gardeniaa 12.12.07, 12:46 naturalne czy sztuczne? napiszcie też jak ozdabiacie mieszkania/domy w czasie swiąt? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aluc Re: jakie choinki preferujecie 12.12.07, 12:50 naturalne nie ozdabiamy, gdyz mamy alergię na ozdóbki Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: żywe 12.12.07, 13:01 od pewnego czasu stroimy żywą. w tym roku tez juz mam na oku jedną. tzn na polu dekoruję tez kominek, w oknie wiszą białe lampki, z balkonu zwisa oświetlenie. Odpowiedz Link Zgłoś
dirgone Re: jakie choinki preferujecie 12.12.07, 13:07 Tylko żywa (na marginesie - zaraz pojadę do tych ()^(*&^( od włoch za 450 zeta i urządzę im takie święta, że mnie popamiętają na długo. Nie ma to jak solidna antyreklama) Moja mama być może w końcu zajarzy, że już od dobrych kilku lat największy pokój ma mniej niż 4 metry wysokości (antresola jest) i kupi taką choinkę, że nie będzie trzeba ciąć... Ona zawsze jęczy, że nikt jej w tej choince nie pomaga, a jak się wszyscy rzucają, żeby choinkę kupić, okazuje się, że od kilku dni stoi już sobie kupiona w ogródku. I następuje mozolne obcinanie, podcinanie, dosztukowywanie gałązek... Heh. Na choince są bombki przedpotopowe (starsze ode mnie i przeze mnie przez długie lata rujnowane - panienka z okienka bez głowy, kominiarz bez rąk, ogólnie same kaleki, plus sople obdarte z farby itd.), a na szczycie anioł ze złamanym skrzydłem. Anioł ma już prawie sto lat (albo więcej) - prababcia z Wilna go przywiozła, kiedy do Polski się przeprowadzała. Ozdabiamy wszystkie rury i belki w domu, żeby tak golizną nie świeciły. Ozdoby wytrzymują kilka godzin, bo moja nienormalna kota, nauczona od nieżyjącego kota rodziców, niszczy je w tempie zastraszającym. Podczas wigilii na głowy lecą nam kawałki łańcuchów albo gałązek, które są poprzyczepiane do belek nad stołem. Podczas dzielenia się opłatkiem wszyscy sobie życzą, żeby kot nie wpadł do talerza (zdarzyło się kiedyś, bo zapatrzony w światełka równowagę stracił). Uwielbiam święta Odpowiedz Link Zgłoś
gardeniaa Re: jakie choinki preferujecie 12.12.07, 13:22 >Ozdabiamy wszystkie rury i belki w domu, żeby tak golizną nie świeciły. w Polsce to raczej widok rzadki W Polsce mieszkasz? ja oprócz balkonu oświetlam choinkę w ogrodzie dachów u nas nikt nie oświetla... jeszcze Odpowiedz Link Zgłoś
dirgone Re: jakie choinki preferujecie 12.12.07, 13:27 W Polsce. Dom rodziców jest 50 km od Warszawy. U większości znajomych są jakieś ozdoby w środku, jeśli mają tylko mieszkania. U rodziców na osiedlu przed prawie każdym domem są lampki, balkony też ozdobione. A osiedle jest przeciętne - trochę domów, trochę bloków. Dachów nikt nie oświetla, ale te choinki przed domami wystarczą Odpowiedz Link Zgłoś
gardeniaa Re: jakie choinki preferujecie 12.12.07, 13:31 Amerykanów pod wzgędem oświetlania domostw nigdy chyba nie pobijemy)) Odpowiedz Link Zgłoś
aniazm Re: jakie choinki preferujecie 12.12.07, 13:24 odkąd są dzieci, to sztuczna, mała, z nietłukącymi się bombkami i misiami o, taka: fotoforum.gazeta.pl/3,0,426354,4,1,729,aniazm.html jak dzieci podrosną, to będzie duża i żywa Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: jakie choinki preferujecie 12.12.07, 13:35 Żywe, w doniczce, nadające się do przesadzenia do ziemi. Przyozdobione jedynie drobniutkimi, białymi lampkami, ew. kilkoma bombkami o jednolitym kształcie i kolorze. Odpowiedz Link Zgłoś
kea100 Re: jakie choinki preferujecie 12.12.07, 13:52 Żywa i dużo ozdób,dom tez przystrajam.na co dzień nie lubię pzrepychu,ale Boże Narodzenie to dla mnie czas przesady i przepychu właśnie.uwielbiam przystrojoną pięknie choinkę,świąteczne ozdoby.Cieszę się jak widzę oświetlone domy,to taki specyficzny czas,gdzie minimalizm nie jest wskazany(moim zdaniem oczywiście)Ja postępuję tak a inni mogą postawić sobie puste drzewko,każdemu to co lubi... Odpowiedz Link Zgłoś
karolinka123 Re: jakie choinki preferujecie 12.12.07, 13:55 Zywe. Pieknie przystrojone, ten zapach choinki... ach, juz nie moge sie doczekac Odpowiedz Link Zgłoś
mara_jade73 Re: jakie choinki preferujecie 12.12.07, 14:21 Choinka tylko prawdziwa, średniej wielkości. Ubieramy głownie bombkami na złoto, do tego oczywiście lampki. Oprócz choinki nie ustrajam mieszkania jakoś szczególnie. Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia1980 Re: jakie choinki preferujecie 12.12.07, 16:24 UWIELBIAM zywe choinki. A ponieważ moi rodzicr maja plantacje choinek to mam z czego wybierac i przebierac. choinka zawsze pierwszej jakosci i swieżo wykopana Odpowiedz Link Zgłoś
maurra preferuję otóż 12.12.07, 16:44 naturalną i pachnącą jak na prawdziwą ateistkę przystało Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanka79 Re: jakie choinki preferujecie 12.12.07, 20:03 Jakoś tak nie potrafię przekonać się do sztucznych więc choinka tylko żywa. Oczywiście sosnowa. Jak co roku. Wieszamy na niej złote nietłukące się bombki ( takie kupiłam jak mały był mały i jakoś nie chcą się „stracić”, szyszki i ozdoby ze słomy. Mieszkam w bloku więc pokoje raczej małe i na pewne dekoracje nie ma miejsca. Poza tym co za dużo to nie zdrowo. Tradycyjnie stroik na stole, jemioła tu i ówdzie. I oczywiście szopka którą zaczęli robić moi M przy użyciu kartonu, gałęzi, siana i pistoletu silikonowego. Na drzwiach wejściowych wisi wianek ( jedyny w całej klatce) a na balkonie światełka. To taka pozostałość po mieszkaniu w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
bombastycznie Re: jakie choinki preferujecie 12.12.07, 20:11 dorastałam w domu gdzie od pokoleń co roku na święta stoi w pokoju żywa choinka, teraz kiedy mieszkam z mężem też zamierzam kontynuować tradycję świeżej choinki. bardzo podoba mi się sposób w jaki moja kuzynka ozdabia choinkę i chcę tak ozdobić w tym roku swoją, czyli zamiast bombek wiesza zasuszone plastry cytrusów(pomarańcze, cytryny, grejfruty) to nie tylko ładnie wygląda ale też ślicznie pachnie, do tego jeden olbrzymi łańcuch z kartek(takie paciorki przewlekane jeden w drugi)no i lampki najlepiej białe. reszty domu raczej nie ozdabiam, jednak moja mama wiesza na drzwi wejściowe wieniec ze świerku i lampek no i przed domem oświetlamy małe choinki co robi większość sąsiadów, przyjemnie się potem przejeżdża przez taką oświetloną ulicę. Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: jakie choinki preferujecie 12.12.07, 20:15 sztuczne. Nie ozdabiam mieszkania, no, poza choinką. Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: jakie choinki preferujecie 12.12.07, 20:27 sztuczne mam jedną taką dyżurną, ozdobioną, tylko składam i rozkładam, bom leniwa i w kwestii ozdabiania magia świąt do mnie nie przemawia ale może w tym roku skuszę się na prawdziwą, eksperymentalnie Odpowiedz Link Zgłoś
reteczu Re: jakie choinki preferujecie 13.12.07, 10:45 żywa jodła w dużym pokoju,żeby się kolki nie sypały za tęgo a że uwielbiam zapach świerku,to w małym pokoju,dywanu pozbawionym, stoi co rok niewielki żywy świerk w doniczce Odpowiedz Link Zgłoś
mor_lena Re: jakie choinki preferujecie 13.12.07, 10:59 W doniczce. Mieszkań/domów nie ozdabiamy. Odpowiedz Link Zgłoś