Dodaj do ulubionych

Spór o nazwę "pierogarnia" przed Urzędem Patent...

IP: *.centertel.pl 09.02.10, 20:49
Trzymamy kciuki panie Dzik
Obserwuj wątek
    • maruda.r Spór o nazwę "pierogarnia" przed Urzędem Patent... 09.02.10, 20:54

"- Sami wymyśliliśmy tę nazwę, a w 2002 r."

Tylko jako firmę "Polskie pierogarnie". Sama nazwa "pierogarnia" nie powinna
      podlegać zastrzeżeniom, gdyż jest utworzona w oparciu o istniejące i znane
      schematy tworzenia słów w języku polskim. Istnieją: palmiarnia, ciastkarnia,
      gorzelnia, paszteciarnia, plackarnia, naleśnikarnia. Mogą zaistnieć:
      ogórkarnia, kulebiakarnia czy kołduniarnia (kołduniarka już jest).

Pierogarnia będzie więc miejscem, gdzie wyrabia się lub serwuje pierogi. Może
      to być lokal lub część hali produkcyjnej.

• lomekt Re: Spór o nazwę "pierogarnia" przed Urzędem Pate 10.02.10, 20:59
        w takim razie proponuję omijać "polskie pierogarnie" czy jak to się nazywa.
        Upadną to będą wiedzieć, iż polskiego słowa nie mozna sobie zawłaszczać -
        uwielbiam pierogi i mam w domu prawdziwą PIEROGARNIĘ!
      • Gość: Luiza Re: Spór o nazwę "pierogarnia" przed Urzędem Pate IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.10, 22:47
        A co dopiero KAWIARNIA! Kto pierwszy zastrzeże?
        • Gość: ufo Najlepsza jest karta dań w Chlopskim Jadle. IP: *.cdma.centertel.pl 11.02.10, 00:49
          Strona pierwsza - czerwonymi wołami napis, że wszelkie nazwy potraw są
          zastrzeżone, że nie wolno, ze sąd, kara itd. (trochę się jeść odechciewa).
          Sprawdzam na kolejnych stronach, co jest tak strasznie pozastrzegane, a tam...
          żurek, pomidorowa, smalec, bigos.... Ktoś osipiał???? Byłem tam dwa razy za
          jednym zamachem - pierwszy i ostatni.
      • apbl Re: Spór o nazwę "pierogarnia" przed Urzędem Pate 11.02.10, 07:26
        nic dodać, nic ująć
    • Gość: Adam moja babcia czesto tak mowila na sklep IP: 80.73.178.* 09.02.10, 22:26
      z pierogami "Pierogarnia" a uzywala tego slowa jeszcze przed 2 wojna swiatowa,
      to co to nikt nie moze juz uzywac w Polsce nazwy Pierogarnia, a moze Ci z
      Warszawy zabronia tez uzywania slowa Piekarnia, Cukiernia. zapomnieli,z e
      Slowo Pierogarnia moze miec jakis wyroznik jak np. jest Piekarnia kaszubska,
      cukiernia zosia itp.
      • Gość: pieróg Re: moja babcia czesto tak mowila na sklep IP: *.subscribers.sferia.net 10.02.10, 18:09
        No widzisz wnusiu. Gdybyś pomyślał troszkę to zastrzegł byś nazwę , którą
        wymyśliła babcia i posłał z torbami "Polską Pierogarnię"
        A tak, to możesz sobie tylko na forum powspominać.
        Jak zwykle. Pełny szacunek dla różnych windowsów, inteli i walkmanów...
        Tylko polskie nazwy można sobie podkradać...
        Ciekawe, że Stefan Jobs wymyślił okno. :-D
        • Gość: Gość Re: moja babcia czesto tak mowila na sklep IP: *.acn.waw.pl 10.02.10, 21:22
          O coś ci chodzi czy tak tylko pieprzysz bez sensu?
          • Gość: pieróg Re: moja babcia czesto tak mowila na sklep IP: *.subscribers.sferia.net 10.02.10, 23:49
            Korzystaj z ferii. Niedługo znów do szkoły.
            Tam cię nauczą czytać.

Gość portalu: Gość napisał(a):

> O coś ci chodzi czy tak tylko pieprzysz bez sensu?
            • Gość: zenek Re: moja babcia czesto tak mowila na sklep IP: *.magma-net.pl 11.02.10, 00:29
              Oj pierogu jakiś Ty pusty...
    • Gość: Taaa Spór o nazwę "pierogarnia" przed Urzędem Patent... IP: *.net-partner.pl 10.02.10, 08:00
      opatentować można nazwę będącą językowym wynalazkiem, np.
      naleśnikarnię nazwać NALEŚNICTWO (naleśnik w nadleśnictwie) - to
      akurat jest mój pomysł
    • Gość: aabiss Nie mozna tego zastrzec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.10, 09:00
      Pierogarnia to miejsce gdzie podaje sie pierogi, tego typu nazwy nie mogą
      zostac zastrzeżone. Tak jak naleśnikarnia, piekarnia, ciastkarnia. itp.
      • katrina_bush i pierogi to nie potrawa wymyslona przez te firme 11.02.10, 00:02
        Gość portalu: aabiss napisał(a):

> Pierogarnia to miejsce gdzie podaje sie pierogi, tego typu nazwy nie mogą
        > zostac zastrzeżone. Tak jak naleśnikarnia, piekarnia, ciastkarnia. itp.

zgadza sie

pierogarnia tak samo jak ciastkarnia, czy piekarnia

bo pierogi to nie potrawa wymyslona przez te firme z warszawy
        • Gość: ToKu To w jakim słowniku mam nazwy szukać? IP: *.olsztyn.vectranet.pl 11.02.10, 07:44
          Bo w PWNowskim polskiego go nie ma
    • Gość: K.Peters Spór o nazwę "pierogarnia" przed Urzędem Patent... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.10, 09:08
      Panie radny niech Pan uzywa nazwy "Pierogarnia Gdanska" i bedzie po
      klopocie.A swoja droga to nigdy nie bede jadl tych pierogow widzac
      od czasu do czasu jak one sa robione w w jakich warunkach.
    • Gość: Grzegorzb Spór o nazwę "pierogarnia" przed Urzędem Patent... IP: 89.206.21.* 10.02.10, 13:40
      Proponuję w ogóle nie mówić i pisać.Będziemy porozumiewać się na migi!Może
      jeszcze zakazać używać takich określeń jak BAR, RESTAURACJA itd itp.Skansen
      Mózgowy,czysta paranoja.Dla niektórych powinien być przygotowany pokój
      okrągły,bez klamek i wyciszony, houg
    • racetam wielka łapa 10.02.10, 17:03

chyba przesadza. A ja zastrzegę nazwę kawiarnia, bo serwuję kawę.
    • Gość: Administrator oby sad wykazal sie rozsadkiem! IP: *.apipol.com.pl 10.02.10, 17:35
      i nie pozwolil na zastrzegania slownikowych slow, bo niedlugo ktos zastrzeze
      slowo 'dupa' i sobie nawet legalnie nie zaklniecie - amerykanizacja postepuje...
      • Gość: atak śmiechu Re: oby sad wykazal sie rozsadkiem! IP: 91.106.25.* 10.02.10, 20:53
        Człowieku (to do pana Administratora, od nielegalnego klęcia) o mały włos i
        miałbyć mnie na sumieniu. Myślałam, że się uduszę ze śmiechu! Niezły tekst :-D
        • Gość: o! Re: oby sad wykazal sie rozsadkiem! IP: 87.204.10.* 10.02.10, 23:44
          No ludzie, odkąd widziałem na własne oczy zastrzeżoną w polskim urzędzie
          patentowym nazwę żeńszeń, to uwierzę we wszystko, co się tyczy rzeczonego
          urzędu. Jest niewymownie wielki! I co ważne, nie udało się tego wpisu uchylić
          sądownie!
          Wtedy myślałem o zastrzeżeniu nazwy "kartofel". Dziś wszakże wiem, że byłby to
          czyn antypaństwowy, i mógłby być ścigany przez samo abw.
          • Gość: Andrzej Re: oby sad wykazal sie rozsadkiem! IP: *.jsn.osi.pl 11.02.10, 03:42
            Gość portalu: o! napisał(a):

> No ludzie, odkąd widziałem na własne oczy zastrzeżoną w polskim
            urzędzie
            > patentowym nazwę żeńszeń, to uwierzę we wszystko, co się tyczy
            rzeczonego
            > urzędu.

Chyba Ci się to śniło. Nie wolno zastrzegać nazw powszechnie
            używanych. Nie wolno również patentować rzeczy ani rozwiązań znanych
            lub wcześniej opublikowanych. W tym celu od momentu zgłoszenia bada
            się czystość patentową i dopiero po jej stwierdzeniu przyznaje się
            patent.
            A gdzie to widziałeś?
      • Gość: o! Re: oby sad wykazal sie rozsadkiem! IP: 87.204.10.* 10.02.10, 23:46
        Gość portalu: Administrator napisał(a):
        > i nie pozwolil na zastrzegania slownikowych slow, bo niedlugo ktos zastrzeze
        > slowo 'dupa'

Od razu Cię skażą za czerpanie korzyści z nierządu.
    • Gość: c Myślę, że wymyślę pare ciekawych nazw. IP: *.chello.pl 10.02.10, 17:48
      Wpadłem na niezły pomysł na nazwę dla miejsca, gdzie podaje się kawę.

Mam też pewne oryginalne przemyślenia co do nazwania przedsiębiorstw
      zajmujących się wypiekiem chleba.
      • lomekt Re: Myślę, że wymyślę pare ciekawych nazw. 10.02.10, 21:04
        a w czym będziesz nosił ten chleb?

jak wiadomo, chlebak służy do noszenia granatów.
    • igorbn Spór o nazwę "pierogarnia" przed Urzędem Patent... 10.02.10, 18:06
      Spór o "pierogarnię" warto śledzić z uwagą. Jest więcej takich
      tradycyjnych oznaczeń, które przedsiębiorcy próbują zawłaszczyć.
      Sukces Pana Radnego zależy od doboru argumentów i dowodów przed
      Urzędem Patentowym.

Swoją drogą takie rejestracje i ich wykorzystywanie przeciwko
      wszystkim (nawet potencjalnym) konkurentom mają długą tradycję na
      zachodzie Europy.

O dobrych praktykach biznesowych:
      DOBRAPRAKTYKA.PL
    • Gość: pierogowa Spór o nazwę "pierogarnia" przed Urzędem Patent... IP: *.multi-play.net.pl 10.02.10, 18:18
      Jak się wprowadziłam na studia do Wrocławia w 1999roku to blisko Placu
      1 Maja działała już od dawna pewna no name "pierogarnia"... To skandal żeby
      przyznawać komuś ochronę na nazwę, która jest w powszechnym użyciu!
      Widocznie "monitoring rynku restauratorów" przeprowadzony przez Polskie
      Pierogarnie w roku 2002 został wykonany nieco pobieżnie,a przyznający
      ochronę zaniedbali swoich obowiązków.
    • Gość: Herman Spór o nazwę "pierogarnia" przed Urzędem Patent... IP: *.kompus.3s.pl 10.02.10, 18:20
      gdyby używał slowo "Polskie pierogarnie" to faktycznie moga domagac
      zastapienia innym ale pierogarnia to słowo jest uniwersalne i do nikogo nie
      należy.
      • Gość: pieróg Re: Spór o nazwę "pierogarnia" przed Urzędem Pate IP: *.subscribers.sferia.net 10.02.10, 18:38
        A słowo windows - okna należy do microsoftu i wszyscy na świecie otwierają w domu lufciki...
        albo inne wywitrzniki.
        • Gość: la Re: Spór o nazwę "pierogarnia" przed Urzędem Pate IP: 87.204.10.* 10.02.10, 23:50
          Pierogu, jeśli otwiorzysz okna, to będzie przeciąg i może Ci co nieco wywiać -
          np farsz, jeśli jest, gdzie być powinien. Ale - jeśli otworzysz tylko jedno
          okno, to nawet Pan Balmer może Ci naskoczyć. On nie ma jednego okna.
      • Gość: mikro i przykro Re: Spór o nazwę "pierogarnia" przed Urzędem... IP: 132.170.10.* 10.02.10, 20:43
        "gdyby używał slowo "Polskie pierogarnie" to faktycznie moga domagac
        zastapienia innym ale pierogarnia to słowo jest uniwersalne i do
        nikogo nie należy."

Dokladnie tak!
    • jasio.4 Spór o nazwę "pierogarnia" przed Urzędem Patent... 10.02.10, 18:29
      Kilka lat temu Poczta Polska walczyła o wyłączność używania nazwy "poczta".
      Nie pamiętam czym się ta awantura skończyła.
      • Gość: spurnik Re: Spór o nazwę "pierogarnia" przed Urzędem Pate IP: *.as.kn.pl 10.02.10, 19:08
        Niech zmieni na "Pierre O'Garnia u Dzika" i będzie git.
        • Gość: luk Re: Spór o nazwę "pierogarnia" przed Urzędem Pate IP: *.chello.pl 11.02.10, 00:55
          hehe, dobre! albo nawet bez irlandzko-francuskiego mariażu, po
          prostu:
          "Pierre ogarnia u Dzika" :)

Można by z takiej zmiany nazwy zrobić niezły PR, media typu deser.pl
          (porozumiewawcze mrugnięcie do czytelnika) powinny podchwycić temat,
          "Ciemiężony przez potężną konkurencję pierożnik zadrwił z systemu"
          czy coś.
          Tak czy siak - przyłączam się do antypatentowej krucjaty, powodzenia
          paniedziku!
    • Gość: ** Zastrzeganie zwykłych słów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.10, 20:00
      Parę lat temu chciałem zarejestrować stronę internetową ze słowem foto w
      adresie. Dostałem wtedy z NASK-u informację, że to słowo jest zastrzeżone, czy
      jest znakiem towarowym i mogę to zrobić, o ile spełnię jakieś warunki (m.in.
      chyba nie mogłem zarabiać na tej stronie). Zrezygnowałem. Ale byłem zdziwiony,
      że takie pospolite jest zastrzeżone.
    • Gość: zdrowy-rozsądek W centrum poznania kilka lat temu w pierogarni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.10, 20:10
      jadłem bardzo dobre pierogi. Jak lokal otworzyli przed 2002 rokiem, to powinni
      też wystąpić do UP, bo wygląda na to, że ci z Krakowa ukradli im nazwe...
    • Gość: Vege Spór o nazwę "pierogarnia" przed Urzędem Patent... IP: *.dsi-sieci.pl 10.02.10, 20:10
      Ta firma jest dla mnie przegrana. Wiem że nigdy nie kupię u nich niczego,
      nawet jeśli tylko oni będą mieli prawo do takiej nazwy. Ktoś teraz wpadnie na
      pomysł zarezerwować nazwy typu 'piekarnia', 'naleśnikarnia', 'lodziarnia'...
    • gonzo44 a co w takim razie 10.02.10, 20:26
      ...ze sralnią - też mozna opatentować?
      • Gość: pieróg Re: a co w takim razie IP: *.subscribers.sferia.net 10.02.10, 20:33
        Możesz, tylko musisz dobrze uzasadnić. :-(
        Ale kina pod nazwą "Windows Media" już nie otworzysz... :-)
        • Gość: humidorek Re: a co w takim razie IP: *.acn.waw.pl 11.02.10, 00:50
          Otworzysz, a jakże, nawet to zarejestrujesz w urzędzie patentowym. Nie zapominajmy, że znaki towarowe rejestruje się w klasach towarowych - czyli dziedzinach życia/biznesu. Kino to coś innego niż ekran komputera, no chyba, że zarejestrowali to w klasie rozrywka, czy jakoś tak.
    • Gość: luki potocki. IP: *.retsat1.com.pl 10.02.10, 20:57
      potocki zgłaszam swoje podejrzenia iż adidas puma rb itd. może oni
      także tego nie wymyślili sami??
    • zapoznarnia.pl Pierogarnia? A my mamy "zapoznarnia".. 10.02.10, 21:57
      I dobrze dziala: zapoznarnia.pl
    • Gość: nicki pytanie IP: *.chello.pl 10.02.10, 22:31
      jak nazwać miejsce gdzie pieprzy się głupoty? (proszę tylko nie
      pisać, sejm)
      • Gość: pieróg Re: pytanie IP: *.subscribers.sferia.net 11.02.10, 11:58
        forum GW. :-D
    • Gość: sprawiedliwy Zdaje się że jeszcze nikt nie zastrzegł.. IP: *.wroclaw.mm.pl 10.02.10, 22:59
      Przychodnia
      Zakład
      Przedsiębiorstwo
      Restauracja
      Miejskie
      Gminne
      Krajowa
      Sąd
      i wreszcie...
      Polska
      itd.
      itp.

jutro idę do Urzędu Patentowego...
      ...będę bogaty.
    • Gość: vvv Re: Spór o nazwę "pierogarnia" przed Urzędem Pate IP: *.opera-mini.net 10.02.10, 23:05
      To ja opatentuje słowa pizzeria, lodziarnia, kawiarnia i niech usuwają nazwy ze swoich szyldów, albo niech mi płaca...
      Od razu widać że patent zrobili żeby jeszcze zarobic na innych sama nazwą. A co jeśli się okaże, ze juz przed 2002 rokiem ktos używał tej nazwy? Rozumiem, że wtedy to firma Polskie Pierogarnie usunie to słowo ze swojej nazwy?
    • jaro7474 Spór o nazwę "pierogarnia" przed Urzędem Patent... 10.02.10, 23:29
      A dlaczego ta firma ograniczyła sie tylko da zastrzeżenia
      nazwy "pierogarnia" ? Powinni zastrzec od raz słowo "pierogi", i tak
      przy okazji: bigos, pyzy, żurek, kapuśniak, french fried i wiele
      innych.
    • Gość: Bralczyk Re: Spór o nazwę "pierogarnia" przed Urzędem Pate IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.10, 23:40
      "Jak powinien nazywać się lokal specjalizujący się w pierogach? Zapytaliśmy
      językoznawcę.

Prof. Jerzy Bralczyk:

Pierogarnia oczywiście. Pierogeria to jakaś hybryda łącząca dwa języki. Można by
      to oczywiście potraktować jako żart - od pizzerii - ale chyba zbyt prosty.
      Pierogarnia to brzmi swojsko: kwiaciarnia, piekarnia. Jakby dobrze poszukać, to
      tę nazwę można by w jakimś starym słowniku znaleźć. Zresztą Pierogarnia bardzo
      smacznie brzmi - sam z przyjemnością zjadłbym pierogi w Pierogarni, zwłaszcza że
      pierogi uwielbiam i sam je robię. Najbardziej lubię ruskie, te z twarogiem na
      słodko i takie z jajkiem i z cebulką smażone na chrupko".
      • Gość: olaboga A co na to wszystko... IP: *.chello.pl 10.02.10, 23:47
        A co na to wszystko hybrydowa mężczyzna Piróg?
        Okazała nie jest, ale bardzo opiniotwórcza (nie mylić z płodna).
        Ju hu, hu i butelka rumu...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka