Dodaj do ulubionych

Jak powinien wyglądać idealny salon fryzjerski?

04.08.09, 21:44
Drogie dziewczyny ! Razem z mężem przymierzamy się do otwarcia Salonu
Fryzjerskiego. Mieszkamy w niedużym 17-sto tysięcznym mieście. Istnieje tu
kilka lepszych i gorszych salonów i po zbadaniu rynku wiemy ,iż warto otworzyć
jeszcze jeden nowy salon. Mamy już świetny lokal , nie w centrum, ale w
całkiem dobrym miejscu. Postanowione już na 100 % że otwieramy, ale zanim
przejdziemy do wyposażania i projektowania wystroju, mam do Was kilka małych
pytanek: jak Waszym zdaniem powinien wyglądać idealny salon fryzjerski do
którego byście z przyjemnością uczęszczały? Jaki powinien mieć wystrój? Na
jakich kosmetykach najlepiej aby pracował fryzjer ( jakieś preferowane marki?
)? Czy wolicie fryzjera mężczyznę czy kobietę? Czy krępowałoby Was to, gdyby
fryzurę miał Wam robić właśnie mężczyzna ? Czy korzystałybyście z
przysalonowego punktu stylizacji paznokci i makijażu? Jakieś inne sugestie?
Bardzo Was proszę o opinie i komentarze na ten temat. Naprawdę może nam to
wiele pomóc !
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • truskawkowe_studio Re: Jak powinien wyglądać idealny salon fryzjers 04.08.09, 21:47
      jesli mam wybor to zwykle wole zeby moje wlosy obcinal mezczyzna.
      zauwazylam ze sa bardziej dokladni i z faceta zawsze bylam
      zadowolona ale na fryzjerkach zawiodlam sie wiele razy
    • kali_pso Re: Jak powinien wyglądać idealny salon fryzjers 04.08.09, 21:49
      jak Waszym zdaniem powinien wyglądać idealny salon fryzjerski do
      > którego byście z przyjemnością uczęszczały? Jaki powinien mieć
      wystrój?

Czysto, luźno, jasno

Na
      > jakich kosmetykach najlepiej aby pracował fryzjer ( jakieś
      preferowane marki?

Na moich włosach sprawdza się i Matrix i Loreal

Czy wolicie fryzjera mężczyznę czy kobietę?

Bez róznicy

Czy krępowałoby Was to, gdyby
      > fryzurę miał Wam robić właśnie mężczyzna ?

Chyba nie.....

Czy korzystałybyście z
      > przysalonowego punktu stylizacji paznokci i makijażu?

Tak mam właśnie w moim i korzystam.
      • mamaemmy Re: Jak powinien wyglądać idealny salon fryzjers 05.08.09, 19:12
        kali_pso napisała:

>
        >
        > Na
        > > jakich kosmetykach najlepiej aby pracował fryzjer ( jakieś
        > preferowane marki?
        >
        >
        > Na moich włosach sprawdza się i Matrix i Loreal

Matrix to seria firmy L'oreal,tak samo jak Kerastase.
        • mamaemmy Re: Jak powinien wyglądać idealny salon fryzjers 05.08.09, 19:27
          za szybko entersmile
          chciałam dodac tylko,ze Kerastase jest duzo drozsze,Matrix sporo tańszy.
          Nawe najfajniej urządzony salon nie będzie na siebie zarabiał,jeśli fryzjerzy
          będą kiepscy.
          Co do fryzjerów-z doswiadczenia wiem,ze najlepiej ich..podkupić u
          konkurencjismileJeśli oczywiscie są rewelacyjni.Papiery mistrzowskie,duzo swoich
          klientek,umiejetność dobrania indywidualnej fryzury,dobry kontakt z klientką-to
          są podstawowe wymagania.
          Dobrze,aby był tez salon kosmetyczny,jeśli nie ma miejsca to chociaz paznokcie i
          koniecznie henna.
          Mile widziana kawa dla klientek(chociaz czasem czasu na nia brak)i generalnie
          zasada klient nasz pan i druga zasada :klient ma zawsze racje.
          Poza tym -kiedy przychodzi klientka,fryzjerka/fryzjer powinnien usiasc najpierw
          z nią,porozmawiac,poogladac katalogi i dopiero wtedy po analizie zabierac się do
          pracy.
          Klientki powinny sie czuć wyjatkowo,nie ma żadnego objezdzania
          wzrokiem,bezczelnego,łaskawego tonu-to jest wykluczone,fryzjer ma wzbudzac zaufanie.
          Nie wolno plotkowac na temat innych klientek
          Cennik powinien być widoczny dla wszystkich.
          Fryzjerki w jednakowych fartuszkach,lub t-shirtach,najlepiej czarnych
          I przede wszystkim-zamontuj sobie kamere,jeśli nie chcesz aby fryzjerzy
          podbierali Ci rozjaśniaczsmile

Och..mogłabym pisac i pisac,gdyz znam temat doskonale z autopsji.
          B
          • e_r_i_n Re: Jak powinien wyglądać idealny salon fryzjers 05.08.09, 19:31
            mamaemmy napisała:

> za szybko entersmile
            > chciałam dodac tylko,ze Kerastase jest duzo drozsze,Matrix sporo tańszy.

A wszystko tak samo marne smile
    • nanuk24 Re: Jak powinien wyglądać idealny salon fryzjers 04.08.09, 21:54
      Z idealna fryzjerka?

Od fryzjera wymagam, ze bedzie nie tylko umial obciac, ale tez dobral fryzure do
      mnie(owal twarzy, stan wlosow, etc)
      Taki, ktory mi powie, ze w tej fryzurze bede zle wyglac, ta natomiast sie
      sprawdzi...

Reszta, nie ma znaczenia.
      • iwles Re: Jak powinien wyglądać idealny salon fryzjers 04.08.09, 21:59

O ! to to to !

za moja ulubiona fryzjerka pójde wszędzie smile
        Nawet do zakładu w piwnicy bez okien.
      • annakate Re: Jak powinien wyglądać idealny salon fryzjers 04.08.09, 22:03
        powinien byc kameralny, w takim sensie, żeby nie było wielkich i niezasłoniętych
        okien na ulicę - nienawidze siedziec jak na wystawie z głową w papilotach z folii

z dyskretna muzyką ( z poprzedniego wypłoszyła mnie m. in. MTV na cały regulator
        - bo panienki praktykantki byly młode i nie przyszło im do glowy zapytać
        klientek strszych o jedno czy dwa pokolenia, czy im to nie przeszkadza)
    • cottonka Re: Jak powinien wyglądać idealny salon fryzjers 05.08.09, 14:32
      ZAwsze marzył mi się taki fryzer, który:
      - jak wchodzę, to najpierw ze mną przeprowadza rozmowe nt ścięcia (a nie rzuca się do mycia głowy i pyta się jaką chcę mieć fryzurę), czego potrzebuja moje włosy, w jakich kolorach byłoby mi dobrze. No musi po psortu znac się na swoim fachu
      - nie znoszę jak fryzjer gada z innymi fryzjerami podczas pracy! On ma się skupić na tym co robi, a nie gada albo obgaduje (koszmar)
      - nie znoszę jak przychodze do fryzjera, wpada kolejna klientka i pyta się kiedy będzie wolny i słysze, że za 20 minut (a dopiero mi myje głowe!). W życiu już nie pojde to takiego fryzjera.
      Jak dla mnei nie wazny jest wystrój, czy ma łądne kolory czy nie, liczy się dobry fryzjer, ktory podchodzi z szacunkiem do klienta i do zawodu. ZA takim wszędzie sie pojdzie.
    • bri Re: Jak powinien wyglądać idealny salon fryzjers 05.08.09, 14:56
      Jeśli fryzjer (niezależnie od płci) będzie dobry i będzie używał
      dobrych kosmetyków to reszta (oprócz może względnej czystości) jest
      mało istotna. Wygląd salonu to jest ostatnia rzecz jaką się kieruję
      przy wyborze. Dla mnie ważne jest też, żebym nie musiała czekać.
      Zawsze się umawiam i przychodzę punktualnie i nie cierpię, kiedy po
      przyjściu dowiaduję się, że jest spora obsuwa i muszę czekać pół
      godziny zanim w ogóle siądę na fotel.

Zdarza mi się też robić paznokcie.
    • michasia24 Re: Jak powinien wyglądać idealny salon fryzjers 05.08.09, 15:00
      wazne dla mnie jest to aby obciete wlosy szybko sprzatac, to czy
      sciany bede rozowe zolte czy niebieskie bez roznicy, nie ma roznicy
      płeć, okna zasłoniete tak jak mowiła poprzedniczka, owszem przyda
      sie miejsce gdzie odrazu zrobie i makijaz i wlosy
      • rybalon1 Re: Jak powinien wyglądać idealny salon fryzjers 05.08.09, 15:10
        a ja ostatnio chodze do salonu gdzie mają kącik zabaw dla dzieci -
        osobny malutki pokoik z zabawkami smile zabieram mojego 5-latka i jest
        zadowolony - super sprawa jesli chce tylko sciąć włosy , zobic
        paznokcie czyli takie szybkie w miare zabiegi bo tyle spokojnie
        wytrzyma. Reszta jest mi w zasadzie obojętna byle fryzjer wiedział
        co robi i miał szybkie i pewne ruchy majstrując przy moich
        włosach smile nie cierpie nijakich fryzjerów , którzy pytają "To co
        robimy ???? ......
    • e_r_i_n Re: Jak powinien wyglądać idealny salon fryzjers 05.08.09, 15:05
      Wygląd salonu rzecz gustu - lubię takie, które widać, że był urządzanie i
      planowane, a nie rzucono kilka stanowisk i recepcję.
      Fryzjer to klucz do sukcesu. Nie tylko w temacie umiejętności (to oczywiste),
      ale i ogólnie rzecz biorąc obsługi klienta.
      Mam - stety?niestety? - doświadczenia z takimi fryzjerami, że niewielu jest mnie
      w stanie zaspokoić wink. Aha, póki co nie trafiła mi się ŚWIETNA fryzjerka. Sami
      faceci.
    • eilian Re: Jak powinien wyglądać idealny salon fryzjers 05.08.09, 15:13
      Najważniejsza jest przyjazna atmosfera, bardzo nie lubię, gdy wchodzę do
      jakiegoś salonu (fryzjerski, kosmetyczny, czy jakiś inny przybytek) i siksy, co
      tam obsługują taksują mnie od progu a potem z łaską udzielają mi informacji, od
      razu mam ochotę wyjść. Klientka musi czuć się chciana, oczekiwana, nawet jeśli
      nie umówiona wcześniej wchodzi z ulicy o coś tylko zapytać. Ale to jest zasada,
      którą powinno sobie przyswoić wielu usługodawców, czy sprzedawców. A co do
      wystroju, to ważne, żeby było czysto, schludnie, możliwie przestronnie, jasno, z
      nieprzeszkadzającą, miłą muzyką (to wszechobecne MTV w salonach, albo rmf jest
      okropne, u fryzjera człowiek chce się przecież odprężyć a w takich warunkach to
      niemożliwe).
    • rita75 Re: Jak powinien wyglądać idealny salon fryzjers 05.08.09, 16:12
      gdy fryzjer zajmuje się mną, a nie jeszcze dwiema klientkami...Nie
      do przyjecia jest sytuacja, kiedy siedzę z rozjasniaczem na glowie,
      już jest po czasie, a fryzjer zwleka, bo "konczy" w tzw.
      miedzyczasie jedną panią.
      • e_r_i_n Re: Jak powinien wyglądać idealny salon fryzjers 05.08.09, 17:06
        Dobry fryzjer ma osoby, które mu myją klientów wink
        Oraz nakładają farbę.
        • rita75 Re: Jak powinien wyglądać idealny salon fryzjers 05.08.09, 22:08
          > Dobry fryzjer ma osoby, które mu myją klientów wink
          > Oraz nakładają farbę.

nie, dziekuje za farbe polozona przez praktykantki...place i wymagam.
          • e_r_i_n Re: Jak powinien wyglądać idealny salon fryzjers 05.08.09, 22:17
            rita75 napisała:

> nie, dziekuje za farbe polozona przez praktykantki...place i wymagam.

Jakie praktykantki? Nie spotkałam się z naprawdę dobrym fryzjerem, który kładłby
            farbę na głowę - on decyduje co ma być, jak ma być i dlaczego, a samo machanie
            pędzelkiem zostawia osobie, która to umie robić, a godzina jej pracy jest nieco
            mniej warta wink
            • rita75 Re: Jak powinien wyglądać idealny salon fryzjers 05.08.09, 22:43

on decyduje co ma być, jak ma być i dlaczego, a samo machanie
              > pędzelkiem zostawia osobie, która to umie robić,

To mamy rozne pojecie dobrego fryzjera...zreszta juz dawno nie bylam
              w zadnym zakladzie. Fryzjerka przychodzi do domu.
              • e_r_i_n Re: Jak powinien wyglądać idealny salon fryzjers 05.08.09, 22:45
                Dla mnie dobry to... dobry. Nie taki, który każdy kawałek farby własnoręcznie
                położy. Zdecydowanie wolę, żeby mi włosy strzygł i 2 godziny, albo więcej smile.
                Też dawno (chyba nigdy?) nie byłam w jakimkolwiek zakładzie fryzjerskim wink
          • idaberga Re: Jak powinien wyglądać idealny salon fryzjers 05.08.09, 22:18
            Dziewczyny dziękuję za odpowiedzi i sugestie. Zaraz zawołam męża, żeby to
            wszystko sobie przeczytał. Najbardziej z pewnością spodoba mu się to, że
            większość klientek woli fryzjera mężczyznę smile Mąż jest tak zapalony do pomysłu ,
            że mógłby otwierać nawet i jutro, ja jestem trochę bardziej sceptycznie
            nastawiona , choć badanie rynku wyraźnie wskazało, że nowy salon w tej okolicy
            jest potrzebny. Boję się tylko, że na początku ( a takie początki potrafią
            rozkręcać się i do pół roku) nie zarobi na dwie osoby , czynsz, prąd, zusy itd.
            • e_r_i_n Re: Jak powinien wyglądać idealny salon fryzjers 05.08.09, 22:22
              Sporo kosztuje otwarcie - meble, wyposażenie, towar.
              No i znalezienie dobrego, pracowite fryzjera też niełatwe.
              • mamaemmy Re: Jak powinien wyglądać idealny salon fryzjers 06.08.09, 09:42
                Nasz salon rozkręcił się dosłownie od razu,kasa po pół roku się zwróciła-a
                władowałyśmy niemało..
                W drugi dzień miałyśmy zapisane 3 balejaże i oprócz tego przyszło kilku panów na
                strzyżenie i kilka damskich cięć.W kasie wieczorem było na fryzjerstwie ok
                450zł,na kosmetyce 150.
                Ale fakt,mialysmy niedrogo na poczatku no i genialne miejsce.
                • e_r_i_n Re: Jak powinien wyglądać idealny salon fryzjers 06.08.09, 10:05
                  mamaemmy napisała:

> Ale fakt,mialysmy niedrogo na poczatku no i genialne miejsce.

Wbrew pozorom niska cena nie jest gwarancją sukcesu, raczej dobra lokalizacja.
                  Ja bym się bała zbyt taniego fryzjera.
                  • mamaemmy Re: Jak powinien wyglądać idealny salon fryzjers 06.08.09, 10:11
                    niedrogo nie znaczy zbyt taniosmile
                    Za tanio nie mogło być,bo ludzie myslą własnie tak jak Ty wink
                    Ale po prostu bylismy konkurencyjni,poza tym moja wspólniczka ma papiery
                    mistrzowskie i jest naprawdę dobrym fryzjerem.
                    • e_r_i_n Re: Jak powinien wyglądać idealny salon fryzjers 06.08.09, 10:23
                      Papiery mistrzowskie to akurat nie jest szczególne osiągnięcie - biorąc pod
                      uwagę działalność cechu fryzjerskiego smile
                      A z ciekawości - gdzie i jaki salon macie? smile
                      • mamaemmy Re: Jak powinien wyglądać idealny salon fryzjers 06.08.09, 11:42
                        Jak już pisałam na forum wiele razy-mialam,czyli nie macie,a mielisciewink
                        Ale moja wspólniczka ma go nadal-tyle,ze juz bez mojej czesci-czyli
                        kosmetyki.Jak urodzialam Emkę o 100 dni za wczesnie-po prostu odsprzedałam jej
                        swoją czesc,zeby miec kase na rehabilitacje i przede wszystkim czas na nią .A
                        prowadzenie interesu + skrajny wczesniak w pierwszym roku zycia..to..
                        Kwestia wybrania priorytetow.Nie znalazłam nikogo w tak krótkim czasie kto by to
                        przez dluzszy czas poprowadzil,bo bardzo ciezko jest znalesc dobra kosmetyczkę,a
                        idealna-to juz w ogóle smile
                        A salon jest w Krakowie,jak ktoś chce,to dam namiary na privasmile
    • panipanda Re: Jak powinien wyglądać idealny salon fryzjers 05.08.09, 18:43
      Tak jak dziewczyny wyżej pisały - DOBRY fryzjer to podstawa.
      Natomiast co do samego wystroju, dodam jeszcze, że fajnym elementem
      byłyby nawet nie dyplomy z kursów i konkursów, ale zdjęcia
      autentycznych fryzur wykonywanych przez pracowników. Nie tylko
      pokazowych, ale też hmm takich do użytku codziennego. Jeśli salon
      jest nowy, to może pomóc w zdobyciu zaufania klientów.
      • annakate Re: Jak powinien wyglądać idealny salon fryzjers 05.08.09, 22:18
        jesli jestem umówiona do pani Krysi do której mam zaufanie, to chciałabym, żeby
        pani Krysia zajęła się mną od a do z, a jesli cos deleguje na praktykantkę to
        powinna mnie zapytać, czy się na to zgadzam. Mycie głowy przez panienkę
        uczennicę to mi jeszcze nie wadzi, ale już kombinowanie z kolorem to wolałabym,
        żeby robił to fachowiec a nie panienka po gimnazjum "na przyuczeniu".
        I nie znoszę, keidy fryzjer (zreszta tak jak kosmetyczka itp) nie umie uszanować
        braku chęci do konwersacji z mojej strony i paple, paple...
        • e_r_i_n Re: Jak powinien wyglądać idealny salon fryzjers 05.08.09, 22:23
          annakate napisała:

> ale już kombinowanie z kolorem

Jakie kombinowanie? NAKŁADANIE. Machanie pędzlem smile
          • annakate Re: Jak powinien wyglądać idealny salon fryzjers 05.08.09, 22:37
            jednolity kolor - masz rację. Ale do dzis mam złe wspomnienia, jak panienka
            nakładała mi na połdługie włosy balejaż dwukolorowy - dwie godziny! tak jej
            wprawnie szło. I na pewno nie była "wyswięcona" fryzjerka, dziewczę sie uczyło.
            ja rozumiem, że musi się uczyć - ale uważam, że fair byłoby, gdyby pani Krysia
            do której jestem umówiona zapytała mnie, czy zgadzam się, żeby częsć usługi
            wykonała panienka praktykantka.
            • e_r_i_n Re: Jak powinien wyglądać idealny salon fryzjers 05.08.09, 22:39
              Mi wprawny fryzjer balejaż (wieki temu, jak go jeszcze robiłam wink) nakładał
              minimum 1,5 godziny.
              Wyraźnie piszę - nie mówię o uczennicach (wtedy faktycznie powinno paść pytanie,
              czy się zgadzasz na to, żeby przy włosach ci operowała), a o asystentach, którzy
              właśnie od tego są. Generalnie normą jest posiadanie specjalisty od koloryzacji
              i pielęgnacji (albo i dwóch czy więcej). Pewne rzeczy nie muszą być robione
              przez 'miszcza' wink
              • kajak75 Re: Jak powinien wyglądać idealny salon fryzjers 06.08.09, 01:03
                Ale ja wlasnie za to place, zeby wszystkie czynnosci wykonywal fryzjer/ka, ktora
                wybralam.

zarowno mycie, przygotowanie i nakladanie farby robi fryzjerka, nie pomocnice i
                przyuczani.
                • e_r_i_n Re: Jak powinien wyglądać idealny salon fryzjers 06.08.09, 09:02
                  kajak75 napisała:

> Ale ja wlasnie za to place, zeby wszystkie czynnosci wykonywal fryzjer/ka, >
                  ktora wybralam.

No więc powtórzę - nie znam żadnego DOBREGO (czytaj: wyszkolonego, z dużymi
                  umiejętnościami) fryzjera, który sam to wszystko robi. Szkoda jego czasu na to
                  po prostu.
                  • rita75 Re: Jak powinien wyglądać idealny salon fryzjers 06.08.09, 09:34
                    No więc powtórzę - nie znam żadnego DOBREGO (czytaj: wyszkolonego,
                    z dużymi
                    > umiejętnościami) fryzjera, który sam to wszystko robi. Szkoda jego
                    czasu na to
                    > po prostu.

Dobre dobranie koloru, zmieszanie z innymi substancjami, nalozenie
                    farby, tudziez rozjasniacza, indywidualne dobranie czasu, rowniez
                    kontrola przebiegu samego procesu, jest rownie wazne jak ciecie, a
                    juz na pewno bardziej skomplikowane. To w zakladach na poziomie
                    europejskim robią wyspecjlizowani tzw. kolorysci- tak samo dobrze
                    oplacani i cenieni jak i ci od ciecia. Ja mowie o zwyklych szarych
                    zakladach jakich jest tysiace- nie zycze sobie, by farbe mieszala,
                    nakladala mi oraz kontrolowala proces farbowania osoba gorzej
                    oplacana pod czyjes dyktando. Place i wymagam.Ktos podrzedny moze mi
                    najwyzej zmyc farbe, nalozyc odzywke i to tez nie kazdy.
                    • e_r_i_n Re: Jak powinien wyglądać idealny salon fryzjers 06.08.09, 10:08
                      rita75 napisała:

> Dobre dobranie koloru, zmieszanie z innymi substancjami, nalozenie
                      > farby, tudziez rozjasniacza, indywidualne dobranie czasu, rowniez
                      > kontrola przebiegu samego procesu, jest rownie wazne jak ciecie, a
                      > juz na pewno bardziej skomplikowane.

Nie uważam, żeby koloryzacja była BARDZIEJ skomplikowana.
                      Ponadto powtórzę po raz nie wiem który - piszę cały czas o NAKŁADANIU farby -
                      czynności pracochłonnej, ale prostej. Cała reszta, o której piszesz, to
                      oczywiście rola fryzjera.
                      • rita75 Re: Jak powinien wyglądać idealny salon fryzjers 06.08.09, 10:15
                        > Ponadto powtórzę po raz nie wiem który - piszę cały czas o
                        NAKŁADANIU farby -
                        > czynności pracochłonnej, ale prostej

wg mnie WLASCIWE nalozenie farby nie jest czynnoscia prosta, ale
                        wszystko zalezy od tego, co kto WYMAGA. Niektórzy zadowola sie byle
                        FUSZERKĄ. W moim poscie, na ktory odpowiedzialas, chodzilo mi o
                        sytuacje kiedy to fryzjer nie zainteresowal sie na czas tym, ze
                        nalezy mi sprawdzic stopien rozjasnienia, w koncu zmyc rozjasniacz,
                        bo konczyl inna klientkę. Dla mnie bylo to niewybaczalne. Juz wiecej
                        nie skorzystalam z uslug tego zakladu.
                        • e_r_i_n Re: Jak powinien wyglądać idealny salon fryzjers 06.08.09, 10:22
                          rita75 napisała:

> wg mnie WLASCIWE nalozenie farby nie jest czynnoscia prosta, ale
                          > wszystko zalezy od tego, co kto WYMAGA. Niektórzy zadowola sie byle
                          > FUSZERKĄ.

No cóż, akurat w temacie włosów wymagania mam bardzo duże. I chodzę do naprawdę
                          świetnych fryzjerów, generalnie instruktorów fryzjerstwa. Ich asystenci są
                          pewnie lepszymi fryzjerami, niż wielu prowadzących własne salony.

> W moim poscie, na ktory odpowiedzialas, chodzilo mi o
                          > sytuacje kiedy to fryzjer nie zainteresowal sie na czas tym, ze
                          > nalezy mi sprawdzic stopien rozjasnienia, w koncu zmyc rozjasniacz,
                          > bo konczyl inna klientkę.

Trzeba zatem chodzić do fryzjera używającego takich kosmetyków, których
                          działanie nie przybiera na sile nawet jeśli zostanie przekroczony czas ich
                          trzymania na głowie wink
                          • rita75 Re: Jak powinien wyglądać idealny salon fryzjers 06.08.09, 10:25
                            > Trzeba zatem chodzić do fryzjera używającego takich kosmetyków,
                            których
                            > działanie nie przybiera na sile nawet jeśli zostanie przekroczony
                            czas ich
                            > trzymania na głowie wink

Włosów mi nie spalil- na jego szczescie. Raczej chodzilo mi o
                            stosunek do klienta- ale co, kto wymaga.
                            • e_r_i_n Re: Jak powinien wyglądać idealny salon fryzjers 06.08.09, 10:28
                              rita75 napisała:

> Włosów mi nie spalil- na jego szczescie. Raczej chodzilo mi o
                              > stosunek do klienta- ale co, kto wymaga.

No to najważniejsze.
                              I właśnie dlatego dobrze, jak fryzjer ma dobrych asystentów właśnie po to
                              chociażby, żeby miał kto zmyć kolor z włosów, gdy czas dobiegnie końca wink
                              • rita75 Re: Jak powinien wyglądać idealny salon fryzjers 06.08.09, 10:33
                                > I właśnie dlatego dobrze, jak fryzjer ma dobrych asystentów
                                właśnie po to
                                > chociażby, żeby miał kto zmyć kolor z włosów, gdy czas dobiegnie
                                końca

wymagam, zeby to fryzjer, ktorego wybralam, kontrolowal czas, a nie
                                asystenci..., ktorych zostawmy w spokoju
                                • rita75 Re: Jak powinien wyglądać idealny salon fryzjers 06.08.09, 10:34
                                  a co do zmycia- tam byl tabun pracownikow- ale ktos powinien im to
                                  zlecic.
                                • e_r_i_n Re: Jak powinien wyglądać idealny salon fryzjers 06.08.09, 10:49
                                  rita75 napisała:

> wymagam, zeby to fryzjer, ktorego wybralam, kontrolowal czas

Czy ja piszę niewyraźnie, czy jedna Ty sobie nie zadajesz trudu przeczytania?
                                  Kontrola a zmycie to dwie różne sprawy.
                                  • rita75 Re: Jak powinien wyglądać idealny salon fryzjers 06.08.09, 10:59
                                    > Czy ja piszę niewyraźnie, czy jedna Ty sobie nie zadajesz trudu
                                    przeczytania?
                                    > Kontrola a zmycie to dwie różne sprawy.
                                    >

ni wiem, moze nie zauwazylas...moja glownym zarzutem bylo
                                    niekontrolowanie czasu, niezlecone NA CZAS mycie , a nie sama
                                    czynnosc mycia- o czym nie dyskutuje.
                                    • e_r_i_n Re: Jak powinien wyglądać idealny salon fryzjers 06.08.09, 11:01
                                      rita75 napisała:

> ni wiem, moze nie zauwazylas...moja glownym zarzutem bylo
                                      > niekontrolowanie czasu, niezlecone NA CZAS mycie , a nie sama
                                      > czynnosc mycia- o czym nie dyskutuje.

No jak nie dyskutujesz, skoro już w kilku postach napisałaś, że Twoim zdaniem
                                      każdą czynność przy włosach powinien wykonać fryzjer, którego wybrałaś, a ja Ci
                                      próbuję wytłumaczyć, że niekoniecznie?
                                      • rita75 Re: Jak powinien wyglądać idealny salon fryzjers 06.08.09, 11:06
                                        > No jak nie dyskutujesz, skoro już w kilku postach napisałaś, że
                                        Twoim zdaniem
                                        > każdą czynność przy włosach powinien wykonać fryzjer

to naucz się czytac, bo ja nic takiego nie napisalam
        • e_r_i_n Re: Jak powinien wyglądać idealny salon fryzjers 05.08.09, 22:27
          Aha i nie mylmy praktykanta i powiedzmy, asystenta, który zazwyczaj jest
          regularnym fryzjerem.
    • anmoko Re: Jak powinien wyglądać idealny salon fryzjers 05.08.09, 22:13
      DOBRY FRYZJER + CZYSTOSC. Ja fryzjerow zmieniam co jakis czas, bo
      kazdy mi w koncu w czyms podpadniesmile Ostatnio zatrzymalam sie przy
      facecie (poleconym przez kolezanke), ktory swietnie strzyze mi
      wlosy, chociaz fatalnie potem czeszesmile Ale strzyzenie wazniejsze.
      Color Touch do koloryzacji kupuje sobie teraz sama w sklepach dla
      fryzjerow i naklada mi mamasmile Wkurzaly mnie sumy, jakie musialam
      placic za ciecie i kolor (ok.230 zl) Raz poszlam do salonu pod domem
      na podciecie wlosow. FRancja-elegancja, paniusie wypindrzone - ale
      to co zobaczylam przerazilo mnie: suszyly papierowe reczniki,
      ktorymi wycieraly wczesniej klientkom wlosy! Masakra! Nigdy wiecej!
    • mynia0 Re: Jak powinien wyglądać idealny salon fryzjers 05.08.09, 22:45
      poza rzeczą oczywistą - czyli fachowością fryzjera, czystością i
      jednorazowością ręczników wink lubię, jak salon jest jasny,
      przestrzenny, i intymny - nie cierpię, jak mi ktoś patrzy na
      sponiewierany na przykład folia łeb przez szybę, albo w lustrze
      obok uncertain lubie subtelne wnętrza, u fryzjera mam odpocząć, a nie
      patrzeć na kicz na ścianach i słuchać rąbanki z radia na cały
      regulator.

ale przyznaję, kicz i rąbanka by mi nie przeszkadzałą, gdyby
      zajmował/a się mną specjalista/tka, która wie, co robi i dlaczego.

mimo to byłoby fajnie miec jedno i drugie wink
      • fjefjurka71 Re: Jak powinien wyglądać idealny salon fryzjers 05.08.09, 22:49
        Wszystko to,co wymieniacie wyżej mogłabym napisać sama,dlatego dodam tylko,że
        nie przeszkadzają mi zwykłe ręczniki wielokrotnego użytku,ale chciałabym czuć,że
        pachną proszkiem,oraz widzieć,że narzędzia,jakimi posługuje się fryzjer,są
        czyste,dezynfekowane i myte. Bardzo obrzydzają mnie włosy,moje tylko
        mokre,owijające się wokół palców,ale czyjeś-w każdej postaci,i nienawidzę
        siedząc u fryzjera patrzeć,jak przy nożyczkach sterczą cudze kłaki,bleeeee...
        • lazwigowa Re: Jak powinien wyglądać idealny salon fryzjers 06.08.09, 10:27
          Wystrój też jest ważny. Ostatnio odwiedziłam salon, który snobuje się na
          najlepszy w okolicy (nie można wejść tak z ulicy na podcięcie grzywki, nawet
          jeśli panienki są wolne). I co ujrzałam? Kilka sztucznych palm do sufitu i
          kilkanaście takiż kwiatów doniczkowych.
          A do tego młodziutka fryzjerka czuła się w obowiązku zabawiać mnie konwersacją.
          Nie przejmowała się tym, że ja jej odpowiadam zdawkowo, bo osobiście nie cierpię
          gadać z fryzjerkami. Krótko, rzeczowo, tylko na temat włosów i tego, co ma z
          nimi zrobić. Nie idę do fryzjera na ploty. To mój czas,kiedy moge odetchnąć od
          gwaru dzieci w domu. Oczywiscie potrzeby innych kobiet mogą być wręcz odwrotne,
          ale to na Boga można wyczuć juz po minucie.
          Aha, i niedopuszczalne są głośne komentarze typu: "Ooo, jaką ma pani tu wielka
          brodawkę".
    • marsupilami25 Re: Jak powinien wyglądać idealny salon fryzjers 06.08.09, 11:01
      Idealny salon:
      Czysto, skromna dekoracja.
      Kosmetyki Loreal (te lubie).
      Fryzjer mezczyzna mile widziany.
      Dobra kawa i herbata plus ciasteczko.
      Makijazystka (specjalistka a nie samozwancza stylistka tapeciara - na rozmowie kwalifikacyjnej proponuje kazac sie umalowac) fajny pomysl jesli chodzi o stylizacje slubna, "tipsoklejke" mozna sobie darowac.
      Bardzo wazna rzecz to karta stalego klienta i notowanie zabiegow fryzjerskich (jaki kolor byl ostatnio, jaki typ wlosow - komputer sie przyda). Probki kosmetykow i rabaty na co ktorys zabieg - moja fryzjerka robi tez promocje na urodziny rabat 20% plus kosmetyk - wysyla ozdobna kartke i e-mail) Korzystam ZAWSZE!
      Mozliwosc przyjscia z dzieckiem - kacik dla malucha w minimalistycznej formie: zestaw kredek i papier.
      Wskazanie dogodnego miejsca parkingowego, chyba ze macie parking dla klientow wink
    • szyszunia11 Mamo Emmy - pochwal się 06.08.09, 11:26
      gdzie Ty masz ten salon, skoro taki fajnysmile bo z tego, co pamiętam, to Kraków, prawda?
      ostatnimi czasy bardzo rzadko chodze do fryzjera, bo jak juz idę, to musze koło 300 zł zostawić a teraz nie mam kasy na zbyciu. No ale niedługo się wybiorę i będzie to dla mni emałe świętosmile bardzo to lubię - tę atmosferę zadbania, nawet pewnego luksusu, zastanawianie się nad moja urodąsmile czyli dla mnie fryzjer to coś więcej niz fachowiec, rzemieślnik. Zakład fryzjerski to przybytek po części sztuki, po częsci odpoczynku - cos jak wizyta w spa... To ma byc dla mnie przyjemność!! Więc oczywiście rozmowa, lubię jak fryzjer ma pomysł, swoje zdanie. Rzecz jasna gazetki, kawa, ciasteczko mile widziane. Delikatna muzyka. Lubie tez pogadać z fryzjerem, niekoniecznie o włosach. Płeć nie ma dla mnie znaczenia. Paznokcie też do szczęścia mi niepotrzebne, choć wiem, że sporo kobiet korzysta z takich usług. Za to super wazny jest dla mnie wystrój. Nie pójdę do salony trącącego wczesnym lub późnym Gierkiem, a takich jest sporo, nawet w centrum miasta się zdarzają. No i te fryzjerki w nich tez zazwyczaj nie oczarują, bo czasem wstapiłam gdy robiłam rekonesans. Ma być artystycznie, dizajnersko, najchętniej nowoczesność z kilkoma akcentami "zabytkowymi". To ma być piekne miejsce, w którym będę się czuła jak księżniczka. Dodam jeszcze, ż ejestem nietypową klientką, bo lubię zmienic fryzjera, sama chćę poznawania nowego i zmian jest u mnie silniejsza niż przywiązanie do dobrego fachowca.
      • mamaemmy Re: Mamo Emmy - pochwal się 06.08.09, 11:44
        napisz do mnie na gazetowego,to dam Ci namiarysmile
      • e_r_i_n Re: Mamo Emmy - pochwal się 06.08.09, 11:46
        No to ja Ci mogę polecić kogoś, kto spełni Twoje wymagania w 100% smile
        • mamaemmy Erin :) 06.08.09, 11:49
          e_r_i_n napisała:

> No to ja Ci mogę polecić kogoś, kto spełni Twoje wymagania w 100% smile

a z Krakowa?
          To mnie też podaj-zżera mnie ciekawoscsmile
          • e_r_i_n Re: Erin :) 06.08.09, 11:59
            Z Krakowa smile
            Wysłałam na gazetowy.
            • mamaemmy Re: Erin :) 06.08.09, 12:02
              dziękismile
            • szyszunia11 Mamo Emmy, Erin - podeslijcie na gazetowy:) 06.08.09, 12:02

• verni.observateur Re: Jak powinien wyglądać idealny salon fryzjers 07.08.09, 14:54
      Idealny salon:
      -nie mieści się w piwnicy;
      -ma cennik wywieszony w widocznym miejscu;
      -ma pakiet wizytówek położony na recepcji;
      -stwarza możliwość płacenia kartą
      -ma stronę internetową i/lub rzetelne, kompletne wizytówki w katalogach
      internetowych;
      -ma w użyciu kosmetyki z najwyższych półek;
      -jest połączony z kosmetyką i makijażem (przyda się zwłaszcza jak „złapiecie”
      kilka panien młodych), przydałoby się też solarium (osobiście nie korzystam, ale
      widzę jakie wzięcie ma „solara” w salonie do którego chodzę)
      -jest czysty i ma toaletę dostępną dla klientek, taką w której nie mają poczucia
      że wchodzą na zaplecze;
      -osobiście preferuje białe ręczniki, bo można prac je w naprawdę wysokich
      temperaturach;
      -okna powinny być zasłonięte, co nie zwalnia z ich mycia;
      -powinien mieć w sprzedaży dobre kosmetyki do pielęgnacji i stylizacji włosów;
      -powinien być urządzony w sposób neutralny, bez tandety, wieszanie różnych
      „dzieł sztuki” jest dość ryzykowne, ostrożnie z tandetą (mnie osobiście wkurzają
      obrazki Żydów nad rachunkami wieszane w okolicach kasy i nie tylko, a to się
      zdarza w różnych punktach usługowych);
      -przyjemnie, kiedy są jakieś rośliny;
      -tak jak napisała już któraś z dziewczyn, wystrój ma być taki, że widać, że ktoś
      to przemyślał;
      -na stanie ma kilka tanich parasoli, w razie gdyby klientka nie miała, a w
      czasie fryzjerskiego procesu twórczego spadłby deszcz; wręcza się pani parasol
      zawierając gentelmeńską umowę, że odniesie następnym razem: wiadomo, że rożnie
      bywa, dlatego parasole nie mają być drogie;
      -powinien być urządzony wygodny kąt-poczekalnia z kanapą i fotelami, najlepiej
      żeby były skórzane, wtedy nie będzie kłopotu kiedy jakiejś pani zdarzy się
      pobrudzić oparcie farbą;
      -powinny być udostępnione gazety (NIE TYLKO kretyńskie, typu VIVA!, ale również
      poważniejsze);
      -wejście do części kosmetycznej powinno być tak zrobione, że nawet kiedy ktoś
      wejdzie bez pukania to wszyscy przebywający w sali fryzjerskiej lub w poczekalni
      nie zostaną narażeni na oglądanie któregoś etapu depilacji bikini czy innych
      mało estetycznych procesów (swoją drogą gabinety ginekologiczne też mogłyby być
      urządzane z uwzględnieniem tego punktu…wink
      -liczba stanowisk powinna być dostosowana do liczby metrów kwadratowych-
      otwieracie salon fryzjerski, a nie taśmową produkcję loków;
      -należałoby zadbać o klimatyzację i wentylację-nie ma nic gorszego niż
      przylepianie się do dermowego fotela w upalny dzień, oraz mdlący, chemiczny
      zapach przeróżnych kosmetyków unoszący się w powietrzu
      Obsługa:
      -nie podejmuje się zadań fryzjerskich, które mogłyby okazać się szkodliwe dla
      klientki, nie mówię tu o farbowaniu, które zawsze szkodzi, ale o jakichś innych
      szalonych, głupawych pomysłach, które doprowadzają osłabione wcześniej włosy do
      ruiny;
      -rzetelnie ostrzega o konsekwencjach poszczególnych zabiegów;
      -pilnuje praktykantek!!!
      -zamiata na bieżąco;
      -proponuje coś do picia;
      -pyta, zanim ześle na klientkę chmurę lakieru, nie wszystkie to lubią;
      -udziela rad dotyczących pielęgnacji i codziennej stylizacji włosów („ Jeśli
      będzie pani suszyła wlosy z głową w pozycji X, to wtedy….”wink
      -potrafi dobrać klientce zainteresowanej kupnem kosmetyków odpowiednie
      specyfiki, jednak NIGDY NIE PRÓBUJE ICH NA SIŁĘ OPCHNĄĆ!
      -słucha klientki, upewnia się trzy razy-lepiej wyjść na nierozgarniętą
      /nierozgarniętego, niż zrobić klientce na głowie coś, czego by sobie nie życzyła.;
      -nie jest zbyt mocno opalona, nie nosi „przegiętych” paznokci, nie ma
      wyzywającego makijażu i odrostów na pół głowy; rozumiem, że część fryzjerek to
      fanki specyficznej estetyki i szanuję to, jednak klientki o bardziej
      wysublimowanym poczuciu stylu mogą się zniechęcić perspektywą współpracy z kopią
      Joli R.
      -nosi jednolite koszulki, chętnie z logo salonu;
      -nosi identyfikatory, dzięki którym można zidentyfikować pracownika i na
      następny raz zapisać się waśnie do niego (o ile się sprawdził);
      -używa poprawnego języka-klientki nie chcą słyszeć bluzgów, więc
      fryzjerki/fryzjerzy nawet rozmawiając między sobą (nawet na zapleczu/ na
      papierosie przed salonem) powinny/powinni trzymać języki w ryzach;
      - jeżeli już koniecznie musi palić, to niech dba o to żeby względnie nie
      śmierdzieć, chociaż osobiście radzę zatrudniać niepalących: są wydajniejsi;
      -jest uprzejma, nikogo nie obgaduje, nie taksuje, nie ma much w nosie;
      -odnosi się do klientek per pani, a do klientów per pan, nawet jeśli na fotelu
      siedzi szesnastolatka;
      -nie dzieli (choćby mimiką) klientów na lepszych i gorszych;
      -nie przychodzi do pracy chora (nic mnie tak nie wkurza jak smarkający fryzjer);
      Płeć nie jest ważna, ważne są kompetencje (ja osobiście daję się „złapać” na
      dyplomy powieszone na ścianach). Faceci są lepsi, bo częściej idą do szkół
      fryzjerskich z pasją, niż dziewczyny: znam wiele panien, które trafiły do
      branży, bo nic im nie szło, a nie chciały do gastronomika. Za taki personel to
      od razu lepiej podziękować.
      Dobrym rozwiązaniem jest założenie kartoteki klientek, takiej jak mają
      przychodnie. Do karty wpisuje się który odcień był ostatnio, jakie zabiegi,
      jakie uwagi- to pomaga w wypadku gdy pani chce stopniowo wychodzić z koloru,
      albo ma włosy wymagające długiej rehabilitacji po nieudanym eksperymencie.
      • verni.observateur Re: Jak powinien wyglądać idealny salon fryzjers 07.08.09, 15:05
        Przepraszam, bardzo nieładną polszczyzną napisałam, ale kiedy formułuję coś w
        punktach to prawie zawsze ze stylistyką na bakier. A tych emotikonów to w ogóle
        tam nie miało być.
        Pokusiłam się o taką obszerną odpowiedź, bo cenię sobie przedsiębiorców, którzy
        interesują się opinią potencjalnych konsumentów, a nie gnają na oślep.
        Powodzenia! smile
    • mustardseed Re: Jak powinien wyglądać idealny salon fryzjers 07.08.09, 15:49
      Dla mnie idealny salon to taki, gdzie i klientki i pracownicy są
      usmiechnieci. Żadne cuda na kiju nie zrekompensują obrażonej
      fukającej fryzjerki której tpisy przeszkadzają w utrzymaniu nożyczek.
    • kol.3 Re: Jak powinien wyglądać idealny salon fryzjers 08.08.09, 13:20
      1. Nie lubię zatłoczonych salonów, gdzie leci łomot z głośników, snuje się pełno
      lasek - jedna zamiata, druga mi proponuje kawę, trzecia mówi, że torbę powinnam
      postawić na półce, choć wcale tego nie chcę itp., a na strzyżenie czekam i czekam...
      2.Nie lubię olewania klienta, który jest w zakładzie po raz enty i fryzjer
      czuje, że może się przestać starać. Kiedyś odwiedziłam pewien salon, polecona do
      pani X. Pani X wyjaśniła mi, że powinnam się strzyc tak i tak, ponieważ mam taką
      a nie inną urodę, włosy podczesywać, spuszać, no jednym słowem fachowe doradztwo
      i super fryzura. Następnym razem pani X ostrzygła mnie dokładnie wbrew swoim
      wcześniejszym poradom - wronie gniazdo na głowie.
      3. Nie lubię gdy fryzjer ułatwia sobie strzyżenie, nie strzygąc, ale degażując
      i strzępiąc włosy. To bardzo popularny chwyt, który oszczędza mnóstwo pracy, a
      na głowie pozostawia horror.
      Mam gęste kędzierzawe włosy i fryzjer musi się sporo napracować aby je dobrze
      ostrzyc i wycieniować. Jestem wyczulona na sytuacje, kiedy pani fryzjerka
      szybkościowo przeleci mi nożyczkami po głowie, potem wysuszy i wymodeluje, a
      potem na sucho wydegażuje. Robi to mnóstwo osób i niestety dyskwalifikuje to
      fryzjera jako fachowca.
    • bazylea1 Re: Jak powinien wyglądać idealny salon fryzjers 08.08.09, 17:18
      dla mnie dyswalifikacja z powodu:
      1) robienia tipsów w tym samym pomieszczeniu - kiedys to przeżyłam
      siedząc na fotelu fryzjerskim i potem reszte dnia leczyłam migrene
      [zwykły manicure jak najbardziej]
      2) bardzo ostre światło z góry
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka