tolka11 21.08.08, 09:48 złotych polskich. I powiem: BARDZO przyjemnie uczucie zapłacić tyle. Co prawda notariusz zażyczył sobie sporo wiecej, ale i tak dnia mi nie zepsuł. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lila1974 Re: Wykupiłam mieszkanie za 7,46 21.08.08, 09:54 Jak to zażyczył sobie? Ile i na jakiej podstawie? A mieszkania gratuluję! Odpowiedz Link Zgłoś
tolka11 Re: Wykupiłam mieszkanie za 7,46 21.08.08, 10:00 Notariusz zazyczył sobie za spisanie aktu wg taryfikatora. No i to juz było więcej niz zapłaciłam za samo mieszkanie Odpowiedz Link Zgłoś
tolka11 Re: Wykupiłam mieszkanie za 7,46 21.08.08, 10:01 Ha! A teraz je sprzedam Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Re: Wykupiłam mieszkanie za 7,46 21.08.08, 10:02 tolka11 napisała: > Ha! A teraz je sprzedam Eeeee, zepsułas efekt;-( ;-D Odpowiedz Link Zgłoś
luxure Re: Wykupiłam mieszkanie za 7,46 21.08.08, 10:11 tolka11 napisała: > Ha! A teraz je sprzedam Rozumiem że za 7,50 żeby nie było że bez zysku.... Odpowiedz Link Zgłoś
tolka11 Re: Wykupiłam mieszkanie za 7,46 21.08.08, 10:16 >Rozumiem że za 7,50 żeby nie było że bez zysku.... Eeeeeeeee, to by dopiero zepsuło efekt Odpowiedz Link Zgłoś
o-plumka Re: Wykupiłam mieszkanie za 7,46 21.08.08, 11:49 O ile dobrze mi się obiło o uszy, to nie możesz przez kolejnych 5 lat sprzedać tego mieszkania, skoro kupiłaś je ze zniżką. Odpowiedz Link Zgłoś
osa551 Re: Wykupiłam mieszkanie za 7,46 21.08.08, 17:32 Dokładnie rzecz biorąc w przypadku wykupu mieszkań lokatorskich od roku 2007 obowiązuje zasada, że trzeba być w tym mieszkaniu zameldowanym przez rok, żeby je sprzedać bez płacenia podatku od dochodu ze sprzedaży. Tyle tylko, że przepisy nie mówią, że przez rok od momentu wykupu, ale przynajmniej przez rok do momentu sprzedaży, co oznacza, że jak ktoś sie kiedyś zameldował, "dzisiaj" wykupił to praktycznie "jutro" może sprzedać nie płacąc podatku. Odpowiedz Link Zgłoś
qunegunda Re: Wykupiłam mieszkanie za 7,46 21.08.08, 11:45 ja sie nie dziwie, ze ludzie biorą jak państwo polskie rozdaje, ale rzygać sie chce na to wszystko Odpowiedz Link Zgłoś
eilian Re: Wykupiłam mieszkanie za 7,46 21.08.08, 11:51 super! A co trzeba zarobić, żeby DOSTAĆ mieszkanie za 7,5? Bo chyba nie ciężko pracować - wtedy to najwyżej kredyt można wziąć... Eeeech, co za kraj Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Wykupiłam mieszkanie za 7,46 21.08.08, 12:16 Nie ma w tym przypadku mowy o rozdawnictwie, bo lokatorzy, których dotyczą zasady przekształceń, już spłacili swoje zobowiązania wobec spółdzielni, wnosząc wkład mieszkaniowy i spłacając zaciągnięte na inwestycje kredyty w opłatach za mieszkanie. Teraz dopłacą tyle, ile państwo umorzyło spółdzielniom. Odpowiedz Link Zgłoś
burza4 Re: Wykupiłam mieszkanie za 7,46 21.08.08, 19:15 nenia1 napisała: > Nie ma w tym przypadku mowy o rozdawnictwie, bo lokatorzy, > których dotyczą zasady przekształceń, już spłacili swoje zobowiązania wobec spółdzielni, wnosząc wkład mieszkaniowy > i spłacając zaciągnięte na inwestycje kredyty w opłatach za mieszkanie. > Teraz dopłacą tyle, ile państwo umorzyło spółdzielniom. Nie ma rozdawnictwa? to czemu moi rodzice z nędznych pensyjek swoje mieszkanie wykupili parę lat temu za kilanaście tysięcy mimo że już dawno było jak powiadasz spłacone? teraz dostaliby je gratis. To ma być sprawiedliwość społeczna? Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Wykupiłam mieszkanie za 7,46 21.08.08, 21:49 Oczywiście, żeby nazwać obecną formę wykupu mieszkań rozdawnictwem, należało by uznać, że państwo się czegoś pozbywa za bezcen. Tymczasem budżet państwa nic na tym nie traci, a jedynie spółdzielnie mieszkaniowe, stąd tak liczne protesty zarządów spółdzielni, przyzwyczajonych do dużych premii i braku kontroli. Nawet, gdy twoi rodzice dokonywali wykupu na starych zasadach, pieniądze nie zasilały budżetu, tylko tzw. fundusz remontowy spółdzielni mieszkaniowych. Prezes jeden wie, czy faktycznie zostały przeznaczone na remont, ale w Polsce blokowiska nie wyglądają raczej na masowo remontowane. W praktyce chodzi o to, że w latach 60 – 80 spółdzielnie budowały mieszkania lokatorskie za tanie państwowe kredyty. Lokator wypłacał wkład (dziś po rewaloryzacji to gdzieś około 75% wartości rynkowej mieszkania). Spłatą pozostałej części kredytu byli obciążeni spółdzielcy (w opłatach za mieszkanie), część zaś państwo umarzało spółdzielniom. W praktyce więc spółdzielnie wpłacały do budżetu tylko umorzoną część kredytu, czyli drobne kwoty, właśnie jak w tym przypadku 7,46 zł. Gdy twoi rodzice wykupili mieszkanie od spółdzielni (a przecież też płacili w zależności od humoru prezesa spółdzielni gdzieś od 20 do 10% wartości rynkowej, a nie całą wartość rynkową ) to z tych pieniędzy może jakieś parę złoty zyskał budżet, a resztę zostawało w spółdzielni. Pozwalały na to istniejące, niekorzystne dla lokatorów przepisy, nad zmianą których pracowały komisje sejmowe poprzednich kadencji, ale jak to w Polsce często bywa, nie zdążyły ich uchwalić. Rozumiem, że to boli tych którzy stracili, ale wyzywanie innych lokatorów od nierobów, to przesada, na dodatek oparta na zerowym wysiłku intelektualnych aby sprawę zgłębić. Odpowiedz Link Zgłoś
kawad Re: Wykupiłam mieszkanie za 7,46 21.08.08, 21:58 Wq.. mnie gdy ktoś pisze o moich rodzicach: nieroby, pijacy, obiboki i inne tego typu inwektywy. tylko dlatego, że oni też wykupili mieszkanie "za grosze". To uczciwi ludzie, którzy całe życie byli uczciwi i ciężko pracowali zapewniając mie i siostrze wykształcenie. Dziwne, że wszyscy czepiają się bogu ducha winnych ludzi, którzy wreszcie otrzymali to za co już dawno zapłacili. Czepiać należy się spółdzielni i państwa, które pozwalało w świetle prawa okradać ludzi każąc im słono płacić za spłacone już mieszkania. Ciekawe na co szły te pieniądze, bo że na remonty to nie wierzę. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Wykupiłam mieszkanie za 7,46 21.08.08, 22:02 Dokładnie tak jak piszesz. Niestety, żyjemy w polskiem piekiełku Odpowiedz Link Zgłoś
kawad Re: Wykupiłam mieszkanie za 7,46 21.08.08, 22:11 Tak, właśnie. Zamiast cieszyć się, że komuś się powiodło i dążyć do własnego sukcesu, za wszelką cenę chcemy ściągnąć w dół wszystkich, którym się udało. Odpowiedz Link Zgłoś
betty_julcia Re: Wykupiłam mieszkanie za 7,46 21.08.08, 12:00 Niezła cena Nie powiem, każdy by tak chciał... Niestety TERAZ nie sprzedsz bo musisz liczyć się z tym, ze musi minąć pewien okres między zawarciem transakcji kupna i sprzedaży. Jest to chyba 5 lat, ale o tym dowiesz sie w gminie. W przeciwnym razie ponosisz koszty od róznicy wartości. Odpowiedz Link Zgłoś
chmurka_257 Re: Wykupiłam mieszkanie za 7,46 21.08.08, 12:07 zeby je teraz sprzedac to musi minac 5 lat i jeden dzien. Odpowiedz Link Zgłoś
zebra51 Re: Wykupiłam mieszkanie za 7,46 21.08.08, 12:11 Mozna sprzedać, tylko trzeba od kwoty sprzedaży odprowadzić podatek. Ewentualnie za uzyskane pieniadze kupić inną nieruchomość, wówczas podatek nie jest odprowadzany. Odpowiedz Link Zgłoś
betty_julcia Re: Wykupiłam mieszkanie za 7,46 21.08.08, 12:19 To zebra o czym piszesz dotyczy czegoś innego. Wykupując od gminy mieszkanie za symboliczną kwotę nie można sprzedać go dalej w celach zarobkowych przez okres nie krótszy niż 5 lat. Chyba ze odprowadzi się pewną kwotę naliczaną wg procentów od różnicy ale nie wiem jaki to procent. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Wykupiłam mieszkanie za 7,46 21.08.08, 12:28 Tu chyba jednak chodzi o mieszkanie spółdzielcze, nie od gminy. Ale może się mylę. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Wykupiłam mieszkanie za 7,46 21.08.08, 12:42 Ja mam wykupione mieszkanie komunalne (może nie za 7 zł, ale też za śmieszną kwotę, jeszcze na raty rozłożyli) i właśnie nie mogę go sprzedać przez 5 lat od zakupu. Odpowiedz Link Zgłoś
pati3 Re: Wykupiłam mieszkanie za 7,46 21.08.08, 13:52 przepisy sie już zmieniły ,ja wykupiłam mieszkanie 3 lata temu i już sprzedaje.W ciągu roku od dnia sprzedaży muszę zlozyc w Gminie popierek(akt własności innej nieruchomosci) ,że jestem właścicielką innego mieszkania lub domu i pieniadze ze sprzedaży przeznaczone były właśnie na to.W takim przypadku nie muszę nic zwracać.Pozdrawiam i gratuluje zakupu Odpowiedz Link Zgłoś
tolka11 Re: Wykupiłam mieszkanie za 7,46 21.08.08, 13:52 To nie jest gminne mieszkanie! To jest spółdzielcze i w związku z tym mogę je sprzedać chocby jutro, a za kasę, zeby nie płacic podatku kupić inne (w domysle >większe<. Własnie cała radocha w tym, ze mogę je zbyć natychmiast Odpowiedz Link Zgłoś
tolka11 Re: Wykupiłam mieszkanie za 7,46 21.08.08, 13:55 I przepraszam: NIC za darmo. Wniosłam razem z M. wkład mieszkaniowy. Co prawda to też nas nic nie kosztowało, bo wkład pochodził z książeczek założonych w latach siedemdziesiątych, zrewaloryzowanych pod koniec tysiąclecia. Ha!, a co raz mi się udało!!! Odpowiedz Link Zgłoś
qunegunda [...] 21.08.08, 14:27 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
kruche_ciacho qunegunda 21.08.08, 14:45 jakby już to "Hołota" jeśli będziesz znów o sobie pisać bo z takimi tekstami to tylko zawistna polaczkowość z Ciebie wyłazi żenada Odpowiedz Link Zgłoś
hrabina_murzyna Re: Wykupiłam mieszkanie za 7,46 21.08.08, 14:47 Zgadzam się z Qunegundą w 100%. Głupie państwo rozdało mieszkania za bezcen i szlag może trafiać niejednego. Mnie trafia jak sobie pomyślę o sąsiadach swojej mamy. Nigdzie to nie pracowało, zasiłki brało, zapomogi, kuroniowki i jeszcze teraz leniom i nierobom chate za 3,50 dali, ktorą ich niepracująca corunia sprzeda z zyskiem. Moja matka grube pieniądze musiała wyłożyć kilkadziesiąt lat temu, aby mieszkanie wykupić, harowała na nie całymi dniami, zapożyczyła sie gdzie się da. A takie barachło bezrobotne teraz idzie kuźwa zadowolone, bo znowu państwo im dało za bezcen. Odpowiedz Link Zgłoś
eilian Re: Wykupiłam mieszkanie za 7,46 21.08.08, 17:13 Ano właśnie, znowu premiowane są nieroby a normalni ludzie zostają ukarani za swoją uczciwość i pracowitość. Szlag może człowieka trafić jak się takie rzeczy słyszy. Odpowiedz Link Zgłoś
tolka11 Re: Wykupiłam mieszkanie za 7,46 21.08.08, 17:39 >znowu premiowane są nieroby To do mnie było? Odpowiedz Link Zgłoś
ciociacesia jasne ze o tobie i do ciebie :P 21.08.08, 18:06 tez mnie qu..ca bierze jak sobie pomysle ze inni maja a ja nie. z tej qu..cy mi cisnienie skacze i zaraz chyba urodze w kazdym razie gratuluje nabytku trzeba mi sie bylo uczyc na notariusza Odpowiedz Link Zgłoś
eilian Re: Wykupiłam mieszkanie za 7,46 22.08.08, 12:56 odnosiłam się do opowieści Hrabiny, nie znam Twojej sytuacji, ale szlag mnie trafia, że ktoś DOSTAJE mieszkanie, które np. moi rodzice Wykupili za ciężko zarobione pieniądze. Frajerami się traz okazali, bo powinni byli sobie czekać z założonymi rękoma, używać życia a teraz by dostali za darmo, tzn. przepraszam, zostałoby uznane, że oni już je spłacili... Odpowiedz Link Zgłoś
setia Re: Wykupiłam mieszkanie za 7,46 22.08.08, 13:13 hrabina_murzyna napisała: > Zgadzam się z Qunegundą w 100%. Głupie państwo rozdało mieszkania za > bezcen i szlag może trafiać niejednego. otóż to. moja znajoma zapożyczyła sie kilka lat temu, żeby wykupić takie mieszkanie, a teraz państwo daje za darmochę. szczerze, nie rozumiem jaki cel miała ta ustawa? Odpowiedz Link Zgłoś
doral2 Re: Wykupiłam mieszkanie za 7,46 22.08.08, 13:33 zazdrość ludzka nie zna granic // do załozycielki watku - możesz sprzedać mieszkanie nawet i jutro, pod warunkiem że jutro już będziesz miała księgę wieczystą, w co wątpię, bo teraz czeka się około 4 miesięcy w stolicy przynajmniej... podatek zapłaci się wtedy jeśli od zameldowania w nim lub innej formy jego władania nie minął rok. jeśli byłaś w nim zameldowana od zarania dziejów, to podatku nie zapłącisz. wiem, bo właśnie przerabiałam dzisiaj temat sprzedaży takiego mieszkania. ps. dziekuję pozostałym osobom za uświadomienie mi, że jestem nierobem, darmozjadem, leniem, wałkoniem, pijakiem i złodziejem, co to okrada społeczeństwo, państwo i marnotrawi podatki. Odpowiedz Link Zgłoś
soemi Re: Wykupiłam mieszkanie za 7,46 22.08.08, 05:45 Przyjemne ale dla Ciebie, bo ja mam świadomość że to idzie z naszych podatków!!!! Ja żeby dorobić się własnego czytaj zakupionego na kredyt, mieszkania musiałam wsadzić full kasy. Ponadto "na dobry" początek drogi życiowej, tuż po ślubie, kupiliśmy mieszkanie w spółdzielni która to po niedługim czasie ogłosiła upadłość i szlag trafił 80 000zł-też kredytowane. Nadmieniam, że spółdzielnia miała kontrolę ze strony naszego państwa ponieważ mieszkania były częściowo finansowane z Krajowego Funduszu Mieszkaniowego. Więc z czystym sumieniem chwal się dalej wokoło Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Wykupiłam mieszkanie za 7,46 22.08.08, 09:03 soemi napisała: > Przyjemne ale dla Ciebie, bo ja mam świadomość że to idzie z naszych > podatków!!!! Z żadnych "naszych" podatków nie idzie. Przeczytaj chocby to co pisze w tym watku, jak nie chce ci się czytać uchwał, zanim zaczniesz tworzyć spiskowa teorię. Choć co mnie w sumie dziwi w tym, że wiekszość nawet nie wie o czym pisze, szacuje się że 77% Polaków ma problemy ze zrozumieniem tekstów, lepiej i łatwiej nakopać innym, karmiąc przy okazji wyssane z mlekiem matki martyrologiczne poczucie krzywdy i zawiści. Odpowiedz Link Zgłoś
ania.silenter Gratulacje Tolka:))) 22.08.08, 09:21 cieszę się razem z Tobą. To rzeczywiście musi być miłe uczucie. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Wykupiłam mieszkanie za 7,46 22.08.08, 13:00 Gratuluję, fajnie masz ) Odpowiedz Link Zgłoś
zemfira_ Re: Wykupiłam mieszkanie za 7,46 22.08.08, 14:11 Gratuluje A kretynki nie potrafiace czytac ze zrozumieniem, niech sie moze laskawie nie wypowiadaja. Wydaje im sie, ze wszystko sponsoruja ze swoich podatkow... zal im dupe sciska i tyle. Fakt, ze ustawa jest nie fair wobec osob, ktore wykupily wczesniej mieszkania spoldzielcze. Powinny dostac zwrot kasy od spoldzielni i byloby po sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
gagunia Re: Wykupiłam mieszkanie za 7,46 22.08.08, 20:51 haha, też mnie to rozśmiesza. Sponsorują cudze mieszkania, ciężarne na zwolnieniach i Bog wie kogo jeszcze. Gdyby nie ten sponsoring podatkowy, to by nam społeczeństwo głodem przymierało hahha Odpowiedz Link Zgłoś
pieskuba Re: Wykupiłam mieszkanie za 7,46 22.08.08, 15:24 Inni mieli jeszcze łatwiej i taniej, gdy kiedyś zapłacili za nich inni, a teraz mogą dostać za darmo... miasta.gazeta.pl/szczecin/1,34939,5615627,Wykupili_im_mieszkania__musza_oddac_za_grosze.html Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Wykupiłam mieszkanie za 7,46 22.08.08, 16:21 No i tak się właśnie robi ludziom wodę z mózgu. Zamiast zauważyć własny błąd nadania statutu spółdzielcy osobom które nie miały do tego prawa(pewnie oszczędzali na poradzie prawnej przy zakładaniu spółdzielni, na zasadzie, że w Polsce to każdy sam lekarz i prawnik), to lepiej pomstować na "złodziejską ustawę". Dodatkowo uwzględniając denominację z 1995r. wychodzi ma to, że ci państwo wykupili owe mieszkania za dzisiejsze 350,00 zł. Na ale jak to brzmi, ówczesne 147 miliony. Swoją drogą, to ciekawy przykład, jak prasa samymi tylko nagłówkami artykułów, może sterować opiniami ludzi. Wystarczy tylko parę razy napisać hasła "mieszkania za złotówkę", "złodziejski przepis", "mieszkania za darmo" i to już powoduje szczucie jednych na drugich. Zaraz pojawiają się ci co nierobom wszystko fundują z "własnych podatków", albo ci którzy żalą się, że oni do kredyt będą płacić do końca życia, a darmozjady to mają mieszkania za darmo. Fajnie czasem nie łykać wszystkiego jak leci, bo często z mózgu zostaje papka. Odpowiedz Link Zgłoś