lilka69 27.01.09, 11:22 takie dwa watki czytelnicze mnie napadly ja zaczelam madaem antoniego libery. (CZYTAL MOZE KTOS?) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hellious Re: jaka czytacie ksiazke aktualnie? 27.01.09, 11:24 Aktualnie po raz trzeci łykam "Heban" Kapuscinskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: jaka czytacie ksiazke aktualnie? 27.01.09, 11:26 Autobiografię Agathy Christie i sztukę O.Wilde'a "The Importance of Being Earnest" W ORYGINALE heheeh koleżanka anglistka mnie trochę poducza i takie mam zadanie domowe Ambitnie, co? Zdziwiło, że tak dużo rozumiem, a angielski znam średnio. Odpowiedz Link Zgłoś
sanciasancia Re: jaka czytacie ksiazke aktualnie? 27.01.09, 11:28 Elizabeth Taylor, "A view of the harbour". A na kanapeczki z ogórkiem masz już ochotę? Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: jaka czytacie ksiazke aktualnie? 27.01.09, 11:31 No właśnie dziś rano już czytałam, jak bohater wpieprzał cucumber sandwiches i ślina mi leciała Odpowiedz Link Zgłoś
madame_zuzu Re: jaka czytacie ksiazke aktualnie? 27.01.09, 11:27 Mroczne Materie P. Pullmana (tom III) Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: jaka czytacie ksiazke aktualnie? 27.01.09, 11:27 Aktualnie "Legendy" - antologię klasyki fantasy, na przemian z "Thinking in C++" i "Matyldą" Dahla. A generalnie to czytam to, co akurat mi wpadnie w ręce, zaczynając w dowolnym miejscu, dziś rano łazienkową lekturą była 6 część Harry'ego Pottera, lekturą do śniadania zaś podręcznik notacji UML. Rozrzut spory Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: jaka czytacie ksiazke aktualnie? 27.01.09, 13:10 > Aktualnie "Legendy" - antologię klasyki fantasy kurdeeeeeeeeeeeeeeeee z Dragonlance moze ja nie mam drugiego tomu poluje na allegro i dupa a obiecalam sobie ze nie tkne poki nie bede miala trzech w lapie a Raistlin to moja ukochana postac wiec az mnie skrecaaaaaaaaaaaaa Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: jaka czytacie ksiazke aktualnie? 27.01.09, 13:12 Deela, zaraz na priv napiszę do ciebie Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: jaka czytacie ksiazke aktualnie? 27.01.09, 13:12 a thinking in c++ straszliwie badziewna, jak ty to dajesz rade czytac? ja wole symfonie i pasje Grębosza -to sie DA czytac Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: jaka czytacie ksiazke aktualnie? 27.01.09, 13:22 deela napisała: > a thinking in c++ straszliwie badziewna, jak ty to dajesz rade czytac? Śmiesz żartować, koleżanko droga Ok, polskiego tłumaczenia faktycznie nie da się czytać, tu rację przyznaję, głównie dlatego, że tłumacz wydaje się nie do końca wiedzieć, o czym pisze. Poza tym ja połowy terminów po polsku nie znam, zaraz zobaczę tego Grębosza, ale obawiam się, że u mnie skończy się to standardowym k.wianiem Do Eckela mam sentyment jeszcze od Javy, lubię jego styl Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Deela :D 27.01.09, 13:41 Przeglądam właśnie tego Grębosza i jedyny mój wniosek jest taki - facet dosłownie zrzyna styl Eckela z TiCPP Zatem podziękuję, pozostanę przy Eckelu, bo Grębosza nie zawsze rozumiem . Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: Deela :D 27.01.09, 13:48 to cyba zalezy od czego sie zaczynalo bo ja eckea obejrzalam i podziekowalam, ktos mi podsunal grebosza i to byl strzal w 10 tke jak dla mnie :o a ty programujesz zawodowo czy tak hobbystycznie? ja podstawy lapalam bo prace mgr pisalam w c++ a potem zaniedbalam na rzecz baz danych Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: Deela :D 27.01.09, 14:01 Ja powiem tak - dla mnie polski język techniczno-informatyczny jest niestrawny, jest skomplikowany, jest hmmm, jak to ujac... ujmijmy to tak: męczy mnie czytanie zdan, które zawierają np. 5 słów 4-sylabowych i dwa 5-sylabowe, a tak niestety wygląda większość tłumaczen wydawnictw informatycznych na polski. I faktycznie, przy tłumaczeniu Eckela przysypiam. Oryginał mi "płynie", cokolwiek by to miało znaczyć. Zaczynałam od hobbystycznego, od jakiegoś czasu na tym zarabiamy. Znaczy, na C++ przestawiłam się niedawno z Javy i książki czytam głównie pod kątem "dlaczego to, co wydaje się takie same w C++ i Javie jest tak naprawdę inne" - celem pozbycia się rzucania k.wami przy kolejnym kompilowaniu kodu i czemu on do cholery nie działa tak, jak powinien . Odpowiedz Link Zgłoś
fiftaszek deela 28.01.09, 16:53 prosze bardzo selkar.pl/legendy_ii_gaiman_n_feist_raymond_e_martin_george_r_r_card_orson_scott_williams_t_p_8875.html Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Re: jaka czytacie ksiazke aktualnie? 27.01.09, 11:28 Oczywiście że czytałam, na porodówce Dobrze napisana powieśc o ... dojrzewaniu? Bo poza tym o niczym, ale czyta sie świetnie. Czytam Język nowych mediów Manovicha, troche bełkot, ale przeczytam do końca, może mi sie coś poukłada z tego skojarzenio-słowotoku Odpowiedz Link Zgłoś
stillgrey Re: jaka czytacie ksiazke aktualnie? 27.01.09, 11:30 klub spiskowców Kellermana, nieambitnie ale odprezajaco Odpowiedz Link Zgłoś
zebra51 Re: jaka czytacie ksiazke aktualnie? 27.01.09, 11:33 Piąte dziecko Doris Lessing, wkurza mnie ta książka strasznie! Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Re: jaka czytacie ksiazke aktualnie? 27.01.09, 11:35 "Martha Quest" Doris Lessing- ostatnio mam na nią fazę- polecam zwłaszcza "Lato przed zmierzchem"- portret kobiety, która po wielu latach małżeństwa, bycia matką i żona, postanawia zrobic coś dla siebie, ale nie bardzo umie się w tej nowej sytuacji odnaleźć( to tak pod kątem wszystkich, które rolę mamy i żony uważają za swoje spełnienieP Poza tym skończyłam właśnie "Bez mojej zgody" Jodi Picoult a w kolejce czeka "Czarodziejka z Florencji" Rushdie. Odpowiedz Link Zgłoś
angel-marta Re: jaka czytacie ksiazke aktualnie? 27.01.09, 11:35 "Tato" Williama Whartona. To moje drugie podejście, kiedyś zaczęłam i nie mogłam ujechać, a teraz dziwie się czemu, bo tym razem mknę jak burza Odpowiedz Link Zgłoś
lilka69 Re: jaka czytacie ksiazke aktualnie? 27.01.09, 11:36 potraktuje wasze wypowiedzi jako propozycje Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: jaka czytacie ksiazke aktualnie? 27.01.09, 11:37 nic nie czytal wogle jak na prawdziwa domowe kure przystalo czytam jedynie ksiazki kucharskie i "jak sie nie ubierac" Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: jaka czytacie ksiazke aktualnie? 27.01.09, 11:38 skończyłam szatę-którą czytałam na przemian z białymi zebami(zadie smith),zaczełam wielkiego rybaka. Odpowiedz Link Zgłoś
croyance Re: jaka czytacie ksiazke aktualnie? 27.01.09, 11:37 Carl Sagan's Cosmic Connection www.cambridge.org/catalogue/catalogue.asp?isbn=9780521783033 Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: jaka czytacie ksiazke aktualnie? 27.01.09, 11:50 "rubinowe czółenka", Joanne Harris. Kontynuacja "Czekolady" Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: jaka czytacie ksiazke aktualnie? 27.01.09, 12:25 anika772 napisała: > "rubinowe czółenka", Joanne Harris. Kontynuacja "Czekolady" ooo fajny klimat miała ta ksiazka Film zreszta tez fajny Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: jaka czytacie ksiazke aktualnie? 27.01.09, 12:31 O, tak, Binoche była boska A czółenka mają równie fajny klimat, polecam. A jak już piszę drugi raz, to polecam też Khaleda Hosseiniego "Chłopiec z latawcem" i "Tysiąc wspaniałych słońc". Porażające. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: jaka czytacie ksiazke aktualnie? 27.01.09, 14:03 a w skrócie?o czym to? Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: jaka czytacie ksiazke aktualnie? 28.01.09, 10:17 O Vianne, która stała się Yanne, i o Anouk, która jest teraz Anne, i jeszcze o Zozie, która wcale nie jest Zozie, właściwie do końca nie wiadomo kim jest. Ta Zozie jest spirytus movens w całej książce, bardzo mrocznym i bardzo niebezpiecznym, co wychodzi stopniowo. O ludziach, życiu i czekoladzie. Książkę "piszą" wszystkie trzy- Vianne, Anouk i Zozie. Więcej Ci nie będę pisać, na wypadek gdybyś chciała przeczytać Odpowiedz Link Zgłoś
majka150 Re: jaka czytacie ksiazke aktualnie? 27.01.09, 16:16 Dzienniki Ulyssesa Moore'a razem z moim młodym.Ponoć bestseller dla mlodzieży, Odpowiedz Link Zgłoś
kwint.esencja Re: jaka czytacie ksiazke aktualnie? 27.01.09, 12:14 Aktualnie konczę trylogię-"dzień mrówek" Imperium mrówek" właśnie zaczynam "Rewolucje mrówek" "madame" czytałam, przeczytałam. Da się przełknąc. Odpowiedz Link Zgłoś
dominika8 Re: jaka czytacie ksiazke aktualnie? 27.01.09, 12:22 łyknęłam ,,Doktorów" Segala ( tak zawodowo) i właśnie przed chwilą skończyłam ,,Kuźnię Na Rozdrożu" niby łatwa, przyjemna babska lekturka, a daje do myśleniaA teraz zacznę kolejnego Segala Odpowiedz Link Zgłoś
spacey1 Re: jaka czytacie ksiazke aktualnie? 27.01.09, 12:22 "Mężczyźni, którzy nienawidzą kobiet". W ogóle mam fazę na skandynawskie kryminały. Odpowiedz Link Zgłoś
ywwy Re: jaka czytacie ksiazke aktualnie? 27.01.09, 12:27 " anioł i księżyć" skończyłam i polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Re: jaka czytacie ksiazke aktualnie? 27.01.09, 13:53 A "Dzwon śmierci" Kerstin Ekman czytałaś? Odpowiedz Link Zgłoś
irmaaa Re: jaka czytacie ksiazke aktualnie? 27.01.09, 12:25 No cóż, nie czytam od urodzenia młodszej (kilka miesięcy). Tzn. nie "nie czytam" w ogóle, sporo czasu zabiera mi czytanie literatury fachowej, natomiast PRAGNĘ czegość więcej, ale jakoś nie mogę się zorgananizować. Kilka wolnych chwil w ciągu dnia zabiera mi złodziejskie Forum Odpowiedz Link Zgłoś
na_pustyni Re: jaka czytacie ksiazke aktualnie? 27.01.09, 12:51 Wspomnienia chałturzystki Grodzieńskiej Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: jaka czytacie ksiazke aktualnie? 27.01.09, 12:56 Naszło mnie na powtórkę i czytam "Złego" Tyrmanda Odpowiedz Link Zgłoś
hexella Re: jaka czytacie ksiazke aktualnie? 27.01.09, 12:58 "bóg urojony" Dawkinsa. To jedna z książek, która zawsze będzie miała honorowe miejsce na mojej półce. Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: jaka czytacie ksiazke aktualnie? 27.01.09, 13:09 aktualnie to "stwory swiatla i ciemnosci" zelazny'ego Odpowiedz Link Zgłoś
kalina_p Re: jaka czytacie ksiazke aktualnie? 27.01.09, 13:41 skończyłam Sagę o Ludziach Lodu, zaczęłam Emma i Ja Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: jaka czytacie ksiazke aktualnie? 27.01.09, 14:05 kalina_p napisała: > skończyłam Sagę o Ludziach Lodu, zaczęłam Emma i Ja Sage (całe 47 tomów)czytałam kilknascie razy-powaznie,mogłabym brac udziała w teleturnieju na jej tematCzesci dalsze-tylko raz.. A Emma i ja-super sie czyta no i....a..nie będę Ci mówic Widze ze mamy podobne gusta Odpowiedz Link Zgłoś
kalina_p Re: jaka czytacie ksiazke aktualnie? 28.01.09, 12:51 o 2 w nocy skończyłam "Emma i ja", daje do myślenia... ale smutna Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: jaka czytacie ksiazke aktualnie? 28.01.09, 13:04 no niestety Co tam jeszcze czytałas ostatnio i mozesz polecic,bo wiedze ze mamy podobne czytelnicze gusta Odpowiedz Link Zgłoś
lubie_gazete Re: jaka czytacie ksiazke aktualnie? 27.01.09, 13:50 "Gwałt na przestrzeni wieków a przyjemność kobieca" wyd.Itaka Odpowiedz Link Zgłoś
erba Re: jaka czytacie ksiazke aktualnie? 27.01.09, 13:53 Drań na kanapie i Dlaczego kupujemy Odpowiedz Link Zgłoś
id.kulka Re: jaka czytacie ksiazke aktualnie? 27.01.09, 14:20 Obecnie "Teren prywatny" Barbary Kosmowskiej. Jestem na 55 str i już mi szkoda, że kiedyś się ta ksiażka skończy Ostatnio czytałam "Weźmisz czarno kurę" Andrzeja Pilipiuka i właśnie idę obrabować bibliotekę ze wszystkiego, co ma nazwisko tego pana na okładce Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Re: jaka czytacie ksiazke aktualnie? 27.01.09, 14:26 W dwóch zdaniach mogłabyś opisać- o czym jest ta książka a właściwie chyba cały cykl, bo z tej serii jest ich kilka? Odpowiedz Link Zgłoś
in-ca Re: jaka czytacie ksiazke aktualnie? 27.01.09, 14:40 Zadziwiającego Muarycego Pratchetta, Władcę Pierścieni i Klan Niedźwiedzia Jaskiniowego Auelowej Odpowiedz Link Zgłoś
id.kulka Re: jaka czytacie ksiazke aktualnie? 27.01.09, 18:17 kali_pso napisała: > > > W dwóch zdaniach mogłabyś opisać- o czym jest ta książka a właściwie > chyba cały cykl, bo z tej serii jest ich kilka? To do mnie pytanie? Jeśli chodzi o Pilipiuka - czytałam tę jedną jego książkę, ale wiem, że są inne Dwie dziś dopadłam w bibliotece. A "Weźmisz czarno kurę"... Główny bohater to Jakub Wędrowycz. Ma już koło 90-tki, pędzi bimber i jest wioskowym egzorcystą, który wie, że człowiek używa tylko 10% komórek mózgowych, dlatego resztę postanowił przeznaczyć na alkoholizm. Książka to zbiór luźno powiązanych (głównie osobą bohatera) ze sobą opowiadań. Napisana lekko, z bardzo mi odpowiadającym poczuciem humoru, osadzona na polskim gruncie Głównie, bo czasem w siedzibie KGB Odpowiedz Link Zgłoś
hamerykanka Re: jaka czytacie ksiazke aktualnie? 29.01.09, 04:03 Jestem fanka Pilipiuka!!Polecam reszte cyklu o Jakubie Wedrowyczu- egzorcyscie amatorze: Zgadka Kuby Rozpruwacza, Wieszac kazdy moze, Czarownik Iwanow, Kroniki Jakuba Wedrowycza. Takze ciekawy jest jego cykl o mlodej wampirzycy (choc nie tak zabawny jak o Jakubie): Ksiezniczka, Kuzynki, Dziedziczka. Zbiory opowiadan "Czerwona Goraczka i ksiazki Dzien Wskrzeszenia sa takie sobie. Podobnie rozczarowalam sie Dziennikami Norweskimi. Pomysl na poczatku fajny, koniec niezbyt. Ostatnio ukazal sie jego cykl Oko Jelenia; Droga do Nidaros: tom 1 i tom 2 -Srebra Lania z Visby juz przeczytane wiele razy stoa na polce i czekam na tom 3 Drewniana Twierdza-wlasnie zakupilam w Merlinie no i czekam i czekam Odpowiedz Link Zgłoś
id.kulka hamerykanka 29.01.09, 11:05 Łał Dzięki. Ja właśnie dopadłam "Kroniki Jakuba Wędrowycza" i "Wieszać każdy może", widzę, że wybór był dobry Odpowiedz Link Zgłoś
kataniera Re: jaka czytacie ksiazke aktualnie? 27.01.09, 14:45 lilka69 napisała: > takie dwa watki czytelnicze mnie napadly > > ja zaczelam madaem antoniego libery. (CZYTAL MOZE KTOS?) "Madame" kilka razy, genialna książka, napisana z niewiarygodną swadą, pokłon dla mistrzostwa słowa... Wczoraj skończyłam "Uwikłanie" Miłoszewskiego, wynalazek mojej przyjaciółki - robi wrażenie Odpowiedz Link Zgłoś