Dodaj do ulubionych

praca-pasja czy kasa???

28.01.07, 00:46
Wczesniej na innym z watkow czytalam o zarobkach a mnie ciekawi jakie to prace
przynosza Wam zyski lub Waszym mezom.Czy pracujecie dla pieniedzy czy raczej
bo lubicie swoja prace.Ja wybieralam zawod z mysla ze bede chciala rano wstac
i isc do pracy a kasa byla w moim przypadku na drugim planie.Jestem
Analitykiem medycznym i choc obecnie nie pracuje w tym zawodzie z przyczyn
calkiem innych to zawsze mysle z sentymentem o wlasnie tej pracy i powrotu do
zawodu.Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • aluc Re: praca-pasja czy kasa??? 28.01.07, 00:48
      uwielbiam moją pracę ale nienawidzę pracować, więc pracowałam wyłacznie dla
      pieniędzy
    • mandziola Re: praca-pasja czy kasa??? 28.01.07, 00:50
      Ja kształciłam sie w zupełnie innym kierunku, niz teraz pracuję. W życiu przez
      mysl by mi nie przeszło, że bedę ksiegowa. Z matematyki byłam dostatecznasmile. A
      okazało sie, że lubie to co rpbie i jestem w tym dobrasmile. Przynajmniej tak
      sadzi mój szef.Co do zrobków to na razie syper nie jest budzetówka:0 Ale licze,
      że z czasem byc może zmienie prace...
    • anetina Re: praca-pasja czy kasa??? 28.01.07, 08:20
      a ja uwielbiam swoją pracę
      i zarobki mam adekwatne do tego, co robię
    • beata118 Re: praca-pasja czy kasa??? 28.01.07, 08:38
      Witam
      Też jestem analitykiem medycznym (diagnostą bo w preacując jako technik
      skończyłam biologię). Ze względu na finansowanie studiów musiałam porzucić
      pracę w szpitalu i pracowałam w medycznych firmach handlowych przez około 5
      lat. Powiem tak było okropnie oprócz kasy. Urodziłam córeczkę, obroniłam się i
      juz myślalam o pracy w zawodzie. Na szczęście opatrzność czuwała i ostatnia
      moja firma miała się ku upadkowi i zdecydowałam się na pracę za dużo mniejszą
      kasę. Miałam dosyć wyścigu itd itp. Teraz (od prawie 6 lat) pracuję znowu w
      zawodzie i mam nadzieję że nic i nikt tego nie zmieni. Zaręczam Ci że praca na
      stanowisku handlowca doprowadzała mnie do rozpaczy i nerwicy a wszystko po to
      żeby opłacić studia w innym mieście i jeszcze jakoś sobie radzić ale udało
      się!!. Pozdrawiam Beata.
      • mysz78 Re: praca-pasja czy kasa??? 28.01.07, 08:45
        jeżeli chodzi o pracę w zawodach medycznych, to tylko dla pasji, pieniądze są z
        tego żadne. ja oddaję całą pensję niani, do dojazdu do pracy dopłacam, tylko po
        to by skończyć specjalizację...rodzinę utrzymuje mąż, ponad połowę miesiąca poza
        domem, na dyżurach, nasze małżeństwo jest "telefoniczne". gdybym wiedziała, jak
        będzie, poważnie bym się zastanowiła, czy wybierać zawód dla pasji, czy dla
        godziwego życia...pozdr.
        • boziaj potwierdzam 28.01.07, 10:09
          musze zgodzic sie z myszą sad
          praca merytorycznie daje mi duzo satysfakcji i dopóki bylismy z mężem tylko we
          dwoje nawet specjalnie mi nie przeszkadzało, że pieniądze z tego zadne...
          teraz jak mam rodzine i np. gdy ostatnio 3 m-ce musiałam córce kupować wieksze
          buty, to mimo pasji jest we mnie coraz wiecej frustracji
          zawodu nie zmienie, ale powaznie zastanawiam sie nad zmiana miejsca jego
          wykonywania- z przyczyn czysto materialnych, z wszystkich innych wolałabym
          zostac w kraju
          • zojkaojka trudna sprawa:) 29.01.07, 01:12
            Mąż swojej nie znosi, ale daje mu kasę jako-taką.Kombinuje jak zmienić na
            ciekawszą-popieram nawet gdyby miał mniej zarabiać. Jak mi się uda to co teraz
            szykuję to moja będzie super fajna i jeszcze społecznie urzytecznabig_grin, i nawet
            przyzwoiciepłatna. Bo prawdziwą satysfakcję daje komplet satysfakcja + kasa smile.
            Inne wersje to tylko mniejsza lub większa frustracja.
            • zuzanna56 Praca 29.01.07, 09:35
              W zasadzie lubię swoją pracę. Uczę w niepublicznym, katolickim liceum i
              gimnazjum angielskiego. Ale...
              żeby zarobić nieco więcej mam ponad półtora etatu i to mnie niestety męczy.
              Oznacza to więcej godzin pracy ale i więcej prac uczniów do sprawdzania i
              więcej czasu na przygotowanie się do lekcji. Pensja jak na szkołę jest w miarę
              dobra bo mam tyle godzin i 14 lat pracy. No i mam wakacje.
              Wolałabym mieć tylko etat i taką pensję jak teraz ale tak się nie da.
              • magi104 Re: Praca 29.01.07, 09:45
                Moja praca to pasja, dzięki której mam niezłą kasę ,ale dobra ta kasa to nie
                jest sad Więc chyba będę musiała coś zmienic w tym ukłądzie....sad
    • mamamonika Jedno i drugie :-))) 29.01.07, 12:27
      Nie chciałabym robicz czegoś, czego nie lubię i w co się nie angażuję. Na pracę
      nie dla pieniędzy może będą mogły sobie pozwolić moje dzieci - ja jeszcze nie ;-
      )))
    • majan2 Re: praca-pasja czy kasa??? 29.01.07, 19:53
      dla mnie tlyko i wylacznie pasja, chcoc licze ze jak zrobie doktorat to moze
      beda z tego jakeis pieniadze, na razie latwo nie jest.
    • spacey1 Re: praca-pasja czy kasa??? 29.01.07, 20:58
      Mam to szczęście, że kocham swoją pracę, która jednocześnie daje mi dobre
      dochody. Prawdę mówiąc pozwala utrzymać moją rodzinę, mąż zarabia niecałe 50%
      tego, co ja.
      Kształciłam się w kierunku księgarstwa (liceum), potem studia w innych
      kierunkach, a pracuję w branży wydawniczej. Studia stanowią dobre uzupełnienie
      tego kierunkowego wykształcenia, więc mam poczucie, że wszystko się zgadza.
      Przez kilka lat pracowałam w innej branży, potem w tymże wydawnictwie, ale w
      zawodzie związanym z analizą biznesu, a od 3 lat już znowu w kontakcie z
      książką. Jestem z tego powodu bardzo szczęśliwa!
      Pracowałam przez kilka lat głównie dla pieniędzy. Pracę miałam nie jakąś
      obrzydliwą, ale to raczej nie było moje powołanie. Teraz mam poczucie
      spełnienia, choć uważam, że jeszcze nie wyczerpałam swoich możliwości.
      Na dokładkę pracując w tej firmie urodziłam dwoje dzieci bez lęku o utratę
      pracy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka