cora73 Re: za stara na dzieci 21.12.07, 13:39 Dziewczyna czeka na komplementy i pochwaly .........a wiec: jestes mloda, piekna i to ty dzieci rodzisz w odpowiednim momencie!!!!!! A tak na marginesie, masz juz teraz bardzo stara dusze skoro myslisz ze w wieku 24lat ze jestes stara! Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka Re: za stara na dzieci 21.12.07, 14:18 ja też nie wyobrażam sobie mieć dziecka po 30-tce . Ale nie ze względu na "zużycie materiału" i bycie"starą"mamą ale dlatego, że już nie pamiętam jak to jest nie mieć dziecka. Urodziłam pierwsze gdy miałam 21lat- wpadka. Życie jednak tak jakoś sie zgrabnie potoczyło-że nie wyobrażam sobie odwrotnej kolejności po prostu Odpowiedz Link Zgłoś
dominika8 Re: za stara na dzieci 21.12.07, 14:24 pisanie, że ktoś w wieku 30 lat i więcej jest za stary, jest tak głupie, że ręce opadają.Znam zarówno 26 latki, które trzęsą się nad dzieckiem, jak i wyluzowane 36 latki. Co chcesz osiągnąć?Czy chcesz, nas, mamy po 30 roku życia wpedzić w kompleksy i poczucie winy? Każdy sam sobie układa życie, samo dojrzewa do macierzyństwa i ojcostwa. Mi się tak akurat ułożyło, że faceta, z którym chciałam mieć dziecko poznałam w wieku 29 lat. Na szczęście,nie myślałam tak jak ty-mieć dziecko teraz, bo mam 24 lata.... Odpowiedz Link Zgłoś
agawa56 Re: za stara na dzieci 21.12.07, 14:51 Mam prawie 37 lat i 11-miesięcznego syna. To pierwsze dziecko. I wcale nie uważam, że jestem stara! A w wieku 20 lat to ja miałam takie siano w głowie, że dziecko chyba byłoby nieszczęśliwe. Teraz bardzo świadomie przeżywam macierzyństwo. Wyszalałam się, wyżyłam zawodowo, coś osiągnęłam i z wielkim spokojem mogę zajmowac się dzieckiem. Niemniej, jeśli jesteś tak dojrzała w wieku 24 lat, to gratuluję! Pewnie po 30-tce będziesz się czuć jak staruszka? Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: za stara na dzieci 21.12.07, 15:01 parafrazując: Nie wyobrażam sobie mieć dzieci w wieku 20 - 25, jakoś dla mnie za wcześnie. To jest tylko i wyłącznie moje zdanie! Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa1 Re: za stara na dzieci 21.12.07, 16:06 24 lata, 4 letnie dziecko i nastepne w drodze??????i ty uwazasz ze pozno zaczelas ? wspolczuje ... serdecznie.... Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Re: za stara na dzieci 21.12.07, 16:07 Nie wyobrażam sobie mieć dzieci w wieku 30i wyżej jakoś > dla mnie za późno. To jest tylko i wyłącznie moje zdanie! Ufff..jak dobrze, że dodałaś to ostatnie zdanieP Świat jednak będzie trwał Odpowiedz Link Zgłoś
janeczka79 ;););) 21.12.07, 16:32 A z mojej obserwacji wynika (nie tej wirtualnej-forumowej bynajmniej), że te matki, które tak głoszą poglądy tego typu, potrzebują potwierdzenia tychże poglądów, bo nie czują się pewnie w tym co się w ich życiu dzieje. Znam bardzo wiele młodych kobiet, które przed zajściem w ciąże twierdziły,że czas na dzieci to tak blisko trzydziestki, gdy "wpadły" zdanie szybko zmieniły i głosiły je na prawo i lewo, szukając potwierdzenia Odpowiedz Link Zgłoś
rycerzowa Re: za stara na dzieci 21.12.07, 16:28 Niezależnie od tego, "jakie mamy zdanie", prawa biologii są jedne - najlepszy wiek na rodzenie dzieci to lata 18-24. Niestety... Wtedy istnieje największe prawdopodobieństwo,że dziecko urodzi się bez problemu i zdrowe. Teraz sie pokomplikowało, gdyż tzw. dojrzałość społeczną osiąga się później - przed trzydziestką. Dopiero wtedy, "naszym zdaniem", jest najlepszy czas na pierwsze dziecko. Szkoda,że nasze ciała o tym nie wiedzą. Coraz więcej np. jest kobiet, które maja problem z zajściem w ciążę. Coraz częściej też decydujemy się na dziecko po 35 roku życia. Rzeczywiście, cudownie jest być wtedy matką. Ale to złudne - to jest babciostwo, nie macierzyństwo. Potem mamy 50-, 60- latków (płci obojga), którzy nie radzą sobie z problemami wieku dojrzewania swych dzieci. Trochę znam ten problem, niestety. Ewolucja biologiczna nie nadąża za społeczną, ot co. Czyli nie ma co się sprzeczać, gdyż wszyscy tu mają rację. Jedni biologiczną, inni - społeczną. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Jest w tym trochę racji 21.12.07, 16:36 Inaczej się patrzy na dziecko w wieku 20 lat inaczej gdy ma się 30. Zdając sobie sprawę ze swoich zapędów do bycia kwoką po trzydziestce, wyobrażam sobie jak ocipiałabym za 10 lat. Dobrze, że to nie pierwsze dziecko i czasami się w czoło stuknę - wychowały się starsze bez nadopiekuńczości i prób przychylenia nieba - wychowa się i młodsze. Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: za stara na dzieci 22.12.07, 09:03 > Coraz więcej np. jest kobiet, które maja problem z zajściem w ciążę. To akurat niekoniecznie jest sprawą wieku. Problemy mają już dwudziestoparolatki. Możliwość zajścia, donoszenia i urodzenia już nie jest tak czysto proporcjonalna do upływu czasu. > Ale to złudne - to jest babciostwo, nie macierzyństwo. A to niby czemu? Odpowiedz Link Zgłoś
aluc Re: za stara na dzieci 21.12.07, 19:20 jak przestanie jajeczkować, to znaczy że jest za stara na dzieci wcześniej nie jest Odpowiedz Link Zgłoś
gacusia1 A ja mam 34 i nie wykluczam trzeciego dziecka 22.12.07, 04:32 Cora ma 12,synek 2 i jakos tak powoli oswajam sie z mysla o kolejnym dziecku. Odpowiedz Link Zgłoś
rycerzowa Re: za stara na dzieci 22.12.07, 10:40 kawka74 napisała: > > Coraz więcej np. jest kobiet, które mają problem z zajściem w ciążę. > > To akurat niekoniecznie jest sprawą wieku. > Możliwość zajścia, donoszenia i urodzenia już nie jest tak czysto proporcjonaln > a > do upływu czasu. To jest akurat sprawą wieku (statystycznie). Optimum, jeśli chodzi o zajście w ciążę, donoszenie i urodzenie zdrowego dziecka, to właśnie przedział 18-24. > Problemy mają już dwudziestoparolatki. Tak, dwudziestoparolatki (25+) mają już problemy, znacznie częściej, niż dwudziestolatki. > > > Ale to złudne - to jest babciostwo, nie macierzyństwo. > A to niby czemu? Kobiety zmieniają się mentalnie wraz z wiekiem, sama kiedyś zobaczysz, jak to jest. Na razie poobserwuj ciocie. To wszystko pamiętam z wykładów z demografii, a życie potwierdza prawdziwość tej wiedzy. Oczywiście jest inna, nie "biologiczna" ale "społeczna" prawda, że najlepsze warunki do rozwoju ma dziecko rodziców nieco starszych. Ale najpierw musi się urodzić... Zdrowe... Odpowiedz Link Zgłoś
rita75 Re: za stara na dzieci 22.12.07, 10:54 > Kobiety zmieniają się mentalnie wraz z wiekiem, sama kiedyś zobaczysz, jak to j > est. Kawce niewiele brakuje, sadzac po nicku- do magicznej cyfry 35, mnie rowniez- tak wiec dalej nie rozumiem ( w tym kontekscie ) sformulowania babciostwo...Po 45 roku zycia byc moze, chociaz pewnie punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia...a tak na marginesie, ile ty masz lat? Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: za stara na dzieci 22.12.07, 11:00 > > Problemy mają już dwudziestoparolatki. > > Tak, dwudziestoparolatki (25+) mają już problemy, znacznie częściej, niż > dwudziestolatki. u nich sa czesciej rozpoznawane a to dlatego, ze rozsadne dziewczyny w przedziale 18-24 skupiają sie raczej na unikaniu poczecia niz problemach z plodnoscia nie wiadomo czy problem zgiagnozowany w wieku lat 29 nie istnial wczesniej tyle akurat wtedy zaczal byc problemem Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: za stara na dzieci 22.12.07, 11:37 > To jest akurat sprawą wieku (statystycznie). Jak to szło...? Małe kłamstwo, duże kłamstwo, statystyka...? ;p > Tak, dwudziestoparolatki (25+) mają już problemy, znacznie częściej, niż > dwudziestolatki. A wiesz, jakie są przyczyny niepłodności? I na ile są one związane z wiekiem? Zagłębiałaś się w to kiedyś? > Kobiety zmieniają się mentalnie wraz z wiekiem, sama kiedyś zobaczysz, jak to j > est. > Na razie poobserwuj ciocie. DDDDDD Ile mam lat, jak sądzisz, ciociu? Pięć? > Ale najpierw musi się urodzić... > Zdrowe... Rycerzowa - poczytaj uprzejmie o przyczynach niepłodności i przestań idealizować te magiczne 18-24. Odpowiedz Link Zgłoś
asia06 Re: za stara na dzieci 24.12.07, 15:47 Bo każdy ma swoje pojęcie o macierzyństwie. Ja odwrotnie, nie wyobrażam sobie miec dziecka w wieku lat 20. Dla mnie zdecydowani eza prędko. Pierwsze dziecko urodziłam w wieku 31 lat, drugiego jeszcze nie mam a zamierzam. Wszystko kwestia gustu. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiek751 Re: za stara na dzieci 26.12.07, 15:21 Ja jestem 32letnią mamą 4-rolatka i czuję się"młodą mamą",choć dojrzałą i świadomą...A tym samym w wieku 35 lat babcią na pewno nie będę).W wieku lat 24 nie myślałam jeszcze o dzieciach i niczego nie żałuję... Odpowiedz Link Zgłoś
rycerzowa Re: za stara na dzieci 28.12.07, 12:18 kawka74 napisała: > > To jest akurat sprawą wieku (statystycznie). > > Jak to szło...? Małe kłamstwo, duże kłamstwo, statystyka...? ;p Są i inne powiedzonka na temat statystyki, np. ze w każdej nauce jest tyle prawdy, ile jest w niej statystyki. > A wiesz, jakie są przyczyny niepłodności? I na ile są one związane z wiekiem? > Zagłębiałaś się w to kiedyś? > Rycerzowa - poczytaj uprzejmie o przyczynach niepłodności i przestań idealizowa > ć > te magiczne 18-24. Wydawało mi się, że podaję tu prawdy powszechnie znane. Płodność, "jakość" płodności, JEST funkcją wieku. Poczytaj na przykład tu: www.invitro24.com/kln/t/s/wiekaplo_popr Nawiasem mówiąc, dotyczy to również mężczyzn. Powszechnie wiadomo, że szczyt możliwości mężczyzny (chęć i jakość ejakulatu) przypada na wiek około 20 lat. (Przypomnę, że Żyd w tym wieku miał obowiązek być żonaty). Oczywiście, obecnie namawianie 20-latka, by został ojcem, byłoby nieodpowiedzialne. Tak samo, jak namawianie dziewczyny. Nie zmienia to jednak faktu,że z punktu widzenia biologii jest to najlepszy wiek na rodzicielstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: za stara na dzieci 28.12.07, 17:39 To w końcu poczytałaś o tych przyczynach niepłodności czy nie? Na razie rzucasz ogólnikami, z których niewiele wynika. Odpowiedz Link Zgłoś
rycerzowa Re: za stara na dzieci 29.12.07, 11:25 kawka74 napisała: > To w końcu poczytałaś o tych przyczynach niepłodności czy nie? Przeczytałam. > Na razie rzucasz ogólnikami, z których niewiele wynika. A ty przeczytałaś choćby ten artykuł, do którego link podałam? Tam nie ma "ogólników" tylko konkretne liczby. Nie chodzi mi o niepłodność całkowitą, "chorobową". Chodzi mi o zmiany w płodności, występujące u przeciętnej kobiety. Proces utraty, "pogorszenia" płodności - aczkolwiek nabiera gwałtownego przyśpieszenia dopiero w okresie klimakterium - zaczyna się już w 25. roku życia. To było do okazania. Li i jedynie. Nikogo nie namawiam do rodzenia w wieku 20 lat. Sama zdecydowałam się na małżeństwo i dzieci dopiero po studiach, po uzyskaniu pracy i mieszkania. Ale uważam, że człowiek powinien mieć świadomość, co wybiera, czym ryzykuje. Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: za stara na dzieci 29.12.07, 12:02 > Nie chodzi mi o niepłodność całkowitą, "chorobową". A mnie dokładnie o to chodzi. O konkrety - o powody, zapisane w karcie leczenia. O ile wiem, że żaden lekarz jeszcze nie zapisał w przyczynach niepłodności "pacjentka jest za stara". Notuje się KONKRETNE przyczyny, które niekoniecznie muszą być związane z tym, że pacjentka ma całe 35 lat i już za chwileczkę, już za momencik zacznie podpierać się laską. W artykule, który przywołałaś, mówi się o JEDNEJ przyczynie niepłodności, a jest ich, niestety, więcej. Zgrzybiała starość to tylko jeden z powodów. W moim otoczeniu moje rówieśniczki zachodzą raz dwa. Przyczyna, dla której ja nie mam dzieci, nie leży w mojej metryce. Kiepsko wypadamy w statystykach. Odpowiedz Link Zgłoś
mathiola Re: za stara na dzieci 29.12.07, 11:39 Masz rację, za długo czekałaś. Powinnaś zacząć w wieku lat 16. Tylko takie macierzyństwo jest pełnowartościowe. Wszystkie baby w okolicach 30 roku życia są zdecydowanie zbyt zgrzybiałe na dziecko. Biorą się za rodzenie takie staruchy, a potem się dziwią, że istnieją konflikty pokoleń. Odpowiedz Link Zgłoś