Dodaj do ulubionych

venture capital

17.08.01, 01:31
jeden z najaktywniejszych postemenow tego forum posiada dosc duzo informacji na
ten temat - moze by rzucil co nie co na temat inwestycji w wojewodztwie
pomorskim (zakladajac, ze takie w ogole byly). Z tego co kojarze jest u nas
fundusz Hals (na pewno zle napisalem jego nazwe).
Obserwuj wątek
    • mcroti Re: venture capital 17.08.01, 01:33
      Nazwa napisana poprawnie:))
      Jak na razie zainwestowali u nas w fabrykę spozywczych folii opakowaniowych a dokładnie w spółkę
      TB Opakowania (TB - Tal Bros). Trzymam reke na pulsie, prezes funduszu jest OK

• cmd26 Re: venture capital 17.08.01, 01:40
        mcroti napisał(a):

> Nazwa napisana poprawnie:))
        > Jak na razie zainwestowali u nas w fabrykę spozywczych folii opakowaniowych a d
        > okładnie w spółkę
        > TB Opakowania (TB - Tal Bros). Trzymam reke na pulsie, prezes funduszu jest OK
        >

i juz? koniec? to wszystko? cos nie za duzo tego :((( Czyzby nie bylo u nas
        wiecej zadnych vc? W Krakowie maja prezny IIF, we Wroclawiu MCI, o Warszawie to
        juz lepiej nie wspominac, a u nas? Tak malo? Toz to sie idzie poplakac :( A z
        nowych technologiii to zadnych inwestycji nie ma?
        • Gość: mcroti Re: venture capital IP: *.ibngr.edu.pl 10.09.01, 16:08
          Może ktos ma aktualny namiar na cos takiego jak Millenium Capital w Warszawie
          • cmd26 Re: venture capital 10.09.01, 16:13
            Gość portalu: mcroti napisał(a):

> Może ktos ma aktualny namiar na cos takiego jak Millenium Capital w Warszawie

szukales w inecie? Mi wyskoczyl jakis adres ale skad ja mam to wiedziec, czy jest
            on aktualny?
            • Gość: mcroti Re: venture capital IP: *.ibngr.edu.pl 10.09.01, 16:22
              Niestety w inecie z aktualnoscia jest bardzo na bakier
              Zreszta chetnie podsumuje moje dotychczasowe doswiadczenia w gromadzeniu danych:
              1. adresy i telefony fundusze zmieniaja czesciej niez niejeden skarpetki
              2. nie dziwie się tym którzy wygłaszaja opinie że venture capital to instytucja idealna do przeprania kilkuset ton
              hery lub koki - w ankietach w rybryce udziałowcy można co najwyzej wyczytac inwestyrzy instytucjoinalni z
              USA, Europy etc. czyli: np. rodzina Soprano, spółka Medelin & Cali, Wanija Pulimiotnikow Corp.:)))
              3. Nawet jesli fundusze mają skrzynki emailowe to i tak ich nie otwierają (wie pan co ja nie wiem ale tym się
              zajmuje nasz infotrmatyk a on jest własnie na urlopie... - to cytat pani z funduszu zajmującego się inwestycjami w
              TMT:))))))
    • Gość: Witek Re: venture capital IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 10.09.01, 21:22
      Sa tez pewne fundusze dajacce kapital venture, ktore naleza do znanych i
      sznowanych zachodnich bankow investycyjnych. One niestety nie podejmuja do
      rozpatrzenia projektow w ktorych finansowanie bylo by mniejsze niz $5-10mil.
      Najchetniej ponad 10.
      • Gość: mcroti Re: venture capital IP: 10.10.41.* 10.09.01, 21:39
        A tu sie akurat mylisz bo rozpiętosć jest zaskakująco duża
        Poza gigantami, które faktycznie nawet nie zawróciły sobie głowy żeby otworzyć w Polsce lub tej czesci
        Europy przedstawicielstw jest co najmniej kilkanascie które proponuja duzo mniejsze kwoty rzędu do
        5 mln USD/Euro. Dobrym przykłądem jest gdański Hals który inwestuje max. 4 mln zł (a więc w firmy
        MSP). Podobnie inwestują refionalne fundusze inwestycyjne taki jak Północny (warmia i mazury)
        Lubelski, górnosląski, podkarpacki i podlaski. Niestety na Pomorzu pomysł regionalnego VC umarł
        przed oficjalnym startem jakies dwa-trzy lata temu, podobno z winy partycypantów, któzy nie mogli się
        dogadac kto tym interesem będzie dowodził. No i teraz w ramach strategii rozwoju i kontraktu
        regionalnego temat wrócił jak boomerang. Obawiam się, ze podzieli jeszcze szybciej los
        poprzedniego z prostej przyczyny. O ile tam chodziło o interesy gospdoarcze to tu pójdzie o wpływy
        polityczno-gospodarcze co na gorsze moim zdaniem wychodzi.
        • Gość: Witek Re: venture capital IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 10.09.01, 21:47
          Te fundusze ktore wymieniales, prawdopodobnie sa ''fair'' i nie maja rachej
          kontaktow z kartelem w Medelin, ale jak sam piszesz ich zdolnosci finansowania
          sa ograniczone.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka