joanna266 10.03.09, 11:39 jak w temacie.z fastfoodami roznie ale raczej na tak a co z sushi? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ladylu Re: lubicie sushi? 10.03.09, 11:45 Uwielbiam sushi. Ale tu gdzie mieszkam jest to bardzo popularne i zarazem tanie. Więc do woli zajadamy z córką. Sushi z sosem sojowym i wasabi. Niebo! Odpowiedz Link Zgłoś
mama-maxa Re: lubicie sushi? 10.03.09, 13:34 ja też, a jak pomyslę, że to ponoć z surpowej ryby, to jakoś niespecjalnie mam ochotę spróbować...może kiedyś Odpowiedz Link Zgłoś
joanna266 Re: lubicie sushi? 10.03.09, 11:50 no mi ostatnio znajomy przywiózł z super warszawkiej knajpy.ze niby niebo w gębie.paskudne było.ryz jakis słodki,jesc sie nie dało.pare km odemnie jest knajpka nieduza ale trzeba przyznac ze zawsze pełna gdzie podaja wysmienite.nie wiem jak sie ma zestawienie cenowe z warszawa bo kumpel nie chciał mi ceny podac.ale napewno o wiele drozej.tu duzy zestaw kosztuje 60 zł.a moja kumpela sama robi metoda domowa .tez jest pyszne. Odpowiedz Link Zgłoś
aniasia Re: lubicie sushi? 10.03.09, 11:52 Uwielbiam!!! Sami z mężem w domu robimy i takie domowe najbardziej nam smakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
bsl Re: lubicie sushi? 10.03.09, 11:56 bardzo lubię , a polubilam przez przypadek tu w Brnie jest chyba tylko jedna knajpa z sushi a drogo jak diabli chyba sie naucze sama robic na potrzeby domowe Odpowiedz Link Zgłoś
pitahaya1 Aniasia 10.03.09, 14:21 Bądź dobra e-matka i daj przepis Sushi uwielbiamy ale jakoś nie mogę się zebrać, żeby w domu zrobić. Mąż (mój) byłby Ci dozgonnie wdzięczny Odpowiedz Link Zgłoś
asiaiwona_1 Re: Aniasia 10.03.09, 14:24 CO prawda to nie do mnie, ale cały szkopuł tkwi w dobrym przygotowaniu ryżu. Przepis znajdziesz w necie. Jeśli chodzi o składniki, to co kto lubi: ogórek, awokado, paluszki krabowe, oczywiście ryby, my dajemy też pasty lisnera, krewetki. Sposób zwijania też znajdziesz w necie. Odpowiedz Link Zgłoś
pitahaya1 Re: Aniasia 10.03.09, 15:17 Tzn. niby dobrze wyposażony sklep mam pod nosem. Wystarczy podobno tylko zebrać do kupy składniki. Widziałam ryż "do sushi", pastę też, płaty i coś tam jeszcze. Ale ryby świeże...no nie wiem. Świeże w markecie? Odpowiedz Link Zgłoś
asiaiwona_1 Re: Aniasia 10.03.09, 15:19 Ja kupuję w markecie (carfur). jak w markecie nieładne to kupuję mrożoną w Kuchniach świata. Jeśli chodzi o ryż, to rak kiedyś nie mając w domu ryzu do sushi zrobiliśmy z Haliny - wyszło bardzo dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
lilka69 Re: sami w odmu robicie? aniasia 10.03.09, 20:16 to w takim razie nie moze byc sushi. powiedz jeszcze, ze nie z surowej rybki bo surowej nie lubicie zatem zastepujecie ja... no wlasnie. czym? Odpowiedz Link Zgłoś
bsl Re: sami w odmu robicie? aniasia 10.03.09, 21:17 lilka poczytaj sobie o sushi i bedziesz wiedziec ze nie tylko z surową rybą sie je robi Odpowiedz Link Zgłoś
lilka69 Re: jak w polsce byl schylaek komuny 10.03.09, 20:17 wyjechalam do anglii. tam pierwszy i ...ostatni raz jadlam sushi. dziekuje, nie. Odpowiedz Link Zgłoś
nihiru Re: lubicie sushi? 10.03.09, 11:54 za pierwszym razem bardzo mi nie smakowało, od drugiego razu uwielbiam. zaczęłam robić sama, bo w knajpach za drogo. ------------------------------------ Koniec i bomba, a kto czytał, ten trąba! Odpowiedz Link Zgłoś
asiaiwona_1 Re: lubicie sushi? 10.03.09, 11:58 uwielbiam, mogłabym jeść codziennie Poniewaz w knajpach nie jest najtańsze to małż mi robi - i tez jest pyszne. Odpowiedz Link Zgłoś
ll66 Re: lubicie sushi? 10.03.09, 12:03 > najtańsze to małż mi robi - i tez jest pyszne. mozna wiedziec skad bierzecie swieze ryby ? Odpowiedz Link Zgłoś
joanna266 Re: lubicie sushi? 10.03.09, 12:05 no ja mam czesto dostawy swierzego dorsza.tak kilkukodzinnego nawet ale jakos sie nie pale zeby sama sushi robic. Odpowiedz Link Zgłoś
asiaiwona_1 Re: lubicie sushi? 10.03.09, 12:09 ll66 napisał: > > najtańsze to małż mi robi - i tez jest pyszne. > > mozna wiedziec skad bierzecie swieze ryby ? Nie wiem na ile one są świeże, ale kupujemy właściwie tylko łososia - w carfurze. Jak na razie bez żadnych niespodzianek żołądkowych Wysłałam małża w ramach imienin na kurs sushi i dowiedział się, że dobre ryby na sushi są w auchanie. Z innych ryb to kupujemy w kuchniach świata mrożonego węgorza pieczonego i krewetki Odpowiedz Link Zgłoś
ll66 Re: lubicie sushi? 10.03.09, 12:44 no kurna chyba bym sie tak bał, w końcu to surowa ryba. nie będę powtarzał historii jak to się hoduje te łososie .... Odpowiedz Link Zgłoś
ll66 Re: lubicie sushi? 10.03.09, 13:21 no niby nie tylko ryba ale bez ryby to jak kuchnia polska bez schaboszczaka Odpowiedz Link Zgłoś
tabakierka2 Re: lubicie sushi? 10.03.09, 11:58 nigdy nie jadłam, ale ja generalnie nie znoszę ryb i ryżu a w połaczeniu to już w ogóle, fuj... Odpowiedz Link Zgłoś
joanna266 Re: lubicie sushi? 10.03.09, 12:01 to jest smak zupełnie inny od tego jak nam sie wydaje.ja tez nie przepadam za rybami i ryzem a sushi uwielbiam ponad wszystko Odpowiedz Link Zgłoś
mniemanologia Re: lubicie sushi? 10.03.09, 12:03 To prawda. To jest taki zupełnie inny smak, nic, co jadłam wcześniej, tak nie smakowało. Inna jakość. Odpowiedz Link Zgłoś
katja76-1 Re: lubicie sushi? 10.03.09, 12:55 niestety nigdy nie jadłam, jakoś się nie złozyło, ale jak będę miała kiedyś okazję to z chęcią spróbuję Odpowiedz Link Zgłoś
laminja Re: lubicie sushi? 10.03.09, 12:28 bardzo. Jestem uzalezniona Kilka razy w miesiacu musze zjesc. Odpowiedz Link Zgłoś
doral2 Re: lubicie sushi? 10.03.09, 12:41 bardzo, chyba się w końcu nauczę je robić a w szczególności uwielbiam marynowany imbir i wasabi. Odpowiedz Link Zgłoś
mathiola Re: lubicie sushi? 10.03.09, 13:33 Bardzo. A zarzekałam się, że do ust tego świństwa nie wezmę Nawet sama w domu robiłam. I wyszło Odpowiedz Link Zgłoś
fajka7 Re: lubicie sushi? 10.03.09, 14:02 bardzo bardzo bardzo ale nawet nie zamierzam myslec o tym, zeby robic sama - zdecydowanie wole, gdy maz zaprasza Odpowiedz Link Zgłoś
kanagata Re: lubicie sushi? 10.03.09, 14:17 hai ale u mnie to zboczenie zawodowe- japonistka-m ) Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak Re: lubicie sushi? 10.03.09, 19:38 kanagata - czyżbyś to sushi w restauracji Mikawa jadała ?? bo ja tak napiszę na priv.... Odpowiedz Link Zgłoś
teraz_asia Re: lubicie sushi? 10.03.09, 14:56 Fanki sushi, nie zabijajcie. Dostałam kiedyś wielkie pudełko sushi od mojego męża. Chodziłam naokoło tego paskudztwa przez parę godzin, w końcu bohatersko postanowiłam je zjeść w jedyny możliwy sposób: każdą rolkę obtoczyłam w cieście naleśnikowym i spożyłam usmażone Było niezłe.... Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: lubicie sushi? 10.03.09, 14:57 jak sie przelamie zeby sprobowac surowej ryby z wodorostami to ci powiem Odpowiedz Link Zgłoś
gacusia1 Polubilam niedawno 10.03.09, 15:08 Przekonalam sie do sushi gdy zjadlam takie na slodko-rewelacja!!! Inne moje ulubione to z kawiorem-ummmmmmmmmmmmm..... Nie jest to jednak cos,co chcialabym jesc codziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
olusia-so Re: lubicie sushi? 10.03.09, 19:20 Uwielbiam mniam A surowe ryby można też kupi we frisco.pl Całe zestawy mają. Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
bswm Re: lubicie sushi? 10.03.09, 19:31 Pierwszy raz (wiele lat temu, w drogiej japońskiej knajpie) mnie kompletnie nie przekonał - wogóle mi nie smakowało. Po raz drugi się przełamałam jakiś rok temu i poezja smaku - od tamtej pory jadam raz na 1-2 miesiące i bardzo mi smakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
ollele Re: lubicie sushi? 10.03.09, 19:39 jak mąż głowę sushi o nowy ciuszek to nie Odpowiedz Link Zgłoś
anmoko Re: lubicie sushi? 10.03.09, 20:19 UWIELBIAM! Zwlaszcza, jak czuje miedzy zebami marynowany imbir Czasem chodzimy do sushi baru, ale czesciej maz robi sam w domu. Wychodzi mu super!Mamy odpowiednie naczynia, bambusowa tacke, paleczki, podkladki. To taki nasz numer popisowy dla gosci Odpowiedz Link Zgłoś
wieczna-gosia Re: lubicie sushi? 10.03.09, 20:20 nie powala mnie ale fakt jest taki ze rybe jem obecnie wylacznie w tej postaci. Odpowiedz Link Zgłoś
mearuless uwielbiam 10.03.09, 21:08 szczegolnie te z malej knajpki w arkadach mniam, a pan jest podobno jednym z lepszych sushi mistrzow Odpowiedz Link Zgłoś
phantomka Re: nie jadlam 10.03.09, 22:31 i jesc nie zamierzam, chyba ze podrobke sushi czyli cos bez ryb No ale znajac zycie, czyli ogolnonarodowe podniecanie sie wszystkim, co obecnie modne zywieniowo, to pewnie zadne tam rarytasy, hehe. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: lubicie sushi? 10.03.09, 22:34 Lubicie, ale zeurpeizowaną wersję - czyli zero surowych ryb. Pieczony łosoś, pieczona krewetka Za to dziecię je surowiznę Odpowiedz Link Zgłoś
to.ja.kas Re: lubicie sushi? 10.03.09, 22:54 UBÓSTWIAM !!! Suwowe, nie surowe. KAZDE !!! najbardziej w art sushi na Nowogrodzkiej w Wawie lub w Tekedzie na Francuskiej Odpowiedz Link Zgłoś
emigrantka34 Re: lubicie sushi? 10.03.09, 23:03 lubie bardzo tradycyjne, ale lubie tez fusion, wg mnie to bardzo ciekawa kulinarnie idea zwalszcza dla tych, ktorzy surowych rybek nie teges www.sushishop.fr/fr/categories/makis np swieza koza plus pomidory suszone Odpowiedz Link Zgłoś
ib_k Re: lubicie sushi? 10.03.09, 23:05 > np swieza koza plus pomidory suszone to rzeczywiście nietypowe zestawienie Odpowiedz Link Zgłoś
ib_k Re: lubicie sushi? 10.03.09, 23:07 a sushi uwielbiam, niestety to naprawdę dobre jest bardzo drogie Odpowiedz Link Zgłoś
emigrantka34 Re: lubicie sushi? 10.03.09, 23:20 zgadza sie...prawdziwe sushi przygotowywane przez mistrza to rzadkosc w biznesie opanowanym przynajmiej tu przez Wietnamczykow i Chinczykow plus wysoka cena. a jezeli chodzi o to sushi fusion, to tu gdzie mieszkam powstaje juz chyba osma retauracja i wlasciciele trzepia potworna kase - zawsze jest tam pelno klientow. pomidor suszony z koza to ekstremalny przyklad (podobnie jak foie gras z rukola), ale sa tez bardziej wschodnie akcenty (np tajskie) - przyjemnosc dla podniebienia tak czy siak ja wole tardycyjne, ale Odpowiedz Link Zgłoś
ib_k Re: lubicie sushi? 10.03.09, 23:34 no nie żartuj, naprawdę ŚWIEŻA KOZA? taka robiąca meeee? Odpowiedz Link Zgłoś