Gość: Gdanszczanin IP: *.centertel.pl 09.02.10, 20:49 Trzymamy kciuki panie Dzik Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maruda.r Spór o nazwę "pierogarnia" przed Urzędem Patent... 09.02.10, 20:54 "- Sami wymyśliliśmy tę nazwę, a w 2002 r." ************************ Tylko jako firmę "Polskie pierogarnie". Sama nazwa "pierogarnia" nie powinna podlegać zastrzeżeniom, gdyż jest utworzona w oparciu o istniejące i znane schematy tworzenia słów w języku polskim. Istnieją: palmiarnia, ciastkarnia, gorzelnia, paszteciarnia, plackarnia, naleśnikarnia. Mogą zaistnieć: ogórkarnia, kulebiakarnia czy kołduniarnia (kołduniarka już jest). Pierogarnia będzie więc miejscem, gdzie wyrabia się lub serwuje pierogi. Może to być lokal lub część hali produkcyjnej. Odpowiedz Link Zgłoś
lomekt Re: Spór o nazwę "pierogarnia" przed Urzędem Pate 10.02.10, 20:59 w takim razie proponuję omijać "polskie pierogarnie" czy jak to się nazywa. Upadną to będą wiedzieć, iż polskiego słowa nie mozna sobie zawłaszczać - uwielbiam pierogi i mam w domu prawdziwą PIEROGARNIĘ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luiza Re: Spór o nazwę "pierogarnia" przed Urzędem Pate IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.10, 22:47 A co dopiero KAWIARNIA! Kto pierwszy zastrzeże? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ufo Najlepsza jest karta dań w Chlopskim Jadle. IP: *.cdma.centertel.pl 11.02.10, 00:49 Strona pierwsza - czerwonymi wołami napis, że wszelkie nazwy potraw są zastrzeżone, że nie wolno, ze sąd, kara itd. (trochę się jeść odechciewa). Sprawdzam na kolejnych stronach, co jest tak strasznie pozastrzegane, a tam... żurek, pomidorowa, smalec, bigos.... Ktoś osipiał???? Byłem tam dwa razy za jednym zamachem - pierwszy i ostatni. Odpowiedz Link Zgłoś
apbl Re: Spór o nazwę "pierogarnia" przed Urzędem Pate 11.02.10, 07:26 nic dodać, nic ująć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam moja babcia czesto tak mowila na sklep IP: 80.73.178.* 09.02.10, 22:26 z pierogami "Pierogarnia" a uzywala tego slowa jeszcze przed 2 wojna swiatowa, to co to nikt nie moze juz uzywac w Polsce nazwy Pierogarnia, a moze Ci z Warszawy zabronia tez uzywania slowa Piekarnia, Cukiernia. zapomnieli,z e Slowo Pierogarnia moze miec jakis wyroznik jak np. jest Piekarnia kaszubska, cukiernia zosia itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pieróg Re: moja babcia czesto tak mowila na sklep IP: *.subscribers.sferia.net 10.02.10, 18:09 No widzisz wnusiu. Gdybyś pomyślał troszkę to zastrzegł byś nazwę , którą wymyśliła babcia i posłał z torbami "Polską Pierogarnię" A tak, to możesz sobie tylko na forum powspominać. Jak zwykle. Pełny szacunek dla różnych windowsów, inteli i walkmanów... Tylko polskie nazwy można sobie podkradać... Ciekawe, że Stefan Jobs wymyślił okno. :-D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: moja babcia czesto tak mowila na sklep IP: *.acn.waw.pl 10.02.10, 21:22 O coś ci chodzi czy tak tylko pieprzysz bez sensu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pieróg Re: moja babcia czesto tak mowila na sklep IP: *.subscribers.sferia.net 10.02.10, 23:49 Korzystaj z ferii. Niedługo znów do szkoły. Tam cię nauczą czytać. Gość portalu: Gość napisał(a): > O coś ci chodzi czy tak tylko pieprzysz bez sensu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek Re: moja babcia czesto tak mowila na sklep IP: *.magma-net.pl 11.02.10, 00:29 Oj pierogu jakiś Ty pusty... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Taaa Spór o nazwę "pierogarnia" przed Urzędem Patent... IP: *.net-partner.pl 10.02.10, 08:00 opatentować można nazwę będącą językowym wynalazkiem, np. naleśnikarnię nazwać NALEŚNICTWO (naleśnik w nadleśnictwie) - to akurat jest mój pomysł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aabiss Nie mozna tego zastrzec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.10, 09:00 Pierogarnia to miejsce gdzie podaje sie pierogi, tego typu nazwy nie mogą zostac zastrzeżone. Tak jak naleśnikarnia, piekarnia, ciastkarnia. itp. Odpowiedz Link Zgłoś
katrina_bush i pierogi to nie potrawa wymyslona przez te firme 11.02.10, 00:02 Gość portalu: aabiss napisał(a): > Pierogarnia to miejsce gdzie podaje sie pierogi, tego typu nazwy nie mogą > zostac zastrzeżone. Tak jak naleśnikarnia, piekarnia, ciastkarnia. itp. zgadza sie pierogarnia tak samo jak ciastkarnia, czy piekarnia bo pierogi to nie potrawa wymyslona przez te firme z warszawy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ToKu To w jakim słowniku mam nazwy szukać? IP: *.olsztyn.vectranet.pl 11.02.10, 07:44 Bo w PWNowskim polskiego go nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K.Peters Spór o nazwę "pierogarnia" przed Urzędem Patent... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.10, 09:08 Panie radny niech Pan uzywa nazwy "Pierogarnia Gdanska" i bedzie po klopocie.A swoja droga to nigdy nie bede jadl tych pierogow widzac od czasu do czasu jak one sa robione w w jakich warunkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzegorzb Spór o nazwę "pierogarnia" przed Urzędem Patent... IP: 89.206.21.* 10.02.10, 13:40 Proponuję w ogóle nie mówić i pisać.Będziemy porozumiewać się na migi!Może jeszcze zakazać używać takich określeń jak BAR, RESTAURACJA itd itp.Skansen Mózgowy,czysta paranoja.Dla niektórych powinien być przygotowany pokój okrągły,bez klamek i wyciszony, houg Odpowiedz Link Zgłoś
racetam wielka łapa 10.02.10, 17:03 chyba przesadza. A ja zastrzegę nazwę kawiarnia, bo serwuję kawę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Administrator oby sad wykazal sie rozsadkiem! IP: *.apipol.com.pl 10.02.10, 17:35 i nie pozwolil na zastrzegania slownikowych slow, bo niedlugo ktos zastrzeze slowo 'dupa' i sobie nawet legalnie nie zaklniecie - amerykanizacja postepuje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atak śmiechu Re: oby sad wykazal sie rozsadkiem! IP: 91.106.25.* 10.02.10, 20:53 Człowieku (to do pana Administratora, od nielegalnego klęcia) o mały włos i miałbyć mnie na sumieniu. Myślałam, że się uduszę ze śmiechu! Niezły tekst :-D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o! Re: oby sad wykazal sie rozsadkiem! IP: 87.204.10.* 10.02.10, 23:44 No ludzie, odkąd widziałem na własne oczy zastrzeżoną w polskim urzędzie patentowym nazwę żeńszeń, to uwierzę we wszystko, co się tyczy rzeczonego urzędu. Jest niewymownie wielki! I co ważne, nie udało się tego wpisu uchylić sądownie! Wtedy myślałem o zastrzeżeniu nazwy "kartofel". Dziś wszakże wiem, że byłby to czyn antypaństwowy, i mógłby być ścigany przez samo abw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: oby sad wykazal sie rozsadkiem! IP: *.jsn.osi.pl 11.02.10, 03:42 Gość portalu: o! napisał(a): > No ludzie, odkąd widziałem na własne oczy zastrzeżoną w polskim urzędzie > patentowym nazwę żeńszeń, to uwierzę we wszystko, co się tyczy rzeczonego > urzędu. Chyba Ci się to śniło. Nie wolno zastrzegać nazw powszechnie używanych. Nie wolno również patentować rzeczy ani rozwiązań znanych lub wcześniej opublikowanych. W tym celu od momentu zgłoszenia bada się czystość patentową i dopiero po jej stwierdzeniu przyznaje się patent. A gdzie to widziałeś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o! Re: oby sad wykazal sie rozsadkiem! IP: 87.204.10.* 10.02.10, 23:46 Gość portalu: Administrator napisał(a): > i nie pozwolil na zastrzegania slownikowych slow, bo niedlugo ktos zastrzeze > slowo 'dupa' Od razu Cię skażą za czerpanie korzyści z nierządu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: c Myślę, że wymyślę pare ciekawych nazw. IP: *.chello.pl 10.02.10, 17:48 Wpadłem na niezły pomysł na nazwę dla miejsca, gdzie podaje się kawę. Mam też pewne oryginalne przemyślenia co do nazwania przedsiębiorstw zajmujących się wypiekiem chleba. Odpowiedz Link Zgłoś
lomekt Re: Myślę, że wymyślę pare ciekawych nazw. 10.02.10, 21:04 a w czym będziesz nosił ten chleb? jak wiadomo, chlebak służy do noszenia granatów. Odpowiedz Link Zgłoś
igorbn Spór o nazwę "pierogarnia" przed Urzędem Patent... 10.02.10, 18:06 Spór o "pierogarnię" warto śledzić z uwagą. Jest więcej takich tradycyjnych oznaczeń, które przedsiębiorcy próbują zawłaszczyć. Sukces Pana Radnego zależy od doboru argumentów i dowodów przed Urzędem Patentowym. Swoją drogą takie rejestracje i ich wykorzystywanie przeciwko wszystkim (nawet potencjalnym) konkurentom mają długą tradycję na zachodzie Europy. O dobrych praktykach biznesowych: DOBRAPRAKTYKA.PL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pierogowa Spór o nazwę "pierogarnia" przed Urzędem Patent... IP: *.multi-play.net.pl 10.02.10, 18:18 Jak się wprowadziłam na studia do Wrocławia w 1999roku to blisko Placu 1 Maja działała już od dawna pewna no name "pierogarnia"... To skandal żeby przyznawać komuś ochronę na nazwę, która jest w powszechnym użyciu! Widocznie "monitoring rynku restauratorów" przeprowadzony przez Polskie Pierogarnie w roku 2002 został wykonany nieco pobieżnie,a przyznający ochronę zaniedbali swoich obowiązków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Herman Spór o nazwę "pierogarnia" przed Urzędem Patent... IP: *.kompus.3s.pl 10.02.10, 18:20 gdyby używał slowo "Polskie pierogarnie" to faktycznie moga domagac zastapienia innym ale pierogarnia to słowo jest uniwersalne i do nikogo nie należy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pieróg Re: Spór o nazwę "pierogarnia" przed Urzędem Pate IP: *.subscribers.sferia.net 10.02.10, 18:38 A słowo windows - okna należy do microsoftu i wszyscy na świecie otwierają w domu lufciki... albo inne wywitrzniki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: la Re: Spór o nazwę "pierogarnia" przed Urzędem Pate IP: 87.204.10.* 10.02.10, 23:50 Pierogu, jeśli otwiorzysz okna, to będzie przeciąg i może Ci co nieco wywiać - np farsz, jeśli jest, gdzie być powinien. Ale - jeśli otworzysz tylko jedno okno, to nawet Pan Balmer może Ci naskoczyć. On nie ma jednego okna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikro i przykro Re: Spór o nazwę "pierogarnia" przed Urzędem... IP: 132.170.10.* 10.02.10, 20:43 "gdyby używał slowo "Polskie pierogarnie" to faktycznie moga domagac zastapienia innym ale pierogarnia to słowo jest uniwersalne i do nikogo nie należy." Dokladnie tak! Odpowiedz Link Zgłoś
jasio.4 Spór o nazwę "pierogarnia" przed Urzędem Patent... 10.02.10, 18:29 Kilka lat temu Poczta Polska walczyła o wyłączność używania nazwy "poczta". Nie pamiętam czym się ta awantura skończyła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spurnik Re: Spór o nazwę "pierogarnia" przed Urzędem Pate IP: *.as.kn.pl 10.02.10, 19:08 Niech zmieni na "Pierre O'Garnia u Dzika" i będzie git. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luk Re: Spór o nazwę "pierogarnia" przed Urzędem Pate IP: *.chello.pl 11.02.10, 00:55 hehe, dobre! albo nawet bez irlandzko-francuskiego mariażu, po prostu: "Pierre ogarnia u Dzika" :) Można by z takiej zmiany nazwy zrobić niezły PR, media typu deser.pl (porozumiewawcze mrugnięcie do czytelnika) powinny podchwycić temat, "Ciemiężony przez potężną konkurencję pierożnik zadrwił z systemu" czy coś. Tak czy siak - przyłączam się do antypatentowej krucjaty, powodzenia paniedziku! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ** Zastrzeganie zwykłych słów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.10, 20:00 Parę lat temu chciałem zarejestrować stronę internetową ze słowem foto w adresie. Dostałem wtedy z NASK-u informację, że to słowo jest zastrzeżone, czy jest znakiem towarowym i mogę to zrobić, o ile spełnię jakieś warunki (m.in. chyba nie mogłem zarabiać na tej stronie). Zrezygnowałem. Ale byłem zdziwiony, że takie pospolite jest zastrzeżone. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdrowy-rozsądek W centrum poznania kilka lat temu w pierogarni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.10, 20:10 jadłem bardzo dobre pierogi. Jak lokal otworzyli przed 2002 rokiem, to powinni też wystąpić do UP, bo wygląda na to, że ci z Krakowa ukradli im nazwe... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vege Spór o nazwę "pierogarnia" przed Urzędem Patent... IP: *.dsi-sieci.pl 10.02.10, 20:10 Ta firma jest dla mnie przegrana. Wiem że nigdy nie kupię u nich niczego, nawet jeśli tylko oni będą mieli prawo do takiej nazwy. Ktoś teraz wpadnie na pomysł zarezerwować nazwy typu 'piekarnia', 'naleśnikarnia', 'lodziarnia'... Odpowiedz Link Zgłoś
gonzo44 a co w takim razie 10.02.10, 20:26 ...ze sralnią - też mozna opatentować? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pieróg Re: a co w takim razie IP: *.subscribers.sferia.net 10.02.10, 20:33 Możesz, tylko musisz dobrze uzasadnić. :-( Ale kina pod nazwą "Windows Media" już nie otworzysz... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: humidorek Re: a co w takim razie IP: *.acn.waw.pl 11.02.10, 00:50 Otworzysz, a jakże, nawet to zarejestrujesz w urzędzie patentowym. Nie zapominajmy, że znaki towarowe rejestruje się w klasach towarowych - czyli dziedzinach życia/biznesu. Kino to coś innego niż ekran komputera, no chyba, że zarejestrowali to w klasie rozrywka, czy jakoś tak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luki potocki. IP: *.retsat1.com.pl 10.02.10, 20:57 potocki zgłaszam swoje podejrzenia iż adidas puma rb itd. może oni także tego nie wymyślili sami?? Odpowiedz Link Zgłoś
zapoznarnia.pl Pierogarnia? A my mamy "zapoznarnia".. 10.02.10, 21:57 I dobrze dziala: zapoznarnia.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicki pytanie IP: *.chello.pl 10.02.10, 22:31 jak nazwać miejsce gdzie pieprzy się głupoty? (proszę tylko nie pisać, sejm) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pieróg Re: pytanie IP: *.subscribers.sferia.net 11.02.10, 11:58 forum GW. :-D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sprawiedliwy Zdaje się że jeszcze nikt nie zastrzegł.. IP: *.wroclaw.mm.pl 10.02.10, 22:59 Przychodnia Zakład Przedsiębiorstwo Restauracja Miejskie Gminne Krajowa Sąd i wreszcie... Polska itd. itp. jutro idę do Urzędu Patentowego... ...będę bogaty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vvv Re: Spór o nazwę "pierogarnia" przed Urzędem Pate IP: *.opera-mini.net 10.02.10, 23:05 To ja opatentuje słowa pizzeria, lodziarnia, kawiarnia i niech usuwają nazwy ze swoich szyldów, albo niech mi płaca... Od razu widać że patent zrobili żeby jeszcze zarobic na innych sama nazwą. A co jeśli się okaże, ze juz przed 2002 rokiem ktos używał tej nazwy? Rozumiem, że wtedy to firma Polskie Pierogarnie usunie to słowo ze swojej nazwy? Odpowiedz Link Zgłoś
jaro7474 Spór o nazwę "pierogarnia" przed Urzędem Patent... 10.02.10, 23:29 A dlaczego ta firma ograniczyła sie tylko da zastrzeżenia nazwy "pierogarnia" ? Powinni zastrzec od raz słowo "pierogi", i tak przy okazji: bigos, pyzy, żurek, kapuśniak, french fried i wiele innych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bralczyk Re: Spór o nazwę "pierogarnia" przed Urzędem Pate IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.10, 23:40 "Jak powinien nazywać się lokal specjalizujący się w pierogach? Zapytaliśmy językoznawcę. Prof. Jerzy Bralczyk: Pierogarnia oczywiście. Pierogeria to jakaś hybryda łącząca dwa języki. Można by to oczywiście potraktować jako żart - od pizzerii - ale chyba zbyt prosty. Pierogarnia to brzmi swojsko: kwiaciarnia, piekarnia. Jakby dobrze poszukać, to tę nazwę można by w jakimś starym słowniku znaleźć. Zresztą Pierogarnia bardzo smacznie brzmi - sam z przyjemnością zjadłbym pierogi w Pierogarni, zwłaszcza że pierogi uwielbiam i sam je robię. Najbardziej lubię ruskie, te z twarogiem na słodko i takie z jajkiem i z cebulką smażone na chrupko". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olaboga A co na to wszystko... IP: *.chello.pl 10.02.10, 23:47 A co na to wszystko hybrydowa mężczyzna Piróg? Okazała nie jest, ale bardzo opiniotwórcza (nie mylić z płodna). Ju hu, hu i butelka rumu... Odpowiedz Link Zgłoś