serenada73 10.07.07, 22:32 czy to aborcja? jak się weżmie odrazu po stosunku?? zadałam takie pytanie na aborcji i różne tak odpowiedzi padały, co myślicie na ten temat?? link do dyskusji forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20823&w=65242744 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
elza78 Re: postiron???????????/ 10.07.07, 22:36 wedlug medycyny za poczatek ciazy uznaje sie nie sam moment zaplodnienia tylko zagniezdzenie sie komorki jajowej, przed tym momentem nie ma mowy o poronieniu zarowno sztucznym jak i naturalnym, wiec postinor dzialajac w zakresie tych 72 godzin "po" usuwa zaplodniony zarodek ktory nie zdazyl sie zagniezdzic z jamy macicy w ten sposob ze uniemozliwia mu zagniezdzenie sie i ten obumiera... i dalej to zalezy od tego dla kogo kiedy zaczyna sie zycie... prawda jest taka ze postinor zabija... Odpowiedz Link Zgłoś
miedzymorze Re: postiron???????????/ 10.07.07, 22:40 nie ma czegoś takiego jak 'zapłodniony zarodek' - albo zapłodniona komórka jajowa, albo zarodek ;> pozdr, mi Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: postiron???????????/ 10.07.07, 22:51 niech bedzie "zarodek" niezagniezdzony - juz dobrze?? czy to cos zmienia odnosnie tematu?? Odpowiedz Link Zgłoś
oxygen100 Re: postiron???????????/ 10.07.07, 23:47 prawda jest taka ze postinor zabija ale jaka prawda elza? twoja prawda? cala prawda? czy gowno prawda?? Odpowiedz Link Zgłoś
joanna266 Re: postiron???????????/ 10.07.07, 22:38 postinor nie jest tabletka wczesnoporoona tylko uniemozliwjającą zapłodnienie. Postionor to normalna antykoncepcja jak tabletki tylko ze w jednym postionorze miesci sie ponad połowa nromalnych pigulek. Postinor jest bomba hormonalna i mozna sie po jego zazyciu czuc fatalnie.ale nie miej wyrzutow sumienia napewno przy jej uzyciu nie zabijesz zycia poczetego Odpowiedz Link Zgłoś
monia145 Re: postiron???????????/ 10.07.07, 22:49 Postinor to nie jest żadna aborcja. Jest zaliczony przez Urząd Rejestracji Leków do środków antykoncepcyjnych. Definicja WHO dot. "zapłodnienia"- nastepuje w chwili zagnieżdzenia się zarodka w macicy. Postinor i inne preparaty tego typu( np. Escapelle), nie dopuszczają do zagnieżdzenia, czyli zapobiegają ciązy. Taka jest prawda, jedyna prawda....reszta to ideologia Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: postiron???????????/ 10.07.07, 22:57 > Definicja WHO dot. "zapłodnienia"- nastepuje w chwili zagnieżdzenia się zarodka > > w macicy. Postinor i inne preparaty tego typu( np. Escapelle), nie dopuszczają > do zagnieżdzenia, czyli zapobiegają ciązy. pl.wikipedia.org/wiki/Zap%C5%82odnienie > > Taka jest prawda, jedyna prawda....reszta to ideologia a moze inaczej - "punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia" czyli "jak komu wygodnie" fakt to fakt z tym nie zawalczysz co prawda o aborcji w tym przypadku nie ma mowy, tak samo jak o "wczesnoporonnosci" srodka, jednak watpliwosci pozostaja skoro rodza sie takie pytania to dyskusja w typie od kiedy szare zaczyna byc czarne i jak dalece mozna sie posunac zeby szare jeszcze szarym nazywac Odpowiedz Link Zgłoś
monia145 Re: postiron???????????/ 10.07.07, 23:08 Ale czego Ty jeszcze chcesz? Nie odpowiada Ci definicja WHO? Nie chcesz z jakiegoś powodu stosować postinoru? Nie stosuj, ale z powodu własnych przekonań, a nie dlatego, że ktos tutaj kłamie lub, jak wolisz " to zależy od punktu siedzenia".... Wiesz, ja jakoś niepewności żadnych nie doświadczam. Czytam, szukam, jak czegoś nie wiem i przyjmuję racjonalne argumenty mądrzejszych ode mnie. Histeria wokół postinoru bierze sie ze zwykłej ignorancji, podsycanej przez pewne środowiska, z niczego więcej.. Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: postiron???????????/ 10.07.07, 23:14 zaplodnienie to zaplodnienie zagniezdzenie to zagniezdzenie, to drugie wg WHO to po czatek ciazy tyle w temacie Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: postiron???????????/ 11.07.07, 06:38 Nigdzie poza Polską nie spotkałam się z określeniem tego typu środków jako wczesnoporonnych, u nas po prostu jest moda na bycie świętszym od papieża. Co tam kto lubi. Ja w sprawach mojego zdrowia rozmawiam z lekarzami, nie z ideologami. Właśnie, dobre pytanie - jaka prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
syriana Re: postiron???????????/ 11.07.07, 12:10 bez przesady KK poza Polską również ma jednoznaczne zdanie o postinorze, określając go jako właśnie wczesnoporonną tabletkę więc jakimiś dziwami natury na mapie świata nie jesteśmy w tym względzie Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: postiron???????????/ 11.07.07, 12:16 syriana napisała: > bez przesady > > KK poza Polską również ma jednoznaczne zdanie o postinorze, określając go jako > właśnie wczesnoporonną tabletkę > więc jakimiś dziwami natury na mapie świata nie jesteśmy w tym względzie > dla kk rowniez wkladka zabija niewinne dzieci co nie znaczy ze nie mozna miec innego stanowiska Odpowiedz Link Zgłoś
syriana Re: postiron???????????/ 11.07.07, 12:19 ? a czy piszę, że nie można? odniosłam się do wypowiedzi Chicarici, która twierdzi, że zaliczanie postinoru do środków wczesnoporonnych jest jakoby tylko polską specyfiką a jest to specyfika środowisk prolifowskich, które granic politycznych nie uznają Odpowiedz Link Zgłoś
rita75 Re: postiron???????????/ 11.07.07, 14:16 tabletki anty wg kk tez zabijaja nienarodzonych, nie dopuszczajac do realizacji zamyslow boskich Odpowiedz Link Zgłoś
clementine_kruczynski Re: postiron???????????/ 10.07.07, 22:58 Postinor - czy inne jak escapelle - to nie jest aborcja, tak samo jak abortowaniem ciąży NIE JEST stosowanie prezerwatyw, pigułek antykoncepcyjnych, stosunku przerywanego, czy czym tam jeszcze w Ciemnogrodzie starszą Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: postiron???????????/ 10.07.07, 22:59 Postinor jeśli już. Żadna aborcja, to nie środek wczesnoporonny. Skoro bierzesz to do 72 godzin po stosunku to o jakiej aborcji mówimy? Odpowiedz Link Zgłoś
hexella Re: postiron???????????/ 10.07.07, 23:09 nie, ponieważ nie dopuszcza do zadnieżdzenia się zapłodnionej komórki w jamie macicy, zatem nie dopuszcza do ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś
miimiimii Re: postiron???????????/ 10.07.07, 23:31 Brednie jakieś.. Plemnik atakuje jajeczko, potem zagnieżdża się w macicy i to jest ciąża. Postinor, to takie hockiklocki z tym jajem tańczącym z plemnikiem, nie pozwala im się zagnieździć. Choc z pewnością znajda się rzesze twierdzące inaczej Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: postiron???????????/ 11.07.07, 09:31 Hmmmm gdyb postinor był środkiem wczesnoporonnm,to racze laski nie pisałyby,ze zażyły a i tak w ciąze zaszły? Odpowiedz Link Zgłoś
mi-mili Re: postiron???????????/ 11.07.07, 09:37 Ja zaszłam w ciążę pomimo zażycia postinoru . Odpowiedz Link Zgłoś
kajak75 Re: postiron???????????/ 11.07.07, 14:13 bo postinor wziety pozniej niz 72 h , gdy doszlo do zagniezdzenia jest zastrzykiem hormonow sprzyjajacym ciazy Odpowiedz Link Zgłoś
mi-mili Re: postiron???????????/ 11.07.07, 16:18 kajak75 napisała: > bo postinor wziety pozniej niz 72 h , gdy doszlo do zagniezdzenia jest > zastrzykiem hormonow sprzyjajacym ciazy Wzięłam kilka godzin po stosunku, z samego rana a i tak zaszłam, z czego na dzień dzisiejszy baaardzo się cieszę Odpowiedz Link Zgłoś
na_zawsze_ja Re: postiron???????????/ 11.07.07, 12:01 wszystko co jest "po" dla mnie jest aborcją , antykoncepcja jest przed! Odpowiedz Link Zgłoś
syriana Re: postiron???????????/ 11.07.07, 12:10 > wszystko co jest "po" dla mnie jest aborcją , antykoncepcja jest przed! no i krzyż na drogę! Odpowiedz Link Zgłoś
wieczna-gosia Re: postiron???????????/ 11.07.07, 16:04 pewnie nie zwrocilas uwagi na zapis w ulotce, ktory mowi ze jesli zarodek sie zagniezdzil postinir go nie rusza. znam kilkoro postinorowych dzieci sama w zwiazku z tym trzymam w apteczce, poprosilam kiedys lekarza o recepte na wszelki wypadek, wykupilam no i mam na razie przydal sie przyjaciolce Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: postiron???????????/ 11.07.07, 16:52 na_zawsze_ja napisał(a): > wszystko co jest "po" dla mnie jest aborcją , antykoncepcja jest przed! No czyli zażywanie tabletek antykoncepcyjnych to też aborcja,poniewaz zawsze jakąś bieżesz "po" )) Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: postiron???????????/ 11.07.07, 12:08 serenada73 napisał: > czy to aborcja? > jak się weżmie odrazu po stosunku?? > jak sie wezmie zaraz po to antykoncepcja jak dluzej po - to ciaza w zadnym z przypakow nie aborcja, to nie przy tym srodku Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka40 Re: postiron???????????/ 11.07.07, 16:32 mam pytanie, zawsze sie po nim krwawi?? Odpowiedz Link Zgłoś
twojasasiadka Re: postiron???????????/ 12.07.07, 10:01 myślę,że aborcją jest Twoja krew miesięczna na podpasce boże co za ciemnogród... Odpowiedz Link Zgłoś
clementine_kruczynski Re: postinor??????????/ 12.07.07, 21:45 na_zawsze_ja napisał(a): > wszystko co jest "po" dla mnie jest aborcją , antykoncepcja jest przed! Boszzz, co za zabobony. To może pójdźmy krok dalej - wszystko w trakcie, albo zamiast jest aborcją Monty Pythoni napisali o tym skecz w poczatku lat 80. U nas i dzisiaj wywołałby on wielką falę protestów i świętego oburzenia. www.montypython.art.pl/piosnki.html#Everysperm "Every sperm is sacred. Every sperm is great. If a sperm is wasted, God gets quite irate." Kto nie zna niech zobaczy: www.youtube.com/watch?v=47P59ha9k9s W TVP tego dłuugo nie uświadczymy - dzięki Ci, youtube.com pzdr. Clem Odpowiedz Link Zgłoś
agata00123 Re: postiron???????????/ 12.07.07, 22:16 wydaje mi sie ze nie, bo biorac postinor nie wiesz w 100% czy jestes w ciazy, wiec nie wiesz czy zabijasz plod czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: postiron???????????/ 12.07.07, 22:17 matkobosko jaki plod? to sie bierze gora trzy doby po niezabezpieczonym stosunku na plod ci nie zaszkodzi, bo nie ma takiej mozliwosci Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: postiron???????????/ 12.07.07, 22:19 swoja droga jakie sympatyczne sforumulowanie nie, dziekuje nie pije obecnie wodki, bo mi na plód szkodzi calkiem inaczej niz histeryczne "szkodzi dzidzi" Odpowiedz Link Zgłoś
clementine_kruczynski Re: postiron???????????/ 12.07.07, 22:46 moofka napisała: > calkiem inaczej niz histeryczne "szkodzi dzidzi" albo "fasolce" "cięzarówki" są bardzo twórcze w wymyślaniu infantylnych określeń Odpowiedz Link Zgłoś
agata00123 Re: postiron???????????/ 12.07.07, 22:56 heheheh okreslenia 'fasolka' uzywala moja kolezanka, zawsze mnie to smieszylo. Odpowiedz Link Zgłoś
agata00123 moofka 12.07.07, 22:36 > matkobosko jaki plod? oj nie chodzilo mi o plod jako taki juz wyksztalcony itp. tylko nie wiedzialam jak to nazwac no i tak wyszlo Odpowiedz Link Zgłoś
rita75 Re: moofka 12.07.07, 22:45 > oj nie chodzilo mi o plod jako taki juz wyksztalcony itp. tylko nie wiedzialam > jak to nazwac no i tak wyszlo chodzilo ci o zaplodnioną komórkę jajowa Odpowiedz Link Zgłoś
rita75 Re: rita75- tak o to mi chodzilo :) 12.07.07, 23:07 ale tych zaplodnionych komorek pozbywasz sie tez czasami w trakcie mentruacji, bez udzialu postinoru. Nie kazda zaplodniona komorka to od razu ciaza. Odpowiedz Link Zgłoś
agata00123 Re: rita75- tak o to mi chodzilo :) 12.07.07, 23:36 ok. chodzilo mi o to zeby pokazac ze zazywajac postinor nie wiesz czy jestes w ciazy wiec nie wiesz czy likwidujesz ta zaplodniona kom. czy nie wiec wniosek prosty nie mozna tego traktowac jako aborcji tym bardziej ze jak piszesz : tych zaplodnionych komorek pozbywasz sie tez czasami w trakcie mentruacji, > bez udzialu postinoru. Nie kazda zaplodniona komorka to od razu ciaza. Odpowiedz Link Zgłoś
zwiatrem nie 12.07.07, 22:45 Nie ma ciąży ......bo był postinor NIE ma aborcji ....bo nie ma ciąży bez wycieczek do wiary i ..... sucha odpowiedź brzmi <nie> ale spotkałam się ze zdaniem, że zabicie zapłodnionego jaja przed zagnieżdżeniem się to aborcja Odpowiedz Link Zgłoś