ejuni 01.09.09, 22:09 czy wystarczy cywilny? a moze w ogole o to nie pytaja? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kub-ma Re: czy rodzice chrzestni musza miec slub kosciel 01.09.09, 22:16 Nie wiem, czy pytają. Chrzestni muszą przedstawić dwie karteczki: pierwsza ze swojej parafi, że jest wierzący i praktykujący (czy jakoś tak); druga - że przed chrztem się wyspowiadał. Odpowiedz Link Zgłoś
ejuni Re: czy rodzice chrzestni musza miec slub kosciel 01.09.09, 22:18 hmmm... ale bez slubu koscielnego podobno nie mozna sie spowiadac, podchodzic do komunii i takie tam? czy to tylko rozwodnicy nie moga? Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: czy rodzice chrzestni musza miec slub kosciel 01.09.09, 22:19 Któż ci naopowiadał, że bez ślubu czy z nie można iść do spowiedzi i komunii? To nie ma nic wspólnego ze stanem cywilnym przecież! Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Acha, rodzice chrzestnie moich dzieci 01.09.09, 22:21 - chrzczonych w dwóch róznych parafiach zresztą - nie musieli przedstawiać żadnych kartek od spowiedzi. Tylko ja dostarczałam wcześniej od nich kartkę z ich parafii zamieszkania, że są praktykującymi katolikami. Odpowiedz Link Zgłoś
ejuni Re: czy rodzice chrzestni musza miec slub kosciel 01.09.09, 22:23 no wlasnie tak slyszalam. uwazam osobiscie, ze to bzdura, ale wole sie upewnic... nie jestem zbyt praktykujaca, ani obeznana w tym temacie. nie mam slubu koscielnego (maz jest innego wyznania) i zostalam poproszona na chrzestna. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: czy rodzice chrzestni musza miec slub kosciel 01.09.09, 22:26 > nie jestem zbyt praktykujaca, ani obeznana w tym temacie. nie mam > slubu koscielnego No więc nie nadajesz się na osobę, która miałaby świecić przykładem i wskazywać drogę wiary temu dziecku. Odpowiedz Link Zgłoś
ejuni Re: czy rodzice chrzestni musza miec slub kosciel 01.09.09, 22:33 > No więc nie nadajesz się na osobę, która miałaby świecić przykładem > i wskazywać drogę wiary temu dziecku. widocznie rodzice tego dziecka mysla inaczej skoro wlasnie mnie poprosili. i nie zamierzam odmowic. wiem, ze sami maja podobne podejscie do wiary, jak i ja. i nie uwazam za nic zlego, ze nie jestem obeznana w temacie chrzestny-slub koscielny. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: czy rodzice chrzestni musza miec slub kosciel 01.09.09, 22:56 Rodzice chrzestni wg zasad Kościoła katolickiego mają wspomagać rodziców w wychowywaniu dziecka w wierze. Prawdopodobnie możesz być tzw. świadkiem chrztu (to może zależeć od parafii), ale wówczas drugi rodzic chrzestny musi być praktykującym katolikiem. Popatrz np. tutaj: www.marcin.koszalin.opoka.org.pl/articles.php?id=9 Oczywiście, możesz to wszystko ominąc, licząc że ksiądz nie sprawdzi i da Ci karteczkę, że możesz być matką chrzestną - tylko w jakim celu? Odpowiedz Link Zgłoś
isma Re: czy rodzice chrzestni musza miec slub kosciel 01.09.09, 23:56 A to jak "poprosili i maja podobne podejscie", to mozecie sami ochrzcic. Po co ksiadz do tego? A jesli jednak ten ksiadz do czegos jest potrzebny, to nalezy sie liczyc z tym, ze moze przedstawic wymagania Kosciola odnosnie do chrzestnych. Na przyklad takie, ze nie powinni zyc w konkubinacie. Odpowiedz Link Zgłoś
wobbler Re: czy rodzice chrzestni musza miec slub kosciel 02.09.09, 09:20 Dokładnie tak. Jeżeli ktoś żyje w permanentnym grzechu z punktu widzenia Kościoła, to nie może być chrzestną. Równie dobrze można by na chrzestnego poprosić pedała albo buddystę. Nie tylko rodzice decydują o tym kto może być chrzestną czy chrzestnym. W końcu ktoś by przyprowadził psa, "bo on tak ładnie bawi się z dzieckiem". Kościół to nie cyrk, gdzie każdy postępuje wg swoich wyobrażeń, jak tam "być powinno". Zasady sa twarde. Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: czy rodzice chrzestni musza miec slub kosciel 02.09.09, 09:24 wobbler napisała: > Zasady sa twarde. Dodajmy - dla wiernych. Księża często je ekhm zmiękczają Odpowiedz Link Zgłoś
wobbler Re: czy rodzice chrzestni musza miec slub kosciel 02.09.09, 10:30 Tak, a później jest zdziwienie że relatywizm wśród wiernych i pomysły chrzestnej żyjącej w konkubinacie. W ogóle jest bałagan i podział : W jednym Kościele są tzw. Tradsi (ja) czyli zwolennicy Mszy w klasycznym rycie rzymskim (po łacinie, kapłan stoi tyłem do wiernych),"zwykli" ludzie uczęszczający na NOM, oraz Neoni. (to ci od bębenków, oklasków i potańcówek na Mszy) Odpowiedz Link Zgłoś
aurita Re: czy rodzice chrzestni musza miec slub kosciel 02.09.09, 13:35 > Równie dobrze można by na chrzestnego poprosić pedała albo buddystę. akurat pedala mozna, panne z dzieckiem mozna, gwalciciela mozna... Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: czy rodzice chrzestni musza miec slub kosciel 11.09.09, 13:46 "Pedała" też nie można, bo homoseksualizm jest uznany za grzech ( czynny ). Pannę z dzieckiem tak, ale jak nie żyje w jakimś nieformalnym związku. Gwałciciela też nie ( cudzołóstwo?) Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: czy rodzice chrzestni musza miec slub kosciel 07.03.18, 10:31 Można gwałciciela, on może zgwałcił tylko raz i żałuje, więc dostanie rozgrzeszenie. Ja na ten przykład jestem zoną mężczyzny, którego wcześniejsza żona, kościelna, porzuciła. I teraz ja z tym panem tworzę rodzinę, mamy dzieci itd. Rozgrzeszenia nie dostanę, nawet gdybym chciała. Jestem większym grzesznikiem niż gwałciciel, to chyba logiczne, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: czy rodzice chrzestni musza miec slub kosciel 07.03.18, 12:00 zlodzieja zonobijce morderce byle nie rozwodnika Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: czy rodzice chrzestni musza miec slub kosciel 07.03.18, 10:07 Z calym szacunkiem ale homoseksualista o ile jest praktykujacym katolikiem spokojnie moze byc chrzestnym. Za to ktos komu z kosciolem generalnie nie po drodze nawet jak ma slub koscielny sie nie nadaje. Odpowiedz Link Zgłoś
ejuni Re: czy rodzice chrzestni musza miec slub kosciel 02.09.09, 13:08 chyba niedokladnie czytacie - nie zyje w konkubinacie. jestesmy po slubie cywilnym juz pare lat. maz jest innego wyznania, dlatego nie bralismy koscielnego, wiem, ze moge wziac slub koscielny, ktory jest ceremonia tylko dla mnie, a maz "asystuje". i mysle o takim, ale jeszcze nie teraz (wiaze sie to z weselem, na ktore czeka cala rodzina, a nas nie stac jak na razie). mimo braku slubu koscielnego nie uwazam, ze zyje w grzechu, mamy dziecko, ochrzczone i uczone wiary katolickiej. nie wtracam sie do czyjegos podejscia do wiary i nie lubie jak ktos wtraca sie do mnie. pytanie bylo tylko - czy ksiadz pyta o akt slubu koscielnego rodzicow chrzestnych, czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Nie, nie pyta. Przecież chrzestni 02.09.09, 13:22 mogą nie być w żadnych (zalegalizowanych bądź nie) związkach i poza tym jak niby mają udowodnić, że np. nie żyją w konkubinacie? Prosić natomiast może o kartkę z parafii chrzestnych z poświadczeniem, że są praktykującymi katolikami. Odpowiedz Link Zgłoś
mniemanologia Re: czy rodzice chrzestni musza miec slub kosciel 02.09.09, 13:24 ejuni napisała: > mimo braku > slubu koscielnego nie uwazam, ze zyje w grzechu, mamy dziecko, > ochrzczone i uczone wiary katolickiej. nie wtracam sie do czyjegos > podejscia do wiary i nie lubie jak ktos wtraca sie do mnie. Ale to nie o to chodzi, czy Ty uważasz, że żyjesz z grzechu, czy nie. Według KK jeśli współżyjesz bez sakramentu ślubu, to występujesz przeciwko VI przykazaniu. > pytanie bylo tylko - czy ksiadz pyta o akt slubu koscielnego > rodzicow chrzestnych, czy nie? Nie pyta. Chrzestny ma być po sakramencie spowiedzi i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: czy rodzice chrzestni musza miec slub kosciel 07.03.18, 10:04 Dokladnie nalezy odmowic bo ty sie na matke chrzesna nie nadajesz. Odpowiedz Link Zgłoś
isa_bella1 Re: czy rodzice chrzestni musza miec slub kosciel 07.03.18, 12:09 możesz z rodzicami dziecka zrobić sobie i owszem parodię chrztu tylko po co? Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: czy rodzice chrzestni musza miec slub kosciel 01.09.09, 22:33 No poniekąd jednak ma Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Erin, odpowiedziałam na zadane pytanie ;-) 01.09.09, 22:46 I to zgodnie z prawdą. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: czy rodzice chrzestni musza miec slub kosciel 01.09.09, 22:40 Żyjąc w związku niesakramentalnym bez chęci/możliwości zawarcia go (czyli konkubinat bez chęci zawarcia małżeństwa czy "cywilny" po rozwodzie/z rozwodnikiem) do spowiedzi iść można, ale rozgrzeszenia się nie dostanie (chyba, że jest to "białe małżeństwo"), ergo do komunii przystąpić nie można. Odpowiedz Link Zgłoś
massinga Re: czy rodzice chrzestni musza miec slub kosciel 07.03.18, 09:44 Ale jaki jest sens pojscia do spowiedzi, skoro osoba nie bedzie wyrazala checi poprawy? Zyjac bez slubu koscielnego, zyje w grzechu wspolzyjac z mezem. A nie sadze, ze nagle zdecyduje sie na biale malzenstwo. No to mozna darowac sobie te zbedna czynnosc, co nic nie zmieni w zyciu danej osoby. Przynajmniej ja tak uwazam I postepuje. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: czy rodzice chrzestni musza miec slub kosciel 07.03.18, 11:49 Ale ona w perspektywie chce wziac slub tyle ze wymaga to wiecej zachodu bo musi pozalatwiac. Maz nie jest rozwodnikiem a innowierca. Spokojnie moze dostac rozgrzeszenie i byc chrzestna Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: czy rodzice chrzestni musza miec slub kosciel 07.03.18, 17:11 Proszę Cię, wielki Bóg stworzył Wielki wybuch, czas, kosmos, kod dna, wszystkie organizmy żywe, a także i niezywe , ale jedynym, co Go interesuje jest to, co się dzieje w ludzkich gaciach .Z kolei Ludzie, naród wybrany, doprowadza własną planetę do ruiny, ale są przecież ponad zwierzętami, od których nikt sakramentu nie wymaga. Ot, logika. Odpowiedz Link Zgłoś
pomidorowazryzem Re: czy rodzice chrzestni musza miec slub kosciel 07.03.18, 10:12 Isc mozna. Rozgrzrszenia sie nie dostanie. Bez rozgrzeszenia mozna byc rodzicem chrzestnym, ale czy to ma sens? Tu zostaje juz wlasna moralnosc. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: czy rodzice chrzestni musza miec slub kosciel 07.03.18, 17:16 I potem mamy takie gorliwe katoliczki, co to kopulują wyłącznie w uświeconym związku małżeńskim, ale nastolatce każą wieczorem wracać pieszo do domu, bo co je obchodzi, że obcemu bachorowi może się coś stać? Niemniej chrzestną taka osoba być może, choć trudno ją nazwać przykładem miłości jezusowej. No, ale ważne, że w gacie nikt "obcy" nie zagląda. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: czy rodzice chrzestni musza miec slub kosciel 07.03.18, 10:03 Oczywiscie ze mozna sie spowiadac. Wlasnie grzesznicy sie przeciez spowiadaja. Mozna nie dostac rozgrzeszenia a to cos innego. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: czy rodzice chrzestni musza miec slub kosciel 07.03.18, 17:19 W zasadzie wg mojego proboszcza NIE można NIE dostać rozgrzeszenia. Ksiądz zawsze pośredniczy, ale postawa grzesznika sprawia, że spowiedź nie jest ważna, nawet, jelsi zostaną wyrecytowane wszystkie formułki. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: czy rodzice chrzestni musza miec slub kosciel 07.03.18, 10:24 Spowiadać się można, nie dostanie się rozgrzeszenia. Chyba, że się nie współżyje. Można to ominąć, jak się chce zostać chrzestnym. Znam dwie osoby, które ominęły - jedna sama sobie podpisała karteczkę ze spowiedzi, druga zapłaciła księdzu i ten bez gadania podpisał. Można też zostać świadkiem chrztu zamiast chrzestnym. Ja i mąż cieszymy się, że nie wszyscy wiedzą o tych sposobach, bo dzięki temu i mnie i jego ominęło już bycie chrzestnym, co jest nam bardzo na rękę. Nie odmawiamy, więc nikt się nie gniewa, tylko po prostu nie możemy. Odpowiedz Link Zgłoś
aintha Re: czy rodzice chrzestni musza miec slub kosciel 01.09.09, 22:23 Wszystko zależy od parafii, ale: 1) zgodę na bycie rodzicem chrzestnym wydaną przez parafię "z miejsca zameldowania". 2) jesli ktoś żyje w konkubinacie i ksiądz wie o tym, to nie powinien wydać takowego zaświadczenia, teoretycznie... A poza tym jak dla mnie- zależy czego oczekujesz od rodziców chrzestnych . Ja np. chcialabym, żeby szli do Komunii św., a żyjący w konkubinacie (teoretycznie) nie dostaną rozgrzeszenia... Czyli znowu wszystko zależy... --------------------------- | Dzieciaczkowo|Filmowo|Piosenki i wierszyki dlaDziecióf Odpowiedz Link Zgłoś
kasiale73 Re: czy rodzice chrzestni musza miec slub kosciel 01.09.09, 22:41 w mojej parafii nie ma szans na zaświadczenie do chrztu jeżeli jest się tylko po ślubie cywilnym. nawet jak np. mąż miałby inną wiarę, to proboszcz uważa, że zawsze można wziąc ślub kościelny, który dla męża byłby zwykłą ceremonią. i jeszcze sprawdza czy przyjmuje się księdza "po kolędzie". jak nie to też nie da zaświadczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
agazagie Re: czy rodzice chrzestni musza miec slub kosciel 01.09.09, 22:49 U mnie jest spox parafia i spox ksiądz Co prawda chciał jakieś zaświadczenia od chrzestnych, że mogą pełnić tę rolę ale nie wnikał w szczegóły (chrzestna tylko ślub cywilny - z rozwodnikiem, my z mężem tylko ślub cywilny (brak przeciwwskazań do kościelnego), dziadkowie jedni po rozwodzie a babcia w konkubinacie od 25 lat). No i jest ok. Ale do komunii iść nie można było... Zresztą - na moje życzenie chrzest był po mszy. Odpowiedz Link Zgłoś
gwiazdeczka.new Re: czy rodzice chrzestni musza miec slub kosciel 07.03.18, 09:28 Jakie nazwisko miała wpisane chrzestna po ślubie cywilnym?Panieńskie czy męża? Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: czy rodzice chrzestni musza miec slub kosciel 01.09.09, 23:09 rodzice chrzestni powinni byc po slubie koscielnym. bynajmniej w moim miescie tak wlasnie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: czy rodzice chrzestni musza miec slub kosciel 07.03.18, 09:52 Bynajmniej: 1. partykuła wzmacniająca przeczenie w wypowiedzi, np.: Nie jest to problem bynajmniej prosty.; wcale, zupełnie, ani trochę; 2. wykrzyknienie będące przeczącą odpowiedzią na pytanie; ależ skąd, w żadnym razie, gdzie tam Odpowiedz Link Zgłoś
mondovi Re: czy rodzice chrzestni musza miec slub kosciel 02.09.09, 06:44 pomijając kwestie ideologiczne: mój parter został niedawno chrzestnym, żyjemy w konkubinacie, mamy syna, partner nie ma bierzmowania. Ksiądz zapytał tylko matki dziecka, czy uważa go za dobrego człowieka i czy jest godny bycia chrzestnym. zadnych papierów nie trzeba było dostarczać. Odpowiedz Link Zgłoś
listekklonu Re: czy rodzice chrzestni musza miec slub kosciel 02.09.09, 08:41 Po co zostawać matką/ojcem chrzestnym, jeśli się nie jest praktykującym katolikiem? Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: czy rodzice chrzestni musza miec slub kosciel 02.09.09, 09:11 listekklonu napisała: > Po co zostawać matką/ojcem chrzestnym, jeśli się nie jest praktykującym katolik > iem? to znaczy? jesli ktos jest tylko po slubie cywilnym to Twoim zdaniem nie jest juz praktykujacym katolikiem? ciekawe... a jak w konkubinacie zyje, to znaczy, ze tez nim nie jest? Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: czy rodzice chrzestni musza miec slub kosciel 02.09.09, 09:16 deodyma napisała: > to znaczy? > jesli ktos jest tylko po slubie cywilnym to Twoim zdaniem nie jest > juz praktykujacym katolikiem? > ciekawe... > a jak w konkubinacie zyje, to znaczy, ze tez nim nie jest? Jeśli może mieć ślub kościelny, ale mieć go nie chce - to tak, nie żyje w zgodzie z kościołem, więc nie jest przykładem katolika. Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: czy rodzice chrzestni musza miec slub kosciel 02.09.09, 09:17 co z tymi, co chca a nie moga? tez nie sa przykladem katolika? Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: czy rodzice chrzestni musza miec slub kosciel 02.09.09, 09:23 Owszem, nie są. Dlatego rozwodnik w nowym związku/osoba nierozwiedziona, ale w związku z rozwodnikiem nie może być chrzestną. Sama jestem taka (wersja druga) i ponoszę konsekwencje swoich decyzji. Inna sprawa, że ostatnio coraz dalej mi do kościoła (nie mylić z wiarą), więc średnio mnie to boli. Odpowiedz Link Zgłoś
mamusiakubusia16 Re: czy rodzice chrzestni musza miec slub kosciel 02.09.09, 09:16 Chrzestna mego małego nie dość że rozwiedziona, to żyje w nieformalnym związku z którego ma dziecko)) oficjalnie nie powinna być chrzestną, wszystko zależy od księdza Odpowiedz Link Zgłoś
wobbler Re: czy rodzice chrzestni musza miec slub kosciel 02.09.09, 09:22 Tak. SV II zbyt dużo swobody pozostawił księżom. Jeszcze w latach 60-tych za nic w świecie taka osoba nie zostałaby chrzestną. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Wobbler, jak ci się SV II nie podoba to jesteś 02.09.09, 10:26 tak samo "prawomyślną" katoliczką jak te, którym się nie podoba konieczność ślubu kościelnego Odpowiedz Link Zgłoś
wobbler Re: Wobbler, jak ci się SV II nie podoba to jeste 02.09.09, 10:34 SV II nie jest od podobania. Podporządkowuję się jego zaleceniom, ale prawo do swojego zdania mam. Wychowałam się na Tridentinie, której wtedy nikt tak oczywiście nie nazywał gdyz nie było potrzeby, bo innego rytu nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Wobbler, jak ci się SV II nie podoba to jeste 02.09.09, 10:47 > SV II nie jest od podobania. Podporządkowuję się jego zaleceniom, ale prawo do > swojego zdania mam. Idąc tym torem, nie powinnaś się czepiać ematek, które "dla świętego spokoju" biorą ślub kościelny i chrzczą dziecko, ale "prawo do swojego zdania mają". Taki sam katolicyzm. Odpowiedz Link Zgłoś
super-mikunia Re: czy rodzice chrzestni musza miec slub kosciel 02.09.09, 10:32 myślisz, że to swoboda czy rządza pieniądza Odpowiedz Link Zgłoś
wobbler Re: czy rodzice chrzestni musza miec slub kosciel 02.09.09, 10:41 To zależy... Może nie sprowadzałabym wszystkiego do pieniędzy tak dosłownie, ale to jakby chęć przyciągnięcia wiernych ZA WSZELKA cenę. Złagodzić wymagania, wpuścić młodzież z bębenkiem i gitarką, pokazać jak fajnie i imprezowo jest w kościele. Pewnie, ze w sumie przekłada się to na efekt finansowy, ale nie każdemu księdzu o to chodzi. Trochę jakby chcieli do zbawienia prowadzić na siłę. Odpowiedz Link Zgłoś
super-mikunia Re: czy rodzice chrzestni musza miec slub kosciel 02.09.09, 10:47 Moim zdaniem to dobrze, że księża też wychodzą na przeciw zmieniającym się czasom. Odpowiedz Link Zgłoś
szyszunia11 Re: czy rodzice chrzestni musza miec slub kosciel 02.09.09, 10:59 a co masz przeciwko gitarze, bębenkom? tak juz w Starym Testamencie chwalono Boga w ten sposób. Są instrumenty muzyczne lepsze i gorsze? Odpowiedz Link Zgłoś
super-mikunia Re: czy rodzice chrzestni musza miec slub kosciel 02.09.09, 09:49 My nie mamy ślubu kościelnego i ksiądz udzielił naszemu dziecku chrztu, powiedział jednak, że lepiej żeby w takim razie choć chrzestni przystąpili do komunii, skoro my nie możemy - honor uratował chrzestna Nie sprawdzał też żadnych zaświadczeń... Ale znam jednego pomysłowego proboszcza, który jak przyszli rodzice prosić o chrzest i się okazało, że mają tylko cywilny ślub to kazał im się wyspowiadać i nie współżyć ze sobą, aż do chrztu, żeby mogli przyjąć komunię... I przez tego samego proboszcza mój kuzyn wziął ślub kościelny... Mieli cywilny, ale powiedzaił, że nie da chrztu, więc na ceremoni chrztu wzieli slub - zlozyli przysiege... Odpowiedz Link Zgłoś
mniemanologia Re: czy rodzice chrzestni musza miec slub kosciel 02.09.09, 12:22 super-mikunia napisała: > Ale znam jednego pomysłowego proboszcza, który jak przyszli > rodzice prosić o chrzest i się okazało, że mają tylko cywilny ślub > to kazał im się wyspowiadać i nie współżyć ze sobą, aż do chrztu, > żeby mogli przyjąć komunię... Zgroza. Serio. Moje dziecko ma jedną tylko chrzestną. Żadnego świadka ani nic. Odpowiedz Link Zgłoś
marsupilami25 Re: czy rodzice chrzestni musza miec slub kosciel 02.09.09, 10:28 Moj syn ma chrzestna (z tymi wszystkimi zaswiadczeniami) a chrzestny zostal ujety w rubryce swiadek chrztu (mieszka z narzeczona). Oczywiscie ksiadz dociekal stanu cywilnego, checi zawarcia zwiazku itd, ale wytlumaczylam mu ze raz to nie moja sprawa, a dwa zalezy nam wlasnie na tym chrzestnym i skorzystalismy z tej opcji. Odpowiedz Link Zgłoś
aurita ejuni 02.09.09, 13:46 w Polsce na wszystko trzeba miec karteczke. Chrzestni powinni byc albo stanu wolnego, albo po slubie koscielnym albo wdowami/wdowcami. Chrzestna mojej corki jest osoba wierzaca i praktykujaca, niestety od 18 lat zyje bez slubu koscielnego (cywilny ma) poniewaz jej maz jest rozwiedziony. Maja dzieci. Teoretycznie powinna sie z mezem rozwiesc i wyspowiadac zalujac za grzechy (tzn dzieci i 18 lat zagodnego pozycia). Jakos nie moglam sie zdobyc aby ja o to poprosic Ksiadz usilnie nalegal abym wybrala kogos innego, moglam wybrac moja stryjenke: ma slub koscielny ale ona wogole nie praktykuje!!! Moglam wybrac kuzyna, jest kawalerem a to ze ma nieslubne dziecko nie stanowi dla KK problemu poniewaz dziecko porzucil i z matka dziecka nie ma kontaktu. Pogadalam z ksiedzem ktory uznal moje racje. Cala te historie uwazam za troche niesmaczna: nawet wybierajac chrzestnego na tip top nie wiemy jaki numer wykreci za 5-10 lat i jakim to przykladem bedzie. Ja np. podeszlam do IVF i wedlug KK raczej przykladem nie jestem? Odpowiedz Link Zgłoś
dudinho Re: ejuni 11.09.09, 11:53 czytając to forum nasuwa mi się jeden wniosek... być mordercą, gwałcicielem, terrorystą byle by chodzić do kościoła i już można być chrzestnym...bo praktyka jest najważniejsza, a ja się pytam czy to jakim człowiekiem jesteśmy już się nie liczy ?? Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: ejuni 11.09.09, 17:33 Nie sądzę, by jakiś ksiądz dał zaświadczenie o byciu przykładnym katolikiem osobie, o której by wiedział, że jest gwałcicielem, mordercą tudzież terrorystą. Nie dramatyzuj. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: ejuni 07.03.18, 17:25 Tajemnica spowiedzi to rzecz święta. Jeśli gwalciciel chodzi do kościoła, to świstek się należy. Jeśli nie - ksiądz musiałby to uzasadnić, łamiąc tajemnicę spowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: czy rodzice chrzestni musza miec slub kosciel 11.09.09, 13:51 nie, no proszę cię....a jak to jest panna albo kawaler? stan cywilny chrzestnych z tego co wiem nie obchodzi ksiedza....ale moge sie mylić Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: czy rodzice chrzestni musza miec slub kosciel 11.09.09, 17:35 Myślę że musisz dokształcic sie na temat Chrztu Św, jego roli, roli rodziców chrzestnych. Odpowiedz Link Zgłoś
bea.bea Re: czy rodzice chrzestni musza miec slub kosciel 12.09.09, 08:02 jeden z rodziców musi być katolikiem, bo bedzie rodzicem chrzestnym, drugi nie musi być katolikiem, moze byc osoba niewierzącą - ale choć wyglada w kościele jak "rodzic" w dokumentach jest wpisany jako świadek chrztu, jednak tak naprawde wszystko rozbija sie o dobrą wolę proboszcza z parafi w której bedzie chszczone dziecko.... jestem zoną rozwodnika , więc nie mam ślubu koscielnego, a dziecko ochrzczono mi bez żadnych komplikacji, nic nikt nie musiał przynosić...jestem też swiadkiem chrztu mojej siostrzenicy Odpowiedz Link Zgłoś
bea.bea Re: czy rodzice chrzestni musza miec slub kosciel 12.09.09, 08:07 przepis mówi: Dla każdego dziecka należy wybrać dwoje chrzestnych: ojca i matkę (por. Chrzest nr 6). Wybór chrzestnych należy do rodziców dziecka, natomiast duszpasterz sprawdza, czy przedstawieni kandydaci spełniają warunki określone przez Kościół i gdy okaże się, że tak, zatwierdza wybór rodziców. Przymioty wymagane przez Kościół do pełnienia funkcji rodziców chrzestnych podaje rytuał (Wtajemn. nr 10 i Chrzest, nr 6). Ze względu na zadanie chrzestnych w wychowaniu dziecka, zawarte tam przepisy należy stosować w polskich warunkach duszpasterskich w następującym rozumieniu: Chrzestni powinni ukończyć 15 lat; chrzestni mają być katolikami wyznającymi swą wiarę życiem zgodnym z nauką Kościoła nie wolno np. dopuszczać do pełnienia tej funkcji osób żyjących w niesakramentalnym związku małżeńskim oraz młodzieży nie uczęszczającej na katechizację (żądać odpowiednich zaświadczeń). Duszpasterze niech doradzają rodzicom, aby szukali chrzestnych wśród bliższej rodziny i sąsiadów. Należy przeciwstawiać się zdarzającym się zwyczajom zapraszania na rodziców chrzestnych ludzi przygodnych, dobrze sytuowanych, którzy jak można przypuszczać nie będą się interesowali wychowaniem religijnym chrześniaka. Duszpasterz powinien żądać od rodziców chrzestnych, których nie zna, odpowiedniego świadectwa kwalifikacyjnego z parafii, w której mieszkają. Zgodnie z Wtajemn. nr 10 c i Dyrektorium Ekumenicznym, nr 48, wierny Kościoła Prawosławnego może być powołany na chrzestnego jeśli: a) życzą sobie tego rodzice dziecka dla uzasadnionych powodów, b) wychowanie dziecka w wierze katolickiej jest zapewnione, e) na pierwszego chrzestnego powołany jest katolik (mężczyzna lub kobieta), d) kandydat został ochrzczony w Kościele prawosławnym, którego wiarę wyznaje i ukończył 15 lat. Wpisując personalia chrzestnego do aktu chrztu dziecka, należy wyraźnie podać jego wyznanie. Chrześcijanie z innych wspólnot odłączonych, wyznający wiarę Wspólnoty w której zostali ochrzczeni, mogą być dopuszczeni do udziału w liturgii jako świadkowie chrztu, a nie jako chrzestni (Wtajemn. nr 10 c, Dyrektorium Ekumeniczne, nr 57). Warunki powołania na świadka chrztu są takie, jak mutatis mutandis przy dopuszczeniu chrzestnych z prawosławia. Personalia świadka wpisuje się do aktu chrztu, a w rubryce "Uwagi" podaje wyraźnie, w jakiej funkcji występował i do jakiej Wspólnoty należy. Świadek podpisuje akt chrztu razem z rodzicami i chrzestnym katolikiem Odpowiedz Link Zgłoś
kim5 Re: czy rodzice chrzestni musza miec slub kosciel 07.03.18, 09:54 Czy pytanie brzmi "czy można być chrzestnym bez ślubu kościelnego?" czy też "czy znajdzie się ksiądz, który na to pozwoli?" ? Bo to dwie różne sprawy. Zgodnie z wytycznymi KRK nie można uzyskać rozgrzeszenia, niezbędnego do bycia chrzestnym, jesli żyje się w stanie grzechu i nie zamierza tego zmienić. Jeśli katolik może wziąć ślub, powinien go wziąć, bo powinien przede wszystkim go chcieć wziąć. PS. Jestem po rozwodzie i mam ślub cywilny. Kościelnego nie wzięłam mimo braku przeszkód (stwierdzona nieważność pierwszego ślubu - szczyt hipokryzji btw). Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: czy rodzice chrzestni musza miec slub kosciel 07.03.18, 10:02 Rozdzice chrzestni w ogole nie musza byc para to raz. Dwa musza byc chyba (zwyczajowo) w stanie laski uswiecajacej wiec wiele zalezy od tego u kogo beda sie spowiadac. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: czy rodzice chrzestni musza miec slub kosciel 07.03.18, 11:59 Dziewczyny, ktoś wywlókł wątek sprzed 9 lat, dzieci wątodajki już dawno do szkoły poszły . Odpowiedz Link Zgłoś
miniulowa Re: czy rodzice chrzestni musza miec slub kosciel 07.03.18, 10:31 Ale pytasz jako katoliczka, która chce postąpić zgodnie z zasadami swojego wyznania czy jako osoba, która chce ochrzcić dziecko, bo to taki zwyczaj i wszyscy tak robią? Kiedy chrzciliśmy syna, chrzestni teoretycznie powinni być z naszego kościoła, ale ponieważ nie było takiej opcji, mieli być: a) ochrzczeni (bez wskazania wyznania), b) w naszym przekonaniu dobrymi, uczciwymi ludźmi, na których możemy liczyć. Ale mu jesteśmy protestantami W kościele katolickim rodzic chrzestny ma z założenia dbać o właściwe (katolickie) wychowanie dziecka. Jak ma to robić osoba, która olewa zasady katolicyzmu to ja nie wiem... Odpowiedz Link Zgłoś
majaa Re: czy rodzice chrzestni musza miec slub kosciel 07.03.18, 11:53 Najlepiej, żeby rodzice dziecka przedstawili sytuację proboszczowi w kościele, w którym dziecko ma być ochrzczone. Bo tak teoretycznie, to się na chrzestną raczej nie nadajesz, ale z doświadczenia wiem, że z różnych powodów dopuszcza się pewne wyjątki w tej kwestii. Odpowiedz Link Zgłoś
majaa Re: czy rodzice chrzestni musza miec slub kosciel 07.03.18, 12:00 Ups... ale to dziecko to już nie tylko dawno po chrzcie, ale pewnie i po pierwszej Komunii... Znów ktoś wywlókł wiekowy wątek... Odpowiedz Link Zgłoś
anagat1 Re: czy rodzice chrzestni musza miec slub kosciel 07.03.18, 13:01 Chrzestnymi w ogole nie musi byc malzenstwo. Kuzyn wzial dwoch kolegow, mezczyzn. Jeden katolik drugi protestant. Odpowiedz Link Zgłoś
jollyvonne Re: czy rodzice chrzestni musza miec slub kosciel 07.03.18, 17:25 Zapytaj ksiedza z kosciola, w ktorym bedziesz chrzcic dziecko, jakie sa wymagania. Potem kandydat na chrzestna/chrzestnego idzie do swojego kosciola i dowiaduje sie czy wymagane zaswiadczenie dostanie, czy nie. To powinno rozwiazac problem, a nie pytanie do publicznosci. Odpowiedz Link Zgłoś