Dodaj do ulubionych

florystyka

11.06.03, 12:09
Cześć,
szukam osób które ukończyły szkoły lub kursy florystyczne. Zastanawiam się
nad takim kursem i nie mogę podjąć decyzji. Pozdrawiam gaga
Obserwuj wątek
    • mamami Re: florystyka 11.06.03, 19:47
      cześć Gaga. Skąd jesteś? Ja też chciałabym zapisać się na jakiś kurs ale trochę
      mnie odstraszają ceny. Jeśli masz ochotę napisz do mnie na priv
      Malgorzata.Chylaszek@pf.pl
      • goska_sc Re: florystyka 26.03.15, 09:33
        Cześć, jestem zainteresowana podjęciem nauki na kierunku florystycznym. Moim marzeniem jest otworzyć własną bądź pracować w małej kwiaciarni smile Słyszałam że w szkole omega ten kierunek trwa rok i jest bezpłatny. Po zdanym egzaminie zawodowym uzyskuje się tytuł technika.
    • julka15 Re: florystyka 20.06.03, 22:52
      Cześć,

Co właściwie chciałabyś wiedzieć?

Osobiście nie kończyłam takiego kursu, ale mam znajomą, która właśnie będzie
      zdawać końcowy egzamin w szkole florystycznej Małgorzaty Niskiej w Warszawie.
      Wiem, że jest jeszcze Polska Szkoła Florystyczna w Poznaniu, ale Niska jest
      podobno najlepsza.

Miałam okazję być na kilku pokazach florystycznych z moim narzeczonym, który
      pracuje w tej branży.

Nie jestem florystką, ale moim zdaniem jest to zawód z przyszłością. W Polsce
      będzie się to rozwijać - powstają nowe szkoły, kursy, czasopisma. Wielu ludzi
      zajmuje się kwiatami, ale w 90% jest to starsze pokolenie, które nic nie
      potrafi (w porównaniu z florystami z prawdziwego zdarzenia). Na zachodzie
      kwiaciarnia to dobry interes, bo ludzie którzy chcą porządny bukiet idą właśnie
      tam, do florysty, który jest właściwie artystą. I dlatego są gotowi dużo
      zapłacić za ułożoną przez niego kompozycję. Jeżeli ktoś chce kupić różę lub
      jakiś prosty bukiecik to kupuje w supermarkecie lub na stacji benzynowej. U nas
      kwiaty już pojawiły się na stacjach benzynowych, dlatego myślę, że to stare
      pokolenie będzie musiało ustąpić młodym ,którzy mają dobre przygotowanie i
      potrafią coś zrobić.

W Polsce floryści mogą prowdzić kwiaciaenie, robić dekoracje imprez,
      instytucji, firm. Trzeba byc oczywiście obrotnym, żeby mieć zlecenia (i to
      najlepiej stałe). Ci najlepsi uczestniczą w pokazach, organizują szkolenia,
      kursy. Niestety w Polsce ludzie nie chcą wydawać na kwiaty pieniędzy - pewnie
      ich po prosu nie mają za dużo, kupują kwiaty wtedy kiedy muszą a nie wtedy
      kiedy chcą.

Troche się rozpisałam, ale jakos tak mi poprzychodziło do głowy..
      Mogę jeszcze tylko dodać, że poznałam kilku florystów i w tym zawodzie jak
      wszędzie: trzeba być bardzo aktywnym - jeździć na pokazy, targi (też w
      niemczech), poznawać ludzi - to dużo daje, jeśli chce się być dobrym i coś
      osiągnąć.

Tak w ogóle to fajna rzecz to układanie kwiatów.

Jak byś chciała jakieś konkretne informacje to pisz na priva: julka15@gazeta.pl

Pozdrawiam,
      julka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka