Dodaj do ulubionych

Spór o zabudowę Targu Siennego w Gdańsku

IP: *.revers.nsm.pl 21.03.04, 21:53
Pieprzony szkodnik konserwator znowu działa.
Cholerny obrońca stepu niech trafi szlak tego debila.
Pewnie chce w łape na spólke z wojewodą bo blaszaka Lidla od razu przyklepał
ps mocne słowa ale prawdziwe
Obserwuj wątek
    • Gość: elentari Re: Spór o zabudowę Targu Siennego w Gdańsku IP: *.k5.pl / *.mad.it.pl 22.03.04, 11:02
      To może w takim razie całą starówkę i okolice zabudować budynkami tj. zieleniak??!!
      Nie wystarczy, że i tak większość gdańskich dzielnic to płytowce obrośnięte hipermarketami??
      • Gość: gustaw Re: Spór o zabudowę Targu Siennego w Gdańsku IP: *.eimg.pl / 195.205.16.* 22.03.04, 13:12
        Nie pewnie lepiej zostawić haszcze a inwestor zainwestuje taką kwotę w innym
        mieście.
        wtedy będzie fajnie rany skąd się tacy ludzie biorą
        • Gość: elentari Re: Spór o zabudowę Targu Siennego w Gdańsku IP: *.k5.pl / *.mad.it.pl 22.03.04, 20:01
          A słyszałeś co miałoby stanać na Targu Siennym? Jakie są plany zabudowy tego terenu?
          • Gość: Marcin Re: Spór o zabudowę Targu Siennego w Gdańsku IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 23.03.04, 13:05
            a co ty nie słyszałeś?
            to se zobacz: www.targsiennyrakowy.pl
            to nie są blaszaki, które akurat konserwator, którego decyzji tak bronisz, lubi
            i akceptuje np. blaszany supermarket Lidl we Wrzeszczu, zamiast zabytkowego
            Młynu, o tym też nie słyszałeś?
            wiesz coś tu jest nie tak: poważnych inwestorów się blokuje, a na hipermarkety
            jest pozwolenie?
            • pumeks Re: Spór o zabudowę Targu Siennego w Gdańsku 23.03.04, 15:30
              Gość portalu: Marcin napisał(a):

> a co ty nie słyszałeś?
              > to se zobacz: www.targsiennyrakowy.pl
              > to nie są blaszaki, które akurat konserwator, którego decyzji tak bronisz,
              lubi
              >
              > i akceptuje np. blaszany supermarket Lidl we Wrzeszczu, zamiast zabytkowego
              > Młynu, o tym też nie słyszałeś?
              > wiesz coś tu jest nie tak: poważnych inwestorów się blokuje, a na
              hipermarkety
              > jest pozwolenie?

Po pierwsze, tego "zabytkowego Młynu" (kóry był zdaje się spichlerzemn a nie
              młynem) już dawno nie ma więc to jest inna kwestia. Dyskusyjne jest czy był
              ładny, ale tak czy siak, to poprzedni konserwator pozwolił go zburzyć. Poza tym
              nie porównuj skrzyżowania we Wrzeszczu do bezpośredniego sąsiedztwa
              najcenniejszych zabytków tej części Europy! we Wrzeszczu tłem dla zabudowy będą
              w najlepszym razie blokowiska Zaspy, to jest zupełnie inna rozmowa.
            • doraa Re: Spór o zabudowę Targu Siennego w Gdańsku 23.03.04, 19:27
              Gość portalu: Marcin napisał(a):

> a co ty nie słyszałeś?
              > to se zobacz: www.targsiennyrakowy.pl
              > to nie są blaszaki,....

A co to jest?
              To straszydło, które jest podobne do zabudowy fabrycznej, albo do zakładu
              karnego.
              Jeżeli tak ma wyglądac nowe centrum, to ja dziękuję.
              I pomyśleć, że ta koncepcja ma prawdopodobnie holenderskie korzenie.

• Gość: Met Rozwój czy konserwa... IP: *.allianz.pl 22.03.04, 13:50
      To nie do wiary,aby jeden konserwator blokował rozwój miasta,inwestycja za 200
      mln euro,czyli mniej wiecej 75% rocznego budżetu miasta zostanie wpompowane
      przez jednego inwestora,powstać może nawet do 2 tysięcy miejsc pracy,a ten
      dziadek leśny nie pozwala na zabudowę krzaków,budek i zapyziałego placu w
      centrum miasta,ale już poza jego historycznym centrum.
    • Gość: Opty Re: Spór o zabudowę Targu Siennego w Gdańsku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.04, 13:51
      Dlaczego w Gdańsku zawsze są kłótnie nigdy kompromis? Przez swoją historyczną
      zabudowę, niestety miasto traci kolejnych inwestorów stając się prowincją. Aż
      żal patrzeć jak inne miasta się rozwijają a u nas ciągle "prawdziwi
      gdańszczanie" nie potrafią się dogadać. Co za paradoks!
      • gruen Re: Spór o zabudowę Targu Siennego w Gdańsku 22.03.04, 14:52
        A możecie mi wytłumaczyć, dlaczego te rzekome rozwojowe szalenie inwestycje
        mają być koniecznie realizowane w rejonie zakreślonym jako zabytkowy? A jeżeli
        ktoś koniecznie chce budować w tym miejscu to powinien naprawdę dostosować
        projekt do wymogów. Prawda jest taka, że panowie z magistratu dogadali się z
        inwestorem, a powinni najpierw uzyskać wytyczne konserwatora - i nie byłoby
        problemów - ale nie - nie zachowali procedur, a teraz szantażują opinię
        publiczną odejściem inwestora. Konserwator ma tu rację i mam nadzieję, że się
        nie złamie.
        Grün
        www.rzygacz.friko.pl
        • Gość: Met Będzie konserwował krzaki? IP: *.allianz.pl 22.03.04, 16:40
          No właśnie,krzaczory i chaszcze to zabytkowy teren?Pozwolić na inwestycję za
          75% rocznego budżetu miasta,która da jego mieszkańcom około 2 tysięcy miejsc
          pracy czy zablokować i konserwować zapyziały plac z dziką roślinnością i
          budkami rodem z 1989 roku,bo pewne jest,że jeżeli ING odejdzie w tym miejscu
          przez najbliższe kilkanaście lat nic się nie zmieni,może w dobie lotów na Marsa
          znajdzie się jakiś inwestor,który zagospodaruje plac zgodnie z wytycznymi pana
          Budnika,raczej z jego sukcesorami,no cóż miasto historyczne,może poczekać,co
          tam 50 a może i 100 lat...
    • Gość: zibi Biada takim jak KONSERWATOR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.04, 18:51
      na pohybel temu konserwatorowi-to ten slimak wszystko blokuje w Gdansku.
      Ludzie jak to miasto sie nie zacznie rozwijac to bedzie tragedia. Nie mozna
      zwracac uwagi na debila , ktory chroni centrum smietniska i tandety.
      Zabudowa nowoczesna na Targu -jak najbardziej!!!!
      Mieszkaniec Wrzeszcza
      aha i pewnei idiota nie pozwoli zbudowac hotelu na miejscu pierdzacego Lot-u.
      • Gość: Gostomir Nacisk opinii publicznej IP: 82.160.11.* 22.03.04, 19:33
        Dopóki urzędnik nie poczuje na gardle pętli opinii publicnej będzie lekceważył
        interes miasta i mieszkańców.Skoro konserwator chce dyskusji niech GW ją
        zorganizuje,byle szybko!
    • Gość: yap Re: Spór o zabudowę Targu Siennego w Gdańsku IP: *.chello.pl 22.03.04, 20:24
      bardzo podoba mi się postawa konserwatora. Miasto zaczyna inwestycję od końca i
      dziwi się, że jest jeszcze człowiek, który ma chęć i władzę, aby się temu
      przeciwstawić.
    • danielamadeusz Re: Spór o zabudowę Targu Siennego w Gdańsku 22.03.04, 22:43
      PANIE WSZECHMOCNY KONSERWATORZE ZABYTKÓW ! PANIE BUDNIKU !!!
      Autentycznie wstyd mi za Pana !!! Wstyd mi, że urodziliśmy się i mieszkamy w
      tym samym mieście !!! Wstyd mi, że moje miasto/województwo zafundowało sobie
      takiego urzędnika, jak Pan ! Pana 'występ' na łamach dzisiejszej Morskiej
      świadczy o tym, że leży Panu na sercu uczynienie z naszego uroczego miasta
      krainy maksymalnie prowincjonalnej ! Jeśli taki sens Pana pracy umyślił Pan
      sobie w swojej małej główce to przepraszam bardzo, ale ostatkiem sił
      powstrzymuję się, by nie potraktować tu Pana jakimś mocno niewybrednym
      epitetem ! A proszę mi wierzyć - przychodzi mi na myśl cała ich kolekcja !!!
      Nie wiem, czy się denerwować czy Panu współczuć ! Jeśli takie są faktycznie
      Pana poglądy na rozwój miasta to przepraszam, ale... nie będzie chyba dla nas
      obu miejsca w Gdańsku ! Naprawdę nie wiem Pan, cóż to takiego 'twórcze
      nawiązanie' w estetyce ??? A może jest Pan po prostu zwykłym ignorantem i nie
      wychylił Pan nosa poza to miasto, by np. pooglądać, jak takie sprawy załatwia
      się na Świecie ??? Jeżeli tak to polecam albumy albo wycieczkę do przecudnego
      Wrocławia !!! To niedaleko !!! Polecam serdecznie !!! PKP dociera, i PKS, i
      samoloty zdaje się też tam dolatują ! Sugeruję więć te wyprawę czym prędzej, bo
      doczekasz się Pan takich nalepek na ludzkich wierzchnich ubraniach, że jest
      czerwone kółeczko na białym polu i te pole jest przekreślone ! Ale nw tym
      przekreślonym polu nie będzie 'Lepper Stop' - będzie tam napisane ' BUDNIK
      STOP' !!! Bo tak sobie myślę, że się to pany, panie Budnik, słusznie należy !!!
    • danielamadeusz Budnik STOP !!! 22.03.04, 22:44
      PANIE WSZECHMOCNY KONSERWATORZE ZABYTKÓW ! PANIE BUDNIKU !!!
      Autentycznie wstyd mi za Pana !!! Wstyd mi, że urodziliśmy się i mieszkamy w
      tym samym mieście !!! Wstyd mi, że moje miasto/województwo zafundowało sobie
      takiego urzędnika, jak Pan ! Pana 'występ' na łamach dzisiejszej Morskiej
      świadczy o tym, że leży Panu na sercu uczynienie z naszego uroczego miasta
      krainy maksymalnie prowincjonalnej ! Jeśli taki sens Pana pracy umyślił Pan
      sobie w swojej małej główce to przepraszam bardzo, ale ostatkiem sił
      powstrzymuję się, by nie potraktować tu Pana jakimś mocno niewybrednym
      epitetem ! A proszę mi wierzyć - przychodzi mi na myśl cała ich kolekcja !!!
      Nie wiem, czy się denerwować czy Panu współczuć ! Jeśli takie są faktycznie
      Pana poglądy na rozwój miasta to przepraszam, ale... nie będzie chyba dla nas
      obu miejsca w Gdańsku ! Naprawdę nie wiem Pan, cóż to takiego 'twórcze
      nawiązanie' w estetyce ??? A może jest Pan po prostu zwykłym ignorantem i nie
      wychylił Pan nosa poza to miasto, by np. pooglądać, jak takie sprawy załatwia
      się na Świecie ??? Jeżeli tak to polecam albumy albo wycieczkę do przecudnego
      Wrocławia !!! To niedaleko !!! Polecam serdecznie !!! PKP dociera, i PKS, i
      samoloty zdaje się też tam dolatują ! Sugeruję więć te wyprawę czym prędzej, bo
      doczekasz się Pan takich nalepek na ludzkich wierzchnich ubraniach, że jest
      czerwone kółeczko na białym polu i te pole jest przekreślone ! Ale nw tym
      przekreślonym polu nie będzie 'Lepper Stop' - będzie tam napisane ' BUDNIK
      STOP' !!! Bo tak sobie myślę, że się to pany, panie Budnik, słusznie należy !!!
      • pumeks do danielamadeusza 23.03.04, 08:43
        Obawiam się, ze nie rozumiesz o co w tym wszystkim chodzi. Chodzi własnie o to,
        by załatwić to tak, jak we Wrocławiu - z poszanowaniem estetyki miasta.
        Konserwator ma zastrzeżenia - i moim zdaniem słuszne, bo po co w panoramę
        Gdańska wpisywać kolejny wiezowiec, który na dodatek będzie przysłaniał wieże
        kościoła mariackiego i Ratusza. Skoro inwestor chce budować tuż koło
        zabytkowego śródmieścia, to niech się do niego dostosuje (starczy zaprojektować
        budowle rozsądnej wysokości, nie wyższe niż te, które już przy Targu Rakowym
        stoją.
        • danielamadeusz Re: do danielamadeusza 23.03.04, 15:37
          ależ oczywiście, że rozumiem !!! uważąm jednak, że ów 'dialog wież' jest bardzo
          ciekawa figura estetyczną; widzialem już takie przykłady na Świecie i
          korzystnie to wygląda ! I nie wiem, w jaki sposób można tu cokolwiek
          zasłonić ??? Przecież nie mówię, by budować wiezowiec np. przy Szerokiej...!
          Poza tym niby o jakiej zabudowie mówisz, że niby do jej wysokości
          dopasowywać ??? Bo chyba nie do Gildii, haha...??? Oj, polecam ponowną
          wycieczkę do Wrocławia... !!! Gorąco polecam !!!
      • pumeks PS 23.03.04, 08:45
        danielamadeusz napisał:

> PANIE WSZECHMOCNY KONSERWATORZE ZABYTKÓW ! PANIE BUDNIKU !!!
        > Autentycznie wstyd mi za Pana !!! Wstyd mi, że urodziliśmy się i mieszkamy w
        > tym samym mieście !!! Wstyd mi, że moje miasto/województwo zafundowało sobie
        > takiego urzędnika, jak Pan !

Po pierwsze, nie wiem gdzie Ty się urodziłeś ale pan Grzegorz Budnik nie jest z
        Gdańska i pracuje u nas dopiero od roku.
        Po drugie, mógłbyś zadać sobie choć tyle trudu, żeby dowiedzieć się, ze nie
        jest urzędnikiem miejskim tylko wojewódzkim.
        • gruen Re: PS 23.03.04, 11:08
          Pewnie, wszystko zabudować wieżowcami! Długą wyprostować, Zbrojownię rozebrać
          (przecież się ta rudera sypie). Ludzie? Skąd wy jesteście? Cudem udało się tyle
          uratować, a wy to chcecie obudować koszmarnymi krzywymi wieżowcami. Wy mówicie
          o wstydzie? O presji opinii publicznej na Budnika? To możecie mieć pewność, że
          znajdzie się bardzo wielu, którzy tę waszą presję zrównoważą swoim poparciem
          dla po pierwsze zachowania zabytkowego układu Miasta, a po drugie dla
          przestrzegania prawa o jego ochronie.
          • Gość: Max Re: PS IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 23.03.04, 13:12
            no grin czy jak tam się zowiesz
            dałeś ognia chłopie!
            Ten kochany budnik akurat zgadza się na markety z blachy zamiast zabytków -
            hipermarket lidl w miejsce Młyna z czasów napoleońskich we Wrzeszczu, a nie
            zgadza się na zburzenia zabytkowych blaszanych szczęk na Targu Siennym, by tam
            mógł powstać kawałek miasta. Stylizowanego na zabytki. (jak zresztą 90%
            kamieniczek na starym mieście).
            wsytd mi za ciebie synu boś nie doin0formowany a gadasz bzdury.
            • danielamadeusz Re: PS 23.03.04, 15:44
              popieram stary !!! zupełnie zapomniełem o tej akcji z blaszakiem we
              Wrzeszczu !!! dzięki za przypomnienie !!! jak widać pojawiają się nowe
              argumenty za "BUDNIK STOP" !!!
          • danielamadeusz gruen 23.03.04, 15:31
            no tak !!! mogłem się spodziewać, że ta moja prowokacja oczywiście uaktywni
            sojuszników pana Budnika.... przykro mi kolego, ale najwyraźniej jesteśmy z
            innej bajki ! najłatwiej pojechać z demagogią, co...??? nie skomentuję tych
            bredni, że niby Długą wyprostować i wszędzie te wieżowce nastawiać...
            Komentarza wymaga inne Twoje zdanie, te o uratowaniu czegoś cudem... Co to niby
            udało się uratować...??? podwórka dookoła Długiej...??? może Wyspę
            Spichrzów...??? albo Ołowiankę...??? Oj, głupotki kolego opowiadacie... Jestem
            absolutnie gorącym zwolennikiem zachowania historycznej substancji, ale obawiam
            się, że przede wszystkim należałoby dokończyć te odbudowę głównego miasta !
            Dokończyć konsekwentnie i z wyobraźnią ! np. jak najszybciej odbudować podwórka
            dookoła Długiej, zrewitalizować elewacje na Ogarnej, dokończyć obdudowę
            Szerokiej i św Ducha... etc... A poza granicami tzw. starówki niech się miasto
            nowocześnie rozwija ! I nie myślę tu o wieżowcach, tylko o twórczych
            nawiązaniach do charakteru dawnej architektury tego miasta ! Naprawdę sugeruję
            dokształcenie, bo obawiam się, że niekoniecznie wiesz, o czym mówię i
            niekoniecznie starcza Ci wyobraźni, by namalować sobie to wszystko, o czym
            mówię, przed zamkniętymi oczami ! I tyle, bo autentycznie jestem zirytowany !!!
        • danielamadeusz odpowiedź 23.03.04, 15:42
          Urodziłęm się w Gdańsku, wychowałem w Sopocie ! To niestety widać, iż pan
          Budnik nie jest stąd ! i że ' u nas' pracuje dopiero od roku ! gorąco polecam
          mu powrót tam skąd przybył; przekaż proszę, bo zdaje się - macie dobre relacje !
          I wiem doskonale, że ów pan jest urzędnikiem wojewódzkim !!! ale jakie to ma
          znaczenie kto szpeci moje miasto, miejski czy wojewódzki urzędnik ??? dla mnie
          nie ma zadnego ! szkodzi i tyle !
    • Gość: blona Re: Spór o zabudowę Targu Siennego w Gdańsku IP: *.chello.pl 23.03.04, 11:02

Może pan wojewódzki konserwa przypisuje sobie miano Rejtana : sam jeden
      przeciw okrutnemu światu... Jak to jest ,że hipermarket Lidla w centrum
      Wrzeszcza, obiekt poprostu i najnormalniej w świecie zbędny (szczególnie tak
      parszywej urody i w miejscu badz co bądz nieodpowiednim ), uzyskał akceptacje
      konserwy ( i to dość szybko ) , a inwestycje naprawdę mogącą zmienić wizerunek
      miasta , wpłynąc na jego postrzeganie nie tylko w Polsce ale i w Europie
      odrzuca się w sposób bezprzykładnie arogancki! Jasne , że sobie bez niej
      poradzimy , ale to chyba nie o to chodzi żeby tylko sobie radzić .
      Poza tym konserwa może dogadąc się z inwestorami i wyciągnąć jakąś kaske na
      odrestaurowanie i ogólną opiekę nad zabytkami na starym mieście (podobno
      strasznie się starowinki sypią ). To tyle.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka