże nie podawała samodzielnie
      leków.
    • amelia791 Re: Biegunka u niemowlaka - pomocy? 12.01.07, 06:03
      Ja też bym poszła z niemowlakiem do lekarza, niestety jak Dawidek był
      niemowlęciem poszłam chyba na trzeci dzień jego biegunki, bo myślałam że tak
      jak Ty wyleczę go sama. Poszłam od razu do szpitala na izbę przyjęć, okazało
      się że ma niedoleczoną żółtaczkę fizjologiczną i trafił na 10 dni do szpitala,
      ale ochrzan dostałam od lekarki ... że mogłam dziecko odwodnić i że u
      niemowlaka biegunek nie wolno lekceważyć.
      • nadka1 Re: Biegunka u niemowlaka - pomocy? 12.01.07, 08:58
        Tak , ja też z takim maluszkiem poszłabym do lekarza,jak Natalka miała rok też
        miała biegunkę i wymiotowała a ja trochę ją leczyłam sama,trochę chyba chciałam
        przeczekać , aż wylądowała w szpitalu pod kroplówką sad.Ale teraz....niestety
        leczę ją już sama,pomimo takich doświadczeń.Od dwóch tygodni mieliśmy wszyscy
        wirusa,a od lekarzy dostwałam dla dziecka takie leki i takie rady że ręce
        opadały do samej ziemi,od pani mgr w aptece dostałam o wiele więcej
        cenniejszych rad niż od pediatry.
    • mamamikolajcia Re: Biegunka u niemowlaka - pomocy? 14.01.07, 22:15
      Dzięki za wszystkie rady smile Jakoś nie mialam czasu żeby wcześniej napisać.

Po pierwsze podałam mu syrop, który na pewno można podawać takim małym dzieciom
      i którym wcześniej leczyłam Miśka, dodatkowo podałam mu Gastrolit, który
      właśnie zapobiega odwodnieniu.
      Po drugie planowałam iść do lekarza następnego dnia rano jeśli ilość kupek się
      nie zmniejszy a pytanie zadałam, bo już sama nie byłam pewno czy to biegunka i
      czy nie jestem przewrażliwiona ostatnio. Na szczęście okazało się, że to nie
      była biegunka. Kajtek przez całą noc nie zrobił kupki i od tej pory robi 1,2
      kupki dziennie. Mikołajowi też już minęło.

Pozdrawiam.
      • amelia791 Re: Biegunka u niemowlaka - pomocy? 15.01.07, 05:27
        Najważniejsze że wszystko się dobrze skończyło smile
        • justimic bez paniki 15.01.07, 14:52
          te leki można spokojnie podawać na takie dolegliwości bez konsultacji z
          lekarzem, jeśli dziecko oprócz leków pije i nie wykazuje objawów odwodnienia
          (zapadnięte ciemiączko, szybki oddech, lepka skóra, zapadnięty brzuszek, wysoka
          gorączka itp.) a przy tym jego stan się poprawia to nie ma sensu wozić go po
          lekarzach...

takie objawy to typowe objawy rotawirusa (grypa żołądka), która najczęściej
          "trzyma" jeden dzień... lekarz też nie zaleci nic dodatkowo, bo takie wirusowe
          rzeczy leczy się objawowo... najważniejsze jest nie dopuścić do odwodnienia...

polecam dodatkowo ORS 200 HIPP - preparat przypominający sok z marchwi w butelce
          do kupienia w aptece, który uzupełnia elektrolity i zapobiega odwodnieniu...

starszakom można w razie wymiotów podać Aviomarin lub inny lek tego typu...

my przerabiamliśmy ten wirus już trzy razy... jest bardzo zaraźliwy i jeśli ktoś
          przechodzi w naszym otoczeniu to mamy 99% szans, by przejść to samo, tylko każdy
          organizm reaguje inaczej - jedni tylko mają biegunkę, inni tylko wymiotują,
          jeszcze inni jedno i drugie...

pozdrawiamsmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka