Dodaj do ulubionych

Dwie córeczki

10.05.07, 13:34
Może to zabrzmi trochę dziwnie ale spodziewam sie drugiej córeczki, różnica
jest bardzo mała. Do ostatniego momentu tzn ostatniego usg myślałam że to
chłopczyk. Wiem że najważniejsze jest to żeby była zdrowa i szczęśliwie się
urodziła. Cieszę się że będą obie też zawsze marzyłam o siostrze. Może tak
jakoś się dziwnie czuje przez moje otoczenie, które na tą wiadomość poprostu
śmieją się z męża a jego rodzine nawet niepogratulowali. Mąż się bardzo
cieszy ale ja jakoś dziwnie się czuje...Sorry ale musiałam się zwierzyć.
Obserwuj wątek
    • net79 Re: Dwie córeczki 10.05.07, 13:41
      E tam, kto by słuchał głupich żartów, które nijak mają się do rzeczywistości...
      Niektórym, przez całe zycie nie udaje się spłodzić dwójki, albo nawet jednego
      dziecka mimo, że sprawni i co też należy się z nich smiać? Tak samo jak z tych
      co drzewka nie posadzili i domku nie wybudowali, bleeeeeeee. Moja rodzina też
      mi nie pogratulowała, drugiego, ani trzeciego dziecka ( choć mam już syna jako
      pierworodnego) przed urodzeniem, bo kazdy uważał to za szczyt niedopasowania
      społecznego i głupoty, bo kto w tych czasach decyduje się na trójkę dzieci, mój
      tata nawet skwitował: Noooo, nie ma się czym chwalić. buchahahahaha
      Nie mam mu tego za złe, wiem, że będzie kochał , a to, że jest ułomny to nie
      jego wina, taki chyba się urodził, ja swoim zamartwianiem się tego nie zmienię.
      Ty tez nie, są ludzie, którzy wierzą w zabobony i ludowe powiedzonka, dajmy im
      żyć, niech se pogadają, bo inaczej się uduszą smile)))))
    • lila1974 Re: Dwie córeczki 10.05.07, 13:45
      Nie, no prosze Cię... jak mozna się przejmowac takimi pierdołami.
      Jak się znajdzie jeden dowcipniś z drugim, to im powiedz, ze to sztuka zrobić
      dziurkę w dziurce tongue_out
    • mi-mili Re: Dwie córeczki 10.05.07, 13:49
      Dziwi mnie takie zachowanie... jak można się smiać z czegoś co nie jest śmieszne
      tongue_out Fajnie,że dwie córy! Będą miały wspólne tematy od samego początku smile Gratulacje!
    • pppolonistka Re: Dwie córeczki 10.05.07, 13:49
      Olać głupich ludzi! Mam siostrę 5 lat młodszą i za żadne skarby świata nie
      zamieniłabym jej na brata. Będą miały ze sobą bardzo dobrze.
    • vharia Nic nowego, giga, nic nowego:( 10.05.07, 13:54
      U mnie pierwsza była córka co zostało skomentowane przez "przyjaciela" męża
      uwaga cytuję:
      "No to się nie postarałeś". Ogół zaś był wyraźnie rozczarowany.
      Oczywiście są na świecie normalni ludzie, są środowiska i grupy zupełnie wolne
      od takich uprzedzeń (mam takich znajomych, oczywiście). Są jednak i takie,
      gdzie jest to normalna reakcja.

Takie mamy społeczeństwo, takie "rówhnouprawnienie", a nawet poprostu taką
      kulturę osobistą (totalny brak kultury), że spontanicznych reakcji tego typu
      doświadcza wielu rodziców i autorzy wypowiedzi nawet nie pomyślą, że zachowują
      się jak ostatnie szowinistyczne chamy i obrażają
      a. rodziców o których mowa
      b. kobiety in general, bo to my jesteśmy w tym wypadku nieudaną próbą, pomyłką,
      porażką, zmarnowaną okazją na wyczekuwane "coś lepszego" czyli syna. Dla mnie
      obrzydliwe, zraziłam się i rozjuszyłam przy własnej ciąży. Aktualnie po osobach
      prezentujących takie postawy przejeżdżam się z równym taktem i delikatnością
      jaką one prezentują, bo po takich tekstach czuję sie zwolniona z dbania o ich
      uczucia.
      • hancik5 Re: Nic nowego, giga, nic nowego:( 10.05.07, 14:01
        Oczom nie wierzę... Ja mam dwie córeczki i mogę miec nawet 10 samych córeczek,
        ale w ogóle dwoje dzieci mi wystarczy...Boże, co za ludzie...
    • mathiola Re: Dwie córeczki 10.05.07, 14:02
      Ludzie są głupcami.
      Mój kuzyn, który ma tez dwie córeczki, miał świetną odpowiedź dla tych
      śmiejących się: On żadnego syna chcieć nie chce i jego marzeniem były same
      córki. No i jest geniuszem, bo dwa razy próbował i dwa razy mu się udało smile
      • superslaw Re: A ja ci zazdroszcze troszke... 10.05.07, 14:08
        mam córcie i synka...a chciałam drugą córcie i dlugo nie mogłam zaakceptować ze
        bedzie synek...teraz okropnie go kocham ale marzenia o córeczce sa nadal......
        • tereska1986 Re: A ja ci zazdroszcze troszke... 10.05.07, 14:14
          Nie no nie wierz. Rodzina mojego męża to chyba nosiłaby mnie na rękach jakby się okazało że będzie druga dziewczynka. Bo moja Nika to w całej rodzinie męża druga dziewczynka od kilku pokoleń. I oni wszyscy poprostu marzą o dziewczynkach już jak byłam z Niką w ciąży i okazało się że dziewczynka to wyprawili przyjęcie.
    • annaka dwóch synów 10.05.07, 14:11
      E tam, zapewniam Cię, że przy dwóch synach jest to samo... komentarze typu: oj,
      nie udało się, szkoda, pewnie chciałaś córkę... olać
      zawsze ludzie coś wymyślą - podam Ci ostatni przykład: mój młodszy ma piękne,
      gęste włosy, nie lubi fryzjerów, więc pozwalam im rosnąć i jak na chłopca w tym
      wieku są naprawdę długie. Mąż przyniósł mi ostatnio "plotkę" od sąsiadów, że
      pewnie nie ścinam mu włosów, bo tak bardzo chciałam córeczki i to takie niby
      moje tęsknoty... głupota ludzka nie zna granic smile
      W ogóle nie ma co analizować spraw, na które nie mamy wpływu - jak np. płeć
      dziecka.
      • luxfera1 4-ech synów 10.05.07, 14:28
        mam i przechodziłam dokładnie to samo"łojezuu znowu chłopok"?
        w mojej rodzinie kilkoro malutkich dzieci lezy na cmentarzu.Dla mnie
        najwazniejsze było zdrowe a jeszcze bardziej zywe dziecko.
        Czlowiek ktory krytykuje czy wysmiewa płec nienarodzonego dziecka nie wie co
        mówi.
    • ulau Re: Dwie córeczki 10.05.07, 14:25
      Ja też czekam na drugą córeczkę, już niedługo, bo za ok miesiąc powinna być z
      nami smile Nie moge sie już jej doczekać (zwłaszcza jak mnie tak kopie po pęcherzu
      jak teraz smile))
      Przy pierwszej córci mialam nadzieje na synka (wtedy nie sprawdzaliśmy płci,
      teraz tak), ale to bardziej ze względu na męża, jakoś przekonana byłam, że
      pewnie wolałby chłopca.

Na ewentualne różne dziwne teksty mam jedną odp - na weselu sobie wywróżyliśmy,
      że synek będzie dopiero trzeci smile)
    • lola211 Re: Dwie córeczki 10.05.07, 14:26
      Szczerze gratuluje.zdecydowanie wolalabym by moje dziecko mialo rodzenstwo tej
      samej płci jesli juz.A dwie dziewczynki to juz w ogole marzeniesmile.
    • merlinka2 Re: Dwie córeczki 10.05.07, 14:37
      witajsmile
      olej wszystkich złośliwych ludzi
      nie przejmuj się nimi
      ja mam trzy córy a czwartego chłopaka!
      • 1514a Re: powiedzonko 10.05.07, 15:06
        Jest takie powiedzonko, które usłyszałam od kilku już osób: "z ojca zucha,
        pierwsza dziewucha'. Także nie przejmuj się tylko zawsze odpowiadaj " z ojca
        zucha zawsze dziewucha"- w końcu jak to było już wyżej napisane trudno zrobić w
        dziurce dziurkę
    • anik801 Re: Dwie córeczki 10.05.07, 15:10
      Zazdroszczę!Też bym chciała mieć drugą córeczkę!Szczerze gratuluję!
    • pysia-aga Re: Dwie córeczki 10.05.07, 15:12
      Płeć tu nie ma nic do rzeczy. Ja akurat mam dwóch chłopców.
      Ale po urodzeniu drugiego ciągle słyszę: oj, nie udało się Wam... no a gdzie
      córeczka dla mamy?
      bezczelnie odpowiadam że nigdy nie chciałam mieć córki i to zazwyczaj
      skutecznie zamyka gębę. A jak jedna pani (mama dorosłego już mojego rówieśnika)
      drążyła mówiąc że syn to w domu nie pomoże, a córeczka tak - to jej odpaliłam
      że to zależy jak się syna wychowa... żałujcie że nie widziałyście jej miny wink
      tak więc - wg ogółu narodu ma być parka, inaczej NIE UDAŁO SIĘ. Mój drugi syn
      jest takim samym nieudanym egzemplarzem jak Twoja dróga córa zatem. Buhahahaha:-
      ) a zlej ty to ciepłym moczem wink
    • ania.silenter Mam dwie córeczki i... 10.05.07, 15:17
      nie oddałabym ich za milion chłopakówsmile. Przypuszczam, że gdybym miała synów
      napisałabym to samotongue_out.
      Staerotypy - jakież są silne. Twój mąż to mądry człowiek, powinnaś się z tego
      cieszyć. A reszta? Tzw. "otoczenie"? Pies ich drapałsmile))).
      • agrestka1 Re: Mam dwie córeczki i... 10.05.07, 15:24
        a u mnie też będzie druga dziewczyna i oboje z mężem jesteśmy przeszczęśliwi bo
        właśnie tak chcieliśmy ale jak mąż się dowiedział i poleciał pochwalić się
        sąsiadowi że dziewczyna to ten odpowiedział "no trudno i tak trzeba kochać" no
        załamka, ale my mamy to gdzieś
        • lola211 Re: Mam dwie córeczki i... 10.05.07, 15:36
          To sa bardzo prostackie odzywki i takimi naprawde nie ma sie co
          przejmowac.Zalezy ci na opinii prostakow?
    • koza_w_rajtuzach Re: Dwie córeczki 10.05.07, 15:33
      smile
      Nie pocieszę Cię, bo mi akurat bardzo odpowiadałoby urodzenie dwóch córeczek.
      Nie mam nic przeciwko chłopcom, nie są ani lepsi ani gorsi od dziewczynek, po
      prostu jakoś tak sobie ubzdurałam, że z chłopcem nie umiałabym tak dobrze
      dogadać się jak z dziewczynką.
      Nie zwracaj uwagi na otoczenie. Czy Ty chciałabyś, aby Twoi rodzice "cierpieli"
      z tego powodu, że jesteś dziewczynką?
      Mój ojciec zawsze marzył o córeczce i gdy mój brat się urodził (był pierwszym
      dzieckiem) nie był zadowolony z tego powodu. Mój brat był zapatrzony w ojca jak
      w obrazek, a tymczasem ojciec przez pierwsze lata bardziej interesował się mną
      niż nim, choć ja ojca o wiele mniej potrzebowałam. Potem to się zmieniło i tata
      w końcu docenił syna.
      To jest tak, że córka to jest taka bardziej mamy, a chłopiec trochę bardziej
      taty. Ciesz się ze swoich dwóch pocieszek smile.
      • dagmama Tacy ludzie. 10.05.07, 15:36
        Coś w tym jest.
        Ja mam syna i kiedy mówię, że chcę jeszcze jedno dziecko, ludzie robią wielkie
        oczy, bo przecież mam SYNA.
        Rozumiem, że martki dziewczynek mają próbować do upadłego mieć syna, a ja mogę
        poprzestać.
        Wrrrrr.
    • gosiabebe Re: Dwie córeczki 10.05.07, 15:34
      zazdroszczę Ci !! ja zawsze chciałam miec dwie córeczkitongue_out połowa marzenia się
      juz spełniłasmile oczywiscie jezeli przyjdzie czas na nastepne dziecko i okaze sie
      chłopak to tez sie uciesze ale pomarzyc sobie moznatongue_out
    • misiek25 Re: Dwie córeczki 10.05.07, 15:38
      No daj spokój. Ja mam dwie córki i strasznie się ciesze. Nie chciałam mieć
      drugiego chlopca. Też spotykalam się, nie tak dawno w ciąży będąc z różnymi
      opiniami, a zwłaszcza- o to mąż ma przes..ne. Ludzie niejednokrotnie są chamami
      po prostu.
    • buidka Re: Dwie córeczki 10.05.07, 15:55
      Rece opadają jak sie słucha o takich ludziach...
      Weź ich olej smile
      Najważniejsze, żeby zdrowe było smile
      A co to chiny, że ma byc chłopak ??? smile

• hexella Re: Dwie córeczki 10.05.07, 17:36
      Głupich nie sieją...wink
      Ja mam dwóch synów i przy drugiej ciąży zdarzały się komentarze typu " będziesz
      miała drugiego chłopca? Szkoda, pewnie chciałaś córcie..." itp.
      Najgłupszy komentarz jaki usłyszałam, dotyczył mojego młodszego syna. Starszy
      jest brunetem, ma czarne oczy, czarną oprawę oczu, młodszy jest blondaskiem o
      niebieskich oczach i usłyszałam kiedyś od znajomej, że mój młodszy to taki
      drugi gatunek, bo co najlepsze zabrał juz starszy...:///
      Głupimi gadkami nie ma się co przejmować.
      • andaba Re: Dwie córeczki 10.05.07, 17:41
        O tak, znam to. Moja koleżanka, na wieść, że urodziłam drugiego chłopca zapytała, czy jestem bardzo ROZCZAROWANA, że to znowu chłopiec.
      • moofka Re: Dwie córeczki 10.05.07, 18:05
        > Najgłupszy komentarz jaki usłyszałam, dotyczył mojego młodszego syna. Starszy
        > jest brunetem, ma czarne oczy, czarną oprawę oczu, młodszy jest blondaskiem o
        > niebieskich oczach i usłyszałam kiedyś od znajomej, że mój młodszy to taki
        > drugi gatunek, bo co najlepsze zabrał juz starszy...:///

dobre ;DDDDDDD
        a to nie jest tak, ze to jasna aryjska czysta rasa jest najszlachetniejsza
        jednak? ;P
        • renka14 Re: Dwie córeczki 10.05.07, 18:08
          mam dwie corki i nigdy nie chcialam inaczej, gratuluje Ci serdecznie!
          trzymajcie sie zdrowo
          • dorotus76 Re: Dwie córeczki 10.05.07, 18:10
            Współczuj tym ludziom.
            Kiedyś będą Ci zazdrościć dwóch córeczek.
            To największe skarby mamy.
        • hexella Re: Dwie córeczki 10.05.07, 18:10
          a widziszsmile nie przyszła mi wtedy taka "ynteligientna" odpowiedź!
          A szkoda, zgotowałam się tylko i klątwę na pannę rzuciłamwink
          • syla113 Re: Dwie córeczki 10.05.07, 20:54
            ciekawe kiedy ten stereotyp ze dziewczynka to gorsze dziecko minie ? taki
            poglad maja totalne buraki i prostaki - zenada
            gratuluje drugiej coreczki , wyobraz sobie jak za pare lat idziecie na zakupy
            ciuchowe i razem placzecie na romansidlach smile a twoj maz to najszczesliwszy
            facet , beda go bezgranicznie kochac trzy kobiety
    • kiwi1910 ja mam dwie super córeczki 10.05.07, 22:49
      mi prawie obcy facet powiedził druga córka? no trudno ważne żeby zdrowe.
      Odpowiedziałam że ja stara feministka skalałabym się rodząc mężczyznę więc
      produkuję tylko dziewczynki. Olej idiotów.
    • ma_dre Re: Dwie córeczki 11.05.07, 09:21
      "śmieją się z męża a jego rodzine nawet niepogratulowali" nieeee, no swinie po
      prostu!! Olej chamstwo! Wazne ze dalas (dasz) mu dwoje dzieci, plec niewazna,
      hodowli zakladac nie bedziecie, to na co wam parka wink))
      ...Ale rozumiem cie, mnie juz kilka razy zapytano czy nie jestem zawiedziona...
      bo mam 2 chlopcow! Moja odpowiedz, jw smile))
    • koala500 Re: Dwie córeczki 11.05.07, 10:24
      Ja też mam dwie córki, też mi niektórzy współczuli gdy sie dowiedzieli że
      drugie dziecko to dziewczynka. Co ciekawe, najbardziej współczuła mi koeżanka
      mojej mamy, która ma koło 60 lat i ani jednego wnuka, jej jedyny syn jest z
      dziesięć lat żonaty, a dziecka nie mają (zazdrość???).
      Ja i mąż bardzo się cieszymy że to 2 dziewczyny. Dużo się razem bawią i mam
      nadzieję że kiedyś będą dla siebie ważnymi osobami.
      • k1234561 Re: Dwie córeczki 11.05.07, 10:57
        Doskonale rozumiem autorkę wątku,mam ten sam problem z rodziną męża.Mamy już
        jedną córkę i zawsze przy okazji uroczystości rodzinnych wujkowie,ciotki itp.
        niby żartem, ale w podtekście "jacy oni biedni, bo syna nie mają"jakąś aluzję
        puszczą na temat braku syna.Mąż sobie nic z tego nie robi coś tam zawsze odpali
        też niby żartem,ale ja jestem inna.Nie umiem się tak szybko odgryzć i strasznie
        mnie takie docinki denerwują,bo wiem że najważniejsze jest urodzenie zdrowego
        dziecka, a płeć jest kompletnie bez znaczenia.Moja córka ma lekką wadę serca i
        jeżdżąc po szpitalach sporo naoglądałam się chorych dzieci.Tam rodzice stojąc
        nad łóżeczkiem chorego synka czy córeczki wcale nie myślą o płci swego dziecka
        ale modlą się aby żyło i wyzdrowiało i nigdy nie zauważyłam, aby rodzice
        bardziej troszczyli się ochorego chłopca niż o chorą dziewczynkę.W obliczu
        choroby czy innych nieszczęść to nie ma absolutnie żadnego znaczenia.To w ogóle
        nie ma znaczenia.Ale niestety nie dla wszystkich.Dlatego jeśli chodzi o rodzinę
        mojego męża staram się ograniczać bytnośc na rodzinnych imprezach do
        niezbędnego minimum.

Pozdrawiam
        Anika

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka