sir.vimes 18.06.08, 23:59 Zrozumiałe jest, ze ostatnio króluje temat dzieci poczętych, warto jednak poczytać też o tych narodzonych wyborcza.pl/1,88975,5312004,Kup_sobie_niewolnika.html?as=1&ias=4&startsz=x Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szyszunia11 Re: Dla odmiany o narodzonych 19.06.08, 01:22 przerażające. Zastanawia mnie stan świadomości handlarzy, pośredników... choć w sumie to wiem, że możliwe jest takie straszne zaślepienie sumienia. Traktowanie człowieka jak rzecz, brak nawet takiego podstawowego szacunku dla ludzkiej godności... Ciekawa jestem, czy w Polsce zdarzają sie takie sytuacje? Pewnie podbne tak... Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Re: Dla odmiany o narodzonych 19.06.08, 08:13 Zastanawia mnie stan świadomości handlarzy, pośredników... A to jakiś specyficzny stan musi być? Ich też determinuje bieda, a w krajach typu Haiti człowiek od małego przyzwyczajony jest do tego, że jego życie ma niewielkie znaczenie. Jesli więc, jego zycie jest nic niewarte, to jak on może szanować życie innego człowieka? Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Czytałam.. 19.06.08, 08:09 ..po raz któryś zresztą, o tym problemie. Urodzeni interesują co najwyżej grastkę jakichś zapaleńców A problem będzie istniał dopóki nędza będzie królowała w niektórych rejonach swiata, czyli dłuuugo jeszcze- nędza to analfabetyzm, brak perspektyw, podatność na piękne słówka pośredników.... Z perspektywy wygodnego fotela, cięzko uweirzyc, że ci ludzie nie sa w stanie spłacić długu opiewającego na kilka dolarów i w ten sposób stają się niewolnikami. I jedna rzecz mnie ciekawi- co dzieje sie z tymi ludzmi, po tym,jak już "pan", wyeksploatuje ich fizycznie i seksualnie? Czy czasami nie znikają bez śladów, a więc mamy do czynienia nietylko z niewolnictwem ale może jeszcze z czymś gorszym, na skalę globalną? Odpowiedz Link Zgłoś
sir.vimes Myślę 19.06.08, 10:45 że dość częssto znikają bez śladów. Ale niektórzy pewnie żyją gdzieś jak bezdomne zwierzęta. Ciężko chorzy, nie znając języka, może tez z zaburzeniami psychicznymi uniemożliwiającymi nie tylko zwrócenie sie o pomoc ale w ogóle cokolwiek. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Dla odmiany o narodzonych 19.06.08, 09:55 Nie chcę cię martwić, ale problem dzieci narodzonych niespecjalnie interesuje fanatycznych prolajfowców, więc na liczbę wpisów w liczbie 250 raczej nie mamy co liczyć.. Odpowiedz Link Zgłoś
ma_dre Re: Dla odmiany o narodzonych 19.06.08, 10:41 widzisz sir.vimes... watku o supermarketach wielkie halo, a tu pies z kulawa noga nie zaglada... taki jest dzisiejszy swiat, niemoralny do szpiku kosci, kogo obchodza ludzie, ktorym na prawde dzieje sie zlo??? Odpowiedz Link Zgłoś
betty_julcia Re: Dla odmiany o narodzonych 19.06.08, 10:46 Nie ma co liczyć pewnei też dlatego ze każdy ten prolem odsuwa od siebie, jakby go nie było.... Przerażające, ile na swiecie jest okrucieństwa. BArdzo często ostatnio słychać że Tajlandia to centrum niewolnictwa i seksu z nieletniki (co tu duzo mówić z dziećmi). Wiadomo o tym wszem i wobec, brzmi to wręcz jak reklama i jeżdżą tam pielgrzymki turystów. Ilu z nich wyjeżdża tam pod przykrywką tanich wczasow w egzotycznych warunkach.... Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Dla odmiany o narodzonych 19.06.08, 10:49 Zagląda zagląda. Tylko trudno tu coś napisać skoro wszystko jest oczywiste. Bestialstwo i znieczulica handlarzy ale i władz tych krajów. A bogate państwa też spuściły zasłonę milczenia. Chyba każdy jest po trosze winny. Odpowiedz Link Zgłoś
tiuia Re: Dla odmiany o narodzonych 19.06.08, 12:40 Szok! Po prostu szok... Tak naprawdę to nie wiem co musiałoby się stać, żeby ci gnoje przestali uprawiać ten proceder. Tak sobie myślę, że powinnam codziennie dziękować Bogu za to, że urodziłam się w Polsce, a nie w jakimś trzecim świecie... Odpowiedz Link Zgłoś
zonka77 Sądzę że zagląda wiele 19.06.08, 13:21 Tylko co mają napisać? Że to straszne? Tak - to straszne. Tylko czy mam poczuć się lepsza bo zaglądnęłam i napisałam jakie to straszne? Czy to pomoże chociaż jednemu człowiekowi? Zamiast pisać wolę działać i działam tu gdzie jestem w stanie. Czy ten wątek ma być przeciwwagą dla wątków o aborcji? Bo nie rozumiem - co ma piernik do wiatraka? To można zabijać dzieciaki bo na świecie są niewolnicy? Albo nie można być przeciw aborcji jako środkowi antykoncepcyjnemu bo nie pomaga się niewolnikom z thaiti? Odpowiedz Link Zgłoś
szyszunia11 Re: Sądzę że zagląda wiele 19.06.08, 17:09 zonko 77 - słuszne spostrzeżenie... choć akurat mnie ta problematyka (tez po lekturze książek kapuścińskiego) bardzo porusza i nie mogłam sobie odmówić westchnienia forumowego: "przerażające" oczywiście wiem, że to nic nikomu nie pomoże... i że być może (?) intencją autorki wątku było wskazanie na problemy jej zdaniem bardziej prawdziwe, ze względu na które nie warto sobie zaprzątać głowy jakąś abrocją ale jeszcze raz podkreślam moje wzburzenie po lekturze tego artykułu o niewolnictwie... Odpowiedz Link Zgłoś
tiuia Re: Sądzę że zagląda wiele 24.06.08, 10:19 Eee... Czy te pytania są do mnie? Bo jakoś nie bardzo rozumiem dlaczego się podpięłaś z tymi uwagami do mojej wypowiedzi... Odpowiedz Link Zgłoś
dirgone Re: Dla odmiany o narodzonych 19.06.08, 13:30 wyborcza.pl/1,76842,5320379,Falszywy_cud_w_Poroninie.html W Polsce też się handel ludźmi zdarza. Odpowiedz Link Zgłoś
hipopotamama Re: Dla odmiany o narodzonych 24.06.08, 11:41 Nie "zdarza się", a funkcjonuje. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Pytacie, dlaczego to się zdarza? 19.06.08, 15:16 Otóż bieda biedą, analfabetyzm analfabetyzmem, nieświadomość nieświadomością, tymczasem głównym powodem istnienia handlu ludźmi jest fakt, że są tacy - zamożniejsi, piśmienni i świadomi - którzy nie zawahają się przed skorzystaniem z takiej "okazji". Nie sądzę wprawdzie, by któraś z emam miała w domu niewolników do prac wszelkich, natomiast w traktowaniu innych - biedniejszych i upośledzonych społecznie - wiele niektórym do opisanych właścicieli niewolników nie brakuje. Żeby daleko nie szukać - pamiętam wątki o tirówkach, żebrakach i agencjach towarzyskich - tam dobrze widać, dlaczego w "normalnych" społeczeństwach się to zdarza. Wystarczy wrzucić w wyszukiwarkę i poczytać opinie "normalnych i porządnych" kobiet, często matek i żon, o ludziach z "gorszego świata". Odpowiedz Link Zgłoś
joasia1234 Re: Pytacie, dlaczego to się zdarza? 24.06.08, 10:39 W pełni się z Tobą zgadzam. A problem będzie istniał tak długo, jak długo gdzieś będzie bieda, a gdzie indziej duże pieniądze. Czyli niestety zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso polecam... 19.06.08, 18:48 .....książkę Grażyny Plebanek "Przystupa". Wprawdzie głównej bohaterki nikt nie kupił, ale sposób postepowania z najemną sługą z Polski pokazuje do czego ludzie sązdolni, kiedy tylko mogą wykorzystywać inną istotę ludzką, zależną od nich. Odpowiedz Link Zgłoś