Dodaj do ulubionych

Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa!

06.03.08, 07:42
www.gazetawyborcza.pl/1,76842,4990418.html

Tu jest tylko o rodzinach zastępczych, ale generalnie jest
niesprawiedliwa bo nie dotyczy również osób o najniższych dochodach,
które nie wykorzystają jej w pełnej wysokości, a także rolników.
Widziałam wczoraj materiał na ten temat. Kaczyński się kajał, że to
ewidentne niedopatrzenie, LiD grzmiał, że państwo pomaga bogatym, a
nie biednym, a Chlebowski zapowiedział szybką inicjatywę w celu
poprawienia ustawy. Zabrakło niestety informacji, jak państwo chce
wynagrodzić tę niesprawiedliwość rolnikom.
A wszakże art.71 Konstytucji mówi: "Państwo w swojej polityce
społecznej i gospodarczej uwzględnia dobro rodziny. Rodziny
znajdujące się w trudnej sytuacji materialnej i społecznej,
zwłaszcza wielodzietne i niepełne, mają prawo do szczególnej pomocy
ze strony władz publicznych." - jak to podsumował dziennikarz.

Co o tym myślicie ? Ja nie napiszę, bo mnie wytną ;P
Obserwuj wątek
    • big__mama Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 07:47
      Proszę mnie poprawić jeśli się mylę ale chyba rodziny zastępcze
      dostają co miesiąc jakąś kasę na dziecko. Rolnikom to bym mogła
      zaproponować najpierw opodatkowanie podatkiem dochodowym a potem
      jakieś ulgi.
      Co do rodzin najbiedniejszych nie będących ani w pierwszej ani w
      drugiej grupie to się nie wypowiadam. Naprawdę paskudne
      niedopatrzenie.
      • niya Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 07:53
        rodziny zastępcze dostają co miesiąc od 700 do 1100 złotych, właśnie w radiu o
        tym mówili
    • sionasble Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 07:57
      co do zastępczych się zgodzę, co do rolników nie. oni i tak są na\specjalnych
      warunkach - wystarczy hektar ziemi i już masz krus a nie zus - to jest
      społecznie uczciwe ????
      • sionasble Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 08:01
        jak doczytałem - to zastępczym też się nie należy
      • gryzelda71 Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 08:01
        Rolnikom pewnie odpowiada,jakoś nie słyszałam,zeby się burzylismile
        • sionasble Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 08:09
          i jakoś się im nie dziwię - dostali by zus, vat, pit i by im dopiero było - więc
          lepiej siedzieć cicho ;p
    • demonii Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 08:01
      O ile wiem to rodziny zastępcze dostają pomoc co miesiąc, biologiczni rodzice
      jakoś bez tego muszą wydolić, więc nie rozumiem szumu.
      Co do tych z najniższymi dochodami, to się zgadzam - ulga jest ale nie dla
      nich, znowu najbogatsi skorzystają. Norma.
      • guderianka Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 08:11
        Przecież od początku było wiadomo, że ulga uderzy w
        najbiedniejszych uncertain Ale pan Cymański łapki zacierał(ma 5 dzieci )
        • sionasble Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 08:13
          ale weź też pod uwagę, że najbiedniejsi korzystają z pomocy społeczcnej,
          rodzinnego i innych dodatków, które stanowią więcej niż rzeczone 1 kpln rocznie
        • e_r_i_n Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 08:32
          Guderianko, wyjaśnij mi prosze - w jaki sposób ulga na dzieci UDERZA
          w najbiedniejszych?
          • guderianka Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 08:37
            Najpierw uściślijmy : najbiedniejsi to ci, którzy mają poniżej :
            504zł na osobę w rodzinie , najniższej emerytury, płacy minimalnej
            ?
            • e_r_i_n Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 08:43
              A ja nie wiem. To Ty uzyłas sformułowania 'uderzy w
              najbiedniejszych'.
              • guderianka Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 08:47
                Myslę, że w świetle tej ustawy biedny jest ten, który płaci małe
                podatki bądź nie płaci ich wcale.
                Biorąc pod uwagę sprawiedliwość rozliczenia-to jest to w porządku -
                wyjmiesz z worka tyle ile do niego włożyłeś
                Z punktu społecznego-już nie za bardzo. Daje się bowiem przywilej
                jednym- nie proponując nic drugim
                • e_r_i_n Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 08:51
                  Czymze w takim razie jest uzaleznienie zasilkow (chociazby
                  rodzinnego, uzaleznionego od posiadania dzieci) od dochodow? Albo
                  wychowawczego? Z punktu spolecznego jest to niesprawiedliwe wielce -
                  przywilej daje sie jednym, drugim proponuje 0.
                  • sionasble Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 08:55
                    no nie - upraszczasz

to jest sposób na sztuczne wyrównywanie szans - nie idealny, ale z braku innego ...
                  • guderianka Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 08:56
                    Temat zasiłkowy jest głębysz niż zamknięcie go w
                    słowach "dawanie", "proponowanie"
                    Przede wszystkim- nieduolność pracy OPS, brak faktycznego
                    zainteresowania statustem rodzin, zbyt dużo biurokracji, brak
                    dokładnej ewidencji ludzi objętych pomocą, pomoc nota bene zła bo
                    oparta w dużej mierze tylko na pomocy materialnej,zbyt mało
                    pracowników socjalnych i in
                    • e_r_i_n Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 08:58
                      Mowimy o przepisach - te sa jasne, uzalezniaja otrzymanie zasilkow
                      od kryterium dochodowego. Kwestia faktycznego przyznawania to juz
                      inna sprawa.
                      Idac tym tokiem myslenia - wiele 'najbiedniejszych', ktorzy nie moga
                      calej ulgi wykorzystac, tylko oficjalnie zarabia najnizsza krajowa.
                      Nawet na tym forum była jakaś niunia zalaca sie, ze nie dostanie
                      calej ulgi w postaci zwrotu.
                      Jak widac - kazdy kij ma dwa konce.
                      • guderianka Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 08:59
                        Oczywiście, że każdy kij ma dwa końce
                        Dlatego piszę, że ten problem jest głębszy
                        • e_r_i_n Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 09:00
                          Skoro tak twierdzisz, to skad uproszczenie 'ulga UDERZY w
                          najbiedniejszych'?
                          • guderianka Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 09:05
                            Ze skrótu myślowego

Uderzy w najbiedniejszych bo po raz kolejny przekonają się, że nie
                            nalezy im się nic. Bo nie potrafią wystrajkować sobie podwyżek,
                            zasiłki od lat są na tym samym poziomie podczas gdy płace innych
                            grup społecznych-idą w górę. Uderzy w najbiedniejszych-bo po raz
                            kolejny zyskają Ci, co zarabiają "dużo", a znowu nic nie zrobi się
                            dla zarabiających "mało".
                            • e_r_i_n Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 09:07
                              Jesli ktos widzi swoje szanse tylko w strajkach, to szczerze mowiac -
                              nie wspołczuje.
                              Ulga jest dla wszystkich. Kropka.
                              • guderianka Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 09:09
                                Erin-skoro nie wszyscy mogą z niej korzystać to nie jest dla
                                wszystkich
                                • e_r_i_n Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 09:10
                                  Korzystac moga wszyscy (poza przykladami z artykulu, ale mysle, ze
                                  nie o tym mowisz). Tyle, ze kazdy w innym zakresie - jak generalnie
                                  ze wszystkiego w zyciu.
                                  • guderianka Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 09:11
                                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=567&w=76617550&a=76620586
                                    • e_r_i_n Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 09:13
                                      Niebardzo wiem, co ma piernik do wiatraka?
                                      Jak maz ma dzialalnosc opodatkowana liniowa albo ryczaltowo, to sie
                                      dobrowolnie pozbawil ulg.
                                      • guderianka Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 09:14
                                        Syty nie zrozumie głodnego ?
                                        • e_r_i_n Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 09:19
                                          Bardzo Cie prosze - nie odwracaj kota ogonem.
                                          • guderianka Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 09:23
                                            Nie odracam
                                            Mamy inne punkty widzenia
                                      • pati986 Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 09:33
                                        e_r_i_n napisała:

> Niebardzo wiem, co ma piernik do wiatraka?
                                        > Jak maz ma dzialalnosc opodatkowana liniowa albo ryczaltowo, to
                                        sie
                                        > dobrowolnie pozbawil ulg.

A widzisz, zakładasz z góry, że to mój mążsmile-a tak nie jest. Po
                                        drugie, ulga została wprowadzona niedawno-a działalność jest
                                        prowadzona od 10 lat. A powiedz mi-Twoim zdaniemsprawiedliwe jest,
                                        że nie przysługuje mu ulga na dziecko tylko dlatego, że od każdej
                                        złotówki płaci taki sam podatek?
                                        Bo moim zdaniem to nie jest sprawiedliwe-w końcu podatek płaci i to
                                        niemały...
                                        • j_aga Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 09:37
                                          To niech płaci progresywne (zapewne będzie to większy podatek) i
                                          wtedy skorzysta z ulgi, proste jak drut.
                                          Wybierając podatek liniowy świadomie pozbawił się ulg. Proste.
                                          Rozwala mnie takie rozumowanie.
                                        • e_r_i_n Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 09:54
                                          pati986 napisała:

> A widzisz, zakładasz z góry, że to mój mążsmile-a tak nie jest.

Dobrze, partner. A co to zmienia w temacie dyskusji?

> Po drugie, ulga została wprowadzona niedawno-a działalność jest
                                          > prowadzona od 10 lat.

No i?

> A powiedz mi-Twoim zdaniemsprawiedliwe jest, że nie przysługuje mu
                                          > ulga na dziecko tylko dlatego, że od każdej złotówki płaci taki
                                          > sam podatek?

Gdyby opodatkowanie liniowe było obowiazkowe, to byłoby to
                                          niesprawiedliwe. Przy mozliwosci wyboru opodatkowania
                                          liniowego/ryczałtowego DOBROWOLNIE zrezygnowaliscie ze wszelkich
                                          ulg. Podkreslam - DOBROWOLNIE.

> Bo moim zdaniem to nie jest sprawiedliwe-w końcu podatek płaci i
                                          > to niemały...

Niech zaplaci wiekszy (wg skali progresywnej, jak ludzie na etacie
                                          na przyklad, nie majacy wyboru) - skorzysta z ulgi.
                                        • gaja78 Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 10:55
                                          pati986 napisała:

> e_r_i_n napisała:
                                          >
                                          > > Niebardzo wiem, co ma piernik do wiatraka?
                                          > > Jak maz ma dzialalnosc opodatkowana liniowa albo ryczaltowo, to
                                          > sie
                                          > > dobrowolnie pozbawil ulg.
                                          >
                                          > A widzisz, zakładasz z góry, że to mój mążsmile-a tak nie jest. Po
                                          > drugie, ulga została wprowadzona niedawno-a działalność jest
                                          > prowadzona od 10 lat.

To niech w tym roku zmieni na progresywny i w przyszłym odliczy sobie ulgę. Proste.

> A powiedz mi-Twoim zdaniemsprawiedliwe jest,
                                          > że nie przysługuje mu ulga na dziecko tylko dlatego, że od każdej
                                          > złotówki płaci taki sam podatek?
                                          > Bo moim zdaniem to nie jest sprawiedliwe-w końcu podatek płaci i to
                                          > niemały...

Ale zapewne według progresywnej skali płaciłby więcej, co ? Jakąś oszczędność
                                          chyba ma z podatku liniowego, skoro go wybrał ? smile
                                      • gaja78 Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 10:53
                                        e_r_i_n napisała:

> Niebardzo wiem, co ma piernik do wiatraka?
                                        > Jak maz ma dzialalnosc opodatkowana liniowa albo ryczaltowo, to sie
                                        > dobrowolnie pozbawil ulg.

Oczywiście że tak. Nikt nikogo nie zmusza do podatku liniowego czy zryczałtowanego.
                                    • j_aga Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 09:34
                                      Powiem szczerze, że ten argument jest bez sensu.
                                      Bo jeśli ma działalnośc i nie może skorzystać z ulgi znaczy, że
                                      korzysta z podatku liniowego lub ryczałtu (jakie to niesprawiedliwe,
                                      nie płaci progresywnie, ma lepiej od tych na etatach).
                                      • bea116 Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 10:43
                                        erin ma rację
                                • sionasble Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 12:14
                                  > Erin-skoro nie wszyscy mogą z niej korzystać to nie jest dla
                                  > wszystkich

to stwierdzenie jest nadużyciem - skorzystać mogą wszyscy podatnicy rozliczający
                                  się na normalnych zasadach. ci którzy rozliczają się na zasadach specjalnych już
                                  wcześniej korzystają z ulgi
                            • virtual_moth Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 09:45
                              guderianka napisała:

> Uderzy w najbiedniejszych bo po raz kolejny przekonają się, że nie
                              > nalezy im się nic.

O czym Ty mowisz.
                              Przybliżę Ci trochę to "nic" na przykładzie samotnych matek (a to Cię chyba interesuje).
                              Co się należy samotnej matce zarabiającej 0 - 1000 zł, ojciec nie płacący alimentów
                              - dla nizej zarabiających/w ogóle nie zarabiających ogólnie rozumiane świadczenia z MOPSu dla najnizej sytuowanych
                              - zasiłek rodzinny
                              - zaliczka alimentacyjna
                              - dodatek mieszkaniowy
                              - wspólne rozliczanie z dzieckiem
                              - ulga na dzieci
                              - sprawy dotyczące ścigani adłużnika alimentacyjnego są załatwiane Z URZĘDU (sprawa karna, odebranie prawka, alimenty od dziadków)
                              - może starać się o mieszkanie komunalne jesli ma złe warunki

Co się nalezy/nie nalezy samotnej matce zarabiającej powiedzmy 2-3k, ojciec niepłacący alimentów:
                              - nie należą sie ŻADNE świadczenia z MOPS
                              - sprawy długu alimentacyjnego NIE SĄ załatwiane z urzędu (matka moze sama załatwiać, ale w praktyce ze względu na jej dochody wszelkie sprawy: karna, o prawko, o alimenty od dziadków są ODDALANE
                              - moze wspólnie rozliczyc się z dziekciem
                              - ulga rodzinna
                              - nie ma szans na straranie sie o mieszkanie komunalne (a kredyt i wynajęcie poza zasięgiem finansowym)

Przeczytaj to z 20 razy a potem się zastanów kto dostaje po dupie bardziej, jesli już w tych kategoriach o tym mówimy.
                              • guderianka Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 09:50
                                Nie, sprawy samotnych matek nie interesują mnie najbardziej bo nie
                                jestem samotną matką. Interesują mnie w tym wątku sprawy
                                najbiedniejszych. A to że coś się należy po tak jest napisane, nie
                                znaczy że to coś się dostanie ponieważ pewne kryteria nie są do
                                przejścia.Np. dodatek mieszkaniowy jest dla osób, których zarobki
                                nie przekraczają (w przypadku gospodarstw wieloosobowych a takim
                                jest już matka i dziecko )125% najniższej emerytury. (niecałe 598zł)
                                • gaja78 Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 11:08
                                  guderianka napisała:

> Nie, sprawy samotnych matek nie interesują mnie najbardziej bo nie
                                  > jestem samotną matką. Interesują mnie w tym wątku sprawy
                                  > najbiedniejszych. A to że coś się należy po tak jest napisane, nie
                                  > znaczy że to coś się dostanie ponieważ pewne kryteria nie są do
                                  > przejścia.Np. dodatek mieszkaniowy jest dla osób, których zarobki
                                  > nie przekraczają (w przypadku gospodarstw wieloosobowych a takim
                                  > jest już matka i dziecko )125% najniższej emerytury. (niecałe 598zł)
                                  >

Co to jest ulga podatkowa ?
                                  To część ZAROBIONYCH pieniędzy, których nie trzeba oddawać państwu i można je
                                  wydać w określony sposób.

Ulga z tytułu wychowywania dzieci = część ZAROBIONYCH pieniędzy, których nie
                                  trzeba oddawać państwu i można je przeznaczyć na
                                  pieluchy/mleko/zeszyty/książki/cokolwiek dla dzieci - wedle uznania.

Ale żeby móc ich nie oddawać państwu, najpierw trzeba je fizycznie zarobić.
                                  To nie jest prezent socjalny od państwa.

W sumie na zleceniach zarobiłam (do ręki dostałam) w zeszłym roku niecałe 7 tyś
                                  zł. Niewiele, prawda ? Wychodzi 580 zł miesięcznie.
                                  Dostanę od US cały podatek, który został za mnie zapłacony. Jakieś 80% ulgi
                                  prorodzinnej lub połowa ulgi+ kwota wolna od podatku, jak kto woli.

Dlaczego miałabym dostać od państwa więcej niż to, co byłabym w stanie wydać na
                                  dziecko przy takich zarobkach ? (gdybym utrzymywała rodzinę sama) ?
                                • virtual_moth Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 11:48
                                  guderianka napisała:

> Nie, sprawy samotnych matek nie interesują mnie najbardziej bo nie
                                  > jestem samotną matką.

Och, mój bład. Myślałam, że przyszłego moderaotra Samodzielnej Mamy ten punkt widzenia zaiteresujewink

Dziewczyny tu już ładnie wyłożyły czym jest ulga podatkowa, więc tylko dalej odniosę się do tego, że "biedni znowu NIC nie dostaną" na przykładze samotnych matek.
                                  Porównałam sytuacje hipotetycznych samotnych matek nie tylko dlatego, że temat powinien być Ci bliski (jak i mnie), ale też dlatego - i przede wszystkim - bo bardziej zamożna matka i mniej zamożna matka ma w życiu PODOBNIE CIĘŻKO. Jedna sobie tylko radzi lepiej od drugiej, za co jest KARANA zerową pomocą państwa, MIMO że NADAL jest jej ciężko. Ten tysiak więcej który dzieli ją od szeroko rozumianej pomocy państwa jest NICZYM, kroplą w morzu potrzeb. Nadal musi sama radzic sobie ze wszystkim, często będąc bardziej urobiona od biedniejszej matki (bo zwykle więcej zarabia - więcej pracuje).

No i taka samotna matka, raz w koncu "nagrodzona" ulgą podatkową (czyli oddaje państwu mniej ZAROBIONYCH PRZEZ SIEBIE PIENIĘDZY) wchodzi na forum i czyta, że biedni znowu NIC nie dostali. Nóż w kieszeni się otwiera.
                                  • guderianka Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 15:04
                                    Och, mój bład. Myślałam, że przyszłego moderaotra Samodzielnej Mamy
                                    ten punkt w
                                    > idzenia zaiteresujewink

Może interesować ale nie interesowac najbardziej. Moje życie to coś
                                    więcej niż kilka lat samotnego macierzyństwa wink

Nie kwestionuję zasadności odliczeń i-jak już pisałam w tym wątku
                                    nie raz - wyjęcia z worka tego, co się do niego włożyła
                                    Kwestionuję niesprawiedliwość w tym sensie- że nic/niewiele robi
                                    się dla tych najbardziej potrzebujących poza zatykaniem im ust
                                    zasiłkami.
                                    Źle użyłam sformułowania "uderzy w najbiedniejszych"- nie uderzy
                                    bowiem ich w kieszeń, ale zwiększy dystans jaki jest między nimi
                                    a "bogatymi"
                                    • elza78 Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 17:57
                                      guderianka, puki co zasilki na menelstwo uderzaja po kieszeni tych ktorzy
                                      uczciwie pracuja i odprowadzaja podatki, ja nie pisze tu o samotnych matkach
                                      ktorym sie nie powiodlo w zyciu czy ludziach ktorzy popadli w biede z przypadku
                                      tylko o menelach ktorzy od zarania dziejow zyja z socjalu od pokolen i ich
                                      dzieci wychowane na naszych zasilkach tez beda menelami i beda robic nastepne
                                      dzieci ktore beda zerowac na panstwie i podatkach ktore do kasy odprowadzamy my...
                                      sorry, ale ja nie mam ochoty sponsorowac obywateli dziesiatej kategorii ktorzy
                                      tylko czekaja w okolicach pierwszego każdego miesiaca na zasilek zeby go
                                      przechlac, zasilek z mojej- naszej (bo takze twojej jak mniemam) kasy ktora
                                      moglaby zamiast na tych ludzi isc na chocby sluzbe zdrowia...
                                      na ludzi ktorzy znaczaco przyczyniaja sie do przestepczosci i generalnie
                                      utrudniaja swoim zachowaniem zycie tym ktorzy i tak loza kase na to aby oni
                                      mogli lezec sobie dupa do gory na sloneczku w jakims smietniku i popijac dykte...

ulga prorodzinna nie pozwala takim wlasnie ludziom korzystac z przywilejow
                                      zwiazanych z posiadaniem dzieci - i bardzo dobrze to trafiona inwestycja w tych
                                      ktorzy kiedys nie beda na utrzymaniu panstwa tak jak ich menelscy rodzice.

Prawda jest ze mozna bylo to wszystko skonstruowac tak aby i samotne matki i
                                      rodziny zastepcze tez skorzystaly z tego tytulu, ale "jeszcze sie taki nei
                                      urodzil co by wszystkim dogodzil..."
                                      • guderianka Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 07.03.08, 09:41
                                        Elza-masz rację
                                        Sposobem na menelstwo byłaby zamiana zasiłków dawanych do łapy na
                                        inną formę pomocy
                                        • elza78 Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 07.03.08, 12:25
                                          guderianka tez o tym kiedys pisalam, ze szczepienia dla dzieci te lepsze
                                          fundowane przez panstwo, pieluchy czy jakas inna nie wprost forma pomocy dla
                                          dzieciakow, ale polak potrafi wierz mi ze menel zrobi wszystko zeby skombinowac
                                          na wode nawet szczepionke dla dziecka opyli...
                                          • guderianka Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 07.03.08, 12:51
                                            wiem-ale idąc takim tokiem rozumowania można dojść do wniosku że
                                            meneli trzeba eksterminowac.
                                            Myślisz że menelom podoba sie menelstwo? Owszem, są jednostki
                                            totalnie aspołeczne na których nie ma żadnego "lekarstwa". Ale wielu
                                            ludzi stacza się w wyniku rodzinnych tragedii, zbiegów okoliczności,
                                            samotności, kradziezy, podpaleń itp
                                            • elza78 Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 07.03.08, 12:58
                                              wiesz, z ta eksterminacja to przesada, mnie chodzi o to aby ich nie mobilizowac
                                              do mnozenia sie jak kroliki - znajomy policjant mi opowiadal jaka to zajebista
                                              radosc na melinie jest teraz jak sie dzieciak rodzi - cala dzielnica nawalona
                                              przez miesiac chodzi za kase z becikowego - i wtedy w jednym momencie mi
                                              przeszedl entuzjazm do inicjatyw typu becikowe...
                                              zeby byl jakis sensowny sposob aby pomoc tym dzieciakom ktore sobie starych nie
                                              wybieraly ale tak, zeby rodzice nie mogli polozyc lapy na tym co dziecko od
                                              panstwa dostaje...
                                              • guderianka Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 07.03.08, 13:25
                                                Tylko że to wymaga zmian na wielu poziomach-i polityki społecznej i
                                                socjalnej, i pod względem ekonomcznym, oświatowym i...co
                                                najtrudniejsze mentalnym. Potrzebne jest wdrażanie długofalowego
                                                programu "naprawczego". Jest to cholernie trudne-może wręcz
                                                niemożliwe uncertain
                                                Środki doraźne są dobre -na pewien okres, jako pomoc czasowa-ale
                                                niestety póki co są sposobem na życie (i na picie sad )
                      • sionasble Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 09:02
                        > Idac tym tokiem myslenia - wiele 'najbiedniejszych', ktorzy nie moga
                        > calej ulgi wykorzystac, tylko oficjalnie zarabia najnizsza krajowa.

to prawda - mam nadzieję, że efektem ubocznym tej ulgi będzie zmniejszenie
                        szarej strefy. choć z drugiiej strony to nie wiem czy to dobrze ...
          • sionasble Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 08:39
            cóż - nie da się zaprzeczyć, że jednak ze społecznego punktu widzenia uderza. po
            prostu więcej zarabiające rodziny dostaną zwrot bop mają z czego, najbiedniejsze
            nie - co jeszcze zwiększy różnice między nimi
            • e_r_i_n Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 08:42
              Przepraszam, jakie to jest 'uderzenie w najbiedniejszych'?
              Ja rozumiem, jakby doplacac musieli - tak dostaną tyle podatku, ile
              zaplacili, czyli wyjda na zero. Lepiej zarabiajacy zazwyczaj tak czy
              siak jakis podatek zaplaca.
              • sionasble Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 08:46
                no oczywiście z czysto matematycznego punktu widzenia masz rację. niemniej
                jednak zwiększy to różnicę w dochodzie między najbiedniejszymi a resztą w skali
                roku.

ps. jestem raczej liberałem
                • e_r_i_n Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 08:53
                  Nie trafia do mnie taka argumentacja. A roznica jest niwelowana
                  chociazby zasilkami (w roznym stopniu, ale jest).
                  • sionasble Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 14:18
                    e_r_i_n napisała:

> Nie trafia do mnie taka argumentacja. A roznica jest niwelowana
                    > chociazby zasilkami (w roznym stopniu, ale jest).

nie wiem dlaczego - ja tu nie rozważam sprawiedliwości czy niesprawiedliwości -
                    stwierdzam fakt niezaprzeczalny : dystans ekonomiczny sie zwiększy
                    • e_r_i_n Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 07.03.08, 08:47
                      sionasble napisał:

> nie wiem dlaczego - ja tu nie rozważam sprawiedliwości czy
                      > niesprawiedliwości - stwierdzam fakt niezaprzeczalny : dystans
                      > ekonomiczny sie zwiększy

Ok, jeśli to tylko stwierdzenie faktu, to się zgadzam. Zrozumiałam
                      tylko, że to dla Ciebie argument popierający tezę, że taka ulga nie
                      jest najlepszym rozwiązaniem.
                      Fakt zwiększającego się dystansu jest być może przykry, ale
                      nieunikniony. Mi się codziennie zwieksza dystans ekonomiczny do
                      państwa Kulczyków wink.
      • sionasble Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 08:11
        no nie przesadzaj - po d... dostana tak na prawdę tylko ci, którzy na papierze
        mają minimalną. moja pracownica ma 1 kpln netto i od września nazbierała 600 pln
        podatku
        • moofka Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 08:24
          sionasble napisał:

> no nie przesadzaj - po d... dostana tak na prawdę tylko ci, którzy na papierze
          > mają minimalną. moja pracownica ma 1 kpln netto i od września nazbierała 600 pl
          > n
          > podatku

i w stu procentach dostanie go z powrotem
          no jakie po dupie, bo ja czegos nie rozumiem
          to nie jest rozdawnictwo temu damy temu nie damy
          tylko kazdego wlasne zarobione i zaplacone pieniadze
          kto i ch nie zaplacic - nie dostanie ich z powrotem
          dla mnie wreszcie cos jest proste i sprawiedliwe
          jesli chodzi o pieniadze w tym glupim panstwie
      • denea Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 08:12
        Ale to jest właśnie robienie wody z mózgu. Osoby o najniższych
        dochodach wykorzystają ją w części, poza tym do nich jest adresowana
        pomoc społeczna - od lat. To był pierwszy znak, że państwo zauważa
        normalne, średnio sytuowane rodziny i ich dzieci, nie trzeba być
        Kulczykiem, żeby ulgę wykorzystać.
        • wobbler Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 08:29
          A daj spokój z pomocą społeczną...
          Zasiłek w wysokości 30 zł na osobę miesięcznie nazywasz pomocą?
          Albo nawet taki zwrot kasy za leki.Najpierw trzeba je kupić i wziąć
          rachunek.Później iść do OPS,przedstawić rachunek i czekać 2 tyg. na zwrot.
          Znam rodzinę gdzie są naprawdę chore 3 osoby.Dwie z nich na rencie,trzecia nie
          ma żadnych świadczeń.
          Ich nie stać na taki manewr ze zwrotem,bo zdechliby z głodu.Co miesiąc żebrzą
          gdzieś o pożyczkę,ale nie bardzo są chętni,żeby czekać 2 tyg na zwrot.
          A to nie takie małe pieniądze,bo na poziomie ok.700 zł/mies.
          • sionasble Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 08:34
            a żona ma codziennie kilku cwaniaków co kombinują na lekach ...
            poza tym 30 pln miesięcznie to w skali rodziny 2+1 1,1 kpln rocznie
            • wobbler Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 08:44
              Och,no zgadza się.Róznych kombinatorów jest cała masa.Kto wie czy nie większość.
              Hehe-po sąsiedzku mieszkają tacy,którym OPS kupił węgiel.Tego samego dnia
              sprzedali węgiel sąsiadowi,a pieniądze wydatkowali w pobliskim sklepie na płyny
              odurzające...
              • guderianka Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 08:48
                wobbler - miałam po sąsiedzku podobny przypadek. 400zł co miesiac na
                wegiel , przy czym rodzina mieszkała w bloku..
                • sionasble Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 08:51
                  nie ważne gdzie mieszkała - ważne gdzie miała meldunek smile - w papierach się zgadzało
              • sionasble Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 08:49
                ODKAŻAJĄCE !!!!
      • nihiru Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 08:22
        a ja bym proponowała, żeby w końcu zacząć odróżniać politykę
        socjalną od polityki prorodzinnej.

i co to w ogóle znaczy "najbogatsi"? podobno (pewności nie mam)
        drugi i trzeci próg podatkowy płaci mniej niż 10% społeczeństwa.
        Z pensją ledwie wystarczającą na ratę kredytu i codzienne życie (o
        urlopie już nie ma mowy) już wpadam w drugi próg. i co? już
        jestem "bogata"?
        • guderianka Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 08:25
          nihiru-jesteś samowystarczalna, znaczy się średniozamożna wink
          A najbogatsi czy też "najbogatsi" mają sposoby by uciekać z wyższych
          progów podatkowych do niższych (zwłaszcza przedsiębiorcy )
          • nihiru Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 09:58
            > A najbogatsi czy też "najbogatsi" mają sposoby by uciekać z
            wyższych progów podatkowych do niższych (zwłaszcza przedsiębiorcy)

owszem, są sposoby żeby obniżać wysokość podatków, ale bez przesady.
            grazyna kulczyk z pewnością nie płaci pierwszej stawki podatkowejsmile

ale nie o to chodzi. celem polityki prorodzinnej nie jest
            wyrównywanie szans ani pomoc najuboższym, tylko zwiększanie ilości
            przyszłych podatników.

poza tym to nie jest tak, że państwo wyjmuje ze swojej kieszeni i
            daje. ulga polega na tym, żeby ludzie swoje zarobione pieniądze
            wydawali na swoje dzieci, a nie musieli je oddawać do kasy
            państwowej. jak ktoś nie zarabia, to i tak nie wydaje - ani na swoje
            dzieci, ani na państwo.
            a do pomocy ubogim są inne narzędzia.
            • guderianka Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 10:03
              ale nie o to chodzi. celem polityki prorodzinnej nie jest
              > wyrównywanie szans ani pomoc najuboższym, tylko zwiększanie ilości
              > przyszłych podatników.

Cele polityki prorodzinnej :
              pomoc rodzinom w uzyskaniu samodzielności finansowej,
              poprawa warunków mieszkaniowych ludności,
              przygotowanie dzieci i młodzieży do pełnienia funkcji rodzinnych i
              społecznych,
              zahamowanie istniejących negatywnych trendów w rozwoju ludności i
              poprawa sytuacji demograficznej.
              • nihiru Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 10:20
                chyba nie oczekiwałaś że w oficjalnej publikacji zostanie napisane:

"no dobra frajerzy, płacicie nam kupę kasy, ale kiedyś umrzecie, a
                my musimy zadbać o stałe zasilanie naszego żłobu. dlatego część
                tego, co teraz wydajecie na nas, możecie wydać na swoje dzieci, a my
                to sobie odbijemy na nich w przyszlości."

smile)))))))
        • sionasble Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 08:32
          jest jeszcze lepiej smile 6% ma zarobki wynoszące 2 średnie krajowe lub więcej, z
          czego 90 % to przedział 2 do 3 średnich suspicious
      • przeciwcialo Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 08:42
        Najbiedniejsi dostana zasiłki. Niech policzą ile rocznie dostaja. A
        potem niech się burzą.
        • guderianka Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 08:44
          Dziecko bogatszego dostaje pensję (rodzic)
          Dziecko biednego zasiłek (rodzic )
          Dziecko bogatego ma ulgę (bo rodzic płacił podatki -więc dostaje
          zwrot części pensji i git )
          Dziecko biednego nie dostaje już nic

Oczywiście problem jest głębszy -nie można ujmowac go tak
          schematycznie. Jednak przepaść między tymi bogatszymi a tymi
          biednymi będzie się jeszcze pogłębiać. Biedny nie wypracował sobie
          podatku-lub wypracował go za mało- i widzi figę z makiem.
          • e_r_i_n Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 08:50
            Sprawiedliwe moze byłoby, gdyby ten 'bogaty' (umowmy sie, aby
            wykorzystac cała ulge wystarczy zarobiac 1800 zł bturoo, czyli
            krezusem sie nie jest) oddał ten tysiac z hakiem biednemu?
            Rownosc wobec prawa, ale tylko kiedy nam to pasuje?
            • guderianka Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 08:52
              To twoje słowa
              • e_r_i_n Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 08:54
                Przepraszam - co 'to moje slowa'?
                • guderianka Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 08:57
                  Sprawiedliwe moze byłoby, gdyby ten 'bogaty' (umowmy sie, aby
                  wykorzystac cała ulge wystarczy zarobiac 1800 zł bturoo, czyli
                  krezusem sie nie jest) oddał ten tysiac z hakiem biednemu?
                  Rownosc wobec prawa, ale tylko kiedy nam to pasuje?

To są twoje słowa, jak tak nigdzie nie napisałam
                  • e_r_i_n Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 08:59
                    Ja ZADAŁAM PYTANIE. Piszesz, ze niesprawiedliwe, bo
                    dziecko 'bogatego' ma i pensje, i ulge. No ma, jego rodzic na to
                    ZAPRACOWAŁ. Co w tym niesprawiedliwego?
                    • guderianka Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 09:02
                      Erin -przeczytaj co napisałam jeszcze raz. Odniosłaś się do tej
                      mojej wypowiedzi :

Dziecko bogatszego dostaje pensję (rodzic)
                      Dziecko biednego zasiłek (rodzic )
                      Dziecko bogatego ma ulgę (bo rodzic płacił podatki -więc dostaje
                      zwrot części pensji i git )
                      Dziecko biednego nie dostaje już nic

Oczywiście problem jest głębszy -nie można ujmowac go tak
                      schematycznie. Jednak przepaść między tymi bogatszymi a tymi
                      biednymi będzie się jeszcze pogłębiać. Biedny nie wypracował sobie
                      podatku-lub wypracował go za mało- i widzi figę z makiem.

Napisałam, że dziecko bogatego ma pensję i ulgę i dodałam "i git"
                      Napisałam też, że tym samym nic już nie proponuje się biednemu, i że
                      jest to niesprawiedliwie nie w sensie rozliczeniowym ale w sensie
                      społecznym bo problem jest głębszy
                      • e_r_i_n Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 09:05
                        guderianka napisała:

> Napisałam też, że tym samym nic już nie proponuje się biednemu, i
                        > że jest to niesprawiedliwie nie w sensie rozliczeniowym ale w
                        > sensie społecznym bo problem jest głębszy

Ulgi podatkowe zawsze sa uzaleznione od tego, ile podatku sie
                        zaplacilo. Dlatego nie zgodze sie, ze w sensie spolecznym jest to
                        niesprawiedliwe - kazdy ma takie samo prawo skorzystania z ulgi.
                        Wystarczy, ze ma dziecko. A ze skorzysta w roznym zakresie - fakt.
                        Zalezny w przewazajacym stopniu od samego zainteresowanego.
                        • guderianka Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 09:08
                          Zgadzam się-wszystko na zasadzie "wkładasz do worka więc wyciągasz"
                          Ale jeśli nie wkładasz do worka to..dostajesz po łapach

Ulga -jako ulga skierowana do pewnej grupy jest w porządku
                          Ulga -jako kolejny przywilej w stronę "bogatych" i brak
                          jakiegokolwiek rozwiązania dla biednych-nie jest w porządku

Matematycznie wszystko się zgadza
                          Ale pomoc nadal jest skierowana do jednych--> nic nie dając drugim
                          • e_r_i_n Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 09:11
                            Dokonujesz podstawowego bledu w zalozeniach - twierdzisz, ze ulga
                            jest skierowana tylko do niektorych. Nie! Jest skierowana do
                            WSZYSTKICH posiadających dzieci.
                            Na tej zasadzie ja powinnam protestowac, bo nie skorzystam z ulgi
                            odsetkowej. Albo z remontowej. Bo nie remontuje i nie wzielam
                            kredytu na mieszkanie w odpowiednim momencie.
                          • moofka Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 09:14
                            guderianka napisała:

> Zgadzam się-wszystko na zasadzie "wkładasz do worka więc wyciągasz"
                            > Ale jeśli nie wkładasz do worka to..dostajesz po łapach
                            >
                            > Ulga -jako ulga skierowana do pewnej grupy jest w porządku
                            > Ulga -jako kolejny przywilej w stronę "bogatych" i brak
                            > jakiegokolwiek rozwiązania dla biednych-nie jest w porządku
                            >

bledem jest w ogole dzielenie na "biednych" i "bogatych"
                            podatnik jest podatnik
                            jest cala masa inncyh ulg
                            ja na przyklad sobie jeszcze internet odliczam
                            czy ustawodawca mial sie glowic jak zrekompensowac ten fakt ludziom, ktorzy
                            komputera nie mają?

a rownosc podatkowa jest - kazdy je placi tongue_out
                            w zaleznosci od sytuacji zyciowej, z roznych ulg moze korzystac
                            ja nie moge rozliczyc sie wraz z dzieckiem, na preferencyjnych zasadach jak
                            samotni rodzice, bo mam meza
                            w rezultacie place wiecej podatku
                            krzywda?
                            kolega odlicza ulge odstekowa
                            jak nie, bo nie mam kredytu bankowego
                            uderza to we mnie?
                            mam zdrowe dziecko, z co Bogu codziennie dziekuje
                            nie korzystam z ulg na rehabilitacje niepelnosprawnego
                            krzywda?
                            kompletnie idiotyczna argumentacja guderianko, z calą sympatia, o tych biednych
                            i bogatych
                            fiskus i podatki to nie opieka spoleczna
                            • guderianka Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 09:19
                              Może i macie rację ?
                              Popiszcie jeszcze trochę to może się nauczę
                          • jowita771 Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 07.03.08, 12:17
                            guderianka napisała:

> Zgadzam się-wszystko na zasadzie "wkładasz do worka więc wyciągasz"
                            > Ale jeśli nie wkładasz do worka to..dostajesz po łapach

i słusznie, bo udziały w worku nmają ci, którzy do niego włożyli.
                            >
                            > Ulga -jako ulga skierowana do pewnej grupy jest w porządku
                            > Ulga -jako kolejny przywilej w stronę "bogatych" i brak
                            > jakiegokolwiek rozwiązania dla biednych-nie jest w porządku

ulga podatkowa to nie zasiłek.

> Matematycznie wszystko się zgadza
                            > Ale pomoc nadal jest skierowana do jednych--> nic nie dając drugim

to nie jest na zasadzie dawania. państwo oddaje część pieniędzy. co ma oddać
                            komuś, kto najpierw nie dał?
          • przeciwcialo Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 09:17
            No a co powiesz na te sytuacje. Jestem na urlopie wychowawczym.
            Przekraczamy magiczny próg o ok. 50 zł na głowe. W zwiazku z tym
            urlop mam bezpłatny. Mam 3 dzieci. Żyjemy z tego co zarobi maz- wiem
            że sytuacja sie za rok zmieni. Ale. Gdyby nie te 250 zł to
            dostawałabym od państwa ok. 600 zł miesiecznie. Policz to razy 12
            mcy. Odlicz naszą nadwyzke ponad próg tez razy 12 mcy. I co?
            Wychodzi ze zostaje ponad 4 tys róznicy. A mozemy odliczyc 3300 z
            groszami. I wychodzi że matka "biedniejsza" o 250 zł miesiecznie
            wyciagnie więcej z worka zasiłkowego niż ja z podatku zapłaconego
            przez meza.
            • guderianka Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 09:23

przeciwciało - I wychodzi że matka "biedniejsza" o 250 zł
              miesiecznie
              wyciagnie więcej z worka zasiłkowego niż ja z podatku zapłaconego
              przez meza.

więc?

"Istoty ludzkie spędzają życie w labiryntach. Kiedy wychodzą i nie
              mogą znaleźć nowego labiryntu, budują go. Czy to jest pasja
              poddawania się próbom" ?
              • przeciwcialo Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 09:35
                Nie rozumiem uwag jak to ulga na dzieci uderza w tych biedniejszych.
                Bo zasiłkowa rodzina dostanie o tysiac wiecej niz nam zwróca.
                No i kto ma mniej?
                • guderianka Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 09:36
                  A próbowałaś liczyć dochód całkowity rodziny "zasiłkowej"i
                  rodziny "nie zasiłkowej"?
                  • moofka Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 09:41
                    guderianka napisała:

> A próbowałaś liczyć dochód całkowity rodziny "zasiłkowej"i
                    > rodziny "nie zasiłkowej"?

wiadomo, ze zasilkowa mam mniej niz pracujaca
                    ale co z tego wynika
                    kto ma z wlasnej kieszeni nierownosci wyrownac?
                    • guderianka Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 09:51
                      Nie mówię o wyrównaniu-i o tym kto ma to zrobić ( dlaczego ktoś ma w
                      ogóle coś dawać po to tylko by wyrównać (dawać w sensie materialnym )
                      Przeciwciało sama poruszyła kwestię : "NO i kto ma mniej ?"
          • asia_i_p Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 10:14
            Racja, tylko że to właśnie o to chodzi. Żeby zaradność i płacenie
            podatków opłacały się bardziej niż siedzenie na garnuszku u państwa.
            Jeżeli zrobimy inaczej, państwo nie pociągnie wszystkich amatorów
            socjału.
            Wiem, że część uboższysz jest uboższa z przyczyn od siebie
            niezależnych. Ale nie wiem, czy najlepszym sposobem pomożenia im
            jest "wyrównywanie szans", które odbiera finansową motywację do
            zaradności.
            To co ty nie wprost postulujesz, to jest ostatnia faza komunizmu -
            od każdego według jego możliwości, każdemu według jego potrzeb. Z
            tego co wiem, to to się jeszcze nigdzie nie udało.

• intuicja77 Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 08:30
      biedni rolnicy.....tak ich krzywdzą . Renty strukturalne , Krus , paliwo
      rolnicze....Biedaczyska.
    • escribir To własnie pierwsza sprawiedliwa ulga! 06.03.08, 09:03
      Wyjmujesz tyle ile włożyłeś.

A najbogatsi mają ulge z d... bo najczęściej mają własną działalność
      opodatkowana liniowo.

Wielkie "halo" się zrobiło. Tylko dlaczego tego "halo" nie było np. wtedy kiedy
      można było odliczać prywatne leczenie czy chociażby remontówkę. Przecież to też
      było niesprawiedliwe społecznie!
    • pati986 Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 09:07
      Jakie zasiłki??!!!
      Zatrudniona na pół etatu-zarabiam 500 zł brutto. Żadne pieniądze mi
      nie przysługują, żaden zwrot. Zasiłku nie biorę, bo pieniądze
      śmieszne, i uważam, że są bardziej potrzebujący, a nakarmić córkę
      mam za co.
      Nie wszyscy od razu korzystają z każdej okazji-ja nie mogę liczyć na
      zwrot, bo za mało zarabiałam, tata mojej córki nie może liczyć na
      zwrot, bo prowadzi własną działalność-w teorii bogacz-w praktyce,
      kredyty, a pieniądze są w towarze-ten tysiac złotych naprawdę by
      pomógł...
      • gaja78 Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 11:21
        pati986 napisała:

> Jakie zasiłki??!!!
        > Zatrudniona na pół etatu-zarabiam 500 zł brutto. Żadne pieniądze mi
        > nie przysługują, żaden zwrot. Zasiłku nie biorę, bo pieniądze
        > śmieszne, i uważam, że są bardziej potrzebujący, a nakarmić córkę
        > mam za co.
        > Nie wszyscy od razu korzystają z każdej okazji-ja nie mogę liczyć na
        > zwrot, bo za mało zarabiałam, tata mojej córki nie może liczyć na
        > zwrot, bo prowadzi własną działalność

Ale zwrot czego ? Tak fizycznie ?
    • virtual_moth Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 09:29
      Nareszcie ktos cos zrobił dla drobnych ciułaczy nie łapiących się na zasiłki rodzinne, zaliczki alimantacyjne i inne świadczenia.
      NIKT NIC NIKOMU NIE ZABIERA.
    • jusytka jest sprawiedliwa 06.03.08, 09:44
      To nie jest zapomoga tylko ulga podatkowa, a jak wiadomo, by skorzystać z ulgi
      trzeba płacić podatki, by było z czego odpisywać.
    • madziaaaa wczoraj była u mnie sąsiadka 06.03.08, 09:45
      pytając jak to jest z tą ulgą. Koleżanka poprosila ją o pomoc w rozliczeniu.
      Koleżanka jest po rozwodzie ,ma 3 dzieci(p-le, gimnazjum, liceum). Minimalna pensja.
      Podobno nie może odliczyć sobie tej ulgi na dzieci, bo ma po prostu za mały
      dochód....
      I to ma być prorodzinne państwo?
      • przeciwcialo Re: wczoraj była u mnie sąsiadka 06.03.08, 09:51
        No ale pani ma pewnie alimenty albo zaliczki alimentacyjne, zasiłki
        rdzinne, wyprawki do szkoły, dodatek za wielodzietność, dopłate do
        czynszu itp, itd. Zasiłki do dochodu sie nie licza, podatków sie za
        nnie nie odprowadza a sa.
        • guderianka dochód 06.03.08, 09:52
          Do dochodu nie wlicza się TYLKO zasiłek pielęgnacyjny
          • e_r_i_n Re: dochód 06.03.08, 10:04
            Alimenty na dzieci tez nie.
            • guderianka Re: dochód 06.03.08, 10:08
              Alimenty na dzieci wliczają się do dochodu-przy staraniach o zasiłek
              rodzinny
              • e_r_i_n Re: dochód 06.03.08, 10:09
                Mowimy o podatkach.
                • guderianka Re: dochód 06.03.08, 10:10
                  Aha
                  To tak
        • wieczna-gosia Re: wczoraj była u mnie sąsiadka 06.03.08, 09:56
          przeciwcialo dodatku za wielodzietnosc nie ma juz od jakiegos czasu- no chyba ze
          sie zgapilam smile

Miasto stoleczne stawia mi bilety dla dzieci (od 5 dzieci stawia)tez sie
          zorientowalam dopiero w zeszlym roku smile
          • przeciwcialo Re: wczoraj była u mnie sąsiadka 06.03.08, 09:58
            Gosia, jest. To bodajże 90 zł od trzeciego w góre. Nie słyszałam
            żeby go zniesli.
            • wieczna-gosia Re: wczoraj była u mnie sąsiadka 06.03.08, 10:05
              o kurcze trzebaby skok na kase zrobic, na kieszonkowe bedzie.... (jak bylo
              jeszcze rodzinne, to pamietam ze dawalam dzieciom kieszonkowe w wysokosci
              rodzinnego na glowe smile
      • wieczna-gosia Re: wczoraj była u mnie sąsiadka 06.03.08, 09:54
        nie no- jak ma dochod to moze sobie odliczyc- nie odliczy sobie calej, ale nie
        zaplaci w ogole podatku- to jest malo? Ludzie czy wam sie w glowach
        poprzewracalo? To przypomne ze chwalona za socjal Anglia KAZDEMU dziecko daje
        owszem, ale kilkanascie funtow tygodniowo- sprawdzalam mniej wiecej to koszt
        szkolnych lunchow, albo zajec po lekcjach. A reszta ulg jest jedna sorry bardzo
        sprzezona z zatrudnieniem i w dodatku nie od pierwszego miesiaca pracy.
    • wieczna-gosia Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 09:50
      no wiec ja uwazam ze pomimo tego ze rodzice zastepczy dostaja kase od panstwa-
      ulge powinni miec. Bo oni jej nie dostaja lecz zarabiaja- panstwo ich zatrudnia
      placac im- no tak wyszlo- za wychowywanie dzieci. W to wchodza tez dzieci z
      rodzinnych domow dziecka- to sa dzieciaki o nieustalonej sytuacji, rodzice
      niepozbawieni praw rodzicielskich itd i uwazam ze im sie nalezy.
      Ulga jak kazda ulga jest niesprawiedliwa spolecznie, ale nareszcie przedmiotem
      niesprawiedliwosci nie sa ci co zarabiaja. No przykro mi ze kobieta zarabiajaca
      mniej niz 1800 brutto nie odliczy ulgi w calosci, ale z drugiej strony- w ogole
      nie zaplaci panstwu. Czyli odliczajac skladki- dostanie tyle ile zarobila w
      danym roku. Czyli umowmy sie- robi jej to roznice, fiskus uznaje jej wklad w
      spoleczenstwo i nic jej nie wyrywa. A taka wieczna np. zarabia wiecej, ale i
      wklad w nowych obywateli ma wiekszy, a fiskus jej odda owszem, ale nie wszystko-
      gdzie tu sprawiedliwosc ja sie pytam??? no nie oczywiscie zartuje- guderianko
      zauwaz ze ulga podatkowa nie ma na celu dolozenia ci tego, czego nie zarobilas
      tylko oddanie tego co de facto zarobilas. Jedni zarabiaja mniej inni wiecej, to
      jest niesprawiedliwe spolecznie, ale powiedzmy ze ten punkt widzenia juz nami
      rzadzil w przeszlosci i nadal sie przebija i nigdzie nas to nie zaprowadzilo.
      • guderianka Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 09:58
        wieczna-ale ja się z tym zgadzam- pisałam już o wkładaniu i
        wyjmowaniu z worka

Chodzi mi o to, że powstało znowu coś co jest fajne dla jednych a
        nic nie zostało stworzone dla tych drugich. Biedni w Polsce stają
        sie coraz biedniejsi, bo nikt sie nimi nie zajmuje, nic się dla nich
        nie robi. Najłatwiej dac zasiłek, węgiel i coś tam jeszcze i
        mysleć , ze zrobiło sie coś dla ubogich.
        • przeciwcialo Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 10:01
          To niech biedni ida do pracy. Pracodawcy błagaja o ręce do pracy.
          No ale pewnie niektórym nie opłaci się iść do pracy i rano wstawac.
        • e_r_i_n Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 10:08
          guderianka napisała:

> Biedni w Polsce stają sie coraz biedniejsi, bo nikt sie nimi nie
          > zajmuje, nic się dla nich nie robi.

Jasne, jeszcze się im dokłada.
          Nie przesadzajmy, bardzo prosze.
          Kiedy w końcu ludzie zrozumieją, że to ONI przede wszystkim
          powinni 'coś dla siebie zrobic'?
          • guderianka Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 10:13
            Erin-ubóstwo jest patologią społeczną i tak jak inne patologie
            wymaga pomocy od państwa. Nie można ICH zostawić samych sobie
            (ubogich, alkoholików, bezrobotnych i in)
            • gaja78 Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 11:31
              guderianka napisała:

> Erin-ubóstwo jest patologią społeczną i tak jak inne patologie
              > wymaga pomocy od państwa. Nie można ICH zostawić samych sobie
              > (ubogich, alkoholików, bezrobotnych i in)

Ja myślę, że pomóc należy dzieciom żyjącym w tych patologiach. Bo one niczemu
              winne nie są i za zaistniałą sytuację odpowiedzialne też nie są.
              Tylko, że ta ulga prorodzinna prawdopodobnie tylko w niewielu rodzinach o
              których piszesz zostałaby wydana na dziecko. W rezultacie byłoby to
              dofinansowanie dorosłych (odpowiedzialnych za swoją życiową sytuację).

Jestem za tym, by dzieciom z ubogich rodzin jakoś rekompensować brak ulgi
              prorodzinnej. Na przykład w formie finansowania obiadów w szkole , podręczników
              czy butów i spodni na zimę.
              Wiem, że takie rzeczy istnieją, znam rodziny, w których dzieci otrzymują taką
              pomoc. Ale nie wiem czy to nie zależy przypadkiem od miasta/gminy/województwa, itd.

Ja się z tobą zgadzam Guderianko właśnie z tego punktu widzenia. Ale niech ta
              rekompensata trafia bezpośrednio do dzieci, nie przechodzi przez ręce rodziców.
              Wielu z nich wyda pieniądze na dzieci, nie przeczę, ale niestety nie wszyscy. I
              ci nie wszyscy - śmiem przypuszczać - stanowią całkiem spory odsetek.
              • guderianka Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 15:05
                Gaju -zgadzam się. Tylko żeby tak było trzeba coś w tym kierunku
                robić. A się nie robi uncertain
                • gaja78 Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 15:29
                  guderianka napisała:

> Gaju -zgadzam się. Tylko żeby tak było trzeba coś w tym kierunku
                  > robić. A się nie robi uncertain

Tzn. w ogóle coś się robi, bo znam rodziny, które taką pomoc otrzymują. Ale
                  prawdopodobnie jest to organizowane na szczeblu lokalnym, tego nie wiem. Tak
                  więc zgadzam się, że należałoby coś zrobić - "ustandaryzować" takie akcje i
                  rozciągnąć na cały kraj.
        • nihiru Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 10:11
          > nic nie zostało stworzone dla tych drugich. Biedni w Polsce stają
          > sie coraz biedniejsi, bo nikt sie nimi nie zajmuje, nic się dla
          nich
          > nie robi. Najłatwiej dac zasiłek, węgiel i coś tam jeszcze i
          > mysleć , ze zrobiło sie coś dla ubogich.

a co jeszcze - wg Ciebie - należałoby zrobić?

w latach bodajże 80-tych robiono badania na temat skutków polityki
          socjalnej: zasiłków, programów pomocowych itp. i co się okazało? w
          państwach gdzie taka polityka była prowadzona - ilośc ubogich
          WZRASTAŁA, a w państwach gdzie ubodzy musieli sobie radzić sami -
          ich ilość malała. wniosek? obywatelu - zrób sobie dobrze sam (a nie
          czekaj aż Ci spadnie z nieba).
          • guderianka Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 10:14
            Tutaj chyba chodzi bardziej o podarowanie "wędki" zamiast "ryby"
            • nihiru Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 10:32
              a właśnie że nie! sama ze zdumieniem czytałam te opracowania, bo
              wynikało z nich, że ani "wędka", ani "ryba" nie powoduje
              zmniejszenia ubóstwa. najlepsze skutki daje taka kultura społeczna,
              w której najbardziej ceni przedsiębiorczość i pracę.

poza tym nie uważam, żeby ubóstwo było patologią, z którą państwo
              powinno walczyć. przy czym "ubóstwo" to nie to samo co "skrajna
              bieda"
        • burza4 Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 12:33
          guderianka napisała:

> Chodzi mi o to, że powstało znowu coś co jest fajne dla jednych a
          > nic nie zostało stworzone dla tych drugich. Biedni w Polsce stają
          > sie coraz biedniejsi, bo nikt sie nimi nie zajmuje, nic się dla
          nich > nie robi. Najłatwiej dac zasiłek, węgiel i coś tam jeszcze i
          > mysleć , ze zrobiło sie coś dla ubogich.

Guderianko - a może by tak wreszcie skończyć z idiotyzmem, że to
          ktoś coś ma robić dla ubogich? może by wreszcie zacząc mówić głośno
          i otwarcie o tym, że każdy jest kowalem własnego losu i jak sobie
          pościelesz tak się wyśpisz?

niech może biedni wreszcie coś zrobią ze sobą, a nie wiecznie stoją
          z wyciągniętą ręką. Czy ktoś im broni uczyć się, rozwijać, a w
          rezultacie lepiej zarabiać? czy sprawiedliwe jest, żeby ktoś, kto
          kosztem wielu wyrzeczeń kończył studia, opłacał sobie kursy i
          pracował np. po 14 godzin na dobę - zamiast poprawiać byt swojej
          rodzinie miał oddawać swoje pieniądze komuś, kto się przesadnie nie
          wysila?
          • nenia1 Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 13:11
            Pomoc biednym to nie idiotyzm!!!

Najcześciej jednak panuje stereotyp, że biedny to pijak i leń,
            który przepija otrzymane pieniądze, czyli sam sobie winien.
            Kolejnym stereotypem jest przekonanie, że każdy jest kowalem
            własnego losu. To uproszczenia.

Zjawisko biedy jest o wiele bardziej złożone.

I niestety, ale ubóstwo i bieda uderza głównie w dzieci.
            To one są niedożywione, osiagają gorsze wyniki w nauce,
            mają gorszą opiekę medyczną itd.
            Czy dziecko, które urodzi się w rodzinie mającej środki finansowe
            na dobre jedzenie, dodatkowe zajęcia edukacyjne, korepetycje itd., ma takie same szanse jak dziecko z biednej rodziny, czy jednak znacznie większe?
            Jest takim samym kowalem własnego losu i samo sobie ścieli?
            Te dzieci nalezy zostawić samymi sobie, bo ich "winą" jest
            to że urodziły się w biednej rodzinie?

• burza4 Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 13:27
              nenia, urodziłam się w przeciętnej rodzinie robotniczej, w której
              się nie przelewało, dorastałam wśród ludzi bez wykształcenia.
              Powinnam miec przerąbane i być skazana na powielania ich losu?
              szanse miałam mniejsze niż moja przyjaciółka z zamożnego domu - a
              jednak teraz ja jestem w znacznie lepszej sytuacji niż ona.

każdy ma szansę - a jak je wykorzystuje to już od niego zależy.

miałam koleżankę, klepali biedę, oboje po zawodówkach, rodziny
              nieomal patologiczne - aż w końcu ona się ocknęła, korzystając z
              kursów oferowanych przez urząd zatrudnienia podniosła swoje
              kwalifikacje, skończyła kurs księgowości - i przędzie znacznie
              lepiej. Tylko że ona chciała coś zrobić ze swoim życiem, wysiliła
              się trochę.

wywodzenie się z biednej rodziny nie determinuje twojej przyszłości.
              Tyle, że trochę ciężej jest osiągnąć stabilizację. Ale to nadal jest
              w zasięgu możliwości.

Trudno żeby państwo w ogóle wyręczało ludzi we wszystkim, bo tacy
              biedni.

• nenia1 Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 14:12
                Jeśli będziemy rozmawiać o jednostkowych przykładach
                znanych nam z zycia, to wierz mi do kazdej sytuacji można
                znaleść adekwatny przykład. I ja nie pisze o dzieciach z rodzin
                robotniczych, gdzie się nie przelewało.
                Piszę o dzieciach, które nie mają co jeść, często pracują zeby
                utrzymać młodsze rodzeństwo, czy nawet rodziców, o dzieciach które
                ubostwo upokarza, o dzieciach zaniedbywanych.

Nie znasz takich dzieci? Ja jeszcze pamiętam wątek o dziecku, które było brudne, zasmarkane, biedne i większość mam siedzących przy piaskownicy odganiała je od swoich czystych i zadbanych dzieci.

Sama piszesz o kursie organizowanym przez UP dla twojej koleżanki.
                A czy to coś innego niż pomoc dla biednych?

Pracowałam kiedyś z dziećmi z rodzin patologicznych i biednych.
                Gdzie często jest przemoc, brak miłości, wykorzystywanie seksualne
                przez członków rodziny, przez własnych ojców, starszych braci.
                Z dziećmi z fobiami lękowymi, społecznymi. Gdy coś takiego spotkasz,
                przestajesz być tak pewnym tego, ze każdy jest kowalem swojego losu.

Oczywiście, że bieda to nie fatum czy klątwa.
                Należy jedank z większą ostrożnościa formułować osądy moralne biedy,
                bo niestety biedzie dodatkowo, prócz innych negatywnych zjawisk, zbyt często towarzyszy ostracym społeczny, połączony z przekonaniem o własnej wyższości.
                • mama_kotula Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 14:56
                  nenia1 napisała:

> Sama piszesz o kursie organizowanym przez UP dla twojej koleżanki.
                  > A czy to coś innego niż pomoc dla biednych?

Nenia, oczywiście, ze to jest pomoc.
                  A wiesz, że z kursów w UP korzysta ledwie ułamek zarejestrowanych?
                  I wiesz dlaczego nie chcą korzystać? Bo to wymaga od nich większego wysiłku, niż
                  udanie się do MOPSu po talon na węgiel.

Żeby coś ze sobą zrobić, trzeba jeszcze chcieć.
                  A przeważnie nie chce się tej przysłowiowej wędki, tylko od razu całą sieć ryb.
                • burza4 Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 15:14
                  to nie jest kwestia osądu moralnego, a po prostu zdrowego podejścia.
                  Pomoc społeczna powinna skupiać się na aktywowaniu zawodowym
                  biednych środowisk, a nie wręczaniu garnka z zupą. Naturalnie że z
                  punktu widzenia biednych jest ona niewystarczająca. Tylko z drugiej -
                  gdyby zaspokajała potrzeby takich rodzin, jaka byłaby motywacja do
                  podjęcia pracy, skoro ktoś daje?

kolejny przykład jak działa system: dziewczyna chorująca na raka, z
                  dwójką cięzko chorych dzieci, nie ma kasy na wykupienie leków
                  przeciwbólowych. Pomoc z MOPS jej się nie należy, bo jak stwierdziły
                  urzędniczki - mąz pracuje, nie pije, nie bije, w maleńkim mieszkaniu
                  czyściutko, ma luksusy takie jak lodówka czy telewizor. Taką pomoc
                  dostaje za to bez problemu rodzina pijusów zza ściany.

reasumując - państwo w obecnym modelu promuje nicnierobienie, to nie
                  biedni, ale ci którzy się starają, którzy kosztem wyrzeczeń sami
                  chcą poprawić byt swojej rodzinie - są za to karani finansowo, czy
                  to przez to że zasiłki im sie nie należą, czy też przez to że część
                  osób uważa, że wypracowane przez nich podatki bardziej należą się
                  innym.
                  • guderianka Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 15:16
                    burza- i to mi chodzi ciągle!
          • guderianka Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 15:14
            burzo- dlaczego większość dyskutantów -w tym Ty-pod
            stwierdzeniem "zrobić coś dla kogoś " odczytuje-dać
            pieniadze/zasiłek do wyciągniętej ręki ?

Czy ktoś każe Ci, zmusza Cię lub kogokolwiek innego do dawania
            pieniędzy innym?
            • mama_kotula Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 16:53
              guderianka napisała:

> burzo- dlaczego większość dyskutantów -w tym Ty-pod
              > stwierdzeniem "zrobić coś dla kogoś " odczytuje-dać
              > pieniadze/zasiłek do wyciągniętej ręki ?

Guderianko kochana idealistko.
              Jakieś kilka lat temu gdy jeszcze mieszkałam w pięknym Lublinie, miasto nawiedziła zima stulecia.
              Brakowało rąk do odśnieżania ulic. Zatem władze miasta wpadły na pomysł pt. "zatrudnimy do odśnieżania bezrobotnych".
              Wiesz ile osób się zgłosiło do pracy, która właściwie sama do nich przyszła? Ja wiem. Zgłosiły się 4 osoby. A przyszły 2.

Już wiesz, dlaczego "zrobić coś dla kogoś" ludzie zwykli odczytywać jako - dać pieniadze/zasiłek do wyciągniętej ręki?
              Właśnie przez takie sytuacje. Bo taka pomoc nie została przyjęta. Tak samo - pisałam niżej o kursach w UP. Prawda smutna jest taka, że spora część tych "biednych" jest biedna na swoje własne leniwe życzenie uncertain
              • guderianka Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 16:57
                Kotulo- może ja faktycznie w złych czasach żyję ? sad

Ale powiedz, czy skoro tak jest to trzeba machnąć na człowieka ręką ?
                • mama_kotula Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 16:59
                  guderianka napisała:

> Kotulo- może ja faktycznie w złych czasach żyję ? sad
                  >
                  > Ale powiedz, czy skoro tak jest to trzeba machnąć na człowieka ręką ?

Ja nie mówię, że trzeba machać. Wręcz przeciwnie. Ale sama przyznasz, że coś
                  takiego jest wkurzające i zniechęcające. Do czegokolwiek.
                  • guderianka Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 17:04
                    Jest wkurzające i zniechęcające
                    Podobnie jak wiele innych rzeczy-jak 7latki jeżdzące autem, jak
                    4latki same w domu itp wink
                    • mama_kotula Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 18:01
                      guderianka napisała:

> Jest wkurzające i zniechęcające
                      > Podobnie jak wiele innych rzeczy-jak 7latki jeżdzące autem, jak
                      > 4latki same w domu itp wink

Taa... i 4-latki, które w razie pożaru spokojnie idą do cioci suspicious
                      I te miłe, przyjazne kundelki, które NIGDY nie ugryzą.
                      I to wszystko, czego KIEDYŚ NIE BYŁO!!!!
                      Widzę, że nie tylko mnie tamten wąteczek cudny siedzi w głowie wink

Pozdrawiam kiss
                      • ciociacesia i 6-cio latki gotujace obiad :) 08.03.08, 10:05
                        watek był uroczy smile
      • escribir Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 10:15
        wieczna-gosia napisała:

> no wiec ja uwazam ze pomimo tego ze rodzice zastepczy dostaja kase od panstwa-
        > ulge powinni miec. Bo oni jej nie dostaja lecz zarabiaja- panstwo ich zatrudnia
        > placac im- no tak wyszlo- za wychowywanie dzieci.

Rozumując tym torem- przedszkolanka też za swoich podopiecznych ma odliczyć ulgę????
        Rodzice zastępczy mają prawo do ulgi- na swoje własne (lub adoptowane) dzieci. A
        nie na dzieci, którymi zajmują się niejako zawodowo.
    • asia_i_p Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 10:01
      Denea, z rodzinami zastępczymi się zgadzam - duży błąd. Ale co do
      najuboższych i rolników - to jest ulga podatkowa. Nie da się zwolnić
      kogoś z podatku, jeśli go nie płaci. Można mu dać zasiłek, ale to
      będzie zasiłek, a nie ulga. Inna ustawa, inna para kaloszy.
      A co do pomagania państwa bogatym - to zadam przewrotne pytanie - a
      dlaczego raz im nie pomóc? Dlaczego raz nie ulżyć trochę tym
      zaradniejszym - albo tym uczciwszym, bo czasami płacenie podatków
      jest kwestią wyboru - którzy biorą na siebie ciężar utrzymania
      państwa i płacą podatki, także na zasiłki dla tych biedniejszych?
      Naprawdę nie trzeba być Krezusem, żeby w roku oddać państwu 1200 zł
      podatku - to jest 100 zł na miesiąc, czyli chyba minimalna krajowa
      wystarczy.
      Po urodzeniu córeczki nie było nam lekko - mąż zwijał działalność
      gospodarczą i nie miał jeszcze pracy, mi kończył się zasiłek
      macierzyński i żyliśmy z oszczędności. Nie dostaliśmy becikowego ani
      żadnych zasiłków, ponieważ mieliśmy za wysokie dochody z zeszłego
      roku - po prostu zamiast udzielać korepetycji na czarno, udzielałam
      ich legalnie, płacąc podatki. A moje koleżanki udzielały ich na
      czarno, czyli od początku miały więcej pieniędzy, po czym dodatkowo
      dostawały zasiłek, na który pieniądze poszły min. z moich podatków.
      Ta ulga jest między innymi właśnie po to - żeby uczciwe płacenie
      podatków bardziej się opłacało niż kombinowanie i praca na czarno. A
      dla tych najuboższych zlicz sumę zasiłków jaką mogą dostać w ciągu
      roku - na pewno wyniosą więcej niż ta ulga.
      • e_r_i_n Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 10:07
        asia_i_p napisała:

> Naprawdę nie trzeba być Krezusem, żeby w roku oddać państwu 1200
        > zł podatku - to jest 100 zł na miesiąc, czyli chyba minimalna
        > krajowa wystarczy.

Już pisałam - żeby skorzystać z ulgi w pełnej wysokości (zakładając
        ulgę na dziecko jako jedyną) trzeba zarobiać 1800 zł brutto
        miesięcznie. Czyli niewiele.
      • wieczna-gosia Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 10:08
        > A co do pomagania państwa bogatym - to zadam przewrotne pytanie - a
        > dlaczego raz im nie pomóc?

szczegolnie ze czlowiekowi z naprawde wysokim dochodem- roznicy nie zrobi. To
        nie jest ulga dla bogatych- to jest ulga dla bardzo srednich srdeniakow. 1800
        brutto to nie jest bardzo wysoki dochod przy dwoch pracujacych osobach,
        osiagalny poza Warszawa smile
      • nisar Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 10:38
        Zaraz mnie pewnie co najmniej zbanują, ale ja się bardzo cieszę, że wreszcie
        jest ulga nie tylko dla najbiedniejszych, ale także do pełnego wykorzystania dla
        zamożnych.
        Do diabła - niby dlaczego osoby dobrze zarabiające, odprowadzające co roku po
        kilkanaście tysięcy podatku, zazwyczaj dobrze wykształcone i na odpowiedzialnych
        stanowiskach mają zawsze być na końcu ogonka do państwowej dobroczynności? W
        zamian za lata nauki i ciężką, odpowiedzialną pracę jak dotąd były takie osoby
        tylko źródłem płacenia wysokich podatków, z których m.in. dawano ubogim. Jakoś
        mi to nie bardzo sprawiedliwe się widzi, niestety.
      • denea Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 10:44
        Asia_i_p, naprawdę pomyślałaś, że pierwszy post to moja opinia ?
        Napisałam to, co usłyszałam, bo mnie bulwers złapał, a co mam się
        sama denerwować wink
        Ta ulga jak już wspominałam w zamiarze miała być chyba pierwszym
        instrumentem promującym normalnych ludzi, którzy pracują i mają
        dzieci. Skorzystają także ci, którzy mają niski dochód, tylko że
        mniej, ale jednak, nie zapłacą podatku.
        Zresztą umówmy się, nie tylko politycy, ale i dziennikarze,
        przynajmniej w tym materiale, wmawiają ludziom, że ktoś, kto zarabia
        1800 brutto, jak tu wyliczono, jest bogaty i dlaczego mamy mu
        zabierać mniej! Zabierzmy więcej, bo są biedniejsi...
        I z czegoś niegłupiego w założeniu robi się kolejna sytuacja
        promująca postawę roszczeniową - oni dostali to my też musimy! Tylko
        że oni nie dostali, zabrano im mniej.
        I zgadzam się z Tobą, że jak się podliczy kwoty z pomocy społecznej,
        nie tylko zasiłki, ale też pomoc rzeczową, dodatki itd., to
        wychodzi, że państwo pompuje w to niezłą kasę. Od lat.
        Dlatego krzyk, że to niesprawiedliwe po prostu mnie wkurza.
        • asia_i_p Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 10:57
          Co za ulga, bo już się bałam, że naprawdę tak myślisz smile. Nieźle się
          maskowałaś i fajny wątek się zrobił.
          • denea Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 11:02
            Nie no, napisałam przecież, że nie będę komentować, bo mnie wytną ;P
    • melka_x Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 10:12
      Nie czytałam wątku więc może powtórzę po kimś po raz 30ty. Państwo
      dawno wynagrodziło tę krzywdę rolnikom KRUS-em. I to z ogromną
      nawiązką.
      • kropkacom Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 10:24
        Zapominacie o jednym apropo rolników że Polska to nie Holandia. Większość
        rolników to drobne niewielochodowe gospodarstwa. Po zniesieniu krusu oni i tak
        nie będą w dużej większości w stanie płacić Zusu.
        • kropkacom Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 10:27
          Chodziło mi o mało dochodowe gospodarstwa. Większość która pisze że rolnicy maja
          tak super nigdy chyba nie poznała pracy i życia na polskiej wsi.
          • e_r_i_n Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 10:30
            Maja mozliwosc oddania ziemi i przejscia na rente strukturalna.
            Sporo sie znajdzie takich, co kupia ziemie od kilku rolnikow i beda
            robic kupe kasy. I tacy tez placa KRUS - gdzie tu sprawiedliwosc
            spoleczna?
            • kropkacom Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 10:35
              Widzisz, ja wychowałam się na wsi i jestem w temacie. Niewielu rolników ma
              szanse na renty strukturalne. A większość nie ma normalnie czego sprzedać. Bo co
              to są na przykład 2 hektary kiepskiej ziemi? Wszystko wygląda pięknie ale tyko
              jak sie patrzy z boku.
              • madame_edith Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 11:32
                Akurat ci biedni rolnicy z małych gospodarstw, których ja znam, to
                spędzają 2 godziny dziennie na pracy w gospodarstwie, a resztę na
                chlaniu do upadłego i obrabianiu dupy sąsiadom. I bardzo sobie
                chwalą.
            • guderianka Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 10:35

tak oft

Z rentą strukturalną jest jednak o tyle problem,że jeśli jest ona
              jedynym dochodem to np. nie bardzo można wziąć na nią kredyt (banki
              jeszcze nie przerobiły tego tematu)

Z tymi rolnikami różnie bywa-jest wielu "rolniów"płacących na
              zasadach KRUS i dorabiających sobie (za granicą np)-w ich przypadku
              bycie rolnikiem to tylko zapis w papierkach-w rzeczywistości nie
              mają żadnych zwierząt hodowlanych, ziemia leży i czeka (jej wartość
              rośnie)
          • asia_i_p Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 10:36
            Jeżeli są to małe niedochodowe gospodarstwa, to albo rolników jest
            za dużo albo ich metody pracy są przestarzałe. To jest naturalny
            mechanizm regulacji - rolnictwo przestaje się opłacać, liczba
            rolników maleje, rolnictwo zaczyna się opłacać, liczba rolników
            rośnie, znowu jest ich za dużo. Całe życie społeczne jest pełne
            takich mechanizmów. Musimy mieć świadomość, że cała działalność
            państwa - zasiłki, ulgi, itp. - to ingerencja w to naturalne
            działanie. Naruszamy naturalne procesy, żeby ratować jednostkę, bo
            wbrew logice uznajemy większą wartość jednostki niż zbiorowości.
            Uważam to za słuszne - od tego jesteśmy ludźmi, żeby kierować się
            nie tylko zaobserwowanymi naturalnymi zasadami, ale także
            moralnością, współczuciem, itp. Ale to trochę tak, jak z
            antybiotykami - czasem trzeba brać, ale nie można przedawkować.
            • kropkacom Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 10:39
              asia_i_p, ciekawe co byś powiedziała jakbyś była takim rolnikiem? Ja znam wiele
              osób ze wsi które są w takich sytuacjach patowych że nic nie mogą zrobić. A
              wielu uwierz chciałoby rzucić tow diabły bo to niewdzięczna robota i ciężka.
              • asia_i_p Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 10:48
                Kropka, ja im współczuję. Ale państwo nie może kierować się tylko
                współczuciem. Nie może dopłacać do tego, co nie ma przyszłości, w
                nieskończoność, bo pieniądze się kiedyś skończą, a wtedy sami
                beneficjenci bezsensownych dofinansowań mogą mieć słuszną pretensję,
                że w porę nie dostali kopa.
                Państwo powinno pomagać wyjść z tych sytuacji patowych - i tu pewnie
                rzeczywiście nawala - a nie dopłacać, żeby tkwienie w nich było
                bardziej komfortowe.
                To tak, jakbym ja dawała czwórki i piątki moim uczniom z litości -
                bo się przejmują, bo płaczą, bo mama się będzie gniewałą, bo tata da
                pasem. A potem zawaliliby maturę, bo nie wiedzieliby, że nie umieją.
                I co to znaczy sytuacja patowa, w której n i c nie można zrobić?
                Zastanów się nad tymi sytuacjami - w ilu z nich coś jednak dałoby
                się zrobić, tylko byłoby to ryzykowne, trudne, narażające na
                przejściowy niedostatek albo konflikty z rodziną? Nic się nie da
                zrobić to bardzo poważna diagnoza - lekarze długo się wahają, nim
                coś takiego powiedzą choremu, dlaczego zdrowych mamy traktować mniej
                poważnie?
                • kropkacom Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 11:38
                  > Kropka, ja im współczuję. Ale państwo nie może kierować się tylko
                  > współczuciem.

Wiem. Ja tylko sadzę że akurat inne grupy zawodowe mają korzystniejsze
                  rozwiązania do zmiany swojej sytuacji. Ziemia to wbrew pozorom duży ciężar.
                • gaja78 Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 11:57
                  asia_i_p napisała:

> Kropka, ja im współczuję. Ale państwo nie może kierować się tylko
                  > współczuciem. Nie może dopłacać do tego, co nie ma przyszłości, w
                  > nieskończoność, bo pieniądze się kiedyś skończą, a wtedy sami
                  > beneficjenci bezsensownych dofinansowań mogą mieć słuszną pretensję,
                  > że w porę nie dostali kopa.
                  > Państwo powinno pomagać wyjść z tych sytuacji patowych - i tu pewnie
                  > rzeczywiście nawala - a nie dopłacać, żeby tkwienie w nich było
                  > bardziej komfortowe.

Z "drobnymi" rolnikami akurat jest teraz tak, że ich sytuacja od jakiegoś czasu
                  w praktyce pogarsza się. Ceny skupu żywca lecą w dół od dawna a mleka coraz
                  częściej w ogóle nie ma gdzie odstawiać i oferuje się rolnikom rekompensaty za
                  zrezygnowanie z produkcji mleka w ogóle. O ile w kwestii mięsa da sie to
                  wytłumaczyć wielkim bum na kurczaki i indyki, o tyle w przypadku nabiału coś tu
                  brzydko mówiąc śmierdzi. Bo przecież zaliczyliśmy przez ostatni rok masakryczne
                  podwyżki cen. A z drugiej strony wiem z kilku źródeł, że są coraz mniejsze
                  możliwości sprzedaży mleka przez rolników. Więc o co kaman ? Tu akurat państwo
                  nie kieruję się współczuciem, ale raczej organizowaniem rynku dla unijnego
                  aczkolwiek niepolskiego mleka. Albo nie wiem co. To tylko moje domysły.

Czyli mleko nie. Mięso wieprzowe - utrzymanie świni kosztuje ciągle tyle samo a
                  cena żywca spada. Żeby założyć fermę drobiową trzeba dostać kredyt (jaki bank im
                  da pieniądze ?). Ze zboża na kilku hektarach wyżyć się nie da.

To tak mocno offtopic ofkorz, bo generalnie chciałam powiedzieć, że zgadzam się
                  z Kropkacom w temacie drobnych rolników. Oni naprawdę lekko nie mają. W
                  odróżnieniu od takiego rolnika z ogromną kurzą fermą ;P
                  • ciociacesia owoce, panie, owoce 06.03.08, 12:14
                    jeszcze sa owoce smile
                    ale owoce to loteria - raz jest cena raz nie ma. jak mróz załatwi plon w
                    holandii to jabłka drogie sa jak złoto, jak mróz załatwi wszystko jak leci - jak
                    bylo w zeszlym roku - to jabkla niby drogie, ale mało ich a sad cały trzeba
                    opryskac, albo tych jablek co ich malo nie bedzie tez wcale. rolnictwo to kicha
                    straszna i niewdzieczna - zawsze sie urobisz po łokcie - ale za to na swiezym
                    powietrzu smile
                    • gaja78 Re: owoce, panie, owoce 06.03.08, 12:50
                      ciociacesia napisała:

> jeszcze sa owoce smile
                      > ale owoce to loteria - raz jest cena raz nie ma. jak mróz załatwi plon w
                      > holandii to jabłka drogie sa jak złoto, jak mróz załatwi wszystko jak leci - ja
                      > k
                      > bylo w zeszlym roku - to jabkla niby drogie, ale mało ich a sad cały trzeba
                      > opryskac, albo tych jablek co ich malo nie bedzie tez wcale. rolnictwo to kicha
                      > straszna i niewdzieczna - zawsze sie urobisz po łokcie - ale za to na swiezym
                      > powietrzu smile

smile))
            • gaja78 Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 13:00
              asia_i_p napisała:

> Jeżeli są to małe niedochodowe gospodarstwa, to albo rolników jest
              > za dużo albo ich metody pracy są przestarzałe. To jest naturalny
              > mechanizm regulacji - rolnictwo przestaje się opłacać, liczba
              > rolników maleje, rolnictwo zaczyna się opłacać, liczba rolników
              > rośnie, znowu jest ich za dużo. Całe życie społeczne jest pełne
              > takich mechanizmów. Musimy mieć świadomość, że cała działalność
              > państwa - zasiłki, ulgi, itp. - to ingerencja w to naturalne
              > działanie. Naruszamy naturalne procesy, żeby ratować jednostkę, bo
              > wbrew logice uznajemy większą wartość jednostki niż zbiorowości.

Asiu z drobnym rolnictwem akurat to nie do końca tak. Owszem, wiele jest
              gospodarstw które są "bez sensu". Ale są też gospodarstwa drobne, gdzie
              właściciele gimnastykują się jak mogą i urabiają po łokcie, a i tak ciągle jest
              pod górkę. Dlatego że nasz obecny rynek zbytu dla rolników to nie są proste
              zależności typu popyt-podaż w okolicy. Rynek żywności mamy regulowany umowami
              unijnymi i tyle. A do informacji na temat konkretów naprawdę bardzo trudno jest
              dostać się przeciętnemu drobnemu rolnikowi z dobrymi chęciami. Do tego dochodzi
              nieprzewidywalność pogody, jak słusznie ciociacesia zauważyła przy okazji jabłek smile
    • novembre Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 10:23
      Aaaaa daj spokoj, scyzoryk sie otwiera w kieszeni.
      Co do rodzin zastepczych, czy jak to sie nazywa, to sie zgadzam, luka w prawie,
      powinni miec mozliwosc odliczania jak inni.
      Ale o ile sie nie myle, to jest ulga od tego, co kto zarobil, znaczy jak ktos
      nie odprowadzil tego 1145 podatku, tylko np. 600, to z jakiej racji panstwo ma
      dokladac drugie tyle.
      Co do rolnikow, to nie napisze, bo tez mnie wytna, niech zaczna placic normalne
      potadki i skladki, nie mam nic przeciwko temu, zeby wtedy tez mieli ulge na
      wszystkie swoje dzieci. Wystarczy pracowac.
      A slyszalam ostatnio, ze Pawlak juz szykuje zmiany, ze nie ulga tylko zapomoga
      czy jak tam zwal. I zaraz beda pewnie ograniczenia dochodow i tyle te ulge
      zobacze, co w internecie.
      F..
      No.

nov.
    • chicarica Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 10:34
      A moim zdaniem jest bardzo sprawiedliwa. Płacisz dużo, to dużo dostaniesz z
      powrotem. Mało - to mało. Nic - to nic. Niby dlaczego z ULGI PODATKOWEJ ma
      korzystać ktoś, kto podatku nie płaci?
      • denea Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 10:49
        Albo ktoś, kto już dostaje wynagrodzenie od państwa np. z tytułu
        wychowywania dzieci...

Eeee... no właśnie nie wiem. Bo populizm się lepiej sprzedaje ?
        • chicarica Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 10:57
          Bo ci "najbiedniejsi" przyzwyczaili się, że wszystko w tym kraju musi być dla
          najbiedniejszych. A ta ulga NARESZCIE jest czymś dla średniaków - dla tych,
          którzy są za bogaci żeby dostać zasiłek, ale za biedni, żeby móc sobie pozwolić
          na wszystko bez mrugnięcia okiem. Nie oszukujmy się, to nie jest ulga dla
          najbogatszych, bo najbogatszym to tysiak z kieszeni wypada kiedy wyciągają
          portfel, oni nawet tej kwoty w budżecie nie zauważą.
          • denea Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 11:06
            Czyli na jedno wychodzi smile
            Bo Kalemu nikt nie powie, że on już dostaje, za to wszyscy jak jeden
            mąż utwierdzają go w przekonaniu, że skoro inni "dostać" to i jemu
            się należeć tongue_out
      • chicarica Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 10:50
        I jeszcze tylko chciałam dodać, że:
        1. Sprawiedliwie nie znaczy po równo.
        2. Ta ulga nie jest, jak już ktoś słusznie zauważył, socjalna, tylko prorodzinna.
        • novembre Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 11:06
          Chicarica, podpisuje sie obiema rekami pod:
          a) tym, co napisalas;
          b) pod Twoja sygnaturka big_grinbig_grinbig_grinbig_grin

pozdrawiam, nov.
          • kostruszka Asia_i_p - zgdzam sie z Tobą!!! 06.03.08, 11:48
            Nareszcie mądre, wyważone stanowisko, a nie granie na emocjach i tani populizm.
            Brawo!
    • nataliam2 Rodziny zastępcze 06.03.08, 11:41
      Ja uważam,że jak rozmawiamy o uldze to rodzice zastępczy też powinni dostać
      zwrot. Co z tego że mają miesięcznie kasę. Oczywiście to tylko moje skromne
      zdanie, po co dzieci mają siedzieć w domach dziecka skoro można taniej, w
      rodzinach zastępczych. Każdy tylko potrafi brać, nikt dawać. Przecież skoro
      zdaniem niektórych rodziny zastępcze mają dość przywilejów to dlaczego nie mamy
      ich coraz więcej. Dlaczego ich liczba rośnie w tak małym tempie. Ci ludzie się
      poświęcają by mniej było domów dziecka, powinni móc korzystać z tej ulgi. Oni
      nie mogą, ale taka matka, która ma prawo do dziecka a ono jest w rodzinie
      zastępczej ona może korzystać z ulgi. Gdzie tu sprawiedliwość. Poza tym domy
      dziecka więcej kosztują państwo niż rodziny zastępcze, w nie warto inwestować.
      Ja niestety nic nie odliczam, bo nie mam z czego.
      • nenia1 Re: Rodziny zastępcze 06.03.08, 12:37
        Również uważam, że rodziny zastępcze powinny mieć prawo
        do ulgi i jest to niedopatrzenie ustawodawcy.

Państwo powinno promować ludzi, którzy chcą stworzyć dom
        niechcianym dzieciom, najczęściej to dzieci z rodzin
        patologicznych, inaczej te dzieci wylądowałyby w domach dziecka,
        co raz - kosztuje w gruncie rzeczy podatników wiecej, dwa - czesto czyni spustoszenie w psychice dziecka.

Porównywanie ich działań do pracy przedszkolanki to jakieś
        kuriozum.
    • bri Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 11:48
      Żal mi bardzo biednych ludzi, ale ulgi podatkowe chyba z założenia
      mają premiować tych, którzy dużo do budżetu wpłacają i w pewnym
      sensie ich mobilizować do płacenia jeszcze większych podatków i
      posiadania większej liczby potomstwa. Osoby o najniższych dochodach
      mają prawo do różnych dodatków socjalnych, które są niedostępne dla
      nieco lepiej sytuowanych.

• kinas3 Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 12:43
        Ja jestem rodziną zastepczą. Dostaję co miesiąc pieniądze na
        częsciowe pokrycie kosztów utrzymania dzieci. I faktycznie u mnie
        jest to częściowe bo muszę do tego sporo dołożyć.
        Dziewczyny są chore więc leki w sporo kosztują. Co z tego że dostaja
        zasiłek pielęgnacyjny 150 zł. PCPR uznaje to za dochod dziecka i
        odtrąca z tego co daje.
        Do tego trzeba dodać wieczne urzeranie się z rodzicami na widzeniach
        plus zniszenia w moim domu....kradzież które w przypadku jednej z
        moich dziewczyn są nałogowe.
        Nie czarujmy się te dzieci pochodzą z patologicznych rodzin i
        święcie wierzą w swoich rodziców.
        Rodzin zastepczych jest z roku na rok coraz mniej.
        Ja też już się wypaliłam...
        W PCRach też musisz o wszystko walczyć. To co pokazują w telewizji
        to jakieś bajdy...
        • ledzeppelin3 Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 14:12
          Ulga jest wreszcie jakąś wymierną korzyścią dla ludzi mających
          dzieci i dochody powyżej 3 tys zł/mies. Dotychczas za uczciwie
          płacone podatki i wychowywanie społecznie wydolnych ludzi, którzy w
          przyszłości nie będą, jak ich rodzice, wyciągać ręki tylko pracować,
          nie mieli NIC. Ale oczywiście, najbiedniejsi przełknąć tego nie mogą
          Tyle lat siedziałam cicho i nie gryzło mnie, że na pomoc społeczną
          dla wielodzietnych dzieciorobów i renty dla pijaczków szło 3 tysiące
          złotych miesięcznie mojego ciężko zarobionego podatku.
          Ale "najbiednijsi" przezyć nie mogą, że jakieś "pieniążki" nie im
          się dostaną, tylko "bogatym", panie
        • miedzymorze Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 14:23
          Ech, jak słyszę, że ulga na dzieci jest dla 'bogatych' to mam ochotę wygłaszającego takie opinie huknąć w łeb na otrzeźwienie.
          Jak już zostało kilkakrotnie powiedziane - żeby odliczyć w całosci ulgę na jedno dziecko wystarczy dochód (w sumie obojga rodziców) w wysokości 2000 brutto. Czyli na rodzica 1 tys brutto - czyli MNIEJ niż płaca minimalna. Więc ten kto bredzi o BOGATYCH, którzy mogą skorzystać jest szkodnikiem wzbudzającym niepokoje społeczne wink

A tu jest kalkulatorek, na którym to można obliczyć:
          podatki.elfin.pl//?id=podatki/kalkulatory//kalk_podatkowy.html
          Co do braku rekompensaty dla osób nie odprowadzających podatku PIT, to już jest czysta demagogia. Niby co należałoby im wynagradzać ? Rozliczają sie na innych zasadach, koniec kropka.
          Czy ktoś nie rolnikom wynagradza to, że nie dostają dopłat z unii do hektrarów (bo mieszkają w bloku) ?
          Czy ktoś nie-przedsiębiorcom wynagradza to, że np. kosztów samochodu i telefonu komórkowego nie mogą wrzucić w koszt prowadzenia firmy ?
          Są różne rodzaje rozliczeń z fiskusem z różnymi zasadami.

Od tego, że osiągający dochody rodzice zapłacą mniejszy podatek sytuacja dzieci zasiłkobiorców się nie pogorszy, więc niby co należy im wynagradzać ? To, że trafili im się patologiczni rodzice ?
          Tego żadna kasa nie zmieni. A te dzieci już chodzą to szkoły za którą nie muszą płacić, dostają w szkole obiady za które nie muszą płacić, mają bezpłatny dostęp do leczenia (tak wiem, niedoskonały, ale jednak). To mało ? Wg mnie pomoc jest całkiem całkiem, tylko bardzo nieskoordynowana i opierająca się na papierologii a nie na rzetelnej analizie potrzeb. I to należałoby zweryfikować.

pozdr,
          mi

• ledzeppelin3 Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 15:55
            Takie myślenie nie zmieni sie przez jedno pokolenie. 50 lat komuny
            zrobiło swoje. Kazdemu się nalezało, czy się stoi, czy sie lezy,
            wszystkim dawali po równo i się kręciło. Zbrodniczy i demoralizujący
            system jeszcze wiele lat będzie zbierał żniwo.
    • elza78 Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 16:02
      jest jak najbardziej sprawiedliwa i przemyslana bo zamiast dopingowac do
      nieprzemyslanej prokreacji menelstwo (spojrzmy prawdzie w oczy normalny czlowiek
      dla dwoch kola becikowego nie robi se dziecka, menel zrobi i za te dwa kola zeby
      jeszcze cos dzieciak z tego mia to nie - chleje cala dzielnica) nagradza ludzi
      ktorzy maja mozliwosc zapewnienia dziecku godnych warunkow zycia... sto razy tak
      dla tego typu przemyslanych inicjatyw...
      • kinas3 Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 16:52
        Tylko że my rodziny zastępcze wychowujemy te dzieci z
        nieprzemyślanej prokreacji...i nam się ulga nie należy.
        Rodzice właściwie mają tylko ograniczenie władzy rodzicielskie i
        mogą skorzystać z tej ulgi. Pani w urzędzie skarbowym stwierdziła że
        nikt nie jest tego sprawdzić sad
        • elza78 Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 17:00
          to w takim raie trzeba poprawic to wszystko tak, aby rodziny zastepcze rowniez
          mogly korzystac z tej ulgi, ja jestem jak najbardziej za tym rodzina posiadajaca
          status rodziny zastepczej musi spelnic wygorowane niekiedy wymagania, dzieciom w
          takiej rodzinie nie dzieje sie zle, pieniadze ktore zostana tam przekazane nie
          pojda na denaturat i libacje na melinie...
          ale sama forma ulgi powinna byc utrzymana - to ucina pole do popisu tym ktorzy
          wykorzystujac swoje zdolnosci rozrodcze zerowali na panstwie i wyplatahc
          becikowego a konie ckoncow dzieci chodizly glodne obdarte albo ladowaly w domahc
          dziecka lub na smietnikach...
          • nataliam2 Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 18:26
            Moje dziecko głodne nie chodzi, choć ulga się nam nie należy. Ja nie pracuję,
            maż za mało zarabia. W końcu to ulga od podatku, który ma mały. Z tym jakoś
            żyję. Ale nie piszcie proszę, że tyle jest dodatków dla ludzi których dochód nie
            przekracza na osobę 504 zł bo u nas nie przekracza a dostajemy tylko bodajże
            rodzinne 49 zł. Ale to wszyscy dostają, nie tylko biedni.
            • kropkacom Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 18:31
              Też nie wiem o jakich dodatkach, zasiłkach piszą poprzedniczki. Widać że nigdy
              nie musiały np. z Mops korzystać. Ale demagogia goni demagogie.
              • kropkacom Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 18:33
                Uważam że ulga ta jest dobra i potrzebna ale naprawdę czasami ręce opadają jak
                piszecie o złotym życiu zasiłkowiczów czy rolników.
                • jowita771 Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 07.03.08, 14:29
                  kropkacom napisała:

> Uważam że ulga ta jest dobra i potrzebna ale naprawdę czasami ręce opadają jak
                  > piszecie o złotym życiu zasiłkowiczów czy rolników.

życie zasiłkowiczów nie powinno być złote, bo wtedy będzie więcej chętnych, a
                  nie o to chodzi.

co do rolników, to może należałoby wprowadzić jakieś ograniczenia, jeśli chodzi
                  o KRUS chociażby, wtedy płacący ZUS nie będą się denerwować na rolników.
                  niektórzy płatnicy KRUS żyją na takim poziomie, o którym płacący dużo wyższy ZUS
                  mogą tylko pomarzyć. nie dziw się, że ich drażni tekst o "biednych rolnikach".
                  gdyby ukrócić mozliwości płacenia KRUSU wyszłoby to na wielu zdrowie.
                  • kropkacom Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 07.03.08, 17:27
                    > co do rolników, to może należałoby wprowadzić jakieś ograniczenia, jeśli chodzi
                    > o KRUS chociażby, wtedy płacący ZUS nie będą się denerwować na rolników.

Wybacz ale jak ktoś pisze "denerwować" to trochę dziecinnie brzmi. Ale zgadzam
                    sie przy dużym, wysokodochodowym gospodarstwie powinien być ZUS. Bo bogatych
                    rolników stać na jego opłacanie. Jednak jeśli dojdzie do całkowitej likwidacji
                    Krus to nie wiem z czego zapłacą go drobni rolnicy a takich jest większość. No
                    ale wnioskując z lektury wątku nie powinno mnie to obchodzić bo oni są już
                    spisani na straty sad
              • elza78 Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 18:34
                nie wiem o co jest haloz e strony biednych - to nie jest dodatek, to na zasadzie
                ile wlozysz tyle mozesz wyjac - jak nie wkladasz nic, to niestety...
                zycie takie...
                dzieciom pewne minimum trzeba zapewnic - moze to trafiony pomysl na to jak nie
                dotowac tych co dzieci srednio powinni miec...
            • elza78 Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 18:32
              ale jeju, ja tgego nie kumam, ulga punktuje tych co zarabiaja wiecej = ich
              dzieciom zyje sie lepiej, czy to zle, uwazam ze dobre, powinna mobilizowac
              rodzicow do wyzszych zarobkow tyle w temacie...
              • kropkacom Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 06.03.08, 18:35
                Co to znaczy mobilizować? Chyba każdy chce zarabiać więcej a to że w Polsce
                nadal nie jest prosto znaleźć dobrze płatna prace to fakt. Myślisz że czemu
                ludzie wyjeżdżają? Bo im tu tak źle?
                • elza78 Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 07.03.08, 12:23
                  ale kropka ulga miala mobilizowac ludzi do posiadania dzieci, ludzi ktorzy sa w
                  stanie im zapewnic godziwy byt, i tym ustawodawcy trafili w samo sedno...
                  • kropkacom Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 07.03.08, 12:31
                    > ale kropka ulga miala mobilizowac ludzi do posiadania dzieci, ludzi ktorzy sa w
                    > stanie im zapewnic godziwy byt, i tym ustawodawcy trafili w samo sedno...

Ja myślę ze nikt dla ulgi (zwłaszcza że nie jest pewne na jak długo zagości w
                    prawie podatkowym) nie będzie nagle robił dzieci.
                    • elza78 Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 07.03.08, 12:55
                      tez mysle ze nie, no ale coz, lepsz aulga na zasadzie ile dasz tyle dostaniesz
                      spowrotem niz rozdawnictwo w postaci becikowego, ktore jest fajne, ale jednak
                      nei do konca przemyslane jak zycie pokazuje...
            • wieczna-gosia sie nie nalezy? 06.03.08, 23:59
              ale dlaczego sie nie nalezy? nie nalezy sie jesli jestescie rolikami/ jestescie
              bezrobotni/ pracujecie na czarno/ macie wlasna dzialalnosc i podatek liniowy czy
              cos w tym stylu.

pomiedzy sie nie nalezy a zarabianiem 1800 zlotych brutto ulga sie nalezy, tylko
              nie zostanie w pelni wykorzystana bo podatku zabraknie- ale to oznacza ze wroci
              do ciebie cala kwota podatku....
            • e_r_i_n Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 07.03.08, 08:55
              nataliam2 napisała:

> dostajemy tylko bodajże rodzinne 49 zł. Ale to wszyscy dostają,
              > nie tylko biedni.

Jacy wszyscy? Tylko tacy, którzy się łapią w kryterium dochodowe.
    • michasia24 wlasna dzialalnosc - nie mozna! 07.03.08, 07:56
      to dopiero bezsensu. a podatki sie placi
      • e_r_i_n Re: wlasna dzialalnosc - nie mozna! 07.03.08, 08:56
        Można. Kto powiedzial, że nie?
        • michasia24 Re: wlasna dzialalnosc - nie mozna! 07.03.08, 10:10
          mialam na ryczalt i nie moge
          • e_r_i_n Re: wlasna dzialalnosc - nie mozna! 07.03.08, 10:18
            To się dobrowolnie pozbawiłas mozliwosci korzystania z ulg. I
            placisz mniejsze podatki.
            • nataliam2 do erin 07.03.08, 15:34
              No dobra, należy sie tym którzy spełniają jakieś wymagania. Ale to tylko 49 zł,
              a wy tu piszecie, że tym których dochód nie przekracza 504 zł na osobę to góry
              kasy dostają. Dla mnie 49 zł, to żadna góra. I tylko ten zasiłek pobieram.
              Dobrze, że moja uczelnia finansuje naukę biednym i zdolnym, bo bym nawet na
              szkołę nie było mnie stać. Ale to pieniążki z mojej ciężkiej pracy i stypendium
              naukowe do niczego się nie liczy.
              • e_r_i_n Re: do erin 07.03.08, 15:50
                Ja tam nie pisze, ze góre kasy dostają osoby zarabiające mniej niz
                504 zl. Ale cos tam dostaja - w zaleznosci od sytuacji zyciowej.
                I nie widze zadnej krzywdy w tym, ze kazdy z ulgi skorzysta w takim
                wymiarze, w jakim sie do podatkowego 'gara' dorzucil.
                • kropkacom Re: do erin 07.03.08, 17:20
                  > Ja tam nie pisze, ze góre kasy dostają osoby zarabiające mniej niz
                  > 504 zl. Ale cos tam dostaja - w zaleznosci od sytuacji zyciowej.

To "coś" to śmiech na sali a nie pomoc w wychodzeniu z biedy.
                  • e_r_i_n Re: do erin 07.03.08, 17:51
                    Mało kto traktuje zasiłki jako sposób na wychodzenie z biedy. I
                    dobrze, bo zasiłki tym nie są - są tymczasową pomocą w trudnej
                    sytuacji. Wychodzi sie z biedy starajac sie coraz lepiej zarabiac.
                    • kropkacom Re: do erin 07.03.08, 18:37
                      > Mało kto traktuje zasiłki jako sposób na wychodzenie z biedy. I
                      > dobrze, bo zasiłki tym nie są - są tymczasową pomocą w trudnej
                      > sytuacji. Wychodzi sie z biedy starajac sie coraz lepiej zarabiac.

Hmmm... A moim zdaniem są. Są tymczasową pomocą w trudnej sytuacji ale po to
                      żeby się z niej wydostać. To że są nadużycia to wiadomo. Są ludzie którzy chcą
                      trwać biedzie ale większość chce z niej wyjść i to jest zgodne z ludzka naturą.
                      Nawet wśród dużo zarabiających i płacących podatek dochodowy jest wielu krętaczy.
            • michasia24 Re: wlasna dzialalnosc - nie mozna! 07.03.08, 17:26
              no i to jest bezsensu place powinnam miec tez i ulgi
              • e_r_i_n Re: wlasna dzialalnosc - nie mozna! 07.03.08, 17:50
                Nie moja droga - owszem, placisz, ale na preferencyjnych warunkach.
                Chcesz korzystac z ulgi - opodatkuj sie na zasadach ogolnych.
                • nataliam2 Re: wlasna dzialalnosc - nie mozna! 07.03.08, 19:21
                  Nie należy się tym co są na ryczałcie, ja to rozumiem. Mąż jest na ryczałcie,
                  płaci mały podatek to z jakiej paki miałby korzystać z ulgi. Nie którzy chcieli
                  by cały rok mało płacić i jeszcze więcej dostawać. Tak nie można. Nie
                  dorzuciliśmy sie to nie mamy prawa brać. W końcu i tak więcej oszczędzamy w
                  ciągu roku na tym, że jesteśmy z na ryczałcie.
    • mamaoskarka Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 08.03.08, 19:47
      PO pierwsze ulga jest jak najbardziej sprawiedliwa.
      Po drugie pomoc spoleczna aktualnie nie jest taka mala jak sie wiekszosci tutaj wydaje, czasami jest wrecz za duza. Np. rodzina z malym dzieckiem ( 2+1 ), oboje rodzice bezrobotni, jedyny dochod to zasilek rodzinny 49 zl otrzymuje miesiecznie z MOPR: zasilek okresowy w wysokosci 502 zl, 3 zasilki celowe na zywnosc w wysokosci 195 lub 201,50 zl na osobe - razem 585/604,50 zl lub zamiast pieniedzy kartki barowe obiadowe o tej samej wartosci, moze uzyskac dofinansowanie do czynszu, do zakupu lekow, do oplacenia rachunkow za gaz lub energie, z magazynu MOPRmoze uzyskac nowa odziez, obuwie, bielizne, reczniki, posciel itp. No i jak tu mozna aktywizowac bezrobotnych, kiedy wiekszosc pracodawcow proponuje place minimalna?
    • mathiola Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 08.03.08, 23:13
      jest niesprawiedliwa... na ten przykład ci, którzy mają działalność
      gospodarczą (ryczałt) nie powinni posiadać dzieci. Bo i tak nie mogą
      ich sobie odliczyć.
      • nataliam2 Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 09.03.08, 00:13
        Nie rozumiem takiego myślenia. Mój Mąż jest na ryczałcie i jakiś rozumiem to,
        że nie możemy odliczyć synka z jakiej paki mieli byśmy to robić. Na dziecko
        należy się ok 1tys zwrotu podatku, my nie płacimy podatku to z jakiej paki mamy
        dostać zwrot? Poza tym w ciągu roku oszczędności które mamy z tego że jesteśmy
        na ryczałcie przekraczają ten tysiąc zwrotu. Więc i tak jesteśmy w lepszej
        sytuacji (my ryczałtowcy). Nie można tylko brać, trzeba coś dawać. Przerejestruj
        się i nie płać ryczałtu to dostaniesz. Poza tym od ryczałtu też można odliczyć,
        jeśli płaciłaś większe składki. A jak nie to w ciągu roku zaoszczędziłaś więcej
        na ryczałcie niż ci którzy otrzymują zwrot.
        • kropkacom Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 09.03.08, 06:46
          > Nie rozumiem takiego myślenia.

Myślenie jest takie, że skoro rząd poprzez tę ulgę wspomaga rodziców to czemu
          tak naprawdę wspomaga tylko pewną ich grupę. A rodzicem jest się bez względu na
          to jakie płaciło się podatki. Tłumaczenie jak działa ta ulga i jak ma się do
          zapłaconego podatku jest tu zbyteczne bo wszyscy już to wiedzą i nie o to im
          nataliam chodzi. Meritum sprawy to czemu tylko jedna grupa ludzi została
          potraktowana wyjątkowo.
          • j_aga Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 09.03.08, 10:05
            Temu, że tamta rodzina jest wspomagana przez rząd i nie płaci
            pełnego podatku tylko ryczałt. Na tą ulge się zdecydowali i nie wiem
            dlaczego tak trudno to zrozumieć?
            Jestem przekonana, że wiele osób niemających wyboru i płacących
            podatek progresywny, chętnie wymienili by ulge na podatek liniowy
            19% lub ryczałt.
            • kropkacom Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 09.03.08, 10:34
              > podatek progresywny, chętnie wymienili by ulge na podatek liniowy
              > 19% lub ryczałt.

Podatek liniowy nie musi przynosić jakiś wielkich korzyści. W Czechach
              wprowadzono taki podatek ale zmieniono jednocześnie zasadę (kwotę) od której
              liczy się podatek. Korzyści są niewielkie.
              • e_r_i_n Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 09.03.08, 10:37
                W Polsce podatek liniowy dla osób prowadzacych działalnosc polega
                wylacznie na tym, ze niezaleznie od podastawy opodatkowania placisz
                19% podatku. Czyli mowiac wprost: nie wskakujesz w wyzsze stawki
                podatku.
                Mowmy o zasadach panujacych w Polsce smile.
                • j_aga Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 09.03.08, 11:23
                  Dokładnie o to mi chodziło. Mówimy o Polsce. Osoby wchodzące w
                  kolejne progi podatkowe z pewnością chetnie zostały by przy 19 %
                  podatku.
                  Pozatym komu nie przyniosło korzyści?
                  Mówimy nie o państwie tylko o podatnikach.
                  No, ale przeciez gdyby wszyscy płacili podatek liniowy, to dopiero
                  by bylo niesprawiedliwie. Przecież to też by się działo kosztem
                  biednych i można zacząć dyskusje od początku. (trochę odeszłam od
                  tematu, ale jakos nie mogłam tego nie napisać)
                  • e_r_i_n Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 09.03.08, 11:28
                    j_aga napisała:

> No, ale przeciez gdyby wszyscy płacili podatek liniowy, to dopiero
                    > by bylo niesprawiedliwie. Przecież to też by się działo kosztem
                    > biednych i można zacząć dyskusje od początku.

Taa, w koncu kto to widział, żeby i bogaci, i biedni 'tyle samo'
                    płacili. A ze to 'tyle samo' rozniłoby sie o tysiace złotych - to
                    juz szczegół wink.
                    • j_aga Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 09.03.08, 11:44
                      dokładnie smile
          • e_r_i_n Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 09.03.08, 10:10
            kropkacom napisała:

> Myślenie jest takie, że skoro rząd poprzez tę ulgę wspomaga
            > rodziców to czemu tak naprawdę wspomaga tylko pewną ich grupę.

Wspomaga się wszystkich majacych dzieci. Kropka.
            Taki jest punkt wyjscia.
            KAZDY rodzic moze:
            - zarabiac wiecej i zaplacic minimum 1100 zł podatku rocznie;
            - opodatkowac dzialalnosc na zasadach ogolnych, a nie ryczaltowo lub
            liniowo;
            i wtedy KAZDY rodzic bedzie mogl odliczyc ulge.
            Wniosek: ulga jest dla wszystkich, chyba, ze swoimi działaniami
            WYKLUCZAJĄ SIĘ SAMI z mozliwosci skorzystania z niej.
            • kropkacom Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 09.03.08, 10:30
              > KAZDY rodzic moze

Według zasad prostej chłopskiej logiki to owszem. Patrząc jednak szerzej a
              przede wszystkim znając realia kraju w którym sie mieszka proste to nie mogę się
              z tym zgodzić. I nie mam zamiaru po raz setny pisać to samo.
              • kropkacom Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 09.03.08, 10:31
                > przede wszystkim znając realia kraju w którym sie mieszka proste to nie mogę si

Tego "proste" tam być nie miało smile)
              • e_r_i_n Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 09.03.08, 10:33
                O ile w temacie zarabiania wiecej faktycznie w realiach naszego
                kraju mozna zrobic mniej (chociaz nie w ogole nic...), to
                opodatkowanie dzialalnosci to decyzja WYLACZNIE wlasciciela firmy,
                wiec nie rzucaj tutaj argumentow o chlopskiej logice.
                • kropkacom Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 09.03.08, 10:35
                  Tu się z Tobą zgodzę.
                  • e_r_i_n Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 09.03.08, 10:38
                    Warto wiec chwile sie wstrzymac z argumentami pt. ulga podatkowa nie
                    dla wszystkich smile.
      • e_r_i_n Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 09.03.08, 10:07
        Nie ma obowiazku opodatkowania dzialalnosci w formie ryczaltu.
        I powtorze za kims z tego watku: jak dobrze policzyc, to oszczednosc
        na podatkach (w porownaniu z opodatkowaniem na zasadach ogolnych)
        jest zazwyczaj sporo wieksza niz ta ulga.
        • fajka7 Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 10.03.08, 00:50
          Erin juz nie powtarzaj please, bo to kurka jakas lopatologia
          stosowana wink
          Przeciez to oczywista oczywistosc wink
          Ja w ogole nie rozumiem dlaczego przy okazji tej ulgi, ktora
          zajmowal sie bedzie urzad skarbowy, a wiec ten, ktory rozlicza nas z
          dochodow, a nie ich braku, jest dyskusja o klientach mopsu i
          rolnikach.
          Przeciez to po prostu ich nie dotyczy i kropkacom, ze tak powiem
          no! smile
          Sami nie maja, a innym nie dadza.
          A moze to podnosi ryzyko, ze nie wzrosna zasilki? Bo przeciez jakby
          te kase wrzucic w socjal, to by sie dzialo!
          A zreszta nawet o pomocy najubozszym w sensie ich aktywizacji i
          ratowania ich dzieci nie ma sensu dyskutowac w kontekscie tej ulgi
          podatkowej. To ze tu i tu mamy do czynienia z dziecmi nie znaczy, ze
          ta sie te kwestie ujednolicic. Mechanizmow (jak wiemy niestety
          niedoskonalych) jest sporo, tym razem odpuszczono troche sponsorom
          tych wszystkich zasilkow i az tak to boli??
          • e_r_i_n Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 10.03.08, 08:15
            Wiem, wiem, Fajko, ale zawsze mam nadzieje, ze jak sie cos kilka
            razy powtorzy, to w koncu dotrze.
            • miedzymorze Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 10.03.08, 09:27
              Orka na ugorze, ale ktoś musi wink

pozdr,
              mi
    • profamilia.1 Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 29.03.08, 18:08
      Kobieto co Ty piszesz. O jaką niesprawiedliwość chodzi?
      Rolnicy bidulki są pokrzywdzeni, bo nie mogą sobie odpisać od
      podatku ulgi na dzieci? No to dlaczego do cholery jasnej tego
      podatku nie płacą??!! A co ze składkami na ubezpieczenia zdrowotne -
      dla nich i ich rodzin? To my - podatnicy fundujemy im opieke
      zdrowotną, z której korzystają w pełni.
      Przytacza Pani jeden z artykułow Konstytucji RP, mówiący o pomocy
      dla rodzin w trudnej sytuacji materialnej - czy państwo nie pomaga
      rodzinom? A zasiłek rodzinny, a zapomogi, a dofinansowanie
      podręczników, a dopłaty do kolonii czy darmowe wyjazdy dzieci na
      wakacje (akurat KRUS ma bogata ofertę dla swoich z bożej łaski
      płatników) . Ale żeby pomagać potrzebującycm trzeba miec z czego to
      robić i dlatego obywatele powinni poczuwać się w imię solidaryzmu
      społecznego do obowiązku utrzymywania państwa ze swoich podatków.
      W KOnstytucji RP w art. 32.czytamy: "Wszyscy są wobec prawa równi.
      (...)". Z kolei art. 84. mówi: "Każdy jest obowiązany do ponoszenia
      ciężarów i świadczeń publicznych, w tym podatków, określonych w
      ustawie".

Jak na razie chłopi, czy jak się niesłusznie o nich mówi rolnicy, są
      jedyną grupą zawodową, która nie poczuwa się do żadnych obowiązków,
      a nieustannie żąda i oczekuje wsparcia od państwa czyli od nas
      podatników!!!! Co roku dostają oni z budżetu 60 mld zł (1/4 wydatków
      państwa!!!). Ile jeszcze można im dawać nic w zamian nie dostając?

matka czworga dzieci uczciwie płacacą podatki i
      utrzymująca "biednych" chłopów
    • tyssia Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 29.03.08, 20:38
      Pewnie że jest niesprawiedliwa, my nie dostaniemynic bo nie mamy ślubu! pierwsze
      słysze.. wogóle żadnego zwrotu podatku nie dostaniemy:/// szlag by ich..
      • kai_30 Re: Ulga na dzieci jest niesprawiedliwa! 29.03.08, 22:05
        tyssia - a co ma ślub do rzeczy? Ja też nie mam ślubu (znaczy już nie mam smile, a
        zwrot dostanę, i to spory, zwłaszcza, że powinnam wejść w drugi próg.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka