Dodaj do ulubionych

Trzecie dziecko

01.06.03, 19:18
Mam już 6-cio letniego synka i 3-letnią córcie. Z mężem zawsze marzyliśmy
aby mieć trójke dzieci.Chętnie poznam mamy które mają troje
maluchów.Chciałabym też sie dowiedzieć czy dużo trudniej jest z trójką niż z
dwojgiem. Chodzi o finanse oraz wychowanie. Jak pszyszła Sara na świat nie
odczuliśmy za bardzo większych wydatków przy dwojgu porównując z jednym, ale
troje... Przyjście na świat trzeciego malucha planujemy za ok. 1,5-2lat, a
ja juz z mężem teraz się zastanawiamy jak to będzie.Czy między dziećmi nie
będzie zbyt dużej różnicy wiekowej? Prosze mamy które mają troje dzieci lub
więcej o rade.Monika
Obserwuj wątek
    • mader1 Re: Trzecie dziecko 01.06.03, 22:43
      ja mam troje dzieci. Zawsze chcialam miec duzo dzieci, niestety z poczatku
      wydawalo sie to niemozliwe. Ale jednak. Nasze marzenie spelnilo sie. Roznica
      wieku miedzy naszymi dziecmi jest duza - po 6 lat. Problemy w zwiazku z tym tez
      inne - za kazdym razem nowe zabawki, nowe ubranka a nawet mebelki czy wozek.
      Kiedys uslyszalam od pewnej znajomej , ze dorobic sie mozna zanim ma sie
      dzieci - potem jest trudno, bo jest mnostwo wydatkow. Ja uwazam, ze dzieci
      mobilizuja - do wiekszego wysilku, szukania lepszej pracy, racjonalizacji
      wydatkow. I jak ktos ma sie bogacic, to dzieci ani mu przeszkodza, ani pomoga.
      Oczywiscie - drozej kosztuja wyjazdy na wakacje, czesto nie ma odpowiednich
      pokojow dla rodzin z trojka dzieci, trzeba miec wiekszy ( drozszy ) samochod.
      moga sie pozniej buntowac, ze nosza po sobie ciuchy. Beda sie klocic i beda o
      siebie zazdrosne. kazde bedzie mialo inne potrzeby i nad kazdym osobno trzeba
      bedzie sie pochylic. I co z tego ? Trzy osoby beda cie kochaly, beda na ciebie
      liczyly... To przeciez szczescie. Im wieksza rodzina, tym bardziej stabilna i
      bezpieczna. I dzieciaki czuja wieksze bezpieczenstwo. Moga miec kawalek
      wlasnego zycia i odpowiedzialnosci, bo nie jestes w stanie zajmowac sie
      drobiazgami, a jednoczesnie wiedza , ze w sytacjach waznych moga na ciebie
      liczyc smile I troche ze soba rywalizuja, wiec latwiej je do czegos zachecic. Ucza
      sie wspolpracy na kazdym kroku, ucza sie opiekowac soba i klocic sie... i
      zapominac o urazach. Powodzenia.
      • marina2 Re: Trzecie dziecko 02.06.03, 10:11
        Jest to widoczne w finansach.Prosty rachunek wykonaj na butac razy trzy.Spodnie
        chlopcy drą blskwicznym tempie.Wyrosli z roerow a najmniejszy sie rozlozyl na
        czesci iec trzy rower tej wiosny , rok temu rolki .Nie do konca jest tak ,ze
        ubrania nosza po sobie .Dziewczynka ma ciuszki dziewczynskie , jeden chlopak
        jest przy kosci jak mis , drugi chudy patyk.Ponadto jak urodzilam trzecie
        dziecko zmienilismy auto na wieksze i z trzema pasami z tylu .Organizacyjnie i
        czasowo wszystko jest dobrze .Moze zapytaj o jakis konkret? O np przychodzi
        taki moment ,ze zaczynaja sie tzw zajecia dodatkowe po poludniu:basen ,
        angielski, gimnastyka , konie .I dopasowac grafik zajec dogodny dla szystkich
        ha to wyzwanie i z tego punktu widzenia im mniejsza roznica wieku tym lepiej.M
      • malotki Re: Trzecie dziecko 02.06.03, 10:15
        Cześć. Ja mam trójkę dzieci i niewyobrażam sobie by mogło być inaczej. Między
        moimi dziecmi jest duża rozpiętość wiekowa, tzn. między starszą dwójką a
        najmłodszym. Gdy Tomek się urodził najstarszy syn miał 10 lat a córka 8. Zanim
        zaszłam w ciąże rozmawialiśmy z dziećmi co myślą o następnym dziecku w rodzinie
        i to chyba spowodowało, że nie mamy teraz problemów z zazdrością o to
        najmłodsze, bo starsi byli przygotowani na wszystko. Wiedzieli, że nasze życie
        będzie się kręcić wwokół Tomka. Jeśli chodzi o wydatki to normalne, że musza
        być większe przy trójce dzieci, bo każde z nich ma inne potrzeby. Ja uważam, że
        warto mieć więcej dzieci.
        Pozdrowienia Aga
        Ja byś chciała pogadać oto mój nr. gg 3771324
        • sarpat Re: Trzecie dziecko 02.06.03, 21:15
          Bardzo dziękuje za porady. Trzecie dziecko bedzie na 100% chyba że nasza
          sytuacja byłaby tragiczna.Narazie na wakacje będziemu się przeprowadzać do
          większego lokum, a i mąż będzie zakładał działalność i mam nadzieje że szybko
          się z tym uporami( z tymi duuużymi wydatkami teraz). Dzisiaj odwiedziliśmy
          znajomą w szpitalu jej dziecko 3-miesiące i mąż nie mógł się od malucha
          oderwać, zresztą ja tez.Jestem dobrej myśli i będzie ok. Zabezpieczona narazie
          jestem do kwietnia 2004r(spirala)a póżniej...aż już się cieszę na samą myśl o
          trzecim malcu.Jeszcze raz dzięki.Monika

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka