dlania 17.07.08, 15:50 Durne pytanie, ale powiedzcie mi, z jakim tytułem kończy się studia medyczne? MGR? czy cos innego? Bo mi znajoma powiedziała, że ona nie jest żadnym magistrem, tylko lekarzem medycyny jak to jest? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pieskuba Re: mgr medycyny? 17.07.08, 15:56 O ile wiem studia medyczne kończy się z tytułem "lekarz medycyny". Potem można być "doktorem nauk medycznych", na przykład. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: mgr medycyny? 17.07.08, 15:58 lek med, lek wet Inni absolwenci Akademii medycznej to magistrowie. Odpowiedz Link Zgłoś
lilka69 Re: przeciwcialao 17.07.08, 19:29 lekarz nauk medycznych,( przy okazji- lekarz medycyny weterynaryjnej a nie lek. wet. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: przeciwcialao 17.07.08, 20:02 lekarz to tytuł zawodowy a nie naukowy. lekarz medycyny, lekarz weterynarii- tak stoi na pieczatkach. Nauk medycznych to sa doktprzy ale tacy po doktoracie. Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Re: przeciwcialao 17.07.08, 20:04 Ale doktorat to juz się chyba pisze, a nie zalicza na podstawie tylko egzaminów? tak z ciekawości pyta, nie planuję rozwoju zawodowego w tym kierunku;-0 Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: przeciwcialao 17.07.08, 20:10 Oczywiscie dorobek naukowy trzeba miec, otworzyć przewód a potem jeszcze obronic. Odpowiedz Link Zgłoś
lilka69 Re: przeciwcialao-racja 17.07.08, 20:13 oczywiscie, ze to nie tytul naukowy! tytul naukowy "zaczyna" sie od doktora w gore. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: przeciwcialao-racja 18.07.08, 17:28 Od doktora to się zaczyna stopień naukowy, tytuł od profesora. Odpowiedz Link Zgłoś
lilka69 Re: jowita 19.07.08, 15:08 nie jestem ani jednym ani drugim i nigdy juz nie bede. i tak sie ciesze ze studiow jakie mam dzieki jednak za oswiecenie. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabina_murzyna Re: przeciwcialao 17.07.08, 23:27 lilka69 napisała: > lekarz nauk medycznych,( przy okazji- lekarz medycyny weterynaryjnej a nie lek. > wet. Otoż Lilka widać, że nie w temacie jesteś. I jak ty dziewczyno lekarzem jesteś? No chyba, że sama się tak zatytułowałaś. I chyba mam rację, bo niewiedza wychodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: mgr medycyny? 17.07.08, 15:59 Żeby dostac tytuł mgr trzeba pracę napisac. Lekarza ma się za zdanie wszystkich wymaganych programem egzaminów. Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Re: mgr medycyny? 17.07.08, 16:01 O! Czyli lekarze nie pisza pracy? A maja jakis egzamin końcowy? Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: mgr medycyny? 17.07.08, 16:03 Chyba po stazu zdaja jakis egzamin który daje im prawo wykonywania zawodu ale sam tytuł wymaga zaliczenia programu studiów. Może wypowiedza sie forumowe lekarki. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: mgr medycyny? 17.07.08, 16:08 Właśnie chciałam napisać,abyś Lilki zapytała hehe Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: mgr medycyny? 17.07.08, 16:42 Tak napisała.W wątku o życiu na diecie Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: mgr medycyny? 17.07.08, 16:08 Jest jeszcze Maga-luiza z tego co kojarze. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabina_murzyna Re: mgr medycyny? 17.07.08, 16:14 Absolwenci medycyny nie pisza pracy mgr. Kończą studia z tytułem lek. med. Idą na staż na rok, wtedy mają ograniczone prawo wykonywania zawodu tzn. nie mogą samodzielnie podejmować dcyzji, wypisywać recept. Ot latają sobie po iluś tam oddziałach na tym stażu. Po stażu zdają lep. Jak zdadzą to mają pełne prawo wykonywania zawodu. Potem mogą robić specjalizację. Odpowiedz Link Zgłoś
minerallna Re: a szto eta lep? 17.07.08, 16:19 LEP-egzamin,jak nie zdadzą to kicha Odpowiedz Link Zgłoś
patyk.od.zosi Re: a szto eta lep? 17.07.08, 16:21 Lekarski Egzamin Panstwowy ?? _______ pozdr., patyk+2 Odpowiedz Link Zgłoś
hrabina_murzyna Re: a szto eta lep? 17.07.08, 16:28 Tak Lekarski Egazamin Państwowy. Jak nie zdadzą to kicha i mogą chodniki zamiatać, bo do szpitala ich nie przyjmą. No ewentualnie salową mogą zostać. Mogą powtórzyć egzamin za rok jak obleją. Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkolak2 Re: mgr medycyny? 17.07.08, 16:57 Za moich czasów po skończeniu szóstego roku-i oczywiście zdaniu wszystkich egzaminów było się już lekarzem (nie magistrem). Przed rozpoczęciem pracy trzeba było jeszcze zaliczyć roczny staż. W tej chwili po ukończeniu studiów dostaje się dyplom ukończenia studiów medycznych, po LEP-ie otrzymuje się tytuł lekarza. Staż obowiązuje nadal, choć są plany (moim zdaniem bzdurne), żeby go znieść. Odpowiedz Link Zgłoś
lilka69 Re: dlania, gryzelda 17.07.08, 19:26 lekarz nauk medycznych- taki otrzymuje sie tytul po skonczeniu studiow, odbyciu stazu (na wszystkich oddzialach medycznych) oraz zdaniu LEP-u. (podczas stazu ma sie ograniczone prawo do wykonywania zawodu) Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkolak2 Re: dlania, gryzelda 17.07.08, 19:52 Lilka, nie ma czegoś takiego jak lekarz nauk medycznych. Jest lekarz medycyny, weterynarii, stomatologii. Po zrobieniu doktoratu uzyskuje się tytuł doktora nauk medycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Re: dlania, gryzelda 17.07.08, 19:54 Na wychowawczym sie trochę wychodzi z obiegu... Odpowiedz Link Zgłoś
lilka69 Re: dlania 17.07.08, 20:15 a zebys wiedziala nie wiem co mi do glowy strzelilo. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: dlania, gryzelda 17.07.08, 20:02 Prestizu chciała sobie chyba dodac. Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkolak2 Lilka 17.07.08, 20:15 Spójrz sobie na dyplom albo prawo wykonywania zawodu. Odpowiedz Link Zgłoś
demarta Re: Lilka 17.07.08, 21:23 ... tylko w czyje... jak w domu tylko urojone... nie pomogą... Odpowiedz Link Zgłoś
rita75 Re: Lilka 17.07.08, 22:42 > Spójrz sobie na dyplom albo prawo wykonywania zawodu. A może można być i lekarzem nauk medycznych i lekarzem chorych na duszę... Odpowiedz Link Zgłoś
frodolin zależy 19.07.08, 15:34 są różne wydziały i tak np., wydział lekarski kończy się z tytułem lekarz nauk medycznych, wydział analityczny to mgr analityki, wydział pielęgniarski to mgr pilęgniarstwa itd. studiowanie na akademii medycznej nie oznacza, że tylko i wyłącznie zostanie się lekarzem, pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
reszka2 Re: mgr medycyny? 19.07.08, 18:07 A ja mam na dyplomie, że "uzyskałam tytul lekarza". Koniec, kropka. Zresztą któryś z moich mentorów zwracał uwagę, że jest się lekarzem ludzi (pacjentów) a nie medycyny. leczę ludzi, a nie medycynę. Stomatolodzy mają na dyplomach, że uzyskali tytuł "lekarza - stomatologa". Więc idąc po tej linii, należałoby napisać, że uzyskałam tytuł "lekarza-medyka" czy coś takiego. Pacjenci zwyczajowo zwracają się per "pani doktor" też do tych, którzy nie zrobili doktoratu. Albo "doktorko", "dochtórko"... Odpowiedz Link Zgłoś
majmajka U mnie lakarzy jak psow;) 19.07.08, 19:04 Zaraz zapytam. Jeden nawet zaczyna w tym roku pierwszy rok to o tym jak sie dostal moze opowiedziec. Wiem, ze mature min. zdawal z biologii, fizyki i chemii. No i ze sie dostal. Zaraz wracam i dopyta. Odpowiedz Link Zgłoś
majmajka Re: U mnie lakarzy jak psow;) 19.07.08, 19:12 No wiec, jesli nie namieszam Kiedys, jak moj zaczynal...6 lat studia, od razu po studiach byl lekarzem medycyny, 1 rok stazu (na stazu juz jako lekarz, mogl np. wystawiac recepty), pozniej specjalizacje - 1 i 2 stopnia. No i ewentualnie inne tytuly. Dzis - 6 lat studia, 13 miesiecy staz, po stazu LEP(Lekarski Egzamin Panstwowy), po zdaniu ma tytul lekarza medycyny. Pozniej specjalizacje- od 3 lat(najkrotsza)do 7 lat(najdluzsza). Odpowiedz Link Zgłoś