issy25 30.10.07, 12:19 Przed nami pierwsze szczepienie. Jak szczepicie maluchy? Tradycyjne szczepionki czy te 5w1, 6w1? Jakie są ceny tych szczepionek? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
blue_belle Re: szczepienie 30.10.07, 12:49 Ja jeszcze dodam tu pytanie czy szczepicie na pneumokoki i na rotawirusy. Oglądam taki program na TVN Style Mamo to ja i tam ostatnio lekarz pediatra wypowiadał się że na te rotawirusy warto ale wrunkiem jest że pierwsza dawka ma być do pół roku. Pytam bo to podobnież ważne jak dzieciak będzie później do przedszkola chodził. Dlatego też dołączę do Issy czy pneumokoki i rotawirusy też? Odpowiedz Link Zgłoś
blue_belle Re: szczepienie 30.10.07, 12:55 Coś dołożę bo akurat poczytałam )) www.edziecko.pl/zdrowie_dziecka/1,79372,4560623.html www.edziecko.pl/zdrowie_dziecka/1,79372,4040365.html www.edziecko.pl/zdrowie_dziecka/1,79372,1389876.html To o szczepieniach. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
kami_sia Re: szczepienie 30.10.07, 14:32 Ja szczepiłam małą w czwartek-Infanrix-em to jest 5w1 koszt to 103zł.ale w aptee w II Al.koło Desy ona się nazywa chyba Medicus.Wiem,że ta apteka ma dobrze przecowywane leki i jest jedną z najtańszych aptek w Cz-wie i najlepiej zaopatrzonych. Nie szczepie Milki na rote i pneumo. Zaszczepiłam za to na pneumokoki starszego syna teraz,bo jest on w grupie ryzyka-zerówka-i może stamtą przynieść jakąś cholere,i tak mam dwoje dzieci bezpiecznych,choć zaszczepione jedno. Odpowiedz Link Zgłoś
a.g.g.a Re: szczepienie 30.10.07, 17:11 My szczepimy Infanrixem Hexa 6 w 1.W przychodni ta szczepionka kosztuje 165 zł.Darujemy sobie inne szczepienia Odpowiedz Link Zgłoś
joanna666 Re: szczepienie 01.11.07, 13:17 Tradycyjne. Te płatne to tylko trochę mniejsze zagrożenie. Nie gwarantują uniknięcia komplikacji poszczepiennych (opinia także lekarzy, niestety nieoficjalna). Wyjątek zrobię za rok - tylko ze względu na trzy wkłucia, które dostałaby moja córeczka. Oszczędzę jej stresu. Teraz przede mną decyzja, czy zdecydować się na MMR II (niby opinię o związku tej szczepionki z autyzmem sie nie potwierdziły, ale...) czy na Priorix (płatny 70 zł). Starszego syna szczepiłam, o ironio, płatnym MMR II - z "urzędu" była wtedy tylko odra. Odpowiedz Link Zgłoś
aaola Re: szczepienie 08.11.07, 18:09 Piotrusia szczepiłam 6w1 a teraz w grudniu na bilansie 2latka będę szczepic na pneumo Malutka zaszczepie na rotawirusa (dziś sie pytałam 2x po 300zł) i 6w1 Na pneumo już zaszczepię jak wrócę do Holandii tam mam za darmo Odpowiedz Link Zgłoś
mamusia77 Re: szczepienie 21.11.07, 17:53 Moja Mała kończy w styczniu 2 latka. Dostawała Infarixa i kolejny raz też podjęłabym taką samą decyzję choćby ze względu na ilość ukłuć, poza tym szerzej zabezpieczają przed chorobami. (Na zachodzie to szczepionka refundowana a nie tylko zalecana jak u nas). Niedługo też będzie szczepiona na pneumokoki albo meningo (jeszcze pogadam z lekarzem co lepsze) bo w końcu na coś dziecko dostaje swoje becikowe A co do rotawirusów, to wcześniej nie wiedziałam, że w ogóle taka szczepionka istnienie, i jeśli Was tylko stać, to zaszczepcie. Moja Mała zachorowała w zeszłym roku i to naprawdę wyjątkowo przykry widok własnego dziecka, które osłabione leci przez ręce, wymiotuje i robi w pieluszkę jednocześnie z kroplówką w rączce (a miała ich kilkanaście). Odpowiedz Link Zgłoś