Dodaj do ulubionych

Jak macie urzadzone mieszkanie?

11.12.08, 09:28
Szukam inspiracji, wiec uderzam do was smile W jakim stylu sa wasze mieszkania? Nowoczesne, czy wolicie starocie? Macie firanki? Jesli tak, to jakie? Kolorowe, biale? Gladkie, haftowane? A sciany? Wolicie mocne, nasycone kolory, czy raczej delikatne pastele? Jakie dekoracje posiadacie w domu? Jakies obrazy, moze ciekawa lampa? Opowiedzcie o tym, moze cos podlapiesmile
Obserwuj wątek
    • lila1974 off topic 11.12.08, 09:36
      Mam nadzieję, że jeśli wątek się rozwinie to postarasz się NIE
      CYTOWAĆ CAŁYCH wypowiedzi, na które będziesz odpowiadać - niestety,
      padłaś dziś ofiarą moich nożyczek ... nu nu smile
      • hellious Re: off topic 11.12.08, 09:40
        A przepraszam, Pani moderatorsmile To czyste lenistwo, przyznaje bez bicia i obiecuje poprawesmile
    • hankaskakanka Re: Jak macie urzadzone mieszkanie? 11.12.08, 09:38
      Ja głównie mam szafe na cala sciane, bo moge tam pochowac wszystkie klamoty wink-
      to w sypialni, a ogolnie bez szalenstw, kanapa, stol, polki na ksiazki, ozdob
      nie lubie, bo trzeba odkurzac i dodaja roboty a ja flondra jestem i nie lubie
      sprzatac wink
      poza tym obce mi sa trendy np. w firankach, bo gdybym sie tym przejmowala to
      musialabym sezonowo wystroj zmieniac, kasy szkoda wink
      chyba najlepiej zrobic raz i porzadnie ale tak zeby sie dobrze czuc w
      pomieszczeniu.

hehe wypowiadzialam sie nie majac nic ciekawego do powiedzenia, bo jestem w tym
      temacie dyletantem, ale tak mnie ponioslo, wybacz wink
    • tylna.szyba Re: Jak macie urzadzone mieszkanie? 11.12.08, 09:44
      U mnie panuje minimalizm: jak najmniej mebli, jakis bibelotow i
      ozdobek. Na podlodze parkiet, duze sypialniane loze, 3 regaly
      piwniczne z Ikei GORM, jakies dwa fotele - to moj pokoj. Kuchni tez
      nie mam zabudowanej - udusilabym sie...choc kuchnia jest dosc duza.
      Postawilam na przejrzystosc i przestrzen. Firanek zero - jedyne co
      to w kuchni jest roleta.
    • mathiola Re: Jak macie urzadzone mieszkanie? 11.12.08, 09:54
      raczej staro niż nowocześnie z tymże często nowe udaje stare.
      Zresztą jak urządzę, to zobaczę co mi z tego wyszło. Na razie
      teoretyzuję smile
      Z firankami sama mam zagwozdkę. Bo nie wiem co zrobić z salonikiem.
      Chyba puszczę grube zasłony po bokach i drewniane żaluzje albocoś. W
      kuhni musi być zazdrostka. No po prostu MUSI, od zawsze o niej
      marzę smile
    • gagunia Re: Jak macie urzadzone mieszkanie? 11.12.08, 10:40
      Styl nowoczesny, minimalistyczny. Mało mebli, zero pierdółek, obrazów i innych
      zbędnych rzeczy, bo nie lubię. Jedyne ozdoby to kwiaty w doniczkach i świeczki,
      świeczniki. W całym mieszkaniu panele - klon.

Kuchnia - kafle jasne na podłodze, ściany białe, nad blatem roboczym duże jasne
      kafle na wys ok 60cm, meble proste wenge z wykończeniem stal/szkło mleczne. Na
      oknie roleta rzymska z płótna.

Przedpokój - limonka, duże proste lustro, 2 skóropodobne pufy w kolorze kremowym.

Dzienny- jasny pomarańcz, narożnik - kremowy ala zamsz, stół, ława + 3 graty
      wenge. Dodatki w żywym zielonym kolorze. Firanki jansno kremowe ze srebrna
      nitką. Trudno mi to określić, grube o słabym prześwicie - bardziej zasłonowy
      materiał.

Sypialnia - rozmyty liliowy kolor. Na jednej ze ścian fototapeta - gałąź wiśni
      (chyba) - kwiaty, liście. 2 ozdobne zasłony z czegoś co przypomina wyglądem i
      dotykiem tetrę, ale jest sztucznym tworzywem. Łózko + 2 szafki i komp na biurku.
      Zielone świeczki, Doniczki zieleń/fukcja.

Łazienka + wc: białe kafle + czarna fuga - na podłodze i do wys 3/4 ścian.
      Kibel, wanna, umywalki- białe. Duże, proste lustra w obu tych pomieszczeniach. W
      łazience 2 czarno- białe zdjęcia kobiet w pół negliżu. W łazience nie mam w
      oknie nic, bo mieszkam na samej górze i nic nie widać.

Pokój Młodego: meble sosnowe, jasne- stół, łózko, szafa narożna. Regał -kratka
      na zabawki w kolorze granat/klon Kolor ścian - grejfrut. Rolety granatowe.
      Doniczki granatowe. Firanki- w misie , lwy i inny zwierzyniec w kolorze
      odpowiadającym barwom mebli i ścian.
      • gagunia Re: Jak macie urzadzone mieszkanie? 11.12.08, 10:42
        W kuchni mam mahon, a nie wenge. Popitoliło mi się coś.
      • hellious Re:Gagunia:) 11.12.08, 10:43
        Puki co, jedyna opisalas tak jak chcialam smile Prosze o wiecej takich opisow, wtedy wyobraznia mi lepiej dzialasmile
    • gaskama Re: Jak macie urzadzone mieszkanie? 11.12.08, 10:46
      Szczerze pisząc, to urządzenie mieszkania absolutnie nie należy do
      moich i niemęża priorytetów. Mamy dobrej jakości farby na ścianach,
      dobrej jakości deski drewniane na podłodze i bardzo oryginalne
      łazienki zaprojektowane przez architekta. I na tym koniec. Dużo z
      Ikea. W oknach rolety, w sypialni firanki i zasłonki. Ale generalnie
      wszystko bez szaleństw i przede wszystkim bez bibelotów, bo nie
      znoszę tego typu durnostojek. Dużo drewna i ciepłych barw. Lubie
      moje mieszkanie.
    • broceliande Re: Jak macie urzadzone mieszkanie? 11.12.08, 10:47
      Antyki mam, ale to sie dziedziczy, kupować straszna wiocha.
      Więc lepiej stylizowane na antyki, jak lubisz
      Taki głęboki brąz, wyginane nóżki, uwielbiam.
      Do tego ściany mocno różowe.
      Do tego niebieska sofa.
      Nie znoszę firanek.
      • hellious Re: Jak macie urzadzone mieszkanie? 11.12.08, 10:50
        broceliande napisała:

> Antyki mam, ale to sie dziedziczy, kupować straszna wiocha.
        > Więc lepiej stylizowane na antyki, jak lubisz
        > Taki głęboki brąz, wyginane nóżki, uwielbiam.
        >

Oj marza mi sie takie meble.... Ale puki co, nierealne...sad
      • travka1 Re: Jak macie urzadzone mieszkanie? 11.12.08, 10:53
        kupowanie antykow to straszna wiocha??
        ciekawe?a mozesz rozwinac?
        • broceliande Wiocha antykowa:-) 11.12.08, 11:04
          Hej, nie trzeba się ze mną zgadzaćsmile
          Ja bym antyków po kimś nie kupiła. Tak samo, jak nie powiesiłabym
          reprodukcji obrazu.
          No już tak mam.
          Meble odziedziczone, mieszkanie kupione. Odziedziczony dom
          sprzedałam, w planie budowa domu.
          • sir.vimes Antyki po kimś - boskie 11.12.08, 12:09
            zapamiętam i będę używać.

ja jestem więc wiocha do kwadratu - uwielbiam antyki i stare domy. Nie znoszę
            zaś nowych domów- zazwyczaj ludzie oszczędzają na projekcie i efekt jest
            nieszczególny (delikatnie mówiąc).

> Ja bym antyków po kimś nie kupiła.
            • nangaparbat3 Re: Antyki po kimś - boskie 11.12.08, 21:04
              lecę zmienic sygnaturkę!!!!!!!!!!!
      • sanciasancia Re: Jak macie urzadzone mieszkanie? 11.12.08, 10:59
        Czyli odwrotnie niż z mieszkaniem, które się kupuje, bo dziedziczenie to
        straszna wiocha wink
        No, to ja jestem wiocha do kwadratu, bo meble przedwojenne mam kupione, a
        mieszkanie odziedziczone.
        • dlania Re: Jak macie urzadzone mieszkanie? 11.12.08, 11:39
          A jak sie dziedziczy mieszkanie z antykami to co? Mieszkania sie odmawia, a
          starocie bierze?wink Eh, jak ja lubie być wiesniakiemwink
          • dlania Re: Jak macie urzadzone mieszkanie? 11.12.08, 12:01
            Jeszcze mi tak przyszło do głowy: moja teściowa ma mnóstwo antyków i staroci,
            wszystko wyszperane i kupowane. Więc ona jest wiocha.
            Ale jak mój mąz kiedys po niej te antyki odziedziczy o tez bedzie jeszcze wiocha
            czy juz nie? Do którego pokolenia wstecz sie to liczy?
            Zatroskana o swój status społeczny Dlania.
            • dag_dag Re: Jak macie urzadzone mieszkanie? 11.12.08, 12:03
              Dlania, to będzie jedynie przedmieście tongue_out
            • hellious Re: Jak macie urzadzone mieszkanie? 11.12.08, 12:05
              Chyba dalej bedzie wiochasmile Antyki maja zostac w rodzinie "od nowosci", czyli nigdy nie bedziesz "nie wiesniacka" posiadaczka antukowsmile Pozostaje albo nie miec, albo byc wiesniarasmile Ja zdecydowanie wolalabym to drugie, gdyby bylo mnie stacsmile
            • sanciasancia Re: Jak macie urzadzone mieszkanie? 11.12.08, 12:46
              Nie, pod warunkiem, że odziedziczy je bez mieszkania wink
              (choć może się okazać, że to jak być prawdziwym warszawiakiem - tylko wtedy,
              kiedy rodzina mieszka w W-wie od przedwojnia).
      • gryzelda71 Re: Jak macie urzadzone mieszkanie? 11.12.08, 11:43
        Nie nadążam z tym kupowaniem i dziedziczeniem.
    • dirgone Re: Jak macie urzadzone mieszkanie? 11.12.08, 11:03
      Jeszcze nie wiem, bo jestem w środku remontu.
      W sypialni mam na razie tylko pomalowane ściany - trzy na kolor spranych
      różowych gaci, a jedna w kolorze koktajlu jagodowego (z dużą ilością jagód).
      Łazienka dopiero się robi. Część ściany jest w oczojebnej pomarańczowo-czerwonej
      mozaice, a reszta w kremie w paski. Podłoga jest pomarańczowa i ni wuja nie
      pasuje do reszty.
      Teść powiedział, ze będę miała mieszkanie w stylu sklepu z farbami po wybuchu bomby.
    • bebe52 Re: Jak macie urzadzone mieszkanie? 11.12.08, 11:34
      Pokój gościnny to dwie ściany czekoladowe a dwie kremowe mam zamiar dokupić
      jeszcze jakieś naklejki ozdobne na nie,meble z prawdziwego drewna w jasnym
      kolorze z czarnymi okuciami,firanka biała haftowana,zasłonki długie do samej
      ziemi błękitne z misia albo kremowe z wzorem tylko na długość okna,narożnik
      skórzany w czekoladowym kolorze dywan czekoladowo-błękitny na środku pokoju,na
      centralnej ścianie jest ogromny obraz w złotej drewnianej ramie "Ulica Paryża"
      na przeciwległej ścianie 4 inne obrazy średniej wielkości w podobnym temacie i
      wiszący duży telewizor na kolejnej ścianie,do tego dodatki takie jak kwiaty duże
      stojące i suszone podświetlane habezie (to znaczy różnego typu ozdobne suszone
      gałązki).Wszystkie meble mam z jednego kompletu (2 komody,szafka stojąca i stół
      z 4 krzesłami).
      No to tyle chyba dość wyraźnie opisałam mój pokój gościnny smile
      • bebe52 Aha w pokoju gościnnym jak i 11.12.08, 11:43
        przedpokoju są panele a w sypialniach mięciutkie wykładziny, w kuchni płytki
        ceramiczne duże,meble są w ciemnym brązowym kolorze z przebłyskami słoneczka nie
        ma tam żadnych zbędnych duperli,ściany pomalowane na żółto,łazienka i toaleta
        również całe w płytkach w kremowym kolorze z delikatnym wzorkiem.
        w sypialni znajduje się wielkie łoże,ogromne lustro na ścianie,sofa i i duuuża
        komoda, ściany są białe ale zamierzam coś pokombinować z tapetami które są z
        kawałkami skóry lub atłasu albo misia.
    • karanissa Re: Jak macie urzadzone mieszkanie? 11.12.08, 11:41
      Zerknij sobie na to forum:

fotoforum.gazeta.pl/71,1,35.html
      Inspiracji bez liku. I dla tych, ktorzy preferuja styl nowoczesny, i
      dla tych, ktorzy wola starocie.

Ja naleze do tej drugiej grupy i tak mam urzadzone mieszkanie (no,
      przynajmniej "sralon", bo pokoj dziecka i nasza sypialnia raczej
      pastelowo i prosto).

Aha - stare meble i obrazy odziedziczone. Lampy typu tiffany.
      Mowie "nie" wszystkim karton-gipsowym poleczkom i halogenowemu
      oswietleniu.
    • dlania Re: Jak macie urzadzone mieszkanie? 11.12.08, 11:53
      Tanio.
      Przedpokój - meble woskowana sosna postarzane + wiklinowe kosze na szafie +
      farba Coctail (czerwonawa)Alpina strulkturalna udająca przetarty tynk + glinine
      i drewniane pierdółki (ptaszki, ikonki) + samodzielnie robiony regał na ksiązki
      i skrzyneczki.
      Pokój dorosły (w PRL-owskich czasach zwany "dużym"wink): wersalka i fotele
      młodziezowe w popielato-granatowa dużą krate (Abra), sosnowe meble (witryna na
      ksiązki, 2 komody, biurko i inne) w stylu naciągane retro, w cześci (półki,
      regał) samodzielnie wykonane, na ścianach piasek, firanki z duzymi dziurami,
      takie jakby szydełkowe, rude zasłony. Wszystkie dodatki kolor
      granatowo-piaskowo-rudy.
      Pokój dziecięcy (czyli "mały"): meble sosna proste jak drut + łóżko piętrowe,
      całośc w kolorze pistacjowo (ściany, częściowo łózko)- zółtym(zasłony, dodatki,
      lampy, dywanik)
      Kuchnia - ma byc toskańsko-kolonialna. na razie są meble po starych
      włascicielach, więc tylko kolorystyka ścian, podłogi i dodatki jest niby
      stylowa: gliniasto- zółto-jasnodrewniana. Zazdrostki są, i zasłonki w kury.
      Łazienka: płytki błekitno-zółto-morskie w ryby + mozaika +biała góra. Białe meble.
      • hellious Re: Jak macie urzadzone mieszkanie? 11.12.08, 11:56
        dlania napisała:

> Zazdrostki są, i zasłonki w kury.
        >

Tez mam kury w kuchni, tyle ze na firanach big_grin
        • dlania Re: Jak macie urzadzone mieszkanie? 11.12.08, 11:58
          Ja najchętniej tobym w ogóle w mieszkaniu wies zrobiła - styl rustykalny jest mi
          najblizszywink Ale troche tak głupio, na środku osiedla, na 4 piętrze...wink
          Pozostaja mi kury.
          • hellious Re: Jak macie urzadzone mieszkanie? 11.12.08, 12:01
            Ja oprocZ kur, mam jeszcze dwie takie ozdobne plytki wklejone w srodek fartucha, na ktorych sa takie grube, pekate butelki smile Pasuja do kur:smile Jeszcze tylko musze warkocz z czosnku powiesic smile Ale to jak bede miec juz szafki big_grin
            • sir.vimes Wtrące się - uwielbiam warkocze z czosnku! 11.12.08, 12:04
              I suszone zioła!

fajny patent tez mam - mini szklarenkę na świeże zioła. Praktyczne to ale też
              bardzo ozdobne - i myślę, że pasowałoby też do rustykalnego stylu.
              • hellious Re: Wtrące się - uwielbiam warkocze z czosnku! 11.12.08, 12:08
                sir.vimes napisała:

>
                >
                > fajny patent tez mam - mini szklarenkę na świeże zioła.

Powiedz cos wiecej. Jak zrobiona ta szklarenka? Pomysl mi sie bardzo podoba, bo lubie wszekla zieleninesmile
                • sir.vimes Re: Wtrące się - uwielbiam warkocze z czosnku! 11.12.08, 12:11
                  Moja zrobiona przez pewnego majsterkowicza ale widziałam takie w Ikei za coś
                  koło 40 zł. To jest po prostu bardzo, bardzo mała szklarnia - akurat na szeroki
                  parapet czy kawałek blatu. Hodujesz tam zioła i zjadasz. A w międzyczasie zdobiąsmile
                  • hellious Re: Wtrące się - uwielbiam warkocze z czosnku! 11.12.08, 12:12
                    A gdybym np. chciala do tego celu uzyc malego akwarium? Nada sie?smile Mam na zbyciu akurattongue_out
                    • sir.vimes Re: Wtrące się - uwielbiam warkocze z czosnku! 11.12.08, 12:34
                      nie wiem . Ale to może być dobry pomysł. Tylko czym to przykryć?
                      • hellious Re: Wtrące się - uwielbiam warkocze z czosnku! 11.12.08, 12:35
                        Ladnie docieta szybkąsmile Posiadam i jedno i drugie do kompletu. Jak myslisz? Da rade?
              • dlania Re: Wtrące się - uwielbiam warkocze z czosnku! 11.12.08, 12:11
                Koniecznie musze sobie warkocz czosnku kupić!wink
                Z wiesniackich rzeczy to mam jeszcze na ścianiach w kuchni obrazki z
                przedwojennymi odmianami polskich jabłek i gruszek (moja ulubiona gruch to
                "Hrabina Paryża"), a w przedpokoju cepeliowską , na oko 40-letnia plecioną makate.
                • sir.vimes Re: Wtrące się - uwielbiam warkocze z czosnku! 11.12.08, 12:12
                  Też mam makatęsmile Ale dałam dziecku na dywanik. Bluźnierstwo to jest zapewne.
                  • hellious Re: Wtrące się - uwielbiam warkocze z czosnku! 11.12.08, 12:14
                    sir.vimes napisała:

> Bluźnierstwo to jest zapewne.

Jesli czterdziestoletnia to taksmile
                    • dlania Re: Wtrące się - uwielbiam warkocze z czosnku! 11.12.08, 12:15
                      sir.vimes napisała:
                      >
                      > > Bluźnierstwo to jest zapewne.
                      >
                      > Jesli czterdziestoletnia to taksmile

E tam. Jak zniszcza dywanik to wezme pod uwage te opcję, bo mam jeszcze dwie
                      makaty w zsafiewink
    • sir.vimes Przedpokój , kuchnia 11.12.08, 11:56
      pusty prawie z wąską narożną szafką na miarę na buty, piękny rozbielony kolor,
      wąskie krzesło metalowe do siadania i zakładania butów itp. Wielkie lustro. 2
      obrazki. Szafa dopiero w korytarzyku, we wnęce. I NIE SPRAWDZA SIĘ.

Moje dziecko rzuca czapki i kurtki na ziemię bo do szafy za daleko;P i trzeba je
      ścigać przez 10 minut by podniosło, ja rozwalam buty i zostawiam je pod
      krzesłem, kot hasa i przetacza do przedpokoju wszystkie zabawki - efekt
      minimalistycznego przedpokoju jest notorycznie zaburzony. Fajnie było przez
      pierwszy tydzień po remonciesmile)

Niedługo remont - i planuję mocny kolor, może ciemno zielony? Na pewno nie żaden
      jasny, porządne wieszaki, porządny kosz zamiast krzesła (choćby po to by na
      szybko wrzucić tam cuda nie widy z podłogi przed przyjściem gości). I jakąś
      podręczna półkę czy coś na te buty, których się aktualnie używa (bo system
      wkładania ich do pudełek w szafce by za pół godziny wyjąć okazał się nie do
      przejścia - głównie dla mnie). Teraz to co jest to albo bardzo jasne drewno albo
      metal - będzie raczej nieco ciemniej.

Kuchnia - totalny minimalizm + wielki stary stół. Żadnych wiszących szafek.
      najmniejszy możliwy zlewwinkBalt z bardzo ciemnego drewna (wcześniej był blat z
      Ikei - rozpadł się smile) Kilka szafek z Ikei, jeden stary kredenso-podobny twór -
      płytki i raczej wąski. Szaro, niebiesko, czarno + stare ciemne drewno. Jak się
      dużo gotuje - nie sprawdzi się raczej. Ale moja kuchnia jest do picia kawy więc
      jest OK.
      • blanka_32 Re: Przedpokój , kuchnia 11.12.08, 12:09
        ja, tak szczerze mówiąc, to mam cay dom w stylu barokowym. Dużo
        przepychu i w ogólle - typowy, bogacki styl barokowy.
        Wcześniej miałam raczej w stylu takim nowoczesnym.
        • sir.vimes Re: Przedpokój , kuchnia 11.12.08, 12:11
          Masz złocone tapety i kotary w purpurze?
          • hellious Re: Przedpokój , kuchnia 11.12.08, 12:17
            hahaha, wyobrazilam sobie te kotary w moim 47-mio metrowym mieszkaniu big_grin
            • dlania Re: Przedpokój , kuchnia 11.12.08, 12:21
              Moja teściowa ma własnie taki salon - plusze, cięzkie zasłony, nagracone
              antykami, bordo, purpura,"złote" ramy, złote aniołki barokowe i szabelka na ścianie.
              • blanka_32 Re: Przedpokój , kuchnia 11.12.08, 12:27
                Popatrzcie sobie na zdjęcia typowych barkowych
                mieszkań/domów/pałaców i wtedy będziecie wiedzieć, jak własnie
                wygląda mój dom (wzory i kolory rodem z baroku, perły, mosiężne
                lustra, pozłacane ściany itp itd.)
                Nie jest to obecniemile widziane, ale dla mnie nawet, nawet
                • dlania Re: Przedpokój , kuchnia 11.12.08, 12:29
                  A co kogo obchodzi, co jest mile widziane, wazne że tobie sie dobrze mieszkawink
                  A antyki masz kupione czy odziedziczone (to tak a propos dyskusji troche wyżejwink)?
                • hellious Re: Przedpokój , kuchnia 11.12.08, 12:29
                  blanka_32 napisała:

>
                  > Nie jest to obecniemile widziane, ale dla mnie nawet, nawet

To, co jest obecnie mile widziane, zwisa mi i powiewa. Ale narobic sobie baroku i mowic ze jest "nawet, nawet"? To szkoda zachodu. Myslalam ze ty tak chcesz i podoba Ci sie bardzo, a nie, e nawet nawet.
                  • blanka_32 Re: Przedpokój , kuchnia 11.12.08, 12:32
                    Nie tak, że nawet nawet. Podoba mi się. Gdyby mi się nie podobał, to
                    wierz mi, że nawet bym tak nie robiła. Tak po prostu napisałam.
                    podoba mi się ten klimat, jakoś dobrze sie w nim czuje.
                    Większość kupionych, ale niektóre odziedziczone
                  • sir.vimes Re: Przedpokój , kuchnia 11.12.08, 12:36
                    "Ale narobić sobie baroku i mowić ze jest "nawet, nawet"? To szkoda zachodu. "

Genialna frazasmile)
                    • hellious Re: Przedpokój , kuchnia 11.12.08, 12:38
                      A dziekujesmile Prawa autorskie zastrzegesmile
            • cofoko Re: Przedpokój , kuchnia 11.12.08, 12:47
              Ja w swoim domu ciągle coś zmieniam,dokupuję,końca nie widać,ale uwielbiam
              to.Wiem jedno,styl nowoczesny nie dla mnie.Parę lat temu urządzałam swoje nowe
              mieszkanie zgodnie z najnowszymi trendami,i po paru latach kicha ,bo już nie
              modne,a czas działa na niekorzyść takich mebli.Teraz mam duży,stary dom i to
              jest to:na ścianach wanilia,ceglasty,zieleń,meble głównie antyki po babci,a obok
              nowoczesna skórzana kanapa,lubię takie połączenia.Dużo tkanin,obrusy
              szydełkowe,poduszki, narzuty na kanapy,zasłonki,pokrowce na krzesła,wszystko z
              naturalnych materiałów.Na ścianach głównie zdjęcia.Najważniejszy w domu dla mnie
              jest stół,może dlatego mam aż trzy,jemy przy nich ,rozmawiamy,gramy w gry i
              dzieci odrabiają przy nich lekcje(w tej chwili uzmysłowiłam sobie że nie mają
              biurek).Nie znam się na tym ale nazwałabym to stylem angielskim .Dominujący
              kolor to czerwień,brąz,ecru.Tylko do takiego stylu potrzebna jest spora
              przestrzeń,a może się mylę.W każdym razie polecam,bo mieszkam tu już kilka lat i
              naprawdę wnętrze nie opatrzyło się nam,jak to było w przypadku "nowoczesnego
              mieszkania".
      • sir.vimes Re: Przedpokój , kuchnia 11.12.08, 12:38
        Aha, i wszędzie parkiet albo terakota - nienawidzę paneli i wykładzin. parkiet
        sprawdza się wszędzie (a przemysłowy - cudo - nawet w łazience) a terakoty
        bywają śliczne.
        • hellious Re: Przedpokój , kuchnia 11.12.08, 12:39
          Coz... chcialabym parkiet, najlepiej debowe dechy smile Ale stac nas tylko na panele, ktore udaja debowe dechy tongue_out Jak sie nie ma co sie lubi, to kupuje sie podobnetongue_out
          • hellious Re: Przedpokój , kuchnia 11.12.08, 12:44
            A'propos zloconych scian, widzialyscie to, co Minge dla Dekorala wymyslila? Jakies zlote i srebrne pylki, co sie z farb.a miesza? Widziala to ktoras na scianie? Jestem ciekawa efektu.
    • miminko Re: Jak macie urzadzone mieszkanie? 11.12.08, 13:31
      poniewaz leze w wyrku z powodu chorobska to zrobie wyczerpujaca
      odpowiedz wink

1. pokoje: sciany biale, tylko jedna czarna - na niej oprawione
      plakaty, ktore zbieram od lat. meble - mieszanina nowych, prostych z
      ikei i starych, odziedziczonych po rodzinie. kazde krzeslo inne.
      kolory: bialy, czarny, czerwony, akcenty rozowego i
      granatu/niebieskiego. perski dywan z allegro, CUDNY - czerwono-
      niebieski. drewniane dechy na podlodze, zawoskowane. brak obrusow i
      firanek (w calym domu wylacznie rolety i pojedyncze zaslony). kilka
      gadzetow niewielkich nazwozonych z wojazy wink
      zbieram materialy, poduszki kolekcjonuje, jak cos mi sie spodoba i
      mnie na to stac jestem gotowa wiezc z drugiego konca swiata
      niezaleznie od rozmiaruwink

2. kuchnia - zastana i niezmieniana. drewniana, lacznie z podloga.
      na scianach troche grafik, a sciany w kolorze szarym (grafitowym?)
      ten kolor to moje absolutne odkrycie jesli chodzi o wnetrza, jest
      doskonalym tlem dla wszystkiego i rewelacyjnie komponuje sie z
      drewnem. tylko odcien musi byc bardziej cieply niz zimny.

3. przedpokoj - wsciekle czerwony, na scianach kontrastujace
      plakaty. w kazdym moim domu musi byc jakies czerwone pomieszczenie,
      potrzebuje tego koloru do zycia.

4. lazienka: szaro-bialo-drewniana. sciany szare, podloga drewniana,
      dodatki biale. ladna jest i duza, moze troche za bardzo staroswiecka
      jak na moj gust. staram sie ja ozywic nowoczesnym dizajnem
      (materialy, lampy, etc.)
    • 19_sierpniowa Re: Jak macie urzadzone mieszkanie? 11.12.08, 13:34

domek mam urzadzony przytulnie raczej i tradycyjnie, ale nie mam np
      staromodnych, komunistycznych firanek (mam zaluzje+grube zaslony)
      teraz w salonie, z dosc nowoczesna(?) kanapa materialowa, rozkladana
      dla gosci (o, cos w "a
      href=http://www.futoncompany.co.uk/images/detailed_images/planter%
      20pop.jpg"> tym stylu</a>wink , chce zmienic zaluzje na drewniane (z
      bialych) .Poza regalem na ksiazki i wlasciwie cala sciana plyt CD
      jest kominek i dwa fotele a la ikea.
      www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/S59840156 - kremowe, w
      kolorze pólek na ksiazki/plyty. Do tego antyczny podziadkowy
      ciemnobrazowy regal na DVD . Plus duza ciekawa wysoka lampa (bosh,
      znow ikea:/, to chyba najprosztsze miejsce do kupowania, zwlaszcza
      ze na chodzenie po alternatywnych zrodlach i malych sklepikach nie
      mam zwykle czasu ) ale spersonalizowana domowej
      roboty 'sniezynko/gwiazdkami.
      Obrazy - od nowoczesnych , po wlasnej roboty czarno biale
      fotografie.

plus male rozne lampki po domu, wyszperane to tu to tam.

W kuchni co prawda stare(nieladne)drewniane meble, ale wiekszosc
      naczyn , czajnik , ekspres do kawy, mikrowela metalowe, polaczona z
      jadalnia z duzym drewnianym (kolor jasnego drewna) stolem i
      krzeslami drewnianymi tradycyjnymi w sumie. Przy
      kuchni/zlewie/kuchence taki 'bar' z dwoma drewniano-metalowymi
      krzeslami wysokimi dla malza i mnie. Nie mam zazdroski, bo w sumie z
      kuchni widze tylko ogrod, akurat tam zaluzje mam pionowe,
      wyjatkowo.

Nie mam tez wielokolorowych tureckich (?) dywanow, w niektorych
      pokojach jednobarwna wykladzina + miekki dywanik, w kuchni panele
      ciemnobrazowe..
      sciany mam raczej pastelowe, nie zdecydowalabym sie na ciemny kolor
      na duzej przestrzeni - na malym jakims 'wystepie' sciany owszem,
      jakas ciemniejsza zielen, ciemny losos

Brakuje mi porzadnej duzej szafy wnekowej (i wneki na szafe tez
      brakuje!) mam tylko dwie drewniane (w odcieniu sosny) w sypialni.
      Lozko z metalowa rama , o w sumie tez ikea ;/
      www.ikea.com/PIAimages/82309_PE208045_S3.JPG Do tego zwykle
      jakas dosc oryginalna posciel z ciekawym wzorem, zwykle a
      la 'satyna' raczej niz 'kora' smile
      s7v1.scene7.com/is/image/JohnLewis/000013109?$gallery$ ,
      ta nam sie odwiecznie podoba,
      s7v1.scene7.com/is/image/JohnLewis/000013192?$product$ ,
      chyba z mikolajem bedzie trzeba pogadac.

Chcialabym miec wiecej miejsca na trzymanie pie... Podobaja mi
      sie 'minimalnistyczne' urzadzenie, raczej niz milion pie...k na
      regalach - z braku laku mam pare pudel (ratanowych w jednym stylu) ,
      sluzacych za stoliki/gdzie przechowuje akurat nieuzywane ozdóbki etc.
    • maledi Re: Jak macie urzadzone mieszkanie? 11.12.08, 13:47
      Ani nowoczesnie, ani "staro". Jest bardzo przytulnie - kolory bezu,
      bieli, gruszy. Ale i ciemna komode mam. Dla mnie najwazniejsze byly
      jasne kolory bo mi sie to z czystoscia kojarzy. I nawet sie
      sprawdzaja przy dziecku. Mam duzo kwiatow - bo uwielbiam, mam
      oczywiscie firanki - tiul w wyjsciu na ogrod, a w oknach piekne
      koronki. Z ciekawszych rzeczy mam w salonie na cala sciane szafe ,
      cala z przyciemnianego lustra. Wiec wstawilam sobie tak jakby
      dodatkowe okno i to naprawde niesamowicie powieksza pokoj.
      • hellious Re: Jak macie urzadzone mieszkanie? 11.12.08, 14:05
        Jak ja bym sobie swoj powiekszyla, to wyszlaby hala gimnastycznasmile
    • osa551 Re: Jak macie urzadzone mieszkanie? 11.12.08, 14:40
      Jestem w trakcie remontu domu więc efekt końcowy nieznany. Na razie będzie tak:

Zero zasłon, makatek, obrusików i dywanów, drewniane podłogi, ściany w
      niezobowiązującym kolorze, trochę szkła, schowane światło. Łazienki proste, bez
      wzorków. Zero bibelotów, bo nie znoszę ścierać kurzu. Zewnętrzne żaluzje w oknach.

Tak prosto, że nie ma czego opisywać.
    • hamerykanka Re: Jak macie urzadzone mieszkanie? 11.12.08, 18:07
      Nowoczesne minimalistyczne. Wszedzie w mieszkaniu sa biale sciany i
      bezowa wykladzina (mieszkanie wynajmowane).
      Pokoj dzienny: sofa drewniana z szalwiowozielonym pokryciem:
      cgi.ebay.com/New-Futon-Mattress-Pine-Wood-Mission-Sofa-Bed-Set_W0QQitemZ390014590687QQcmdZViewItemQQptZLH_DefaultDomain_0?
      hash=item390014590687&_trksid=p3286.c0.m14&_trkparms=72%3A1205%7C66%
      3A2%7C65%3A12%7C39%3A1%7C240%3A1318%7C301%3A1%7C293%3A1%7C294%3A50,
      przed tym rowniez z jasnego brzozowego drewna nisii stolik, sosnowy
      prosty stolik pod TV i nieco w innym kolorze, bo z czarnego orzecha
      fotel bujany z podnozkiem dla meza ktory wieczorami na kolanach
      dziecko usypiasmile. Najwazniejszy zakup przedporodowy to bylsmile). Obok
      stoi sosnowy stolik z Ikei na podreczne i niezbedne rzeczy. W kacie
      stoi drewniano-metalowy stojak na buty z Ikei, bo nie zmiescil sie
      do schowaka na ubraniai kolo drzwi. W drugim kacie, a kolo drzwi
      suwanych na balkon jest kominek z czarna poleczka na drobiazgi. Na
      drzwiach na balkon mam naklejone przylepne motyle roznej wielkosci i
      pedy bambusa z listkami. Na balkonie ciemnozielona wykladzina.
      Sypialnia-zakochalam sie w prostych sprzetach z Ikei, tak wiec po
      7godzinnej podrozy (w jedna strone) do Dallas, mamy king size lozko
      drewniane Mandal z jasnej sosny, materac gruby, 208 x 208 cm, po obu
      stronach drewniane sosnowe stoliki nocne (musze dokompletowac ladne
      lampki nocne), u stop lozka stoi schowek na posciel ktory sie nie
      sprawdza bo ma bardzo male kolka ktore nie chca sie przesuwac po
      wykladzinie, a naprzeciw lozka 6 szufladowa sosnowa komoda Mandal z
      czarnym przodem, bardzo polecam bo szuflady pojemne, glebokie i
      latwo sie wysuwaja. Okno z wneka ok pol metra glebokosci, zaluzje i
      zaslonki z bialej gniecionej tetry. Nad lozkiem mam zamiar zawiesic
      (nie wolno kleic) fototapete z francuskim oknem wychodzacym na
      ogrod, mysle nad zawieszeniem cieniutkich firanek i zrobieniu iluzji
      prawdziwego okna.
      Pokoj malej nieuzadzony do konca, lozeczko i przewijak w jednym
      kawalku z wisniowego drewna, pod sciana rzad czarnych komod na jej
      ubranka (do wmiany na jeszcze nie wiem co). Pokoj meza nieuzadzony i
      nie zamierzam sie wtracac. Ma tam swoj kajak, stol do malowania
      armii figurek do wargames.
      Nie mamy zadnych szaf, w kazdym pokoju jest duzy schowek, w sypialni
      oddzielna garderoba z drazkami i polkami. Wszedzie widza zaluzje
      (czesc wyposazenia mieszkania), zyrandole zloconosci z czarnymi
      lopatkami wentylatora (nie mozna zminic, fuj...).
      Kuchnia bardzo mala, zabudowana-brazowe meble z plyty, duza kuchenka
      z piekarnikiem, zmywarka, nic specjalnego. Zero szans na jakas
      zmiane, chyba ze sobie nalepie te naklejki na meble..
      Z kuchnia korytarzykiem sasiaduje jadalnia, ktora zaanektowalam na
      biblioteke, cala sciana w regalach, pod kuchenna polscianka futon i
      stol do czytania/malowania, w kaciku biurko z laptopem, we wnece
      okiennej czekoladowego koloru poduchy do siedzenia i drukarka/fax
      (nie mam miejsca).
      To chyba wszystkosmile
    • haidi0111 Re: Jak macie urzadzone mieszkanie? 11.12.08, 22:26
      Jeśli masz ochotę zerknij do mojej galerii. Mam nowoczesny salon z
      aneksem w ciemnym brązie, beżu i czerwieni.
      • konwalka Re: Jak macie urzadzone mieszkanie? 11.12.08, 23:53
        Fajny wątek)
        Jestem od pół roku w fazie urządzania, roboty huk jeszcze, ale sama
        frajda.
        Ponieważ lubię rózne style, ciężko mi było sie zdecydowac na jeden.
        Dlatego dom jest hm.. eklektyczny
        Salon - prosty, bordowe regały z ksiazkami, ogromny, wygodny komplet
        wyp., błekitne zaluzje.
        Kuchnia - ukochana Prowansja, lawenda, pierdoły, stare konewki z
        hiacyntami, firanki w kolorze bzu, obrazeczki z paryskiej kafejki
        , stary zegar, drewniany stół, duperele slicznosci; owce gdzie sie
        da - w wiekszosci strasznie goopie owce. Ogromny fiołek alpejski w
        donicy- filizance.
        Lazienka dla gości - stara Anglia. Obrazki tematyczne, suszone
        kwiaty, półeczka swieczki; lubie tez w lecie miec tam swieze kwiaty-
        anemony sa genialne. Szukam małego zestawu do mycia dla dobrze
        ułożonych panien.

Pokój starszaka - taki jak wybrał. Drewno, prosto, czerwien i szary,
        komoda, regał, lampy i lampki z Ikei.

Pokój dzidziula - słodkości wy moje smile
        Misie, pieseczki, jagniatka, budyniowe zsłony i pościel w łóżeczku
        dla krasnala, obrazki - brąz w drewnianych ranmkach.

sypialnia- jeszcze nie jest urzadzona /

pokoj goscinny - na razie wyrko i komoda

Docelowo: na podłodze płytki o nierównch rantach, udające stary
        chodnik w zamczysku. W salonie - ciemne drewno lub panele. W
        sypialniach wykladziny.
        Na razie żyję w otoczeniu białych stajnianych ścian, co mnie boli
        bardzo. Z wiosennym powiewem planuję pomarńcze i czerwienie smile
        Rozpisałam się trochę >
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka