23.01.07, 07:23
po obejrzeniu jestem w lekkim szoku... mój tata jest człowiekiem z tamtych
czasów gdy często mówił źle o agentach, o władzy o prl to miałam mu za złe
to "staromodne" myślenie, że wraca do rzeczy które były. teraz chyba wiem że
miał rację.powinno się wracać. pozdrawiam g.
Obserwuj wątek
    • ledzeppelin3 Re: inka 1946 23.01.07, 09:15
      najgorsze jest to, że mordercy nie zostali ukarani. Wręcz przeciwnie. Jako
      kombatanci odbierają nagrody. Przerażające.
      No i to, że mordowano takie bohaterskie dzieci... Naprawdę nie żyjemy dziś w
      najgorszych czasach
      • gosiuniek1 bardzo słuszne uwagi. pozdrawiam 23.01.07, 10:49
      • nchyb Re: inka 1946 23.01.07, 10:59
        > No i to, że mordowano takie bohaterskie dzieci...
        ano mordowano. I tebohaterskie dzieci stykały się w celach z SS-manami, którzy
        im się w nos śmiali i mówili, ty walczyłeś o Polskę, ja z Polską, ja zaraz stąd
        wyjdę, ty tu zgnijesz lub cię zabiją... i tak było...
        • czarna_maruda Re: inka 1946 23.01.07, 13:15
          Bardzo duże wrażenie to na mnie zrobiło sad
          Do dzisiaj myślę o Ince, przecież to dziecko jeszcze, a swoje ideały stawiała
          wyżej niż własne życie sad
          • marzeka1 Re: inka 1946 23.01.07, 18:11
            A najgorsze, że prokurator, któy wydał na nią wyrok, jeżdził sobie w oficjalne delegacje z premierem Milleremsad(((
            • ledzeppelin3 Re: inka 1946 23.01.07, 18:25
              Nóż się w kieszeni otwiera...
              zbrodniarze stalinizmu muszą zostać osądzeni, a nie pobierać wysokie emerytury
              lub w dalszym ciągu piastować wysokie stanowiska i mieć wpływ na politykę,
              gospodarkę i kulturę w Polsce.
              Swoją drogą, aż się ciśnie na usta pytanie, czy dzisiejsze nastolatki byłyby
              zdolne do oddania życia za ideały. Myślę, że wielu tak.
    • babka71 Re: inka 1946 23.01.07, 18:41
      wuj mojego męża cudem uciekł do Anglii,miał farta.. gdyby został w Polsce to
      jak reszta jego kolegów z oddziału AK dostałby czapę...
      moją ciocię na UB tak pobili, (miała 23 lata),że nie mogła mieć dzieci, roniła
      za każdym razem..,małżeństwo się jej rozpadło... itp..itd..
      a te skur...syny żyją i narzekają, że 200 tysiaki emerytury to za
      małowww.dziennik.pl/Default.aspx?TabId=95&ShowArticleId=29012
    • anik801 Re: inka 1946 23.01.07, 18:44
      Też oglądałam-zrobił na mnie wielkie wrażenie.Zbyt mało mówi się na takie
      tematy.Młodzi ludzie mało interesują się tamtymi czasami.Nie pamiętam też aby w
      szkole historia była jakoś ciekawie opowiadana.Tamte czasy były naprawdę podłe.
      Ludzie byli tak po prostu skazywani,totalne bezprawie.A jesłi chodzi o te
      dodatki kombatanckie to mnóstwo ludzi bierze je za friko.Dam Wam przykład.
      Dziadek mój nie brał udziału w żadnych walkach.Jak szło wojsko przez tereny,na
      których mieszkał to siedział pod mostkiem przez kilka dni,oby go tylko nie
      wcielili.Był na robotach w Niemczech,które wspomina bardzo miło.Był tam głownym
      ogrodnikiem(bo miał takie wykształcenie i znał niemiecki).Miał tam jak sam mówi
      jak w puchu.Dostał za to odszkodowanie oraz dostaje wszelkie dodatki
      kombatanckie.Moja babcia była łączniczką,nosiła granaty i broń dla naszych(co
      prawie przypłaciła życiem,tylko cud ją uratował).Nie dostaje nic i nikt jej
      nigdy za nic nie podziękował.Taka jest sprawiedliwość.
      • ledzeppelin3 Re: inka 1946 24.01.07, 14:28
        > Też oglądałam-zrobił na mnie wielkie wrażenie.Zbyt mało mówi się na takie
        > tematy.Młodzi ludzie mało interesują się tamtymi czasami.Nie pamiętam też aby
        w
        >
        > szkole historia była jakoś ciekawie opowiadana

A najgorsze jest to, że dzisiaj młodzi ludzie mówią:"po co odgrzebywać
        przeszłość, to było co było, żyjmy jakby tego nie było, dziś jest kul i fajnie
        i liczą się nie ci, co zginęli, tylko ci, co żyją i trzepią kasiorę". No tak
        nie nalezy się nawet wspomnienie tym, co umierali w męczarniach, bez paznokci,
        z rozerwaną od siedzenia na odwróconym stołku odbytnicą, po to, byśmy sobie
        mogli w wolnej Polsce tak po prostu "zapomnieć"...
        • anik801 Re: inka 1946 24.01.07, 14:48
          Tylko,że zapominają dzięki komu żyją w wolnej Polsce!Wielu ludzi nigdy nie
          odnaleziono.Mają tylko symboliczne groby,albo nawet i tego nie mają.Szlag mnie
          trafia jak słyszę od jakiegoś główniarza,że historia jest do dupy,Polska jest
          do dupy i w ogóle nie warto się o tym uczyć,bo po co?
    • babka71 Re: inka 1946 gosiuniek1 23.01.07, 19:10
      I nadal bedziesz głosować na SLD?? i innych liberokomunistów??
      • gosiuniek1 Re: inka 1946 gosiuniek1 24.01.07, 08:06
        wstyd się przyznać ale ja nigdy nie chodziłam na wybory... pozdrawiam g.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka