Dodaj do ulubionych

Chcę założyć prywatne przedszkole

13.02.07, 12:25
Pomyślałam, że to dobry pomysł zważając na to jakie są w moim mieście
problemy z zapisaniem dziecka do przedszkola. Jest spore bezrobocie mamy boją
się iść na urlopy wychowawcze, a w przedszkolach tłok. Nie mam tylko pojęcia
czy brak wykształcenia pedagogicznego może być przeszkodą w takim
przedsięwzięciu (mgr inż budownictwa) Zakładam oczywiście, że lokal
odpowiedni mam. Jakie jest wasze zdanie??
Obserwuj wątek
    • triss_merigold6 Re: Chcę założyć prywatne przedszkole 13.02.07, 12:29
      Moje zdanie jest takie, że legalnie trudno jest spełnić wszystkie wymagane
      normy. Był kiedyś fantastyczny reportaż w "Polityce" o kobietach, które chciały
      założyć miniprzedszkole. Rzeczywistość je przerosła.
      • swilko Re: Chcę założyć prywatne przedszkole 13.02.07, 12:32
        A czy ktoś wie jaka instytucja zajmuje się tego typu placówkami? czy jest to
        kuratorium?
    • sylwia06_73 Re: Chcę założyć prywatne przedszkole 13.02.07, 13:19
      Moja kuzynka chciala zalozyc przedszkole w Katowicach i poszla do kuratorium zapytac co i jak.Musi byc iles tam metrow chyba 5 na dziecko.Muszi byc sala i zabawki odpowiednie dla danej grupy wiekowej.Musisz miec wszystkie badania tak jak przy pracy z zywnoscia.Jezeli nie masz wyksztalcenia pedagogicznego to musisz zatrudnic przynajmniej 1 osobe,ktora je ma(na 10 dzieci).Dalej nie pamietam ale to najwazniejsze.Budynek(lokal)musi przejsc przez kontrole sanepidu i chyba wydzial oswiaty.
    • oluncia Re: Chcę założyć prywatne przedszkole 13.02.07, 13:25
      No właśnie wymagania.... i dlatego większość prywatnych "przedszkoli i żłobków"
      to po prostu placówki opiekuńcze. Zakładasz działalność i masz placówkęsmile
      • ola_mk Re: Chcę założyć prywatne przedszkole 13.02.07, 13:31
        wydaje mi sie,że musisz mieć wyksztalcenie pedagogiczne,aby prowadzić
        przedszkole,ale mogę sie mylić.Na forum przedszkole był już taki wątek nie
        raz,wrzuć w wyszukiwarkę,a znajdziesz dużo informacji,pozdrawiam
    • bejoy Re: Chcę założyć prywatne przedszkole 13.02.07, 13:42
      Ty nie musisz mieć pedagogicznego.
      Ale wszyscy pracownicy i kierownik obiektu - tak.
      I to nie studium lub policealne, tylko specjalność przedszkolna i wczesnoszkolna.
      Lokal to pikuś - jak uda Ci się przejść przez wszystkie pozostałe wymogi i
      kontrole - naprawdę będę pełna podziwu.
      Ja się poddałamsmile))
      • zmijka76 Re: Chcę założyć prywatne przedszkole 13.02.07, 14:23
        Organami rejestrujacymi niepubliczne przedszkola są samorządy. Musisz wybrac
        się do Wydziału Edukacji w swoim mieście- tam też uzyskasz informacje n.t.
        wymogów( m.inn. pozytywna opinia wydz. architetury, sanepidu, straży pożarnej).
        Mimo, ze stos papierów wydaje się ogromny, to naprawdę udaje się to załatwić smile
        Ty nie musisz mieć wykształcenia pedagogiocznego, jednak dyrektor przedszkola i
        pracownicy- tak. W przypadku nauczycieli nie jest jednak konieczne wyzsze -
        wystarczy 2-letnie studium nauczycielskie.
        Jeżeli w Twojej okolicy nie ma prywatnych przedszkoli i są problemy z miejscami
        w publicznych - nie wahaj się. Oczywiście przysługuje Ci dotacja z UM wynosząca
        80% kwoty wydatkowanej na dzieci w przedszkolach publicznych.
        Powodzenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka