Dodaj do ulubionych

Strajk kolejarzy - &^%##^*%@

09.12.08, 12:49
Co wy na to?
I czy tylko ja dostaję nerwowych drgawek podczas kolejnych protestów kolejnej grupy uprzywilejowanej?

I jeszcze, nie dość, że musimy się z ta skostniałą instytucją i ludźmi w niej pracującymi użerać, płacimy dużą kasę (intercity) za podróż w mocno średnich warunkach (porównaj - kolej w krajach zachodnich), lub mniejszą za podróż w koszmarnych warunkach, znosimy opóźnienia, trzęsiemy się o swoje zdrowie i bagaże w pociągach (bo jest niebezpiecznie i nikt tego bezpieczeństwa nie zapewnia), wdychamy smród i chłoniemy brzydotę dworców kolejowych, a te cholery sobie jeszcze urządzają strajki - czyim kosztem? Ano naszym, naszym!
Obserwuj wątek
    • miedzymorze Re: Strajk kolejarzy - &^%##^*%@ 09.12.08, 12:54
      Drgawek nie dostaję bom nie nerwowa, ale zgadzam się w 100% - najpierw niech sprzątną syf na swoim podwórku. A dopóki to wygląda jak wygląda to w ramch dofinansowania mogą dostać mopa, ścierę, wiadro i kopa na rozpęd.

pozdr,
      mi
      • to.ja.kas Re: Strajk kolejarzy - &^%##^*%@ 09.12.08, 13:00
        Moga nauczyciele, pielęgniarki, lekarze, górnicy to i kolejarze
        sobie pozwolili.
        Ja bym zabrała wszelkie przywileje i byłby spokój. A ile kasy by
        zostało do podziału która teraz płacimy na wszelkie uprzywilejowane
        grupy (podobno każdy ok. 2000 zł rocznie).
        • morgen_stern Re: Strajk kolejarzy - &^%##^*%@ 09.12.08, 13:04
          Cytat> Ja bym zabrała wszelkie przywileje i byłby spokój.

Wskaż mi takiego chojraka, który to zrobi..
          • to.ja.kas Re: Strajk kolejarzy - &^%##^*%@ 09.12.08, 13:06
            Ja...tylko dajcie mi szansę smile)))

A tak poważnie, to wiem, że to marzenie ściętej głowy.
            • morgen_stern OT - to.ja.kas poczta ;) 09.12.08, 13:09

• to.ja.kas Re: OT - to.ja.kas poczta ;) 09.12.08, 13:12
                łoj smile odpisałam
    • kra123snal Re: Strajk kolejarzy - &^%##^*%@ 09.12.08, 13:00
      Zawsze się trzęsę jak strajkują pracownicy dotowanych przez państwo
      branż. Górnicy mnie totalnie rozwalają i jeszcze burdy robią, jakby
      ich praca była najważniejsza pod słońcem (tyle kasy wpakowywanej co
      roku a im ciągle mało), lekarze, gdy mówią, że to dla nas (taaaaaa,
      szczególnie to widać w poziomie usług państwowych)...
      W ogóle postawa roszczeniowa mnie dogłębnie wkurza.
      Najbardziej nie rozumiem pseudo argumentu, że pracują za głodową
      pensję, albo że chcą godnie żyć. Po pierwsze mogą się
      przekwalifikować, a po drugie - co ma powiedzieć przeciętny emeryt,
      który w ogóle nie ma za co żyć?

• kawka74 Re: Strajk kolejarzy - &^%##^*%@ 09.12.08, 13:06
        Po pierwsze mogą się
        > przekwalifikować,

Ja się zgadzam. Niech wszyscy kolejarze, nauczyciele i lekarze przekwalifikują
        się na zamiataczy ulic, bankowców i taksówkarzy. Po kiego wuja nam pociągi,
        szkoły i szpitale?

co ma powiedzieć przeciętny emeryt,
        > który w ogóle nie ma za co żyć?

Tzn. nie ma emerytury?
        • to.ja.kas Re: Strajk kolejarzy - &^%##^*%@ 09.12.08, 13:10
          Byłabym spokojna o to, ze niewielu poszłoby pracowac w markecie
          jakby im te wczesniejsze emerytury zabrać i dodatkowe czternastki,
          barbórkowe, ołowkowe, mundurowe.

Jestem wściekła. Mój jak skończył 35 lat został emerytem, ale dalej
          pracuje w słuzbach mundurowych. Kończy robote o 15.30, urlopu mam od
          cholery (coś ok. 40 dni, bo to dziadkowe, szkodliwe, w nagrodę i
          takie tam).
          Emerytura, kasa i urlop za ciężkie warunki pracy...hahaha koń by się
          uśmiał. Codziennie mu to mówię smile
          • kawka74 Re: Strajk kolejarzy - &^%##^*%@ 09.12.08, 13:29
            Na litość, co to jest 'ołówkowe'???
            • kra123snal Re: Strajk kolejarzy - &^%##^*%@ 09.12.08, 13:31
              kawka74 napisała:

> Na litość, co to jest 'ołówkowe'???

A widzisz... Dziecko przed pójściem do szkoły dostaje pieniądze na
              przybory szkolne. Nie ma Twoje? No co Ty?
            • to.ja.kas Re: Strajk kolejarzy - &^%##^*%@ 09.12.08, 13:37
              jak górnik ma dziecie w wieku szkolnym dostaje kase na wyprawke do
              szkoły we wrzesniu
              • kawka74 Re: Strajk kolejarzy - &^%##^*%@ 09.12.08, 14:04
                aaaa
                Dobrze, że nie jestem górnikiem, więc nikt mnie za to nie rozliczy. Ale za to
                jestem nauczycielem, więc zawsze można mnie postawić pod ścianą za te moje
                burżujskie przywileje. ;p
                • to.ja.kas Re: Strajk kolejarzy - &^%##^*%@ 09.12.08, 14:08
                  No mam nadzieję, ze kiedyś nie tyle rozliczy co zwyczajnie
                  przywileje się skończą.
                  O ile rozumiem strażaka co w ogień wskakuje , górnika pracujacego
                  lat 15 POD ziemią to reszty nie kumam juz w ogóle
                  • kawka74 Re: Strajk kolejarzy - &^%##^*%@ 09.12.08, 14:14
                    A co ma mi się skończyć, bo sama czasem jestem ciekawa tych moich przywilejów...?
                    • to.ja.kas Re: Strajk kolejarzy - &^%##^*%@ 09.12.08, 14:16
                      Wcześniejsze emerytury chociażby.
                      • kawka74 Re: Strajk kolejarzy - &^%##^*%@ 09.12.08, 14:26
                        Ja się na wcześniejszą emeryturę nie wybieram, zresztą w innym wątku już się
                        wypowiadałam na ten temat. Ciekawią mnie inne przywileje, takie, których mam
                        szansę doświadczyć teraz, a nie za ćwierć wieku.
                        • to.ja.kas Re: Strajk kolejarzy - &^%##^*%@ 09.12.08, 14:48
                          Kawka spokojnie. ten watek nie tyczy sie przywilejów Kawki z których
                          ma lub nie ma ochoty ona skorzystac teraz lub za ćwierćwiecze tylko
                          przywilejów PEWNYCH RÓZNYCH GRUP ZAWODOWYCH smile

Wolnego macie za duzo i mniej godzin pracy niz normalny znękany
                          smiertelnik wink
                          • kawka74 Re: Strajk kolejarzy - &^%##^*%@ 09.12.08, 14:55
                            Ale ja należę do jednej z postponowanych grup, toteż ciekawość mnie dręczy.
                            No i - skoro mamy tak dobrze - zapraszam do zmiany zawodu.
                            • to.ja.kas Re: Strajk kolejarzy - &^%##^*%@ 09.12.08, 15:02
                              Jako,ze uwazam iż to nie przywileje są najważniejsze to jednak
                              zostane przy tym co robie. Lubie swoją pracę niezmiernie.

Jesli uprzywilejowanym grupom ciagle tak żle , ze protestują to
                              niech one sie przekwalifikuja.

Ja nie mam przywilejów żadnych i nikt nie dopłaca do tego co robię i
                              jaki zawód wybrałam. Nie oczekuję tego. Decyzję podjęłam świadomie.

O Tobie personalnie nie będe rozmawiac. Wybacz. Nie znam Ciebie.
                              • rita75 Re: Strajk kolejarzy - &^%##^*%@ 09.12.08, 15:09
                                > Ja nie mam przywilejów żadnych i nikt nie dopłaca do tego co robię
                                i
                                > jaki zawód wybrałam.

Czyli optujesz za tym, by kazdy sobie sam oplacal i edukacje dzieci
                                i leczenie?
                                • to.ja.kas Re: Strajk kolejarzy - &^%##^*%@ 09.12.08, 15:12
                                  Rita optuję za tym by nie było grup UPRZYWILEJOWANYCH jeśli chodzi o
                                  emeryturę. A jeśli już MUSZĄ BYC by było to BARDZO okrojone i
                                  rzeczywiście konczyły sie te przywileje na strazakach, żołnierzy
                                  biorących udział w misjach w okreslonej liczbie dni, górników
                                  pracujący określona ilość czasu (lat) POD ziemia itd.
                                  Przeczytaj o czym tu piszemy i zastanów sie czy to co piszemy
                                  prowadzi do takich wniosków jak Ty wyciagasz smile

O tym co Ty piszesz nie pisałam ani słowa.
                                  • rita75 Re: Strajk kolejarzy - &^%##^*%@ 09.12.08, 15:15
                                    > Przeczytaj o czym tu piszemy i zastanów sie czy to co piszemy
                                    > prowadzi do takich wniosków jak Ty wyciagasz smile

bylo o doplacaniu
                              • kawka74 Re: Strajk kolejarzy - &^%##^*%@ 09.12.08, 15:13
                                > Jesli uprzywilejowanym grupom ciagle tak żle , ze protestują to
                                > niech one sie przekwalifikuja.

Rozumiem, że zrezygnujesz z pracy, żeby zająć się dzieckiem, i sama je będziesz
                                nauczać? Ja nie mam nic przeciwko.

> Ja nie mam przywilejów żadnych i nikt nie dopłaca do tego co robię i
                                > jaki zawód wybrałam. Nie oczekuję tego. Decyzję podjęłam świadomie.

A to dla mnie, wybacz, żaden argument. To, czy masz źle, czy dobrze, czy się
                                upominasz o przywileje, czy też nie, nie interesuje mnie w najmniejszym stopniu
                                i nie ma żadnego znaczenia.
                                • to.ja.kas Re: Strajk kolejarzy - &^%##^*%@ 09.12.08, 15:18
                                  Kawko, nauczyciele maja wypłacane PENSJE. A ja płacę podatki za to,
                                  że uczą min moje dziecko sztuk 1 (słownie: jedno).
                                  Kolejarze mają płacone pensje za wożenie nas pociagami, górnicy za
                                  wydobywanie wegla, policjanci za łapanie złodziei itd itp. Pani na
                                  kasie ma płacone za to, że przyjmuje ode mnie pieniadze za zakupy.
                                  Dla mnie to proste.
                                  Jak dla Ciebie nie, to spokojnie. Ja NIESTETY nie mam wpływu na
                                  istnienie bądź nieistnienie przywilejów zawodowych smile

• kawka74 Re: Strajk kolejarzy - &^%##^*%@ 09.12.08, 15:30
                                    Sama napisałaś - jeśli się nie podoba, to się przekwalifikuj. Więc załóżmy, że
                                    cała grupa zawodowa, której się nie podoba, w tym wypadku nauczyciele, zmienia
                                    zawód. W związku z tym swoimi podatkami możesz sobie wytapetować mieszkanie, bo
                                    nikt, mimo, że płacisz, nie chce uczyć Twojego dziecka. I co wtedy? Masz jakiś
                                    pomysł?
                                    • to.ja.kas Re: Strajk kolejarzy - &^%##^*%@ 09.12.08, 15:33
                                      Nie wierzę w Twoja wizję Kawko. Zwyczajnie nie wierzę. Nie
                                      przekwalifikują sie wszyscy z tych uprzywilejowanych grup. Jakby to
                                      wszyscy mieli zamiar zrobic to juz dawno by to zrobili zamiast
                                      protestowania i wołania, ze pensje uragają ludzkiej godności.
                                      • kawka74 Re: Strajk kolejarzy - &^%##^*%@ 09.12.08, 15:36
                                        Ale ja Cię nie proszę, żebyś uwierzyła, tylko żebyś sobie wyobraziła. No
                                        przecież tyle osób nawołuje 'nie podoba się, to się przekwalifikujcie', więc
                                        spełniamy Wasz postulat i wynosimy się. I jak?
                                        • to.ja.kas Re: Strajk kolejarzy - &^%##^*%@ 09.12.08, 15:47
                                          Mam słabą wyobraźnie. Wyjedziecie i nas biednych zostawicie bedziemy
                                          się martwic smile))
                                          Ja chetnie zaryzykowałabym. Serio. I pewnie duża część społeczeństwa
                                          równiez smile
                                          • kawka74 Re: Strajk kolejarzy - &^%##^*%@ 09.12.08, 15:56
                                            O tak, z całą pewnością.
                                            Szalenie mnie ciekawią skutki takiego eksperymentu.
                              • rita75 edukacja i leczenie to towar, ktory kosztuje 09.12.08, 15:13
                                dlaczego chcesz to za darmo?
                                • to.ja.kas Re: edukacja i leczenie to towar, ktory kosztuje 09.12.08, 15:19
                                  ZA DARMO ???smile))

Sorry ale płacę 40% podatki!
                                  • rita75 Re: edukacja i leczenie to towar, ktory kosztuje 09.12.08, 15:24
                                    > ZA DARMO ???smile))
                                    >
                                    > Sorry ale płacę 40% podatki!

To twoj obowiazek. Wielu nie placi- no i?
                                    • to.ja.kas Re: edukacja i leczenie to towar, ktory kosztuje 09.12.08, 15:27
                                      Serio???? Mój obowiązek i moje pieniadze i dlatego jesli bede miała
                                      wybór głosowac na kogoś kto bedzie madrze moja kasą dysponował czy
                                      na kogoś kto bedzie "szczodry" i wydawał ja bedzie na bzdurne
                                      przywileje to zagłosuje na tego pierwszego. Mam nadzieje, że kiedyś
                                      sie taki pojawi smile))

No i ?
                            • kim5 Re: Strajk kolejarzy - &^%##^*%@ 09.12.08, 15:23
                              A urlop na poratowanie zdrowia?
                              • to.ja.kas Re: Strajk kolejarzy - &^%##^*%@ 09.12.08, 15:25
                                ano własnie smile)) A ja i inne kobiety (np. takie pracujace przy
                                taśmie w fabryce) nie mamy problemów zdrowotnych??? smile))

A czym różni sie kierowca pociagu od kierowcy autokaru lub tira? A
                                Pani pracujaca za biurkiem w kopalni od pani pracujacej za biurkiem
                                w wydawnictwie????
                                • ewcia1976 Re: Strajk kolejarzy - &^%##^*%@ 09.12.08, 16:09
                                  Pani za biurkiem w kopalni odchodzi na emeryturę tak jak ta
                                  pracujęca w wydawnictwie. Fakt dostaje Barbórkę ale to wszystko.
                                  • to.ja.kas Re: Strajk kolejarzy - &^%##^*%@ 09.12.08, 16:11
                                    a guzik prawda. Dostaje tez deputat węglowy, dostaje też darmowe
                                    przejazdy PKP, dostaje też ołówkowe. Co do emerytur dziś sprawdzę u
                                    znajomego prawnika ze Śląska, bo z tego co wiem to jest inaczej smile
                                    • kra123snal Re: Strajk kolejarzy - &^%##^*%@ 09.12.08, 16:14
                                      nie wiem, czy coś się zmieniło, ale było tak, że każdy pracownik
                                      górnictwa (nieważne gdzie zatrudniony) nabywał takie same prawa
                                      (nieważne gdzie pracował).
                                      • to.ja.kas Re: Strajk kolejarzy - &^%##^*%@ 09.12.08, 16:19
                                        "W wieku 55 lat będą przechodzić na emeryturę pracownicy, którzy
                                        mają okres pracy górniczej, łącznie z pracą równorzędną z górniczą -
                                        20 lat dla kobiet i 25 lat dla mężczyzn, w tym co najmniej 10 lat
                                        pod ziemią. Za pracę równorzędną z górniczą uznaje się zatrudnienie
                                        w urzędach górniczych, na stanowiskach wymagających kwalifikacji
                                        inżyniera lub technika górnictwa, przy wykonywaniu czynności
                                        inspekcyjno-kontrolnych w kopalniach, po uprzednim przepracowaniu 10
                                        lat pod ziemią lub w odkrywce. "
                                        emerytury.wp.pl/POD,1,a,2,b,0,wid,7687096,wiadomosc.html?ticaid=171c9&_ticrsn=3

Kobiety pracują pod ziemia???
                                    • ewcia1976 Re: Strajk kolejarzy - &^%##^*%@ 10.12.08, 09:46
                                      A guzik prawda moja mama pracowałana kopalni i tata też i ngdy
                                      darmowych przewozów PKP nie było nawet za komuny. Akurat babcia na
                                      PKP pracowała i jako jedyna jeździła z nami za darmo. A emeryturę
                                      mama dostała w wieku 55 lat po przepracowniu 30 lat. TAk jak
                                      wszyscy "nieuprzywilejowani" urodzenie w 1952 roku. Co do deputatu
                                      węglowego musze się spytać.Bo był potem znikł i nie wiem czy
                                      ponownie powrócił smile.
                              • kawka74 Re: Strajk kolejarzy - &^%##^*%@ 09.12.08, 15:32
                                Zastanówmy się, po co ten urlop i w jakich okolicznościach jest wydawany.
                                • to.ja.kas Re: Strajk kolejarzy - &^%##^*%@ 09.12.08, 15:34
                                  Bo panie nauczycielkie lub panie wykładowczynie choruja bardziej niz
                                  panie noszące skrzynki w Biedronce????
                                  I musza zdrowie podreperowac?

Zgadłam???
                                  • kawka74 Re: Strajk kolejarzy - &^%##^*%@ 09.12.08, 15:37
                                    Brawo.
                                    Następne pytanie - ile tego urlopu można wziąć i na jakich warunkach?
                                    A te z Biedronki niech się przekwalifikują, skoro się nie podoba.
                                    • to.ja.kas Re: Strajk kolejarzy - &^%##^*%@ 09.12.08, 15:46
                                      A kto powiedział, że im się nie podoba. One nie strajkuja i nie
                                      grożą że zamkną sklepy. Tak robia lekarze, nauczyciele a dziś
                                      kolejarze smile
                                      • kawka74 Re: Strajk kolejarzy - &^%##^*%@ 09.12.08, 15:55
                                        To może następne pytanie w turnieju: ile było na przestrzeni ostatnich
                                        dziesięciu lat strajków nauczycieli?
                                        • kra123snal Quiz 09.12.08, 15:58
                                          kawka74 napisała:

> To może następne pytanie w turnieju: ile było na przestrzeni
                                          ostatnich
                                          > dziesięciu lat strajków nauczycieli?

A kiedy nauczyciele dostrzegą, że jednak są grupą uprzywilejowaną?
                                          • kawka74 Re: Quiz 09.12.08, 15:59
                                            No, to ile strajków?
                                            • to.ja.kas Re: Quiz 09.12.08, 16:00
                                              fyfnaście. No i jakie to ma znaczenie czy dwa czy trzy czy
                                              fyfnaście???
                                              • kawka74 Re: Quiz 09.12.08, 16:08
                                                Duże. Bo już mi się rzygać chce od tego gdakania, że nauczyciele to CIĄGLE
                                                strajkują.
                                                • to.ja.kas Re: Quiz 09.12.08, 16:09
                                                  Rzygnij sobie smile))

Nie ciagle a STRAJKUJĄ a CIAGLE to strajkuja RÓZNE GRUPY
                                                  UPRZYWILEJOWANE z AKCENTEM na R Ó Ż N E !
                                                  big_grinDD
                                            • kra123snal Re: Quiz 09.12.08, 16:04
                                              zmień zawód, wtedy docenisz to co masz teraz i może nawet zauważysz,
                                              że to nie jest sprawiedliwe wobec innych rodaków.
                                              • kawka74 mam inną propozycję 09.12.08, 16:13
                                                Jeśli zazdrościsz tych niesłychanych przywilejów, zostań nauczycielem, zaraz Ci
                                                zazdrość przejdzie.
                                                • kra123snal Re: mam inną propozycję 09.12.08, 16:17
                                                  moim marzeniem z dzieciństwa było nauczycielstwo, ale że rozsądna
                                                  jestem, to wybrałam zawód, który daje mi szanse na wyższe zarobki smile

Tego rozsądku Tobie zabrakło, a teraz o jego brak winisz całe
                                                  społeczeństwo.
                                                  • kawka74 Re: mam inną propozycję 09.12.08, 16:22
                                                    ale że rozsądna
                                                    > jestem, to wybrałam zawód, który daje mi szanse na wyższe zarobki smile

Może to i lepiej.
                                                    Ja wybrałam taki, a nie inny zawód, bo to lubię. I chciałabym być nie tylko
                                                    dobrym nauczycielem, ale i dobrze opłacanym. Trudno to pojąć? Czy ten zachwalany
                                                    rozsądek usnął?
                                                  • to.ja.kas Re: mam inną propozycję 09.12.08, 16:26
                                                    Zarabiaj sobie ile chcesz. I nawet BARDZO DUŻO!
                                                    Innym nauczycielom zycze pensji godnych ich pracy i wysiłku
                                                    włozonego w wykonywany zawód. I ANI GROSZA WIĘCEJ ANI DNIA EMEYTURY
                                                    WCZESNIEJ niż należy sie innym grupom zawodowym (i na milosc boska
                                                    pisze o nauczycielach podlegających KN nie o Tobie!!!!) Mało tego z
                                                    KN PRECZ ! i juz tongue_out
                                                  • kawka74 Re: mam inną propozycję 09.12.08, 16:30
                                                    Może przeoczyłaś, ale w innym wątku wypowiedziałam się dość stanowczo przeciwko
                                                    wcześniejszym emeryturom nauczycieli, zwłaszcza że są wykorzystywane nie do
                                                    zasłużonego odpoczynku, ale do pracy zarobkowej.
                                                    Natomiast urlopu na poratowanie zdrowia zazdroszczę kolegom po fachu i tego będę
                                                    się trzymać.
                                                  • to.ja.kas Kawka 09.12.08, 16:32
                                                    Przepraszam, że nie czytam wszystkich Twoich postów w kazdym watku
                                                    jaki tu isttnieje.
                                                    PRZEPRASZAM.
                                                    Niestety poprawy obiecac nie moge smile))
                                                  • kawka74 Re: Kawka 09.12.08, 16:35
                                                    Dlatego zwracam Ci uwagę, a Ty mi zwróć honor ;p
                                                    Wydawało mi się, że brałaś udział w tamtej dyskusji, ale też nie czytam
                                                    wszystkich Twoich postów w każdym wątku, więc mogę się mylić. A poprawiać się
                                                    nie mam zamiaru ;p
                                                  • to.ja.kas Re: Kawka 09.12.08, 16:36
                                                    ZWRACAM CI HONOR tongue_outPP
                                                    Ale i tak jestem przeciw KN smile
                                                  • kawka74 Re: Kawka 09.12.08, 16:50
                                                    > ZWRACAM CI HONOR tongue_outPP

nnooo!!

> Ale i tak jestem przeciw KN smile

A ja jestem za!! ;p
                                                    Zresztą... tyle naszego, co sobie pogdakałyśmy, bo mamy na to wpływ jak księżyc
                                                    na baranie jaja.
                                                  • to.ja.kas Re: Kawka 09.12.08, 16:51
                                                    kawka74 napisała:
                                                    > Zresztą... tyle naszego, co sobie pogdakałyśmy, bo mamy na to
                                                    wpływ jak księżyc
                                                    > na baranie jaja.

Buahahahaha uśmiałam się smile
                                        • to.ja.kas Re: Strajk kolejarzy - &^%##^*%@ 09.12.08, 15:59
                                          A to teleturniej? Sorry nie połapałam się. ja dziś nie jarze. Nie
                                          łapie ze to konkurs, że flirtuje i takie tam.

Nie wiem ile. A teraz ja zadam pytanie w teleturnieju ok???? (bedzie
                                          sie miało tak samo do tematu jak Twoje)
                                          Pierwiastek z liczby 887767754453 podniesionej wstępnie do 2 potęgi
                                          i pomnozonej przez 089786755

Kawka sorry ale odbiegasz od tematu. Nie próbuj mi wmówic, ze grupy
                                          uprzywilejowane wczesniejszymi emeryturami, dodatkową kasą,
                                          dłuzszymi urlopami, urlopami zdrowotnymi itd itp nie protestują.
                                          MIESZKAM W WARSZAWIE I MI KURDE KORKI CO I RUSZ JAKIEŚ ROBIA !!! :-
                                          ))))
                                          • kawka74 Re: Strajk kolejarzy - &^%##^*%@ 09.12.08, 16:05
                                            Ja Ci nic nie robię, ja pracuję.
                                            Ostatnie pytanie, gdzie ta dodatkowa kasa, bo ja jakoś jej nie odczuwam. Ale to
                                            też mogłam przeoczyć.
                                            • kra123snal Re: Strajk kolejarzy - &^%##^*%@ 09.12.08, 16:06
                                              do 2010 roku macie dostać ponad 30% podwyżkę...
                                              • kawka74 Re: Strajk kolejarzy - &^%##^*%@ 09.12.08, 16:14
                                                <rotlf>
                                                Ja nie mogę.
                                                Awantura o podwyżkę, której nikt na oczy nie widział.
                                                Przekomiczne.
                                                • kra123snal Re: Strajk kolejarzy - &^%##^*%@ 09.12.08, 16:19
                                                  Po Twoich postach rzeczywiście dostrzec można krótkowzroczność, albo
                                                  nawet ślepotę. Inni nauczyciele też tak mają?
                                            • to.ja.kas Re: Strajk kolejarzy - &^%##^*%@ 09.12.08, 16:07
                                              kawka74 napisała:

> Ja Ci nic nie robię, ja pracuję.

Kawka jak brutalnie mam napisac bys zrozumiała, ze NIE o TOBIE ten
                                              watek.smile))
                                              Dla mnie TY OSOBIŚCIE mozesz pracowac CHARYTATYWNIE, nijak ma sie to
                                              jednak do KN. Oki???
                                              • kawka74 Re: Strajk kolejarzy - &^%##^*%@ 09.12.08, 16:16
                                                Jak Ci mam wytłumaczyć, że piszesz o grupie zawodowej, do której i ja należę?
                                                Dlaczego mam nie pisać w swoim imieniu i na podstawie swoich doświadczeń?
                                                • to.ja.kas Re: Strajk kolejarzy - &^%##^*%@ 09.12.08, 16:21
                                                  Bo jak widac nalezysz do nielicznej grupy nauczycieli którzy nie
                                                  podlegaja podobo KN. Skoro nie podlegasz KN i NIE MASZ przywilejów
                                                  to nie piszemy o Tobie. POjmujesz??? Piszemy o nauczycielach którzy
                                                  podlegają KN. Proste?
                                • kim5 Re: Strajk kolejarzy - &^%##^*%@ 09.12.08, 15:59
                                  To nie jest jedyna grupa zawodowa, która powinna mieć prawo do
                                  takiego urlopu.
                                  Np. pracownicy hotline, likwidatorzy szkód, wielu pracowników
                                  biurowych, nauczyciele w szkołach prywatnych etc.
                                  Wiesz, co oni mogą zrobić, jak czują się wypaleni i chcą poratować
                                  zdrowie? Mogą wziąć urlop bezpłatny i tyle.
                                  • kawka74 Re: Strajk kolejarzy - &^%##^*%@ 09.12.08, 16:17
                                    > Wiesz, co oni mogą zrobić, jak czują się wypaleni i chcą poratować
                                    > zdrowie? Mogą wziąć urlop bezpłatny i tyle.

Ha, wyobraź sobie, że wiem, bo mnie jako pracownikowi szkoły niepublicznej urlop
                                    na poratowanie zdrowia nie przysługuje. Mogę sobie wziąć urlop bezpłatny i tyle.
                                    • kra123snal Re: Strajk kolejarzy - &^%##^*%@ 09.12.08, 16:23
                                      > Ha, wyobraź sobie, że wiem, bo mnie jako pracownikowi szkoły
                                      niepublicznej urlo
                                      > p
                                      > na poratowanie zdrowia nie przysługuje. Mogę sobie wziąć urlop
                                      bezpłatny i tyle
                                      > .

Ale to nie nasza wina, że wybrałaś nauczycielstwo, to jeszcze w
                                      społecznej a nie publicznej szkole.
                                      A w ogóle to wątek nauczycielski mało swoimi doświadczeniami możesz
                                      wspomóc, właśnie ze względu na róznice między Tobą a większością
                                      nauczycieli w szkole publicznej.
                        • kra123snal Re: Strajk kolejarzy - &^%##^*%@ 09.12.08, 15:37
                          A Karta nauczyciela, gwarantująca np. stałość zatrudnienia, stojąca
                          ponad Kodeksem pracy? Miałam tylu kiepskich nauczycieli, że sama już
                          nie wiem, czy w ogóle jest możliwość zwolnienia nauczyciela, nawet
                          dyscyplinarnie. Nauczyciele nie pracują jak reszta 40h tygodniowo,
                          macie 2x dłuższe wakacje... Na przykład takie masz przywileje...

A tak poza tym, w czym praca nauczyciela różni się od pracy
                          inżyniera, żeby rościć sobie jakiekolwiek dodatkowe prawa?

Tak trudno wykształconemu człowiekowi to dostrzec?
                          • kawka74 Re: Strajk kolejarzy - &^%##^*%@ 09.12.08, 15:42
                            Ja nie podlegam KN, jestem zatrudniona na KP.
                            O reszcie 'przywilejów' się nie wypowiadam, bo już mi się nie chce kopać z
                            koniem i prostować te brednie.
                            • kra123snal Re: Strajk kolejarzy - &^%##^*%@ 09.12.08, 15:46
                              przecież KN dotyczy też Ciebie jako nauczycielki. Jakim cudem nie
                              podlegasz karcie?
                              • to.ja.kas Czyli spoko Krasnal 09.12.08, 15:50
                                KN nie daje przywilejów, nauczyciele mu nie podlegają, wiec nie będą
                                protestowac jak się KN zlikwiduje smile)))
                                No bo i po co mieliby to robić?wink))
                                • kra123snal Czyli spoko to.ja.kas 09.12.08, 15:54
                                  to.ja.kas napisała:

> KN nie daje przywilejów, nauczyciele mu nie podlegają, wiec nie
                                  będą
                                  > protestowac jak się KN zlikwiduje smile)))
                                  > No bo i po co mieliby to robić?wink))

bo i po co? smile))))))))))))))))))))
                              • kawka74 Re: Strajk kolejarzy - &^%##^*%@ 09.12.08, 15:54
                                Pracuję w szkole społecznej, dlatego dotyczą mnie tylko niektóre paragrafy.
                                Dokumentem nadrzędnym jest KP.
                                • to.ja.kas Re: Strajk kolejarzy - &^%##^*%@ 09.12.08, 16:04
                                  kawka74 napisała:

> Pracuję w szkole społecznej, dlatego dotyczą mnie tylko niektóre
                                  paragrafy.
                                  > Dokumentem nadrzędnym jest KP.

No i co zrezygnujesz dobrowolnie z tych niektórych paragrafów na
                                  rzecz samego KP???? W koncu to zadne przywileje.

A mówiłam, że nie rozmawiamy personalnie o Tobie. No proszę bez
                                  megalomanii smile))) Jak nie bedzie personalnie to se podyskutujemy a
                                  tak najprostsza droga do kłótni smile
                                  • kawka74 Re: Strajk kolejarzy - &^%##^*%@ 09.12.08, 16:07
                                    > No i co zrezygnujesz dobrowolnie z tych niektórych paragrafów na
                                    > rzecz samego KP???? W koncu to zadne przywileje.

Żadne. Bo z KN dotyczą mnie głównie obowiązki.
                                    • to.ja.kas Re: Strajk kolejarzy - &^%##^*%@ 09.12.08, 16:08
                                      Rany Boskie:
                                      ja, ja ja, ja , ja...a innych nauczycieli tez tylko obowiązki
                                      dotyczą ????
                                      • kawka74 Re: Strajk kolejarzy - &^%##^*%@ 09.12.08, 16:20
                                        ranyboskie
                                        Jestem, do q... nędzy, nauczycielem. Dlaczego, do tejże samej q... , mam nie
                                        rozwiewać Waszych wizji o lekkiej, łatwej i przyjemnej pracy, pełnej przywilejów
                                        i udogodnień? Czy Ty naprawdę myślisz, że jestem JEDYNYM nauczycielem tak
                                        zatrudnianym? Stanowimy nie znikomy procent, ale sporą część tej grupy zawodowej.
                                        • to.ja.kas Re: Strajk kolejarzy - &^%##^*%@ 09.12.08, 16:23
                                          ALE TEN WATEK JEST O GRUPACH UPRZYWILEJOWANYCH !!!!
                                          SKORO TY NIE NALEZYSZ DO TAKIEJ GRUPY TO SIE WYMIKSUJ BOS NIE TEN
                                          TARGET !
                                          MIAŁAS LOGIKE NA UCZELNI ?!?!?!?!
                                          • kawka74 Re: Strajk kolejarzy - &^%##^*%@ 09.12.08, 16:27
                                            Kotuś, nie drzyj dzioba, głowa mnie boli.
                                            A nie przyszło Ci do głowy, że ja - mimo że sama nie mam przywilejów z KN -
                                            chciałabym je mieć, zazdroszczę tym, którzy je mają, i całym sercem życzę, aby
                                            ich nie stracili? Że identyfikuję się z nimi, mimo że mnie to nie dotyczy?
                                            • to.ja.kas Re: Strajk kolejarzy - &^%##^*%@ 09.12.08, 16:31
                                              KOTUS jak mówie normalnie to nie pojmujesz smile))

Nie czytam MIEDZY zdaniami a to co piszesz. Teraz dla mnie jasne ześ
                                              zazdrosna o te przywileje i ok, rozumiem.

Się identyfikuj z kim Tobie sie zywnie podoba. Dla mnie to
                                              niesprawiedliwe, szkodliwe i głupie a KN wg mnie promuje lenistwo,
                                              nieuctwo i roszczeniowość. I tyle.
                                              Ja identyfikuje sie z tymi kobietami co dzwigaja ciezary w
                                              Biedronce, siedza niemalze w pampersach na kasie lub pracuja przy
                                              taśmie a przywilejów nie maja. A jako, ze budzet nie z gumy to
                                              uwazam, ze przywileje nalezy zabrac a nie rozdawac i to takim grupom
                                              które sa roszczeniowe i ciagle im mało.

Koniec tematu dla mnie.
                                        • e_r_i_n Re: Strajk kolejarzy - &^%##^*%@ 09.12.08, 19:09
                                          Tak jak kiedyś rękami i nogami się podpisywałam pod tym, że nauczyciel lekkiej
                                          pracy nie ma, tak teraz dodam - NIEKTÓRZY mają superlekką.
                                          Ostatnio nasz znajomy zrobił wielkie oczy, jak się dowiedział, że odbieram
                                          swojego syna ze świetlicy o 16:30. Że tak późno. Bo on to do pracy wychodzi o 9,
                                          wraca do domu o 13. Uczy wfu, więc papierki minimalne.
                                          I narzeka, że kiepsko płacą...
                • luxure Re: Strajk kolejarzy - &^%##^*%@ 10.12.08, 10:04
                  > Dobrze, że nie jestem górnikiem, więc nikt mnie za to nie rozliczy. Ale za to
                  > jestem nauczycielem, więc zawsze można mnie postawić pod ścianą za te moje
                  > burżujskie przywileje. ;p

No, a ja lekarzem ...my też mamy w dooopie poprzewracane. Zarabiamy min. 20 000,
                  robimy przekręty w rozliczaniu dodatkowych dyżurów.
                  Nic tylko strajkujemy i tak nam ciągle źle i mało.
        • kra123snal Re: Strajk kolejarzy - &^%##^*%@ 09.12.08, 13:18
          > Ja się zgadzam. Niech wszyscy kolejarze, nauczyciele i lekarze
          przekwalifikują
          > się na zamiataczy ulic, bankowców i taksówkarzy. Po kiego wuja nam
          pociągi,
          > szkoły i szpitale?

mnie nikt nie dotuje w moim beznadziejnym zawodzie. Sama wybrałam,
          sama ponoszę konsekwencje. Postawa roszczeniowa niektórych grup
          zawodowych wymaga od nas podatników współodpowiedzialnosci
          materialnej za wybory życiowe nawet dobrze sytuowanych grup
          (lekarze, górnicy). "wszyscy kolejarze, nauczyciele i lekarze" są w
          swej pracy potrzebni, tak jak inne grupy pracowników, ale roszczeń
          dotyczących pomostówek, wcześniejszych emerytur, nagród, praw (karta
          nauczyciela) mają o wiele więcej stawiając się, nie wiedzieć
          dlaczego, w grupach uprzywilejowanych, które współfinansować musi
          również wspomniany emeryt.

> co ma powiedzieć przeciętny emeryt,
          > > który w ogóle nie ma za co żyć?
          >
          > Tzn. nie ma emerytury?

Emerytura pozwala na wegetację a nie na życie. Godne życie, że
          posłużę się głównym argumentem. Po opłaceniu czynszu i rachunków
          często pozostaje niewiele lub nic na jedzenie. Często emeryci bez
          pomocy swoich dzieci nie daliby rady.

Służę dalszymi wyjaśnieniami w razie dalszych pytań.
          • e_r_i_n Re: Strajk kolejarzy - &^%##^*%@ 09.12.08, 13:23
            kra123snal napisała:

> które współfinansować musi również wspomniany emeryt.

Jak również sam uprzywilejowany. Przecież z jego pensji też sie
            pobiera mnóstwo składek, które wracają do niego tylko w niewielkim
            procencie. Błędne koło - więcej dawac, to znaczy więcej zabierać,
            więc znowu będzie źle.
            Zamiast tego nic nie dawać, mało zabierac. I wszyscy szczęśliwi.
        • rita75 Re: Strajk kolejarzy - &^%##^*%@ 09.12.08, 13:41
          Po kiego wuja nam pociągi,
          > szkoły i szpitale?

zamiast do lekarza- mozna chodzic do znachora, uczyc się tez nie
          trzeba- krzyżyk jako podpis oraz rachowanie do 10 wystarcza...i po
          co jedzic? Od czego są nogi?
      • rita75 Re: Strajk kolejarzy - &^%##^*%@ 09.12.08, 13:54
        > W ogóle postawa roszczeniowa mnie dogłębnie wkurza.
        > Najbardziej nie rozumiem pseudo argumentu, że pracują za głodową
        > pensję, albo że chcą godnie żyć.

Szkoly publiczne oraz publiczna sluzba zdrowia- to poroniony
        pomysl...Ludzie zapomnieli- ze edukacja, ochrona zdrowia-
        kosztuja...nauczyli sie, ze edukacja i leczenie naleza im sie jak
        psu micha- widac to w poscie wyzej.
    • sanciasancia Re: Strajk kolejarzy - &^%##^*%@ 09.12.08, 13:01
      Dużo gorzej jest, jak się koleją podmiejską do pracy dojeżdża - w wakacje, nijak
      im się nie udaje przyjechać o czasie.
      A w czasie strajków kolejarzy przestawiam się na groźby karalne.
    • e_r_i_n Re: Strajk kolejarzy - &^%##^*%@ 09.12.08, 13:11
      Tia, a walczą w obronie wcześniejszych emerytur dla pan z kas. Bo
      sami kolejarze je mają przecież.
      • kra123snal Re: Strajk kolejarzy - &^%##^*%@ 09.12.08, 13:21
        I to jest chore, że nie tylko górnik pracujący pod ziemią ma pewne
        przywileje, ale też księgowy, kadrowy, górnik naziemny - cokolwiek
        to znaczy...
        • e_r_i_n Re: Strajk kolejarzy - &^%##^*%@ 09.12.08, 13:24
          Mnie nic nie zdziwi, od kiedy wyczytałam, że prawo do wcześniejszej
          emerytury miał stroiciel harmonijek ustnych. Człowiek cale życie
          dowiaduje się nowych rzeczy.
    • margotka28 Re: Strajk kolejarzy - &^%##^*%@ 09.12.08, 13:27
      pomijając kasjerki i sprzątaczki na kolei, kolejna grupa to spawacze
      stoczniowi. Wiem, że mają ciężko. Ale czy spawacze z prywatnych firm
      (takich ci u nas dostatek) też nie mają źle? Niech się zorganizują i
      wyjdą pod sejsm popalić oponki. Nóż mi się w kieszeni otwiera jak
      widzę roszczeniowe postawy różnych grup zawodowych.
    • katia.seitz Re: Strajk kolejarzy - &^%##^*%@ 09.12.08, 13:59
      Ogólnie rzecz biorąc zgadzam się. Zwłaszcza jeśli weźmie się pod uwagę, że
      obecnie panowie walczą o wcześniejsze emerytury nie dla maszynistów, którzy po
      30 latach tak ciężkiej pracy mieliby rzekomo powodować wypadki z przemęczenia
      (swoją drogą ciekawe, czy kierowcy prywatnych przedsiębiorstw autobusowych też
      nie powinni na tej zasadzie mieć wcześniejszej emerytury - a może mają?), ale
      dla kasjerek, sprzątaczek i innych takich.

Dworce są śmierdzące, toalety w pociągach - zwłaszcza osobowych i pospiesznych -
      wołają o pomstę do nieba. Ale jednak muszę przyczepić się do tego fragmentu
      wypowiedzi:
      Cytatpłacimy dużą kasę (intercity) za podróż w mocno średnich warunkach
      (porównaj - kolej w krajach zachodnich)

Niestety, ja miałam możliwość porównania, i nasze PKP Intercity (nie mówię o
      standardach w pospiesznych i osobowych, bo to inna bajka) nie wypada źle.
      Najkoszmarniejszy wagon sypialny, jakim jechałam, to węgierski wagon na trasie
      Warszawa-Budapeszt; polskie sypialne (jechałam na trasie Wiedeń-Warszawa) mają w
      porównaniu z nim bardzo wysoki standard.
      Koleje w Austrii, na Słowenii - owszem, wagony ładne (choć jakoś od standardu
      nowych wagonów PKP Intercity nie odbiegały), ale napotkałam na wielkie
      opóźnienia, brak rzetelnej informacji (to na Słowenii), a także zdarzyło mi się
      jechać w Intercity w koszmarnym tłoku, mimo zapłaty za miejscówkę (planowy
      pociąg na skutek opóźnień nam uciekł i trzeba było się dosiąść do innego,
      zatłoczonego jak cholera - nic przyjemnego).
      Z kolei w pociągu w Anglii miałam przyjemność być w toalecie co najmniej tak
      syfnej, jak nasze w pospiesznych, a w Irlandii przejeżdżać odcinek od Dublina do
      Galway za jakieś straszliwe pieniądze, siedząc na podłodze koło toalety (to było
      3 lata temu, kosztowało ze 3 razy drożej niż kosztowałaby analogiczna trasa w
      Polsce).
      Słowem, Intercity nie jest takie złe - owszem, ceny równają się powoli z
      zachodnioeuropejskimi, niestety, ale standard od zachodniego wcale tak bardzo
      nie odbiega.
      https://tickers.baby-gaga.com/p/dev097prs__.png
      • morgen_stern Re: Strajk kolejarzy - &^%##^*%@ 09.12.08, 14:18
        Katia, nie mam aż tak szerokiego spektrum porównawczego wink jechałam kolejami
        niemieckimi i angielskimi - w obu było, czysto, pachnąco i punktualnie.
        • katia.seitz Re: Strajk kolejarzy - &^%##^*%@ 09.12.08, 16:04
          Moze ty masz szczescie, a ja pecha..
          (kurde, kotka mi klawiature poprzestawiala,nie mam polskich znakow i emota nie
          moge zrobic ...(
          --
          naszślub był...
          • to.ja.kas Re: Strajk kolejarzy - &^%##^*%@ 09.12.08, 16:05
            Katia najważniejsze by uśmiechać się w duszy smile))))
            hehehehe. Moje koty gonię od laptopa smile
            • katia.seitz Re: Strajk kolejarzy - &^%##^*%@ 09.12.08, 16:38
              Zgoniłam małpę z mojego ciążowego brzucha, który uwielbia ugniatać, to wlazła na
              laptop smile Ale już wszystko działa smile
    • kawka74 zawsze kiedy tego słucham 09.12.08, 14:02
      przechodzi mi złość na PKP smile
      www.youtube.com/watch?v=20Sv1pTK3Qg
      • to.ja.kas Re: zawsze kiedy tego słucham 09.12.08, 14:06
        www.haszysz.net/film/emK8cI6sX5o.html
        kolejarze to mają ciężkie warunki pracy smile))
    • beatrycze123 Re: Strajk kolejarzy - &^%##^*%@ 09.12.08, 14:51
      spowiedź kolejarza:
      www.youtube.com/watch?v=20Sv1pTK3Qg&feature=related
      • beata118 Re: Strajk kolejarzy - &^%##^*%@ 09.12.08, 18:23
        Ja pracuję w branży uprzywilejowanej. Mogę po 15 latach pracy (jeśli
        za kilka lat nie zmieni się ustawa)iść na emeryturę. Czy wiecie
        jakiego rzędu jest to emerytura? To 40%. Ja nie pójdę bo będąc w
        kwiecie wieku, z odchowanym dzieckiem po prostu mi się nie opłaca.
        Jeśli chodzi o wynagrodzenie to rzeczywiście mam dodatki służbowe i
        13 pensję (jak wszyscy chyba w budżetówce?). A ile z wielu tu
        piszących ma bony na święta, nagrody roczne? Mam dodatkowy urlop ale
        to dlatego że pracuję z materiałem zakaźnym (słuzba zdrowia). Nie
        stawiam na piedestale swojej pracy ale uwierzcie że wiele z Was nie
        chciałoby pracować tam gdzie ja, co zreszta widać bo są duże braki
        kadrowe. Według Was widać tylko przywileje, ale są również i minusy
        uwierzcie.
        • beatrycze123 Re: Strajk kolejarzy - &^%##^*%@ 09.12.08, 19:14
          jest róznica- twoją trzynastą pensję opłacamy wszyscy z podatków. Bony w
          prywatnych firmach idą z portfela własciciela.
          • beata118 Re: Strajk kolejarzy - &^%##^*%@ 09.12.08, 20:03
            Ja ze swojego portfela opłacam czternastą pensję górników.
    • nutka07 Re: Strajk kolejarzy - &^%##^*%@ 09.12.08, 20:50
      Dziewczyny a do kogo konkretnie te wszytkie pretensje?

Przeciez nie strajkuja ludzie odpowiedzialni za syf na dworcach, brud w
      pociagach czy opoznienia.

Darmowych przejazdow nie ma od kilku lat. Pracownik placi za bilet (fakt
      smieszne pieniadze) za miejscowke pelna kwote. Rodzina tez nie ma juz darmowych
      przejazdow 30% bodajze placa. Wiem, ze sa to nadal mniejsze kwoty ale nie sa to
      juz darmowe przejazdy. Deputatow weglowych tez dla nowoprzyjetych juz nie ma od
      kilku lat. Dodatek za staz pracy tez zostal zatrzymany i nie rosnie. 13stki? hmm
      dawno nie bylo smile Tak wiec mozecie byc spokojniejsze napewno sie nie polepsza
      tym uprzywilejowanym kolejarzom wink

Poza tym masa ludzi nie chce strajkowac. Zwiazki jakie sa takie sa i to one
      napedzaja to wszystko.

Na marginesie pensje nie sa powalajace.
      • miedzymorze Re: Strajk kolejarzy - &^%##^*%@ 09.12.08, 21:32
        Pretensje do tych, którzy uważają, ze im 'się należy' i blokują tory/ulice/inne miejsca. Rok pracy komisji trójstronnej, zwiększenie początkowej liczby osób prawie dwukrotne, a tu nagle na koniec panom ze związków zawodowych się przestało podobać i zaczynają swoje. Gdzie byli przez ten rok ? Nic nie zrozumieli ? Pijani na tych spotkaniach byli, czy za durni żeby pojąć co się dzieje ? Skoro teraz walczą w obronie wcześniejszych emerytur 'w ogóle' to znaczy, że nie dotarło do nich, że praca polegała na wybraniu tych stanowisk które faktycznie nadszarpują zdrowie, a wywaleniu tych, które się załapaniu na krzywy ryj, a ciągną przywileje.
        A o bezmiarze ich głupoty świadczy to, ze mają zamiar prosić prezydenta o zawetowanie ustawy - i wtedy FAKTYCZNIE prawa do wcześniejszych emerytur stracą _wszyscy_ którzy je w tej chwili mają, bo z końcem roku wygasają kolejne przepisy przejściowe.
        No więc co mają zamiast rozumu, że chcą prosić o to, przeciwko czemu strajkują ? Z jakiej racji robią ludziom wodę z mózgu ?

Na marginesie - pensje nie sa powalające w BARDZO wielu zawodach. Może jakbyśmy nie musieli finansować z budżetu wczesnych 'spracowanych' emerytów, to pensje mogły by być wyższe...

pozdr,
        mi
        • betty_julcia Czytam i wierzyć mi się nie chce... 10.12.08, 10:23
          Nie doczytałam całego wątku bo ograniczenie niektórych po prostu mnie rozwala...

Po pierwsze zastanawiam się co ma strajkujący kolejarz do wysokich cen biletów i niskiej jakości usług PKP??? CZy od niego to zależy???
          Nie znam się na pracy kolejarza więc nie znam się na uciążliwości pracy w tym zawodzie a co za tym idzie nie wiem czy należą mu się rpzywileje czy nie, ale argumenty w pierwszym poście - nietrafione...To tak jakby kasjerka w supermarkecie miała odpowieadać za jakośc szynki tam sprzedawanej...

Po drugie doszłam jeszcze do argumentu czy nauczycielka lub wykładowczyni choruje bardziej od pracownicy Biedronki... Hmmm, nei wiedzcie różnicy między tymi zawodami??? Uważacie że pensje i przywileje powinny być takei same? I moze jeszcze lekarza porównajcie do magazyniera...
          Co do pytania, tak... więcej choruje. Mało który nauczyciel nie ma problemów związanych z gardłem. Spróbujcie nawijać po kilka godzin dziennie, głośno żeby kazdy was usłyszał.
          O górnikach nie piszę bo to inna bajka... Dziwię sie ze są ludzie którzy uważają ich pracę za sielankę.

• kra123snal Re: Czytam i wierzyć mi się nie chce... 10.12.08, 11:34
            zapomniałaś doczytać wątek o spawaczach w stoczni, którzy mają
            przywileje do spawaczy pracujących w prywatnych zakładach, lekarz i
            magazynier różnią się od siebie, ale pensja powinna być regulowana
            przez rynek, ich kwalifikacje przez rynek oceniane i to powinno
            wystarczyć - dyskusja nie jest o wynagrodzeniu a o uznawaniu swojej
            pracy przez pewne grupy, za szczególną wobec innych grup
            pracowniczych.
            Górnik nie ma pracy lekkiej, ale za to ma wysokie wynagrodzenie,
            dodatkowo jeszcze dostaje różne dodatki do pensji... Moim zdaniem
            część przywilejów jest nieadekwatna do pracy w porównaniu z innymi
            zawodami. Tak jak się zgodzę, ze cieżkie warunki powinny skutkować
            szybszym przejściem na emeryturę, tak nie rozumiem ciągłego
            wyciągania ręki po kasę. Czy spawacz pracujący w trudnych warunkach
            dostaje pieniądze na wyprawkę dla dziecka? Może dostanie premię
            uznaniową. Może...
            Wielu ludzi ma ciężką pracę, dlaczego tylko niektóre grupy zawodowe
            mają być uprzywilejowane? Dlaczego tak ciężko im zrozumieć, że nie
            stac nas na ich irracjonalne żądania? Dlaczego stawiają się ponad
            resztą społeczeństwa?
    • luxure Re: Strajk kolejarzy - &^%##^*%@ 10.12.08, 10:13
      aaa tu się z Tobą Morgen nie zgodzę. Nie wiem jak Ty, ale ja wczoraj z roboty z
      jednego końca miasta na drugi przejechałam w 35 minut.
      Jak dla mnie to codziennie mogłoby być tak pusto na ulicach.
      Co do uroków podróżowania PKP, nie wiem, bo nie znam się. Nie korzystam po prostu.
      Co do strajków...
      Dla mnie za to najbardziej irytujące jest, że chętne do odbierania tych"
      przywilejów" są w głównej mierze panie i panowie grzejące tyłek na ciepłej
      biurowej posadce od 8-16-ludzie mający o pracy w szczególnych warunkach takie
      pojęcie, jak ja o grze na kontrabasie.
      Jakby tak jedną prawniczkę albo takiego księgowego na tydzień zaprzęgnąć do
      tyrki w kopalni, w kolejnictwie, albo w S.Z. to szybko przestaliby pieprzyć
      farmazony w stylu "niech się górnicy, kolejarze i lekarze przekwalifikują".
    • smerfetka8801 Re: Strajk kolejarzy - &^%##^*%@ 10.12.08, 12:00
      dostaję cholery słysząc o kolejnych strajkach...kolejarze górnicy
      nauczyciele a nawet cholerne mrówki!
      szalu dostaję słysząc o biednych pedagogach zapominają wspomnieć o
      wolnych weekendach małej liczbie godzin pracy w tyg wolnych
      wakacjach feriach i płatnym rocznym urlopie.
      wszyscy chcą mieć cacy emerytury i nie pracować za dlugo nikt nie
      myśli ,że system już ledwo ciągnie a społeczeństwo się starzeje.oby
      się nachapać nasze dzieci nie są ważne.a nauczyciele jeszcze
      ubolewają ,ze jak przejdą na pomostówkę to nie będą mogli dorobić w
      zawodzie!popracowali by w sektorze prywatnym to by się chyba cieli i
      wieszali

• betty_julcia Re: Strajk kolejarzy - &^%##^*%@ 10.12.08, 13:32
        I myślisz ze społeczeństwo przestanie nam się starzeć i sysytem kuleć jak oddadzą swoje oprzywilejesmile Oj, ty naiwna jesteś jak myślisz ze coś się zmieni.
        Czy wy nie widzicie ze w tym kraju rządzący próbują naprawić system podwyższając opłaty, podatki i odbierając te wielkie i jakże obciażające gospodarkę przywileje...
        • kra123snal Re: Strajk kolejarzy - &^%##^*%@ 10.12.08, 14:17
          > Czy wy nie widzicie ze w tym kraju rządzący próbują naprawić
          system podwyższając opłaty, podatki i odbierając te wielkie i jakże
          obciażające gospodarkę przywileje...

A Ty nie wiesz, że to się nazywa zwiększenie wpływów budżetowych i
          ograniczenie wydatków?
          Myślisz, że pieniądze do budżetu są drukowane na jego potrzeby?
        • e_r_i_n Re: Strajk kolejarzy - &^%##^*%@ 10.12.08, 14:33
          betty_julcia napisała:

> Czy wy nie widzicie ze w tym kraju rządzący próbują naprawić
          > system podwyższając opłaty, podatki i odbierając te wielkie i
          > jakże obciażające gospodarkę przywileje...

Przy deficycie rzędu 38 miliardów to i tak małe cięcia.
        • smerfetka8801 Re: Strajk kolejarzy - &^%##^*%@ 10.12.08, 17:20
          masz racje lepiej dawać dawać dawać....tak do usranej śmierci zanim
          jeszcze górnik pomyśli o podwyżce niech się chłop nie denerwuje
          trzeba mu dać!na pewno będzie lepiej.
          jakiekolwiek cięcia lepsze niż brak działań.poza tym nie tylko
          budżetówka w tym kraju ciężko pracuje a tylko oni wiecznie psioczą
          na swój los.i tylko oni za to nie wylatują na zbity pysk z
          roboty.podskocz w sektorze prywatnym

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka