Dodaj do ulubionych

jak zarabiać więcej niż 2 tyś miesięcznie?

18.06.08, 13:08
czy ktoś ma pomysł na własny biznes? na coś co będzie się
sprzedawać? jak sobie radzicie z zarabianiem na życie?
Obserwuj wątek
    • deleine Re: jak zarabiać więcej niż 2 tyś miesięcznie? 18.06.08, 13:21
      oczywiście zaraz cię zasypią pomysłami; przecież to najłatwiejsze- dobry pomysł,
      więc czemu go nie oddać komuś innemu za darmo...
      • bea.bea Re: jak zarabiać więcej niż 2 tyś miesięcznie? 18.06.08, 13:26
        smile

są uniwersalne pomysły...czsem oczywiste , albo głupie...ale jak ktos ma
        samozaparcie to i na sprzedawaniu pietryszki z działki majatek zrobi...

- mzna sprzatac,
        - mozna udzielac korepetycji
        - mozna robic swetry na drutach
        - mozna sprzedawac..oriflame, amway, avon, odkurzacze, garnki..itp
        - mozna tlumaczyc
        -mozna pisac ksiazki dla dzieci
        - mozna handlowac na allegro
        - mozna malowac, niekoniecznie obrazy
        - mozna, mozna , można....duzo..smile
        • sir.vimes Re: jak zarabiać więcej niż 2 tyś miesięcznie? 18.06.08, 15:16
          no jakos w te odkurzacze i avony to mocno watpię...

ale na swetrach i innych rękodziełach rzeczywiście mozna zarobić.
          • skory1 Re: jak zarabiać więcej niż 2 tyś miesięcznie? 27.06.08, 13:44
            sir.vimes napisała:

> no jakos w te odkurzacze i avony to mocno watpię...

Ale są tacy co zarabiają, więc można.
    • e_r_i_n Re: jak zarabiać więcej niż 2 tyś miesięcznie? 18.06.08, 13:36
      W tej chwili trzeba sie raczej postarac, zeby zarabiac mniej.
      • bea.bea Re: jak zarabiać więcej niż 2 tyś miesięcznie? 18.06.08, 15:21
        niekoniecznie...w moim miescie pracownik banku zarabia 1600....pani w markecie
        1100....pracownik administracji panstwowej 1800...intendentka w moim przedszkolu
        1100...
        • demarta Re: jak zarabiać więcej niż 2 tyś miesięcznie? 18.06.08, 22:06
          erin już tak ma. ona w warszawie zarabia satysfakcjonująco w swoim
          mniemamniu i uważa, że taka zasada obowiązuje wszędzie. nie bierze w
          ogóle pod uwagę, że istnieją miasta duże i małe, uprzemysłowione
          mocno, średnio i prawie wcale, nawet nie do końca chyba wierzy, że
          polska dzieli się pod względem zarobków i nie tylko na polskę a i b.
          • emwu55 Re: jak zarabiać więcej niż 2 tyś miesięcznie? 19.06.08, 08:01
            i nawet na Polskę D także niestety i to nie tylko pod względem płac
          • dyrdum_fiksum Re: jak zarabiać więcej niż 2 tyś miesięcznie? 19.06.08, 08:42
            A to nie wiesz co trza wtedy zrobić jak się mieszka w takiej Koziej
            Wólce ?? Ano należy się spakować i z biletem w jedną stronę jechać
            do Stolycy albo inszego duuużego miasta a na pewno się uda big_grin
          • e_r_i_n Re: jak zarabiać więcej niż 2 tyś miesięcznie? 19.06.08, 10:39
            Erin pochodzi z małego miasteczka na Mazurach i wie, ze tam tez sie
            trzeba postarac, zeby w tej chwili zarabiac kilkaset zlotych.
            BTW migracja zarobkowa tez jest czyms naturalnym.
            • gryzelda71 Re: jak zarabiać więcej niż 2 tyś miesięcznie? 19.06.08, 10:41
              Proszę...znam osoby z małego mazurskiego miasteczka które jednak muszą sie
              postarać o te 2 tys.
              • e_r_i_n Re: jak zarabiać więcej niż 2 tyś miesięcznie? 19.06.08, 10:46
                Oczywiscie, ze sa osoby, ktore sie musza postarac bardzo, sa takie,
                ktore sie o 10 tysiecy starac nie musza. Fakt jest jeden: oferty
                pracy nawet w malych miasteczkach sa w tej chwili zdecydowanie
                lepsze, niz jakis czas temu.
                • gryzelda71 Re: jak zarabiać więcej niż 2 tyś miesięcznie? 19.06.08, 10:47
                  Taaaak....Powiem zainteresowanym....
                  • dyrdum_fiksum Re: jak zarabiać więcej niż 2 tyś miesięcznie? 19.06.08, 14:53
                    hohoho Pani przebiegła rewident powinna zmienić pracę i doradzać
                    szarym ludkom skoro prace za 2000 z palcem w nosie można znaleźć

p. s. z koziej wólki gdzie jedynym pracodawcą jest US, Gmina, sklep,
                    nie zawsze można się wyprowadzić
      • mamkaantka Re: jak zarabiać więcej niż 2 tyś miesięcznie? 19.06.08, 11:10
        e_r_i_n napisała:

> W tej chwili trzeba sie raczej postarac, zeby zarabiac mniej.

Wyjątkowo zarozumiała osoba sad
    • triss_merigold6 Re: jak zarabiać więcej niż 2 tyś miesięcznie? 18.06.08, 13:36
      Qrczę, normalnie: idziesz do pracy, pracujesz, dostajesz pensję.
      • doral2 Re: jak zarabiać więcej niż 2 tyś miesięcznie? 18.06.08, 14:06
        Triss, zapomniałaś o jednym etapie, tym pierwszym - nabywasz wiedzę, idziesz do
        pracy i tak dalej smile)
        • rita75 Re: jak zarabiać więcej niż 2 tyś miesięcznie? 18.06.08, 14:15
          nabywasz wiedzę, idziesz do
          > pracy i tak dalej smile)

albo umiejetnosci lub to i to.
          • joanna266 Re: jak zarabiać więcej niż 2 tyś miesięcznie? 18.06.08, 14:26
            najwiekszą kasę zarabia sie na tym co dla większości ludzi jest
            tzw"czarną magią".cały bajer polega na tym iz często w istocie jest
            to bardzo prostesmile
    • sir.vimes Re: jak zarabiać więcej niż 2 tyś miesięcznie? 18.06.08, 15:17
      ale masz juz jakąś pracę ? Chcesz zmienić pracę? czy chcesz przy okazji
      wychowawczego kilka godzin dziennie poswięcić zarobkowaniu?
    • jdylag75 Re: jak zarabiać więcej niż 2 tyś miesięcznie? 18.06.08, 21:12
      Chciałam zarabiać więcej niż 2k - poszłam po podwyżkę. I dostałam, a potem po
      kolejną i kolejną i tak co 3-6 miesięcy, takie czasy chyba.
      Ale i tak zastanawiam sie nad czymś własnym
    • olaj Re: jak zarabiać więcej niż 2 tyś miesięcznie? 18.06.08, 21:43
      Jaak ktoś ma pomysł, to z reguły się nie dzieli.
      Ja zaczęłam np od ubranek dzla dzieci - a skończyłam w bańkach smile)))
      Nie narzekam, na waciki zarabiam, może nie 2 tysiące - ale na
      szczęście mąż w razie czego jest moją ostoją finansową.

Pozdrawiam,
      Szczęśliwa psiadaczka swojego smile
      Ola
      • emilly4 Re: jak zarabiać więcej niż 2 tyś miesięcznie? 19.06.08, 10:51
        allegro
        • pe.de.ka Re: jak zarabiać więcej niż 2 tyś miesięcznie? 19.06.08, 12:22
          Kazdy ma chyba swoj pomysl wink, poza tym zalezy tez co potrafisz,
          czego sie juz nauczylas, od zaradnosci, pracowitosci, uporu itd....
    • zebra12 A te książki dla dzieci..... 27.06.08, 16:03
      Jest na nie zapotrzebowanie? Ktoś to zgodzi się tak, ot wydrukować? Wiecie coś o
      tym?
      • iwles Re: A te książki dla dzieci..... 27.06.08, 16:39

zebra12 napisała:

> Jest na nie zapotrzebowanie?

Zebra smile
        jak najbardziej !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

> Ktoś to zgodzi się tak, ot wydrukować?

a to juz musisz sama popytać w różnych wydawnictwach.

Nie wiem, czy kasa z tego duża, ale satysfakcja-gwarantowana smile
        Powodzenia !!!!
    • aluc Re: jak zarabiać więcej niż 2 tyś miesięcznie? 27.06.08, 19:05
      sprzątać można na przykład
      albo zrywać kafelki
      albo kłaść kafelki
      w każdym razie w przeliczeniu na miesiąc ciągłej pracy i za jedno i
      za drugie płacę dużo więcej niż 2 tysiące
      • zuzanna56 Re: jak zarabiać więcej niż 2 tyś miesięcznie? 27.06.08, 22:00
        Można zostać nauczycielem, najpierw zarabiać niewiele, a po iluś
        latach zostać dyplomowanym, pracować na półtora etatu, to nawet i 3
        tys zarobisz. I jeszcze będziesz mieć wakacjesmile
        • skory1 Własny biznes. Ale jaki? 28.06.08, 18:58
          Dla nikogo chyba nie ulega wątpliwości, że pracodawcy generalnie lepiej zarabiają od pracowników. Sęk w tym, że osoby, które nigdy nie zajmowały się biznesem a myślą o własnej firmie, bardzo często nie wiedzą od czego zacząć.
          Ponieważ jestem osobą, która zajęła się przedsiębiorczością już jakiś czas temu i sporo się od tamtej pory nauczyła, pozwalam sobie zamieścić mały poradnik.
          Najważniejszym krokiem na początek jest odpowiedzenie sobie na 3 pytania:
          1. Co wiem?
          2. Co umiem?
          3. Co mam?

Pytanie pierwsze odnosi sie do naszej WIEDZY z zakresu rynku, ekonomii, finansów i przedsiębiorczości. Wiedzę tą można zdobywać na uniwersytetach, lecz w sytuacji osób nie posiadających formalnego wykształcenia w tym kierunku jest to poważny problem. W takiej sytuacji można zostać samoukiem, co autor niniejszego poradnika miał okazję doświadczyć. Aby jednak zdobyć wiedzę w ten sposób trzeba mieć właściwych NAUCZYCIELI. W tym wypadku NAJLEPSZYM wyjściem jest kontakt z innymi przedsiębiorcami, działającymi już jakiś czas na rynku i uczenie się od nich. Jest to jednak - z jednym wyjątkiem, o którym nieco dalej - dość trudne, gdyż w KLASYCZNYM biznesie przedsiębiorcy nie pałają zbytnią ochotą do dzielenia się swoją wiedzą z potencjalnymi konkurentami, z wyjątkiem tych, którzy piszą poradniki i czerpią dodatkowe dochody z ich sprzedaży. wink Mimo wszystko, bezpośredni kontakt z doświadczonym przedsiębiorcą zawsze przebije najlepszy nawet poradnik.

Drugie pytanie dotyczy naszych DOŚWIADCZEŃ. W tym wypadku w grę wchodzi już praktyka a nie tylko teoria i tu tak naprawdę zaczynają się schody. Osoba, która dopiero ZAMIERZA zająć się biznesem, z reguły nie posiada ŻADNEGO doświadczenia, musi zatem bazować na doświadczeniach INNYCH. Tu ponownie mamy problem z chęcią przedsiębiorców działających w klasycznym biznesie do dzielenia się swoimi doświadczeniami. Można zatem - poza wspomnianymi poradnikami - próbować metody prób i błędów. Istnieje jednak pewne ryzyko. Otóż bardzo często osoby początkujące biorą się za biznes, który je PRZERASTA, stąd taki wysoki wskaźnik bankructw NOWYCH firm - ok. 80% w ciągu 3-5 lat. Brak wiedzy i doświadczenia - nawet w sytuacji, gdy dysponujemy dużym kapitałem - może być - w przypadku próby wystartowania od razu z dużym biznesem - przyczyną nie porażki, ale prawdziwej klęski. Jeśli prześledzicie historie najbogatszych ludzi, zauważycie, że ogromna większość z nich zaczynała od biznesów MAŁYCH, dzięki którym zdobywali oni DOŚWIADCZENIE, pomocne później w rozwijaniu DUŻYCH biznesów. Zatem nawet w przypadku dysponowania sporym kapitałem STANOWCZO ODRADZAM osobom bez dostatecznej wiedzy i doświadczenia rzucania się na "głęboką wodę". wink

Pytanie trzecie związane jest z kapitałem finansowym, jakim dysponujemy. Jak już napisałem wyżej, duży kapitał ale bez wiedzy i doświadczenia może być raczej przyczyną naszych ogromnych problemów niż ogromnego sukcesu. wink Poza tym duży kapitał sam w sobie jest problemem ze względu na ZBYT WIELE OPCJI do wyboru. Przy braku znajomości i zrozumienia rynku, zainwestowanie dużych pieniędzy z zyskiem jest wysoce problematyczne. Może się okazać, iż zainwestowaliśmy w branżę, która upada, zamiast się rozwijać. Oczywiście, znajomość rynku i finansów nie gwarantuje 100% powodzenia, ale poważnie ogranicza ryzyko inwestycyjne.
          Tak więc dla osoby bez wiedzy i doświadczenia - co może się wydać zaskakujące - LEPSZĄ sytuacją jest dysponowanie MAŁYM kapitałem. Zawęża to bowiem pole naszych poszukiwań biznesu najlepszego w takiej sytuacji.

Pytanie jakie może zrodzić się w głowach osób czytających brzmi: czy zatem istnieje jakikolwiek biznes dla osoby bez wiedzy, doświadczenia i z małym kapitałem lub praktycznie go pozbawionej? Przecież na początku od razu "zjadają" nas opłaty, więc mały biznes na to nie wyrobi. Oczywiście, taki biznes istnieje.
          Marketing wielopoziomowy - nie mylić ze sprzedażą bezpośrednią, która wbrew pozorom NIE JEST tym samym - pomijając wszystkie legendy, jakie krążą w Polsce na jego temat wink - wydaje się być biznesem STWORZONYM dla ludzi bez wiedzy, doświadczenia i kapitału. Nie będę tutaj mówił o żadnej konkretnej firmie, skoncentruję się na ogólnym omówieniu tego segmentu.
          Istnieje wiele powodów, by zainteresować się tą forma biznesu.
          Po pierwsze - na starcie nie jest wymagana wspomniana wiedza, gdyż wiedzę tą zdobywamy poprzez BEZPOŚREDNI kontakt z przedsiębiorcami, zajmującymi się rozwijaniem własnych firm od dłuższego czasu.
          Z tego samego powodu nie jest potrzebne doświadczenie biznesowe, gdyż wspomniani przedsiębiorcy dzielą się SWOIMI doświadczeniami.
          Wreszcie - kapitał startowy jest ułamkiem średniej pensji, co oznacza, że jest dostępny praktycznie dla każdego.
          Najistotniejszy przy wyborze firmy, z którą chcemy się związać NIE JEST wbrew pozorom produkt. wink
          Co nam po najlepszym produkcie świata, jeśli nie będziemy UMIELI go sprzedać? wink To system edukacji jest osią biznesu mlm. Jeśli jednak ogranicza się on jedynie do techniki sprzedaży produktów, nie można go uznać za w pełni wartościowy. Taki system edukacji może zrobi z nas dobrych sprzedawców, ale wielce wątpliwe, czy zrobi z nas dobrych przedsiębiorców. wink Bo biznes to NIE TYLKO umiejętność sprzedawania. Tym się właśnie - między innymi - różnią biznesy mlm od sprzedaży bezpośredniej. Istotą DOBREGO systemu edukacji jest przekazywanie wiedzy i doświadczenia z dziedzin: ekonomii, przedsiębiorczości, finansów, socjologii i psychologii. Jeśli któregoś z tych elementów brakuje - system taki jest niepełnowartościowy. W dodatku - poprzez stworzenie specyficznej atmosfery /mylnie określanej technikami psychomanipulacji przez osoby, które nawet nie są psychologami, a jedynie "tropicielami sekt" wink/ nawet osoby z kompleksami - których niestety u nas nie brakuje wink - po jakimś czasie nabierają wiary w siebie na tyle, by móc stać się skutecznymi, odnoszącymi sukcesy przedsiębiorcami.
          W biznesach sprzedaży bezpośredniej praktycznie od początku musimy
          kontaktować się z dużą ilością nowych, potencjalnych klientów. To poważny minus w przypadku osób z kompleksami i BEZ DOŚWIADCZENIA jako sprzedawcy. Drugim minusem jest na ogół duży kapitał, wymagany do zakupu produktów, potrzebnych do prezentacji. Oferta takich firm
          sprowadza się bowiem niemal w całości z drogich produktów, w olbrzymiej większości AGD.
          Tym samym dla osoby bez wiedzy, doświadczenia i kapitału praktycznie nie ma alternatywy dla mlm, z wyjątkiem gry w Totka. A jaka jest szansa wygranej - chyba nie muszę mówić. wink
          • chupachups1 Re: Własny biznes. Ale jaki? 28.06.08, 19:01
            o boszsz ale wypracowanietongue_out
          • haniatk do Skory1 30.06.08, 17:06
            Witam, jak zaczęłam czytać Twojego posta to powiem szczerze że podejrzewałam do
            czego zmierzasz smile Może dla tego, że ja właśnie w takiej jednej fajnej firmie
            pracuję. Marketing sieciowy to naprawdę jest "fajna branża".Kasa,którą tu
            zarabiam jest uzależniona od czasu, który chcę poświęcić tej pracy. Faktycznie
            doświadczenie w tej dziedzinie zerowe miałam, a teraz mam swój team smile Czy Ty
            również pracujesz w czymś takim ? Pozdrawiam
            • skory1 Re: do Skory1 01.07.08, 08:22
              haniatk napisała:

> Czy Ty
              > również pracujesz w czymś takim ? Pozdrawiam

Owszem. Pozdrawiam także i życzę wielu sukcesów. smile
              • magdar751 Re: do Skory1 01.07.08, 09:18
                Ale bzdury..(to do tego pana reklamującego marketing coś tam coś
                tam).
                Zarobić więcej niż 2 tyś. możesz albo pracując w dobrej firmie przez
                dłuższy czas, albo na godziny (nauczanie, sprzątanie, opieka,
                projektowanie różnych rzeczy, pisanie artykułów itp.) od razu.
                Zastanów się co umiesz robić i spróbuj jako wolny strzzelec szukać
                zleceń w różnych miejscach. A jak Ci to zacznie wychodzić, założysz
                biznes. Jeśli nie masz jakichś specjalnych umiejętności i wolisz
                handel, to również proponuję allegro. Powodzenia!
                • haniatk do madgar751 01.07.08, 15:19
                  Witam, kiedyś myślałam tak jak Ty. Jak będę ciężko pracować to w końcu czegoś się dorobięsmileZapewniam Cię że ani ja pracując po 10-12 godzin i mój mąż niczego się nie dorobiliśmy oprócz nerwicy, bóli brzucha i pleców. Odkąd pracuję z domu (nie na allegro !!!)jest super. Mam czas dla dziecka, dysponuję sama czasem, który poświęcam pracy i mam czas dla siebie. Gdy w to wchodziłam byłam sceptycznie nastawiona, ale tu w jednej jedynej branży mlm ludzie sobie pomagają wzajemnie. Chętnie dzielą się doświadczeniem. No i najważniejsze awansuję wtedy kiedy ja chcę a nie kiedy mi szef pozwoli. Moja wypłata jest uzależniona tylko i wyłącznie od mojego wysiłku. Nie od pana Kazia, który ma zły humor i zabierze mi premię za spóźnieniesmileI jeszcze jedno jeśli się nie zna zasad takiego marketingu to trudno go chwalić czy też krytykować. Najpierw trzeba go poznać a dopiero coś mówić. Pozdrawiam
                • skory1 Re: do Skory1 02.07.08, 08:11
                  magdar751 napisała:

> Ale bzdury..

Bo...?
      • wieczna-gosia Re: jak zarabiać więcej niż 2 tyś miesięcznie? 01.07.08, 15:42
        no zrywac kafelki to bym mogla smile
        • aluc Re: jak zarabiać więcej niż 2 tyś miesięcznie? 01.07.08, 16:39
          sie wieczna nie śmiej
          stary po otrzymaniu rachjunku za zerwanie oświadczył, że rzuca swoją
          robotę natentychmiast smile)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka