Dodaj do ulubionych

prezent na chrzest

28.10.03, 14:42
dziecko 2 mies. - chodzi mi o drobny prezent
Obserwuj wątek
    • donatta Re: prezent na chrzest 28.10.03, 16:14
      Może album do wypełniania na pierwszy rok zycia dziecka, albo pierwsze 5 lat?
      Albo fajną edukacyjna zabawkę? Albo po prostu coś nie tyle praktycznego, ile
      pamiątkowego? Jest wiele ofert tego typu, haftowany obrazek z imieniem dziecka
      i datą urodzin (ewentualnie chrztu), kubeczek ze zdjęciem i tym podobne.
      Możliwości jest wiele... To zależy od tego, ile planujesz wydać, ile masz
      czasu i czego oczekują rodzice dziecka. No i Twój gust wchodzi w grę,
      oczywiście. Trudno doradzić coś konkretnego...
    • lidka_edziecko Re: prezent na chrzest 29.10.03, 11:32
      Hej!

A może zajrzysz na www.hapsik.com Jest tam oferta "prezentowa" - obrazki z datą
      i imieniem dziecka, myslę, że w sam raz na chrzest.

Pozdrawiam
      • amania Re: prezent na chrzest 29.10.03, 13:16
        Wśród mojej rodziny i znajomych modne są ostatnio prezenty na chrzciny w
        postaci srebrnych łyżeczek. Łyżeczkę taką zamawia się u jubilera, na uchwycie
        ma wygrawerowany zegar z godziną narodzin dziecka. Jakoś fantazyjnie (niestety
        nie pamietam jak) jest tez wygrawerowana data narodzin oraz waga i długość
        maluszka.
        Wszyscy obdarowani jak dotad byli bardzo zadowoleni.
        Łyżeczki w zależności od próby srebra chyba, kosztuja od 100 do 300 złotych.
    • agnesp76 wyjaśnienie 29.10.03, 13:33
      chodzi o to, że stosunki między nami są dosyć oziębłe nie z naszej winy (brat
      męża z żoną). A ponieważ są bardzo łasi na pieniądze, dlatego też - nie
      chciałabym im dawać pieniędzy.
      (bratowa - osoba niepracująca, bez wykształcenia, w żadnej pracy nie oferują
      jej wystarczającego wynagrodzenia, w każdej za dużo wymagają, nie ma znikąd
      pomocy i cały świat robi jej na złość, ... można by przykłady różne mnożyć)
      przepraszam, ale mnie cała ta sytuacja denerwuje - to, że ona nie zna słowa
      dzień dobry, dziękuję , przepraszam, to że przyjeżdżając do mamy męża (oni
      mieszkają w jednym domu) ja mówię do niej dzień dobry, a ona żeby jej łazienkę
      wysprzątać, to, że wszystko co ich dotyczy jest wielką tajemnicą - łącznie z
      ciążą, którą w końcowym stadium jednak widać, jak coś się wyda (błahostki) to
      są awantury.
      Ale do tej pory nie wiemy kiedy im się dziecko urodziło, czy chłopiec czy
      dziewczynka, imię? Zaproszenie na chrzciny wyglądało mniej więcej tak: dnia...
      o godz.... będzie chrzest, no to przyjedźcie.Do widzenia. Koniec.
      Mąż się zastanawia czy pojedziemy - w końcu to jego brat (ja zadeklarowałam, że
      jeśli będzie chciał to pojedziemy, nie stwarzam żadnych problemów).
      Mimo moich wcześniejszych prób (nie teraz tylko w ciągu kilku lat)
      jakichkolwiek kontaktów nic z tego nie wynika. Przykro mi, gdyż z pozostałą
      rodziną męża i swoją nie mamy żadnych problemów. Nawet więcej wspomniana
      bratowa ma żal o wszystko nie tylko do nas ale i do innych (oczywiście z
      rodziny męża), ale do nas głównie - jesteśmy osobami wykształconymi () i to
      bardzo ją boli, a jeszcze wyobrażenia o naszym "majątku" i płacy - tego już nie
      można znieść. Jeśli chodzi o brata to on nie stwarza żadnych problemów, ale
      jest sterowany przez żonę (np. jeśli chodzi o tajemnice)
      To wszystko jest chore.
      Przepraszam może kogoś uraziłam, ale w stosunku do nich stałam się bezczelna i
      złośliwa.
      Uff wyżaliłam się, ale mam nadzieję, że mnie zrozumiecie smile
      • kolorko Re: wyjaśnienie 29.10.03, 23:22
        no tak- w tej sytuacji odpadają grawerowane łyżeczki itp, a nawet zabawki, bo
        nie znasz płci . kup ładny kocyk -dziecku się przyda i będzie prezentem
        neutralnym .a całą sytuacją się nie przejmuj- zdarzają się takie >dziwactwa<
        częsciej niż nam się wydaje, jeśli nie mamy na nie wpływu to najlepiej je-
        przepraszam-olać
      • natalii11 Re: wyjaśnienie 30.10.03, 11:06
        Uważam ,że w tej sytuacji stosowna będzie jakaś zabawka dla dziecka , a że jest
        jeszcze małe to przyszedł mi do głowy pomysł na matę do zabawu z pałąkami do
        których przyczepia się zabawki , myślę że 3-miesięczne dziecko może już sobie
        na niej poleżeć i ogłądać zabaweczki no i oczywiście nie chodzi mi o jakieś
        drogie firmowe zabawki ale o takie produkowane w Polsce za ok 60-70 zł i
        dodatkowe ładna pamiątka chrztu- karteczka lub książeczka , albumik.
    • literki Re: prezent na chrzest 30.10.03, 15:40
      Nie wiem, jaki jest stosunek do religii/wiary w Waszej rodzinie, ale może Biblia? to w końcu sakrament i przyjęciue do Kościoła...
      • agnesp76 Re: prezent na chrzest 30.10.03, 19:57
        też o tym pomyślałam, ale nie wiem czy nie mają - nie bywamy tam, a poza tym
        doszłam do wniosku, że byłaby tam bezużyteczna.
        Dzięki za Wasze rady - jeszcze mam trochę czasu, więc jakby ktoś jeszcze
        chciałby coś dodać to chętnie przeczytam
        Pozdrawiam smile
        • joannawg Re: prezent na chrzest 31.10.03, 10:44
          Biblia to dobry pomysł ale taka dla dzieci w formie bajek z ogromną ilością
          obrazków

(a tak na marginesie doskonale cię rozumiem, mam podobną sytuację w rodzinie,
          w takiej sytuacji niestety nic nie można zrobić, musisz nad tym przejść i nie
          myśleć o tym, wiem że to trudne, ale masz własne życie i rodzinę...)
    • apolka Re: prezent na chrzest 31.10.03, 13:33
      Myślę, że dobrze byłoby gdybyś podała orientacyjną kwotę, za jaką chcecie kupić
      prezent. Jeśli wcześniej taka uroczystość była u Was to postaraj się
      przypomnieć, co dostała Wasza pociecha, na ile wartościowy był prezent.
      Zwłaszcza w takiej sytuacji nie warto dawać powodów do obmowy, narzekań itp.
      (że za mało, że my im to to a oni nam to tamto...), najlepiej kupić coś,
      co "zamknie buzię" a jednocześnie będzie tylko dla dziecka. Np. książki,
      zabawki, biblia dla dzieci jest świetnym pomysłem... .
      • agnesp76 Re: prezent na chrzest 31.10.03, 15:17
        nie było u nas wcześniej
        a co do narzekań - to będą bez względu na to co damy - tam są ciągłe narzekania
        przy jakiejkolwiek okazji - że im jest źle, że oni nie mogą, ona nie ma
        warunków, bo my to możemy, innym się powodzi itp. ...

Kwota - powiedzmy do 50 zł.

> (że za mało, że my im to to a oni nam to tamto...),
        tak mi się przypomniało jak dostawaliśmy od nich pieniądze z okazji ślubu - nie
        mam żalu o to ile dali, bo uważam, że każdy daje tyle, ile uważa i na ile może
        sobie pozwolić, ale tekst, który od niej usłyszałam przy okazji - że oni nie
        mają pieniędzy, są w ciężkiej sytuacji i ale jednak się zdecydowali i dają, bo
        to ślub, więc muszą - powiem, że byłam zażenowana i nie wiedziałam czy to mam
        przyjmować, czy oddać.

> najlepiej kupić coś,
        > co "zamknie buzię" a jednocześnie będzie tylko dla dziecka. Np. książki,
        > zabawki, biblia dla dzieci jest świetnym pomysłem... .
        o to mi właśnie chodzi - tylko dla dziecka - myślałam albo o jakimś kocyku, czy
        zestawie ubranek (nieco większych)
        • magdalena_76 Re: prezent na chrzest 02.11.03, 17:09
          U mnie w rodzinie jest zwyczaj, że na chrzest daje się dziecku medalik z
          łańcuszkiem - oczywiście będzie nosić jak już będzie większe. Kiedy żył mój
          dziadek, który wypalał w drewnie obrazki, każdy dostawał "święty obrazek" i
          miał nad łóżkiem, z tyłu była dedykacja.
          A poza tym coś do zabawy - na teraz dla maluszka.
          Ale to straszna szkoda, jak podczas takich uroczystości - ślub czy chrzest - w
          rodzinie są kwasy... Już się ludzi nie zmieni...
          Trzymaj się
          M.
    • klarek Re: prezent na chrzest 02.11.03, 23:10
      Ja również proponuję obrazek: może z aniołkiem stróżem, Matką Boską, albo "Jezu
      ufam Tobie". Prezent-pamiątka na całe życie, ze szczerymi życzeniami bożej
      opieki. W sytuacji, którą opisałaś, taki podarunek wydaje mi się w sam raz i
      dla dzieciątka i całej rodziny...
      Klara
    • m-zablocka Re: prezent na chrzest 11.11.03, 12:38
      może portrecik??
      mozna zamówić na www.dzieciaki.com.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka