Dodaj do ulubionych

Motywowanie pracowników

26.05.03, 11:01
Ponieważ za klilka dni czeka mnie konfrotacja z pracodawcą na ten właśnie
temat, mam do Was ogromną prośbę żebyście napisały w jaki sposób firma w
której pracujecie motywuje swoich pracowników. Nie chodzi mi jednak o
zbiorowe wyjazdy, na które ktoś może nie mieć ochoty pojechać ale o sposoby
skierowane i skupiające się na jednostce (np. bony, które każdy wykorzysta
jak chce). Coś namacalnego, ma to być system motywacyjny personelu
pomocniczego, który jak wiadomo w każdej firmie zarabia najmniej. Mnie
przychodzą do glowy tylko bony, ale może Wy macie jakieś pomysły, za które z
góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • alicjaso Re: Motywowanie pracowników 26.05.03, 11:42
      System motywacyjny w firmie, w której pracowałam był bardzo "bogaty". Wyjazdy
      motywacyjne (które mnie osobiście demotywowały) ale też andrzejki i inne
      imprezy. Otrzymywaliśmy bilety do kina, teatru (najmilsze dla mnie}, ale także
      wizytę u kosmetyczki. Dla wszystkich pracowników firmy organizowane były
      ogniska i imprezy sportowe np. mecz piłki nożnej z firmowymi koszulkami w dwóch
      kolorach. Oczywiście kalendarze firmowe dodawane do paczek świątecznych.
      Dodatkowo byłam "dopingowana" do skończenia studiów. Dla chętnych zorganizowany
      był kurs języka angielskiego. W firmie pracowali głównie młodzi ludzie, często
      grubo przed 30.
      Alicja
      • sojanka Re: Motywowanie pracowników 26.05.03, 12:41
        Myślę, że niezłym sposobem motywowania pracowników są bilety wymienione przez
        poprzedniczkę. Ja bym dołożyła od siebie jeszcze zajęcia dla dzieci. Mozna
        motywować pracowników opłacając basen, języki itp. dla dzieci.
    • gruszka_edziecko Re: Motywowanie pracowników 26.05.03, 14:31
      Z różnych znanych mi firm:
      -pakiet usług medycznych (ich zakres uzależniony od stanowiska) w prywatnej
      klinice dla pracowników. Możliwość wykupienia za korzystną cenę rozszerzenia
      pakietu na innych członków najbliższej rodziny. Czasem też pakiet usług
      stomatologicznych.
      -dofinansowanie obiadów/bony obiadowe (niektórymi można płacić w sklepach).
      -dodatkowy dzień urlopu wypoczynkowego raz do roku dla pracownika z okazji
      urodzin lub imienin
      -organizacja kursów językowych, kursów na prawo jazdy na terenie firmy.
      Dofinansowanie lub pełne finansowanie takowych.
      -organizacja przez firmę wczasów/wycieczek zagranicznych po bardzo korzystnych
      cenach
      • fifionka90 Re: Motywowanie pracowników 20.04.15, 23:27
        Mniej kosztowne może być motywowanie pracowników przy pomocy grywalizacji. Czyli wprowadzenie elementów gry do firmy. Grywalizacja w biznesie to np. zbieranie punktów za sprzedać, czy efektywności oraz dodatkowe punkty za ustalenie nowej strategii sprzedaży. Warto ustalić zasady (nie będę się rozpisywać przeczytać można www.businessway.pl/businessway/grywalizacja-czyli-w-co-gramy/ ) i dać jakąś nagrodę, nie musi być to drogie, bo każdy z nas lubi rywalizować i lubimy szaleć. Grywalizacja w firmie jest coraz bardziej popularna i niskokosztowa wbrew pozorom.
    • alicjaso Re: Motywowanie pracowników 29.05.03, 23:14
      Daj znać jak Ci poszło.
      Alicja
      • dorrit Re: Motywowanie pracowników 03.06.03, 13:34
        U nas caly personel dostal podwyzke, o ktorej oznajmial wreczony kazdemu list.
        Bony obiadowe, ktorymi mozna placic w sklepach, nie sa traktowane jako
        motywacja, tylko jako cos, co kazdemu sie nalezy, jako ze spedza w pracy
        wieksza czesc dnia, a jesc musi.
        • dorrit Re: Motywowanie pracowników 03.06.03, 13:37
          Zapomnialabym: na Boze Narodzenie do domu pracownikow przychodzi ozdobna paka
          ze swiatecznymi specjalami.
    • brendastar Re: Motywowanie pracowników - odpowiadam 03.06.03, 14:20
      Nie dało się nic wskórać. Przykre, ale prawdziwe. Odpowiedź szefa była
      następująca: sytuacja na rynku zmusza nas do redukcji etatów, więc każdy kto do
      tej pory zachował pracę powinien się cieszyć. Niby ma rację, ale od dawna
      wiadomo było, że podwyżek w tym roku nie będzie i nie o tym chciałam z nim
      rozmawiać. Próbowałam wywalczyć chociaż bony na 100 zł (dla 15 osob byłoby to
      1,500 zł), ale nic z tego. Aha, jeszcze stwierdził, że jak nie czują się
      związani z firmą i nie są dumni, że pracują tu, gdzie pracują to przecież na
      ich miejsce czekają inni. Kartofel jeden...

Tylko jak to ludziom powiedzieć. Jak powiedzieć, żeby dumę do gara włożyli...
      • anna223 Re: Motywowanie pracowników - odpowiadam 04.06.03, 11:16
        Z własnej firmy wiem jak każdy czeka na cokolwiek. I wiem jak się robi radośnie
        wtedy jak to cokolwiek dostanie. Wiem też jaka się robi atmosfera, jak się
        nagle okazuje , że czegoś nie będzie. tu musze dodać, że mojej firmie powodzi
        się doskonale i wręcz z roku na rok wyniki są fenomenalnie lepsze, co sie
        obwieszcza wszem i wobec, a co trochę irytuje bo jak przychodzi na przykład
        gwiazdka to firmy, którym powodzi sie przeciętnie wymyślają i dają cokolwiek, a
        u nas nic - cisza. Efektem tego jest fakt, że ludzie rozglądają się za zmianą
        pracy i systematycznie ktoś odchodzi do lepiej motywującej firmy, a że to
        szukanie pracy odbywa się powoli i bez nerwów to jest dość skuteczne. Tak
        obserwuję i zastanawiam kiedy sie czknie ta zachłanność zarządzających. Hmm.
        Do wypowiedzi szefa: pracownik, który ma się cieszyć z tego, że ma etat to
        żaden pracownik, he, he - zawsze można zakombinować, że norma to 30% tego co
        możemy osiągnąć. Tylko wtedy takie firmy się nie rozwijają, bo niby kto ma je
        rozwijać?
      • umasumak Re: Motywowanie pracowników - odpowiadam 04.06.03, 15:09
        Moja Mama jest szefem dużej firmy zawsze powtarza, że jedną z rzeczy które się
        firmom opłaca, to są pakiety socjalne. Dlaczego się opłaca? Ano dlatego, że te
        pakiety się odlicza od podatków. Wierzę jej na słowo, bo za nim została
        dyrektorem tej firmy ( ok 4 lata ), była prezesem zarządu innej dużej firmy, ma
        uprawnienia biegłego rewidenta i obie firmy pod jej "rządami" rozkwitły. W
        obecnej firmie w ramach pakietu socjalnego są następujące profity: bony z
        okazji świąt do hipermarketów, bony dla rodziców dzieci w wieku szkolnym do
        wybranych księgarni na zakup podręczników, paczki dla dzieci pracowników na św.
        Mikołaja i dzień dziecka, dofinansowanie studiów dla pracowników, zajęcia z
        języka angielskiego na terenie firmy, karnety na basen i siłownie dla
        pracowników, ich współmałżonków i dzieci oraz dofinansownie koloni letnich i
        zielonej szkoły w wysokości do 50 %. Mama mówi, że takie rozwiązania nie
        są specjalnym obciążeniem dla firmy, no i pozostaje świadomość, że coś się robi
        dla pracowników, a nie nabija bezustannie kabzę fiskusowi. A nastroje w firmie,
        nawet w dobie bezrobocia są bardzo ważne. Poza tym, nie sztuka dać odejść z
        pracy doświadczonemu specjaliście, który szuka lepszych warunków pracy, sztuka
        znaleźć i przeszkolić nowego. Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka