asienka28035 29.11.08, 14:45 Dziewczyny jestem świadkiem na ślubie dobrej znajomej ile mam dać w koperte,tak zeby niewyszlo za mało! poradzcie coś bo ja juz tydzień czasu myśle i nic! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nangaparbat3 Re: ślub cywiny-ile w koperte?? 29.11.08, 14:48 Teraz urzednicy biorą za udzielenie? Jak ksiadz? Czy chodzi Ci o "prezent" dla mlodych? To wtedy jakie znaczenie ma, czy cywilny, czy koscielny? A jakby jeszcze był w synagodze - to by dopiero byl klopot. Odpowiedz Link Zgłoś
tyssia Re: ślub cywiny-ile w koperte?? 29.11.08, 14:52 nangaparbat3 napisała: > Teraz urzednicy biorą za udzielenie? Jak ksiadz? Biorą, 84zł Odpowiedz Link Zgłoś
asienka28035 Re: ślub cywiny-ile w koperte?? 29.11.08, 14:55 u nas w Jeleniej Górze państwo młodzi zapłacili 100zł!! a mi chodziło o prezent,ślub cywilny! Odpowiedz Link Zgłoś
realsiud Re: ślub cywiny-ile w koperte?? 29.11.08, 14:57 Ślub to slub.Gbybyś kupiła prezent,to też miałoby znaczenie,że cywilny? Odpowiedz Link Zgłoś
asienka28035 Re: ślub cywiny-ile w koperte?? 29.11.08, 15:04 moim zdaniem ślub cywilny to podpisanie papierków-fomalność a ślub kościelny to przysięga przed Bogiem! Państwo młodzi niechcą prezentów w stylu POŚCIEL,RĘCZNIKI tylko kase! a ja niemam białego pojęcia ile się daje...jak to było u Was? Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: ślub cywiny-ile w koperte?? 29.11.08, 15:14 > moim zdaniem ślub cywilny to podpisanie papierków-fomalność a ślub > kościelny to przysięga przed Bogiem! spadaj Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Re: ślub cywiny-ile w koperte?? 29.11.08, 16:06 deela napisała: > > moim zdaniem ślub cywilny to podpisanie papierków-fomalność a ślub > > kościelny to przysięga przed Bogiem! > spadaj ;-DDDD Juz mogłas sie deela troche obszerniej wysłowić Odpowiedz Link Zgłoś
sanciasancia Re: ślub cywiny-ile w koperte?? 29.11.08, 16:08 Goethe mawiał, że "lakoniczność czyni mistrzem". Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: ślub cywiny-ile w koperte?? 29.11.08, 16:33 Goethe wielkim czlowiekiem byl jak mawial dla odmiany Gombrowicz Odpowiedz Link Zgłoś
beniusia79 Re: czemu od razu spadaj? 29.11.08, 16:58 czy mlodzi decyduja sie tylko na cywilny? jesli tylko cywilny i po tym jest normalne wesele to dalabym jak na normalne wesele. jesli w niedalekiej przyszlosci planuja koscielny to nie dawalabym nic. juz tlumacze dlaczego. mysmy cywilny mieli 8 miesiecy przed koscielnym. w domu zrobilismy male przyjecie dla najblizszych. na cywilny od "gosci", nawet od swiadkow byly tylko zyczenia, kwiaty i kartki z zyczeniami. pieniazki i prezenty byly na slubie koscielnym. Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Re: czemu od razu spadaj? 29.11.08, 17:02 Beniusia, a po co brać dwa sluby? Zjakis praktycznych powodów? Odpowiedz Link Zgłoś
beniusia79 Re: niektorzy tak robia 29.11.08, 17:33 mysmy wzieli najpierw cywilny bo chcielismy kupic mieszkanie, byla to wiec czysta formalnosc i podpisanie papierkow a na koscielnym zalezalo nam z pewnych wzgledow. mozliwe, ze gdybym pozniej brala slub, gdybym byla dajmy na to 10 lat starsza to moze darowalabym sobie ten koscielny... Odpowiedz Link Zgłoś
beniusia79 Re: co po koscielnym nie mozna bylo? 29.11.08, 17:40 kupno mieszkania "spadlo" nam z nieba, zalatwic cywilny to kwestia kilku dni. z koscielnym jest troche bieganiny. Odpowiedz Link Zgłoś
beniusia79 Re: c.d. 29.11.08, 17:42 bieganiny plus koszmarne wydatki. kto samo sobie sponsorowal wesele, wie o czym pisue. gdybym z kupnem mieszkania czekala do koscielnego, to mieszkalabym dzis gdzie indziej... Odpowiedz Link Zgłoś
beniusia79 Re: c.d. 29.11.08, 17:49 w naszym przypadku tak, taki byl nasz wybor. Odpowiedz Link Zgłoś
beniusia79 Re: cywilny byl zagranica bo tak 29.11.08, 18:01 bylo wygodniej i szybciej dla nas. na ten slub przjechalo tylko kilku gosci, to zbyt duza wyprawa bylaby dla calej rodziny, dlatego tez tez koscielny odbyl sie pozniej w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
mathiola Re: co po koscielnym nie mozna bylo? 29.11.08, 17:42 jak kilka dni?? Misiąc i jeden dzień trzeba czekać. Odpowiedz Link Zgłoś
nutka07 Re: kochana, nie mieszkam w Polsce ;) 29.11.08, 17:49 Ja tez mieszkam w Niemczech. Czekalismy 28 dni tylko dlatego, ze chcielismy w okreslonym miejscu ceremonie. Odpowiedz Link Zgłoś
beniusia79 Re: kochana, nie mieszkam w Polsce ;) 29.11.08, 17:54 mysmy nie brali slubu na drugi dzien. data, ktora wybralismy my, pasowala takze urzednikom...nie byla to sobota wiec nie bylo wiekszego problemu Odpowiedz Link Zgłoś
clio_yaga Re: ślub cywiny-ile w koperte?? 29.11.08, 15:20 asienka28035 napisała: > moim zdaniem ślub cywilny to podpisanie papierków-fomalność a ślub > kościelny to przysięga przed Bogiem! Wiesz co, jak masz takie podejście to nie idź najlepiej wcale. Nie dawaj prezentu i będziesz miała problem z głowy. Boli Cię widzę najbardziej to, że zdecydowali się na coś co Tobie się w głowie nie mieści - nie chcą przysięgać przed Bogiem. Rany, to straszne jest, i jak to w ogóle możliwe w katolickiej Polsce. Toż to odmieńcy jacyś. No, albo Ty trollem jesteś. Odpowiedz Link Zgłoś
aluc Re: ślub cywiny-ile w koperte?? 29.11.08, 15:25 zdecydowanie nie dawaj niczego a najlepiej odmów podpisania aktu małżeństwa - nie powinnaś w ogóle przykładać ręki do takich nieprawdziwych ceremonii Odpowiedz Link Zgłoś
marychna31 Re: ślub cywiny-ile w koperte?? 29.11.08, 16:54 > zdecydowanie nie dawaj niczego > a najlepiej odmów podpisania aktu małżeństwa - nie powinnaś w >ogóle > przykładać ręki do takich nieprawdziwych ceremonii Myslę Aluc, że za łaskawa jesteś. Autorka wątku powinna Państwu Młodym, tudzież urzędnikowi USC splunąć w twarz na zakońcenie tak haniebnej ceremonii.... Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: ślub cywiny-ile w koperte?? 29.11.08, 15:49 Jeśli Twoim zdaniem slub cywilny to nie slub, to powinnas dyskretnie wycofac sie z udzialu w uroczystosci. Na przyklad nagła grypa moze Cię przykuc do lózka. Odpowiedz Link Zgłoś
sanciasancia Re: ślub cywiny-ile w koperte?? 29.11.08, 15:56 Tyle samo co na kościelny. Acz może dolicz z 50% ekstra za dyskomfort posiadania takiego świadka. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: ślub cywiny-ile w koperte?? 29.11.08, 15:58 A skad Wy wiecie, ze Asienka ma byc świadkinią? Jakos mi umknęlo. Odpowiedz Link Zgłoś
sanciasancia Re: ślub cywiny-ile w koperte?? 29.11.08, 16:01 I-szy post: >Dziewczyny jestem świadkiem na ślubie dobrej znajomej ile mam dać w >koperte,tak zeby niewyszlo za mało! poradzcie coś bo ja juz tydzień >czasu myśle i nic! Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: ślub cywiny-ile w koperte?? 29.11.08, 16:54 Powiedz to młodym, zmienią świadka i problem z zawartością koperty będziesz miała z głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
mathiola Re: ślub cywiny-ile w koperte?? 29.11.08, 17:37 > moim zdaniem ślub cywilny to podpisanie papierków-fomalność a ślub > kościelny to przysięga przed Bogiem! Aha. K...wa, żyję bez ślubu! Odpowiedz Link Zgłoś
sanciasancia Re: ślub cywiny-ile w koperte?? 30.11.08, 15:12 Ja to już trzecie pokolenie bez ślubu. Odpowiedz Link Zgłoś
uullaa Pogarda... 29.11.08, 16:04 Asienka, jesteś kwintesencją zaścianka. Zhańbisz państwa młodych jeśli będziesz im świadkowała. Żeby tylko bidulki wiedziały o twojej pogardzie... Odpowiedz Link Zgłoś
nutka07 Re: ślub cywiny-ile w koperte?? 29.11.08, 16:18 Czy Pani Asienka28035 ma swiadomosc, ze jeszcze stosunkowo niedawno chcac miec 'uznany' slub musialaby podpisac te 'papierki'. Skoro to przysiega przed Bogiem to po co te cale szopki z prezentami, sukniami itd. ? Gdzies sie zatraca prawdziwa idea slubu koscielnego. Tylko pokazowka. Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: ślub cywiny-ile w koperte?? 29.11.08, 16:34 wlasnie popatrz co sie dzieje na "slubie i weselu" festiwal proznosci Odpowiedz Link Zgłoś
luxure Re: ślub cywiny-ile w koperte?? 29.11.08, 17:50 Myślę że 500 obleci. Spora ta Twoja Oliwia, rzadkość w przyrodzie spotkać taki okaz Odpowiedz Link Zgłoś
beniusia79 Re: luxure,co do Oliwii 29.11.08, 17:55 to wcale nie az taki spory okaz. moja miala podbne wymiary. wiele moich znajomych rodzilo dzieci wazace kolo 4,5 - 5 kg... Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Re: luxure,co do Oliwii 29.11.08, 18:00 beniusia79 napisała: > to wcale nie az taki spory okaz. moja miala podbne wymiary. wiele > moich znajomych rodzilo dzieci wazace kolo 4,5 - 5 kg... Moja teściowa do dziś wspomina, jak jej kazali dziecko 4800 g siłami natury rodzić... Przez miesiąc doslownie na czworakach łaziła... Odpowiedz Link Zgłoś
luxure Ech laski.... 29.11.08, 18:07 Przecież ja jak zwykle złośliwa jestem Czytam tak ...jak jest napisane. A jest " Oliwia 3990,51cm " Sporo? Całkiem. Mało który wąż tyle ma. Odpowiedz Link Zgłoś
dlania ;-))))) 29.11.08, 18:09 luxure napisała: > Przecież ja jak zwykle złośliwa jestem Ale nikt nie wnika, o co tobie chodziło, każdy dopisuje o mu na watrobie leży Odpowiedz Link Zgłoś
nutka07 Re: ślub cywiny-ile w koperte?? 29.11.08, 18:00 Kup im swinke skarbonke. Do niej kazdy bedzie wrzucal, wtedy nie bedzie wiadomo kto ile dal. Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: Dziewczyny 29.11.08, 18:36 no to wlasnie twoj post byl tym jedynym na temat Odpowiedz Link Zgłoś
asienka28035 Re: Dziewczyny 29.11.08, 18:53 dziewczyny dziękuje za odpowiedzi! Mała przyszła na świat przez cesarke także niemusiałam sie męczyć a co do prezentu to faktycznie tylko jedna propozycja ja myslałam że na slub kościelny daje się 500zł ... kurcze sporo! pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
marychna31 Re: Dziewczyny 29.11.08, 19:36 > ja myslałam że na slub kościelny daje się 500zł 40 wpisów w wątku o tym, że ślub cywilny to taka sama uroczystość jak kościelny, a ty nic nie zmądrzałaś.... Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: Dziewczyny 29.11.08, 19:44 dla niej juz nie ma ratunku ja trzeba dobic Odpowiedz Link Zgłoś
id.kulka Re: Dziewczyny 29.11.08, 19:51 ...i nadal melduje światu, że ma blisko 4kilometrowe dziecko... Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: ślub cywiny-ile w koperte?? 29.11.08, 19:25 Daj tyle samo ile byś dała na ślub kościelny. Odpowiedz Link Zgłoś
nutka07 Re: ślub cywiny-ile w koperte?? 29.11.08, 20:13 Asienko zajrzyj na forum o ktorym wspominala Deela tj. 'slub i wesele' tam sie dowiesz wszystkiego. Odpowiedz Link Zgłoś
kol.3 Re: ślub cywiny-ile w koperte?? 30.11.08, 14:18 Czyli jak się przysięga mężowi na cywilnym miłość, wierność itp. to jest to mniej ważne, czy w ogóle nieważne, bo nie jest to przysięganie przed Bogiem? Zawsze mi się wydawało, że ważne co się przysięga a nie przed kim. Odpowiedz Link Zgłoś
filipianka Re: ślub cywiny-ile w koperte?? 30.11.08, 15:20 na cywilnym nie przysięga się miłości i wierności tylko Uroczyście oświadczam, że wstępuje w związek małżeński z ... i przyrzekam, że uczynię wszystko aby nasze małżeństwo, było zgodne, szczęśliwe i trwałe a jak dla mnie to nieważne przed kim ale komu Odpowiedz Link Zgłoś
johana19 Re: ślub cywiny-ile w koperte?? 30.11.08, 15:32 Nooooo, a w dodatku jak ktoś nie jest wierzący to w ogóle za mąż wyjść nie może ani się żenić... Szkoda gadać... Autorce postu już nic i nikt nie pomoże. Odpowiedz Link Zgłoś
madame_zuzu Re: ślub cywiny-ile w koperte?? 30.11.08, 15:52 nie ważne komu, przed kim i gdzie i co się przysięga, ważne jest to żeby mieć bidet Odpowiedz Link Zgłoś
umasumak Re: ślub cywiny-ile w koperte?? 30.11.08, 17:52 O wierności też coś jest. Z tym, że nie w samej treści oświadczenia, lecz w przemowie udzielającego ślubu. Odpowiedz Link Zgłoś
id.kulka Re: ślub cywiny-ile w koperte?? 01.12.08, 09:20 Łeee... Nieważne co, komu i przed kim, ale ile się dostanie w kopercie Odpowiedz Link Zgłoś