trautlusia 03.02.09, 19:01 wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Kolejny-cud-Tuska-doplacamy-do-Unii,wid,10813058,wiadomosc_prasa.html Bez komentarza Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
e_r_i_n Re: Kolejny-cud-Tuska-dopłacamy do Unii 03.02.09, 19:37 1. Wiarygodna Gazeta Polska, słynąca z eurosceptycyzmu. 2. Skutek rządów PiS - o czym pisałam w innym wątku, gdzie nie byłaś w stanie prowadzić merytorycznej dyskusji - jak nie ma wytycznych w temacie wykorzystywania środków, to trudno je wykorzystywać. PiS w tym temacie zrobił 'zero'. Odpowiedz Link Zgłoś
trautlusia Re: Kolejny-cud-Tuska-dopłacamy do Unii 03.02.09, 20:00 e_r_i_n napisała: > 1. Wiarygodna Gazeta Polska, słynąca z eurosceptycyzmu.- jakby piala peany na cześć PO to byłaby cacy? > 2. Skutek rządów PiS - o czym pisałam w innym wątku, gdzie nie byłaś w stanie > prowadzić merytorycznej dyskusji - jak nie ma wytycznych w temacie > wykorzystywania środków, to trudno je wykorzystywać. PiS w tym temacie zrobił > 'zero'. - dyskusja mało konstruktywna wiec nie warta była kontynuowania Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Kolejny-cud-Tuska-dopłacamy do Unii 03.02.09, 20:07 Powiem ci, erin, że ona nawet zaczyna mnie bawić Odpowiedz Link Zgłoś
trautlusia Re: Kolejny-cud-Tuska-dopłacamy do Unii 03.02.09, 20:09 morgen_stern napisała: > Powiem ci, erin, że ona nawet zaczyna mnie bawić > no popatrz znalazlaś sobie klauna Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Kolejny-cud-Tuska-dopłacamy do Unii 03.02.09, 20:12 Tia, dzięki niej trenuję cierpliwość dla ignorancji innych No ale jakby co, to my niemerytoryczne jesteśmy Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Kolejny-cud-Tuska-dopłacamy do Unii 03.02.09, 20:16 I nie zapominaj o gejowskim lobby! Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Kolejny-cud-Tuska-dopłacamy do Unii 03.02.09, 20:18 W sensie - Ty opanowana przez gejowskie lobby, ja mam liberalnie wyprany mózg. Jak spod naszych palcY coś mundrego może wyjść . W końcu TYPOWY PISOWIEC nie będzie się z idiotami zadawał . Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Kolejny-cud-Tuska-dopłacamy do Unii 03.02.09, 20:18 A, sorki, zapomniałabym - jeszcze TWA. Dobrze, że nie TKM . Odpowiedz Link Zgłoś
emigrantka34 Re: Kolejny-cud-Tuska-dopłacamy do Unii 03.02.09, 20:18 Gazeta Polska? Ty takie linki podrzucasz na egazete ? Odpowiedz Link Zgłoś
trautlusia Re: Kolejny-cud-Tuska-dopłacamy do Unii 03.02.09, 20:21 emigrantka34 napisała: > Gazeta Polska? > Ty takie linki podrzucasz na egazete ? > a gdzie pisze ze nie wolno Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Kolejny-cud-Tuska-dopłacamy do Unii 03.02.09, 20:25 trautlusia napisała: > a gdzie pisze ze nie wolno Nigdzie NIE JEST NAPISANE, że nie wolno Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Kolejny-cud-Tuska-dopłacamy do Unii 03.02.09, 20:37 Erin, a ja się już zlitowałam Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Kolejny-cud-Tuska-dopłacamy do Unii 03.02.09, 20:46 A ja mam dzisiaj dzień złośliwości - w pracy mamy wyścigi w tym temacie i mi się na forum przenosi . Odpowiedz Link Zgłoś
trautlusia Re: Kolejny-cud-Tuska-dopłacamy do Unii 03.02.09, 21:48 jak Wam tak bardzo przeszkadzają moje błędy ortograficzno- stylistyczne to proszę złożyć wniosek o zmianę regulaminu i dopisanie pkt. -osoby, które nie znają ortografii mają zakaz korzystania z forum. na razie takowy zapis nie istnieje więc ... BTW odbiegacie od tematu Odpowiedz Link Zgłoś
mathiola Re: Kolejny-cud-Tuska-dopłacamy do Unii 03.02.09, 21:52 a pisz se jak chcesz, a my będziemy się wyśmiewać. Jak z każdej łamagi językowej Odpowiedz Link Zgłoś
trautlusia Re: Kolejny-cud-Tuska-dopłacamy do Unii 03.02.09, 22:07 mathiola napisała: > a pisz se jak chcesz, a my będziemy się wyśmiewać. Jak z każdej łamagi językowe > j - a mnie to ani nie parzy ani nie ziębi. Mogę byc lamagą językową ... zwis prosty Odpowiedz Link Zgłoś
mathiola Re: Kolejny-cud-Tuska-dopłacamy do Unii 03.02.09, 22:11 ja wiem, ja wiem.... normalne w przypadku łamag językowych Odpowiedz Link Zgłoś
madameblanka Re: Kolejny-cud-Tuska-dopłacamy do Unii 03.02.09, 20:36 PiSofshit i tyle. A to że Donek zaoszczędził 19,5mld, to co?? Odpowiedz Link Zgłoś
trautlusia Re: Kolejny-cud-Tuska-dopłacamy do Unii 03.02.09, 22:04 madameblanka napisała: > PiSofshit i tyle. > > A to że Donek zaoszczędził 19,5mld, to co?? - "zaoszczędził" 19,7 mld a chce pożyczyć 155 mld (sprzedaż obligacji) - Ci to znaja sie na gospodarce, ale przede wszystkim na mydleniu oczu Odpowiedz Link Zgłoś
madameblanka Re: Kolejny-cud-Tuska-dopłacamy do Unii 04.02.09, 08:16 przy niestabilnym rynku finansowym każde państwo sprzedaje swoje obligacje, to nie jest nic nadzwyczajnego, zwłaszcza dziś. Odpowiedz Link Zgłoś
trautlusia Re: Kolejny-cud-Tuska-dopłacamy do Unii 04.02.09, 08:37 madameblanka napisała: > przy niestabilnym rynku finansowym każde państwo sprzedaje swoje obligacje, to > nie jest nic nadzwyczajnego, zwłaszcza dziś. > Tak tylko potem trzeba będzie oddać ... ale o tym ten rząd nie myśli, za kilka lat to nie będzie jego problem - bo rządzić juz nie bedzie Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Kolejny-cud-Tuska-dopłacamy do Unii 04.02.09, 08:40 Mam nadzieję, że będzie. To raz. Dwa - za kilka lat będzie pewnie stabilniej, niz teraz. A jak już PiS wróci do władzy, to w ogóle Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Kolejny-cud-Tuska-dopłacamy do Unii 04.02.09, 08:43 A, no i znowu wtopa, kochana - bo ta sprzedaż jest w dużej mierze po to, żeby wykupić obligacje skarbowe sprzed lat. To raz. Dwa - alternatywa jest zwiekszenie deficytu budzetowego, czyli zwiekszenie dlugu publicznego, co z roznych przyczyn jest duuużo mniej korzystne. Jako biegła w tym temacie pewnie wiesz, dlaczego Odpowiedz Link Zgłoś
trautlusia Re: Kolejny-cud-Tuska-dopłacamy do Unii 04.02.09, 08:59 e_r_i_n napisała: > A, no i znowu wtopa, kochana - nie trwie gdy ktoś sie do mnie tak zwraca, ironicznie czy z sympatią - bo ta sprzedaż jest w dużej mierze po > to, żeby wykupić obligacje skarbowe sprzed lat. To raz. Nie słyszałam żeby takie były zamiary - no chyba że Ty masz dostęp do innych wiadomości. Porzyczyć żeby wykupić - dobre Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Kolejny-cud-Tuska-dopłacamy do Unii 04.02.09, 09:06 trautlusia napisała: > Nie słyszałam żeby takie były zamiary - no chyba że Ty masz dostęp > do innych wiadomości. Porzyczyć żeby wykupić - dobre No zobacz, jednak poŻyczyć, żeby wykupić: Rostowski zapowiedział również, że w tym roku rząd będzie musiał sprzedać obligacje skarbu państwa na kwotę 155 mld zł. "To są tzw. potrzeby pożyczkowe brutto rządu. Są one przede wszystkim przeznaczane na wykup obligacji, które +kończą swoją żywotność+. Tego typu operacje nie zmieniają długu publicznego w przeciwieństwie do tzw. potrzeb pożyczkowych netto, które w tegorocznym budżecie wynoszą ok. 37 mld zł" - wyjaśnił główny ekonomista BCC. gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,6233460,Komentarze_na_temat_rzadowego_planu_oszczednosci.html Odpowiedz Link Zgłoś
trautlusia Re: Kolejny-cud-Tuska-dopłacamy do Unii 04.02.09, 09:12 e_r_i_n napisała: > trautlusia napisała: > > No zobacz, jednak poŻyczyć, żeby wykupić: - może ja dyslektyczką jestem , może szybko piszę? Widać w pracy nadal złośliwość dominuje > > Rostowski zapowiedział również, że w tym roku rząd będzie musiał > sprzedać obligacje skarbu państwa na kwotę 155 mld zł. > > "To są tzw. potrzeby pożyczkowe brutto rządu. Są one przede > wszystkim przeznaczane na wykup obligacji, które +kończą swoją > żywotność+. Tego typu operacje nie zmieniają długu publicznego w > przeciwieństwie do tzw. potrzeb pożyczkowych netto, które w > tegorocznym budżecie wynoszą ok. 37 mld zł" - wyjaśnił główny > ekonomista BCC. > > gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,6233460,Komentarze_na_temat_rzadowego_planu_oszczednosci.html > Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Kolejny-cud-Tuska-dopłacamy do Unii 04.02.09, 09:16 Nie, raczej dyslektyczką nie jesteś. Też szybko piszę i raczej bez ortografów . A w pracy dzisiaj wyjątkowo miło To jeszcze w celu dokształcenia (bo znowu odchodzisz od tematu - wiem, wiem, nie będzie dyskutowac, skoro argumentów nie ma): W temacie dróg (podobno przez cięcia rządu nie będzie się nic w ich modernizacji działo): "Ekspert Zespołu Doradców Gospodarczych TOR Adrian Furgalski uważa, że zaproponowana przez rząd nowa forma finansowania wydatków infrastrukturalnych uratuje zaplanowane przedsięwzięcia. Krajowy Fundusz Drogowy, zgodnie z zamiarami rządu, powinien stać się źródłem finansowania całości inwestycji z wykorzystaniem pieniędzy unijnych, co ma przynieść oszczędności na sumę 9,7 mld zł." A rząd powtarza, ze to ciecia byc moze tymczasowe - jak sie gospodarka swiatowa ustabilizuje, to zawsze mozna budzet nowelizowac i wydatki obciete przywrócic. Faktyczne oszczędnosci, to będa, jak sie zlikwiduje KRUS, zreformuje opieke zdrowotna i ograniczy przywileje. No ale to przeciez uderzy w tych najbiedniejszych. Odpowiedz Link Zgłoś
trautlusia Re: Kolejny-cud-Tuska-dopłacamy do Unii 04.02.09, 09:25 e_r_i_n napisała: > Nie, raczej dyslektyczką nie jesteś. Też szybko piszę i raczej bez > ortografów . A w pracy dzisiaj wyjątkowo miło > To jeszcze w celu dokształcenia (bo znowu odchodzisz od tematu - > wiem, wiem, nie będzie dyskutowac, skoro argumentów nie ma): > W temacie dróg (podobno przez cięcia rządu nie będzie się nic w ich > modernizacji działo): to Ty napisałaś nie ja , > "Ekspert Zespołu Doradców Gospodarczych TOR Adrian Furgalski uważa, > że zaproponowana przez rząd nowa forma finansowania wydatków > infrastrukturalnych uratuje zaplanowane przedsięwzięcia. Krajowy > Fundusz Drogowy, zgodnie z zamiarami rządu, powinien stać się > źródłem finansowania całości inwestycji z wykorzystaniem pieniędzy > unijnych, co ma przynieść oszczędności na sumę 9,7 mld zł." > > A rząd powtarza, ze to ciecia byc moze tymczasowe - jak sie > gospodarka swiatowa ustabilizuje, to zawsze mozna budzet nowelizowac > i wydatki obciete przywrócic. > > Faktyczne oszczędnosci, to będa, jak sie zlikwiduje KRUS, zreformuje > opieke zdrowotna i ograniczy przywileje. No ale to przeciez uderzy w > tych najbiedniejszych. > Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Kolejny-cud-Tuska-dopłacamy do Unii 04.02.09, 09:29 trautlusia napisała: > to Ty napisałaś nie ja Tia, to moje słowa "Wyrzucenie z budżetu wydatków na infrastrukturę drogową jest jedynie odsunięciem w czasie tych wydatków - bo w pewnymmomencie i tak zaplaci za to budżet". Odpowiedz Link Zgłoś
trautlusia Re: Kolejny-cud-Tuska-dopłacamy do Unii 04.02.09, 09:34 e_r_i_n napisała: > trautlusia napisała: > > > to Ty napisałaś nie ja > > Tia, to moje słowa "Wyrzucenie z budżetu wydatków na infrastrukturę > drogową jest jedynie odsunięciem w czasie tych wydatków - bo w > pewnymmomencie i tak zaplaci za to budżet". > No i..? Gdzie jest napisane że nie będą budować? Mam nadzieję że będą Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Kolejny-cud-Tuska-dopłacamy do Unii 04.02.09, 09:36 Przepraszam, w przeciwieństwie do Ciebie nie czytam w Twoich myslach - i skoro wymieniasz 'błedne' oszczednosci, piszac m.in. w taki sposob o dorgach, to dla mnie logiczne, ze sugerujesz zaniechanie ich budowania. Ale juz jednak chyba zakoncze te wymiane zdan, bo niestety az tyle cierpliwosci dla faktycznego braku dyskusji nie mam . Odpowiedz Link Zgłoś
lineczkaa e_r_i_n 04.02.09, 10:29 Toż panna Trulalala_coś tam nie rozumie tego co piszesz. Za trudna składnia i zbyt lotny język. Może będzie szansa na dyskusję, jeśli zaczniesz... jedno jabłuszko plus dwa jabłuszka... Odpowiedz Link Zgłoś
trautlusia Re: e_r_i_n 04.02.09, 10:58 jeszcze ktoś chce się wyżyć ...... proszę chętnie nadstawiam drugi policzek .... Dlaczego uważacie że macie prawo obrzucać mnie epitetami dlatego że jestem mniej lotna - jak to ujęła lineczkaa, Podchodze do rozmwy emocjonalnie - jak to ujeła e_r_i_n jeste sfrustrowana i rządna uwagi, choćby tylko od osób anonimowych i nieznajomych - jak to ujęła liwilla1 i jeszcze jedno - lineczkaa - Twoja ignoranacja widoczna jest w sposobie w jaki odnosisz sie do mojego nicka dla Ciebie jestem "panną Trulalala _ cos tam" Bardzo odbiegliśmy do tematu .... ale urządzono polowanie na czarownice w kolejnym watku o PIS Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: e_r_i_n 04.02.09, 11:06 > ale urządzono polowanie na czarownice w kolejnym watku o PIS napisała trautlusia, zakładająca wątek 'polujący' na Tuska Tak, tak, wiemy - jesteś prześladowana. Przez układ. Gejowsko - liberalny . Odpowiedz Link Zgłoś
denea Do cholery, Trautlusia, 04.02.09, 09:42 ja Cię błagam, pisz tak, żeby się dało czytać ! Niepotrzebne cytowanie całej wypowiedzi to jedno, ale na dodatek dopisujesz swoje komentarze bez spacji i trzeba nieźle oczami pląsać, żeby znaleźć co napisałaś Lubię takie dyskusje, serio Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Do cholery, Trautlusia, 05.02.09, 00:23 taa..a Twoje podumowanie dyskusji w waciku o interwencji Izraela strefie Gazy (chyba)a wałściwie o stosunkach Żydowsko-Palesyńskich na przestrzeni ostatniego wieku i nie tylko ktos określił jako ironiczno-przesmiewczy..) Odpowiedz Link Zgłoś
denea Re: Do cholery, Trautlusia, 05.02.09, 08:38 Moje ?? O kurczę, aż chyba poszukam albowiem zupełnie serio mówiłam, że to niezła dyskusja Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Kolejny-cud-Tuska-dopłacamy do Unii 04.02.09, 08:21 Lepiej powiększyć deficyt budzetowy, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
trautlusia Re: Kolejny-cud-Tuska-dopłacamy do Unii 04.02.09, 08:51 e_r_i_n napisała: > Lepiej powiększyć deficyt budzetowy, prawda? > nie - ale widac jak mechanicznie tworzony jest budżet. Druga sprawa - oszczędzanie na policji i wojsku jest absurdem bo państwo potrzebuje tych dwóch instytuacji do funkcjonowania Wyrzucenie z budżetu wydatków na infrastrukturę drogową jest jedynie odsunięciem w czasie tych wydatków - bo w pewnymmomencie i tak zaplaci za to budżet. Niestety tak ogromne cięcia w budżecie dotkną bezpośrednio i pośrednio tylko naród - ale gawiedź się cieszy i klaszcze w rączki Trautlusia Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Kolejny-cud-Tuska-dopłacamy do Unii 04.02.09, 08:55 trautlusia napisała: > Niestety tak ogromne cięcia w budżecie dotkną bezpośrednio i > pośrednio tylko naród - ale gawiedź się cieszy i klaszcze w rączki A zwiększony deficyt budżetowy - czyli zmniejszenie stabilności gospodarki - czyli zmniejszenie napływu kapitalu - czyli dewaluacja złotówki - czyli to, ze wszystko bedzie drozsze - wcale. Dziwnym trafem eksperci (NIEZALEZNI) uwazaja, ze ciecia budzetowe NIE MAJĄ wpływu na gosparke i owszem, sa w niektorych przypadkach odlozeniem w czasie pewnych wydatkow, ale to jakby norma w czasie kryzysu? Jak ty masz dolek finansowy, to tez sobie nowego auta nie kupujesz, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
trautlusia Re: Kolejny-cud-Tuska-dopłacamy do Unii 04.02.09, 09:06 e_r_i_n napisała: > A zwiększony deficyt budżetowy - czyli zmniejszenie stabilności > gospodarki - czyli zmniejszenie napływu kapitalu - czyli dewaluacja - Widziałas co dzisiaj dzieje się z polską walutą - więc nie pisz o dewaluacji złotówki > złotówki - czyli to, ze wszystko bedzie drozsze - wcale. > Dziwnym trafem eksperci (NIEZALEZNI) uwazaja, ze ciecia budzetowe > NIE MAJĄ wpływu na gosparke i owszem, sa w niektorych przypadkach > odlozeniem w czasie pewnych wydatkow, ale to jakby norma w czasie > kryzysu? Jak ty masz dolek finansowy, to tez sobie nowego auta nie > kupujesz, prawda? > Słuchaj przecierz napisłam że zwiększenie deficytu jest niekorzystne - czemu sie czepiasz? Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Kolejny-cud-Tuska-dopłacamy do Unii 04.02.09, 09:09 trautlusia napisała: > Widziałas co dzisiaj dzieje się z polską walutą - więc nie pisz o > dewaluacji złotówki No i trzeba coś z tym zrobić. A przy okazji - wiesz, skad ten spadek wartosci zlotowki? > Słuchaj przecierz napisłam że zwiększenie deficytu jest > niekorzystne - czemu sie czepiasz? Nie zauważyłam. W takim razie jakie inne propozycje masz dla budzetu - skoro i zwiekszenie deficytu, i sprzedaż obligacji jest zła? Odpowiedz Link Zgłoś
trautlusia Re: Kolejny-cud-Tuska-dopłacamy do Unii 04.02.09, 09:24 e_r_i_n napisała: > > > No i trzeba coś z tym zrobić. > A przy okazji - wiesz, skad ten spadek wartosci zlotowki? prosze > waluty.onet.pl/1530514,artykul.html ale przecież Tobie powyższy art. nie jest potrzebny bo Ty "przebiegła" jesteś Miało to na celu jedynie ośmieszenie mnie - no cóż .... > > Słuchaj przecierz napisłam że zwiększenie deficytu jest > > niekorzystne - czemu sie czepiasz? > > Nie zauważyłam. W takim razie jakie inne propozycje masz dla > budzetu - skoro i zwiekszenie deficytu, i sprzedaż obligacji jest > zła? > Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Kolejny-cud-Tuska-dopłacamy do Unii 04.02.09, 09:27 trautlusia napisała: > ale przecież Tobie powyższy art. nie jest potrzebny bo > Ty "przebiegła" jesteś > Miało to na celu jedynie ośmieszenie mnie - no cóż .... W przeciewieństwie do Ciebie ja naprawdę nie podchodzę emocjonalnie do takich dyskusji Chciałam jedynie, żebyś zobaczyła, że spadek złotowki (z ktorym teraz mamy do czynienia) jest niezalezny od dzialan rzadu. A zeby zapobiec dalszym spadkom (juz mniej spekulacyjnym) rzad robi to, co robi. Odpowiedz Link Zgłoś
minerallna Re: Kolejny-cud-Tuska-dopłacamy do Unii 04.02.09, 00:34 A Was "kręcą" rządy Kaczora Donalda ? Premierzy różni bywali, ale ten to typowy dupo-właz. Strategia nic nie robienia i asekuracji jest znana od zawsze. Ale może takie "rządzenie" jest na topie. Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Kolejny-cud-Tuska-dopłacamy do Unii 04.02.09, 08:22 minerallna napisała: > A Was "kręcą" rządy Kaczora Donalda ? Mnie rząd kręcić nie musi. Mi wystarczy, żeby zachodziły potrzebne zmiany. > Premierzy różni bywali, ale ten to typowy dupo-właz. A komu on niby w dupę włazi? > Strategia nic nie robienia i asekuracji jest znana od zawsze. > Ale może takie "rządzenie" jest na topie. Tia, lepsza strategia 'szukamy układów nawet wśród przedszkolaków'. Wtedy to się duuużo robi Odpowiedz Link Zgłoś
minerallna e_r_i_n 04.02.09, 23:57 Mimo wszystko odpowiem: chyba zbyt serio podeszłaś do tego co napisałam. Jeśli Ty widzisz jakieś zmiany na plus, OK. Dla mnie to kolejny rząd, typowych dupo-włazów. A co do szukania układów nawet wśród przedszkolaków? No do prawdy, przecież mają iść do szkoły, pierwszej klasy, dzieci lat 6 z np:przedszkolnych zerówek. I to ma niby pod hasłem wyrównywania szans dzieci z małych miast i wsi. To śmieszny argument, ale uparcie propagowany przez rząd. A w to że rząd nikogo nie "kręci" to chyba oczywiste Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: e_r_i_n 05.02.09, 00:31 No do prawdy, przecież maj > ą > iść do szkoły, pierwszej klasy, dzieci lat 6 z np:przedszkolnych zerówek. nie jesteś na czasie..ten projekt juz został zarzucony kilka tygodni temu..m.in. z powodu cięć sam pomysł nie jest taki głupi i chyba nie chodzi o wyrównywanie szans dzieci z małych miast i wsi a wogóle polskich dzieci, bo większości krajów zaczyna sie obowiązek od 6- tego roku życia..Polska młodziez na starcie w dorosłe zycie jest opóźniona o rok..no i w gre wchodza również problemy demograficzne i z systemem emerytalnym..a tak na marginesie w ostatniej wersji przed wycofaniem sie z tego projektu to rodzice mieli decydowac o tym czy dzieci mają zacząć nauke rok wcześniej i dotyczyło chyba tylko 1/3 najblizszego rocznika sześciolatków Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: e_r_i_n 05.02.09, 08:23 minerallna napisała: > Dla mnie to kolejny rząd, typowych dupo-włazów. Ale komu oni w dupę włażą - powiedz > A co do szukania układów nawet wśród przedszkolaków? Tym razem Ty chyba ironii nie zlapałaś > No do prawdy, przecież mają iść do szkoły, pierwszej klasy, dzieci > lat 6 z np:przedszkolnych zerówek. I to ma niby pod hasłem > wyrównywania szans dzieci z małych miast i wsi. To śmieszny > argument, ale uparcie propagowany przez rząd. A dlaczego śmieszny? Jest to jeden Z argumentów za reformą - przede wszystkim dlatego, że kolejnym krokiem ma być objecie obowiazkowa edukacja przedszkolna pieciolatkow. Niestety wieeele dzieci ze wsi i malych miast nie chodzi do przedszkola, nie majac jednoczesnie wlasciwej stymulacji rozwoju w domu. I odbija sie to potem na nich w zerowce, gdy trafiaja do grupy dzieci na duzo wyzszym 'poziomie' spolecznym i edukacyjnym - bo sie od dwoch-trzech lat uczyli pracy w grupie, literek, wycinania i malowania. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Kolejny-cud-Tuska-dopłacamy do Unii 04.02.09, 08:58 Jak otwierałam ten wątek to wiedziałam, że będzie jatka. I jest jatka Jesteśmy przewidywalne. Ktoś utworzy głupi wątek albo da podpuszczającą odpowiedź w innym, 10 emm go zignoruje 11emm mu odpowie a troll się cieszy, cieszy. Odpowiedz Link Zgłoś
liwilla1 dajcie spokoj! 04.02.09, 09:40 trautlusia to jakaś niedopieszczona przez życie frustratka. widocznie jest przez ogól swojego otoczenia olewana i jedyne czego pragnie to odrobina atencji, nawet ze strony zupełnie anonimowych osób. stąd wszystkie dyskusje, w których bierze udział to dla niej okazja do młócenia pyskówki. wystarczy spojrzeć na jej posty - nigdy nie odwołuje się do wartości merytorycznych przedstawionych przez oponentki, czepia się tylko, jak tonący kłody - spraw emocjonalnych. i lubi być nazywana głupią. nie wiem dlaczego, ale sprawia jej to widoczną satysfakcję i wyraźnie tego oczekuje. ja tam jej wspólczuje. Odpowiedz Link Zgłoś